תזונה ומחלות... המעבר מסמנות, עבור רבים, תקופה של מחלות. עם בוא הסתיו, אני מנצלת את ההזדמנות הזו לדון בקשר שבין תזונה ובריאות. המימרה אומרת שאדם הוא מה שהוא אוכל. לפי הגישה הנטורופתית, תזונה ואורח חיים לא נכונים הינם הסיבה לרוב רובן של מחלות האדם. גורמים אלו לא רק מהווים תנאי הכרחי לשמירת הבריאות ומניעת המחלות אלא הינם גורם חשוב מאד בתהליך הריפוי של מחלות קיימות. גם הרמבם בהלכות דעה (פרק ד) אומר: ... בתנאי שלא מכהים את הסימפטומים באמצעות תרופות כגון אקמול, נורופן, וכו). פיטגורס, סקרטס והרקליטס טענו, שצום לא רק עוזר להבריא, אלא גם מגביר את יעילותנו הן הפיזית והן המנטאלית. גם היפוקרטס ואביצנה השתמשו בצורה פעילה בצום כשיטה טיפולית למחלות. Pol Breg פיתח שיטה שלמה לטיפול במחלות שונות על - ידי צומות ממושכים וכן השתמש בצום כדרך לשמור על בריאות טובה. שיטה זאת עד היום משמשת בהצלחה חלק מהרופאים בטיפול בכיב קיבה, כיב תריסריון, מחלות לב ובריאות הנפש. אינני קוראת לכם להתחיל לצום. הדבר לא מתאים לכל אחד ובכל מידה. לכן, בשום פנים ואופן אין לעשות ... לו תאבון - סימן שהוא חולה - הן צדקו. וכאשר הן אמרו: אם הוא יתחיל לאכול - סימן שהוא יבריא - הן צדקו גם! אכן, אין להכריח את החולה לאכול, אם הוא לא רוצה. חוסר תאבון במחלה הינו סימן לכך שגוף החולה חייב להתנקות ואין להפריע לו בכך, אם אנחנו רוצים שהחולה שלנו יבריא! ממילא בזמן מחלה אקוטית המזון לא נספג. אם המחלה מלווה בחום, האכילה מזיקה במיוחד, כי אכילה בעת עלית חום ... המחלה לבד. כאן למזון יש תפקיד חשוב לתמוך ולטפל. עוד היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, כתב כי בעזרת אורח חיים בריא ותזונה נכונה ניתן להתגבר על המחלות. כך גם הרמבם הרבה לדבר על תזונה נכונה כדרך לשמירת הבריאות וריפויו. במחלות הכרוניות, שלא כמו במחלות אקוטיות, חשוב להזין את החולה, ולדאוג לכך שהוא יקבל את כל המזינים בכמויות ... לכן אני קוראת לכם למנוע מחלות, זאת אומרת: לא לזלזל בפעילות גופנית קבועה, לקבוע עתים לתורה ועתים למנוחה ולאכול בריא: לבשל לבד ולא לצרוך גנק פוד, להרבות בפירות וירקות (גם חיים וגם מבושלים), לא להשתמש במיקרוגל, לא לצרוך חלב ... איידס ונגד דלקות כבד וירליות על בסיס הכורכום. אז תוסיפו כורכום בכמויות נדיבות לכל מאכל חורפי - ושיהיה לכם לבריאות. ולסיום אביא כמה מתכונים בריאים וקלים לעיכול. מרק עדשים חורפי עשיר בחלבונים רכיבים: 250 גר עדשים אדומות או חומות (האדומות מתרככות מהר יותר ויוצרות ... עוף או ציר ירקות (ניתן להחליף במים חמים עם שתי כפות אבקת מרק עוף, אבל ברור שמרק הרבה יותר בריא!). 1 כף שמן. 1 בצל בינוני קצוץ. 2 שיני שום קצוץ. 2 גזרים בינוניים חתוכים לקוביות קטנות. 2 גבעולי ... התערובת יבשה מידי, או מוסיפים קמח אם התערובת נוזלית מידי. 5.אופים עד אשר גפרור הננעץ בעוגה יוצא נקי. חורף בריא לכולם!