ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה תנועה ✔משחררי הנפש: יהודים ויהדות בתנועה הפסיכואנליטית - חלק 1 ✔מתוך: זמן יהודי חדש: תרבות יהודית בעידן חילוני. עורך ראשי: ירמיהו יובל....
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖨משחררי הנפש: יהודים ויהדות בתנועה הפסיכואנליטית - חלק 1
מתוך: זמן יהודי חדש: תרבות יהודית בעידן חילוני. עורך ראשי: ירמיהו יובל. ירושלים: כתר, 2007.

הקדמה

בין הסוציאליזם, תנועה כלל - עולמית שמחוללה היה יהודי שהתכחש לעמו, לבין הציונות, תנועה שקמה כולה למען יהודים, עומדת משנה שהיא ספק תיאוריה מדעית ספק תנועה חברתית ופוליטית, השואפת אף היא לתיקון העולם בדרכה שלה, ומקיימת דיאלוג בלתי - פוסק עם התרבות כולה מזה ועם היהדות מזה. הכל בכל יש בדיאלוג השני: מאפיינים יהודיים, התכחשות ומרד נגד היהדות, ניכוס והזרה הדדיים, ומעל לכל תזכורת כי פעולה לשינוי העולם מחייבת תיקון פנימי תחילה. להלן יידונו כמה היבטים בקשר בין היהדות והפסיכואנליזה: יחסיהם של פרויד וממשיכיו עם היהדות, יחסם של יהודים וישראלים לפסיכואנליזה ודרכי חשיבה יהודיות בפסיכואנליזה.

א. פרויד היהודי

בבואנו לדון בצד היהודי של הפסיכואנליזה, עלינו לברר תחילה עד כמה קשורה היא באישיותו ובתולדותיו של מייסדה. להמחשת הבעיה הנה שתי דוגמאות הפוכות בנוגע לקשר בין היוצר ליצירתו. מה היה קורה לולא בא ניוטון לעולם? קרוב לוודאי שכל חוקי הפיזיקה שגילה היו מתגלים בסופו של דבר על - ידי אחרים ואף מנוסחים בחוקים מתמטיים דומים (כפי שיעיד המקרה של לייבניץ). אבל מה, לעומת זאת, לולא נולד שייקספיר? שום דבר הדומה ולו במעט ל"האמלט" לא היה מתחבר. המדען, על פי ההשקפה הריאליסטית המקובלת, מגלה דברים שכבר קיימים ברשות הרבים, בעוד האמן מבטא הלכי - נפש פנימיים הייחודיים לו בלבד. לפיכך, לאומיותו של ניוטון יש לה השפעה מעטה על חוקי הפיזיקה הקלאסית (אם כי בוודאי לא מקרה הוא שדווקא אנגלי גילה אותם לראשונה), בעוד שאנגליותו של שייקספיר (ובוודאי שפתו) ניכרת בכל יצירותיו, אוניברסאליות ככל שתהיינה. היכן, אם כן, עומד זיגיסמונד - זיגמונד שלמה פרויד (1856 - 1939) על הרצף הזה? האם הפסיכואנליזה גילתה דברים בעלי ממשות אובייקטיבית - ועל כן אוניברסאלית - ולכן אין לה קשר מיוחד ליהדות, או שמא היא השקפת - עולם ייחודית לפרויד, ועל כן נושאת אולי גם את חותם לאומיותו?

במחשבה שנייה, אין ביטחון שההבחנה הזאת פורייה ביותר. אומנם, אני עצמי ריאליסט, וסבורני שהפסיכואנליזה כמדע אומרת משהו נכון על נפש האדם. ועם זאת אין להכחיש כי אישיותו של פרויד טבועה כמעט בכל מונח שטבע. הנה, לדוגמה, הוא אפילו התנכל למונח שכבר היה קיים בימיו: הביטוי הגרמניNarzissismus היה "קאקופוני" לטעמו ולכן השתמש באידיוסינקרזה Narzissmus. בשל הקפריזה הזאת כמעט אין כיום פסיכולוג או פסיכיאטר המבטא "נרקיסיזם" כיאות אלא "נרקיזם", וכאן, בישראל שכבר אינה אמונה על ההגייה הגרמנית, אף "נרציזם" כפרויד. כיצד, אם כן, ניתן לדעת בדיוק היכן מסתיים החותם האישי של מייסד פסיכואנליזה (שבו טבועה, מן הסתם, עובדת היותו יהודי) והיכן מתחיל המדע האובייקטיבי?

זאת ועוד: טיעוני ad hominem (טיעונים לגופו של הטוען ולא לגופו של עניין), שבכל דיסציפלינה אחרת הם פסולים ומקוממים, מקובלים בפסיכואנליזה, בכמה הסתייגויות, ככלי לגיטימי לבירור האמת. זאת משום שההתנגדויות לעקרונות הפסיכואנליזה צפויות לנבוע ממניעים לא - מודעים, המפריעים לדיון רציונאלי, ולכן אין מנוס מלתת את הדעת גם על מניעים אלה. אמנם הכנסת נוהג זה לשיח הפסיכואנליטי גורמת לא אחת להשחתת השיח ולהפיכת התיאוריה לבלתי ניתנת להפרכה, ומשום כך, על פי קריטריון מפורסם של פילוסוף המדע קארל פופר, ללא - מדעית. ועדיין, שימוש זהיר ונבון בהליך זה הוא חיוני לשיח הפסיכואנליטי. וכך, פסיכואנליטיקאים אינם רואים כל פסול בדיון במניעים הלא - מודעים של פרויד ושל ממשיכיו, כאמצעי לשחרור הפסיכואנליזה מנקודות העיוורון של מייסדיה. הבנת יהדותו של פרויד ויחסו אליה היא אם כן חשובה להתפתחות הפסיכואנליזה.

פרויד עצמו כתב במאמרו האוטוביוגרפי, בפשטות, כך: "נולדתי ב - 6 במאי בפרייברג שבמוראביה, עיירה קטנה בצ'כוסלובקיה של ימינו. הורי היו יהודים. גם אני נשארתי יהודי". ומאמרו "ההתנגדויות לפסיכואנליזה" מסתיים כך:

ולבסוף, רשאי המחבר, ככל שהוא מבליג על רגשותיו, להעלות את השאלה, אם אישיותו שלו כיהודי, שלא אבה מעולם להסתיר את יהדותו, לא היה לה שום חלק באנטיפתיה של העולם הסובב כלפי הפסיכואנליזה. טענה ממין זו לא נשמעה בקול רם אלא לעתים רחוקות, אך לדאבון - לבנו נעשינו חשדניים עד כדי כך שאין אנו יכולים שלא לשער, כי עובדה זו לא נשארה נטולת - השפעה לגמרי. אולי גם לא מקרה הוא, שנציגה הראשון של הפסיכואנליזה היה יהודי. כדי להכריז על האמונה בה נצרכה מידה רבה של נכונות ליטול על עצמו את גורל הבדידות שבאופוזיציה, גורל שהיהודי מנוסה בו יותר מאדם אחר.

במילים "כדי להכריז על האמונה בה" מהדהד מושג "הכרזת האמונה" המונותיאיסטי שפרויד, חרף היותו אתאיסט, התייחס אליו בהערצה. כאן נתקלים אנו בניגוד בין ביקורתו של פרויד כלפי היהדות כדת לבין התייחסותו ליהדות כלאום. בספרו השנוי במחלוקת "טוטם וטאבו" שיער פרויד כי הדת התפתחה כתוצאה מאירוע שחזר ונשנה בתולדות האדם הקדמון: בניו של ראש הלהק הקדמון רצחו את אביהם, אכלו את בשרו ובעלו את נשותיו, ורגש האשמה, שעבר בצורה כלשהי מדור לדור, יצר את מערכת האיסורים על רצח וגילוי עריות, שמייצגה היה אב על - אנושי. אם קל לפטור ספר זה כספקולציה פרועה, לא כן הדבר לגבי "עתידה של אשליה", המתייחד בין כתבי פרויד בלשונו הבהירה ובפנייתו לשכל הישר. כאן מתייחס פרויד לדת באופן ענייני כאל יריבתה ההכרחית של הפסיכואנליזה, שכן שתיהן פונות אל אותן מצוקות בנפש האדם: הראשונה, לטעמו, מציעה לאדם אשליות כדי להקל על פחדו מהמוות ומתלאות החיים, ואילו השנייה מנסה לעזור לו להכיר ככל האפשר את המציאות כהווייתה. הכינוי הלא מחמיא "נוירוזה קולקטיבית" שנתן פרויד לדת בחיבור זה הצטרף מאז ל"אופיום להמונים" של מארקס כסיסמה (אם כי פחות מתלהמת) בפי המייחלים לחילונו של העולם.

מאומה מכל אלה לא הפריע לפרויד לקבל את לאומיותו היהודית באותה טבעיות בה מקבל אדם את הוריו ושפתו. כבר בכתביו המוקדמים, שעסקו בנושאים קליניים, יהדותו היא מוצהרת. חוץ מהיינה, דומה שאין עוד הוגה יהודי שעשה שימוש כה פשוט וכה נטול תסביכים ביידיש בכתביו. שפה זו, שהורחקה ואפילו נרדפה בידי אחותה העברית בשנות תחייתה של זו האחרונה בארץ - ישראל, הייתה מאוסה לא - פחות על היהודים המתבוללים שהתאמצו לדבר גרמנית יפה בדיאלקט הבווארי או השוואבי של מחוז מגוריהם, ושהיידיש הייתה בעיניהם קריקטורה נלעגת של הלשון שביקשו לאמץ. פרויד, לעומת זאת, משלב בכתביו באגביות חיננית שפע ביטויי יידיש שהופיעו בחלומותיו או בדיבורי מטופליו, כ"חמר" (חמור), "גזיירס" (גזירות) ו"גאנף" (גנב), באותו טון נטול שיפוטיות בו דיבר על הזיותיהם המיניות של בני אדם או הרגליהם הנוירוטיים. במכתביו לבני משפחתו מופיעה המילה הנוגעת - ללב "דאלס", והכוונה ל"דלות" שפרויד תמיד חשש מפניה. ב"פשר החלומות" וכן ב"פסיכופתולוגיה של חיי יום - יום", שם משיחים אנשים על מצוקותיהם האישיות, מופיעות לא אחת התלבטויות הכרוכות ביהדות ובאנטישמיות. ספרו שובה - הלב "הבדיחה ויחסה ללא - מודע" גדוש בדיחות עממיות יהודיות לצד החידודים הווינאיים המתוחכמים, וכן דיון בייחודו של ההומור היהודי.

דו - פנות זו ביחס אל היהדות נעשתה מורכבת יותר במקרים הבודדים שבהם עסק פרויד בנושאים יהודיים מובהקים. הררי פרשנות נכתבו על שתי עבודותיו המפורסמות על משה. האחת מאמר בעילום שם (!) על "משה של מיכלאנג'לו", והאחרת, ספרו הכמעט - אחרון "משה האיש ואמונת הייחוד", שיצא לאור בשנת חייו האחרונה בלונדון. המאמר על פסל משה מסגיר קסם מוזר שהילכה אותה יצירה מפורסמת על הכופר המוצהר. הוא עצמו הסביר את סודו של קסם זה בתנוחת הישיבה המיוחדת של הפסל, תנוחה שביטאה, כך שיער, את מצב - רוחו של אב זועם שביקש תחילה לעשות שפטים בבניו החוטאים אך נרגע וסלח להם. אבל חרף וידוייו האישי בתחילת המאמר ("פעמים רבות כל כך עליתי במדרגות התלולות של הכנסייה העזובה... ולא - אחת הייתי חומק אחר - כך באפלוליתו של הבית, משל גם אני בעצמי אחד מאותו ערב - רב אשר עינו של משה מייסרת אותו"), לא הזכיר בו במילה את לאומיותו שלו, כאילו לא היתה זו רלוואנטית לנושא! המרצע יצא מן השק ב"משה האיש ואמונת הייחוד", שבו הודה פרויד כי משה ההיסטורי העסיק את מחשבותיו שנים רבות. כאן, תוך כדי תרגילי השהייה ואקרובאטיקה אינטלקטואלית (לא נטולי חן ספרותי), מציע פרויד השערה היסטורית משונה, אם כי הסתמכויותיו על חיבורים ארכיאולוגיים ואגיפטולוגיים בני - זמנו מעידות על בקיאות ניכרת שרכש בתחום זה. משה, סבר פרויד, היה נסיך מצרי מנאמני פרעה אחנאתון המת, שבחר בעבדים העבריים כנושאי האמונה האסורה והנהיגם לארץ כנען, אלא שהללו הרגוהו בדרך ושכחוהו. לפנטאזיה היסטורית זו סמך פרויד עוד השערה פרועה מתחום הפסיכולוגיה והביולוגיה כאחד: רגש אשמה לא - מודע עבר בתורשה מדור לדור בעם העברי שהתיישב בכנען, על הנביא שהרגו במדבר, ובמהלך הדורות פעל בנפש העם כפי שפועל זיכרון לא - מודע בנפש היחיד: לאחר תקופת חביון של דורות רבים פרצה תחושת האשמה לתודעה ויצרה אמונה חזקה, אירציונאלית ועיקשת כמו כל דלוזיה (אמונת - שוא) פסיכוטית, במציאותו של אב גדול הכועס על בניו. לא ייפלא כי אפילו ממשיכיו הנאמנים של פרויד לא ראו בתיאוריה זו יותר מאשר גחמה אישית, וחלקם אף השתמשו במינוח הפסיכיאטרי "דלוזיונאלית" בהסתמכם על הודאתו של בעל - הדבר עצמו כי התיאוריה "הציקה לי כרוח רפאים התובעת את שחרורה", הודאה שבוודאי העידה על יחסו המורכב ליהדותו. כדאי לתת את הדעת, לדוגמה, על הקריאה הפתאומית שבה פותח אחד הפרקים: "כמה רבה הקנאה שאנו, מעטי האמונה, מתקנאים באותם חוקרים, המשוכנעים בקיומו של עצם עליון! ". ומצד שני, ספר זה, לצד הפגיעה הברורה שהוא פוגע ביודעין ברגשות כל יהודי דתי, גם רווי שוביניזם לאומי: נאמן לגישתו הלמארקיסטית (משנה ביולוגית מיושנת לפיה תכונות נרכשות, כגון זיכרון, עוברות בתורשה), סבר פרויד שכוחותיהם האינטלקטואליים של היהודים והישגיותם העצומה נעשו נורשים מדור לדור. אפילו עוינות לגויים יש בניתוח זה, הנראית כתמונת ראי של האנטישמיות: "מתחת לטיח נוצרי דק נשארו כולם מה שהיו אבותיהם, אשר סגדו לפוליתיאיזם ברברי".

אחד מחלומותיו של פרויד הופיע בעקבות המחזה "הגטו החדש" של בן - עירו ומכרו הרצל - וכבר נכתב הרבה על היחסים בין שני משחררים אלה, שבתקופה מסוימת היו אפילו שכנים לרחוב ברג המפורסם. הערצתו המוצהרת של פרויד לשפינוזה והיינה, כפי שהראו ירמיהו יובל ויגאל לוסין, ביטאה השתייכות לסוג חדש של יהודים שראו עצמם יהודים לא מצד אמונתם אלא מצד המטען התרבותי של עמם ושותפות - הגורל אתו. דומה שפרויד, כבנג'מין דיזראלי לפניו, נהנה לנפנף במוצאו העתיק כאילו היה שווה - ערך לתוארי האצולה הנחשקים של החברה שבה חי. את לאומיותו תמצת בראיון עיתונאי בשנת 1926: "שפתי היא גרמנית, תרבותי והישגיי הם גרמניים, אינטלקטואלית ראיתי עצמי כגרמני, עד שהבחנתי בעליית הדעה הקדומה האנטישמית בגרמניה ובאוסטריה הגרמנית. מאז מעדיף אני לכנות עצמי יהודי. "

ב. ניכוס והגליה: פרויד בעיני יהודים ואנטישמים

טבעי אם כן כי גם היחס אל הפסיכואנליזה מושפע עד היום מיחסם של האנשים אל היהדות. מבחינה זאת ארצות הברית היא מקרה אופייני. בשום תרבות לא נחלה הפסיכואנליזה הצלחה כה גדולה כמו בתרבות האמריקנית, שפרויד תיעב מעומק לבו. קל וחומר שהפסיכואנליזה נקלטה בהתלהבות בתרבות היהודית בארה"ב. דומה שסופרים יהודים הוקסמו מראיית פרויד כעוד אחד ממעצבי היהדות החדשה, לצד משה מנדלסון והרמאן כהן. בספרות, גיבוריו היהודים של חיים פוטוק ב"ההבטחה", שהם שומרי מצוות ואפילו חרדים, מתייחסים אל פרויד בטבעיות כאל חכם יהודי, כמו לא היו ספריו ערעור על לב האמונה הדתית. "מה מעיק על פורטנוי", "פחד גבהים" והתלבטויותיו הנוירוטיות האינסופיות של וודי אלן מלמדים כי הפסיכואנליזה, גם בצורתה הפארודית, נותרה מצרך מבוקש שיהודים אמורים להיטיב לסחור בו.

לא פחות טבעי, מאידך גיסא, הוא יחס התיעוב בו התקבלה הפסיכואנליזה בחוגי יהודים חרדים. לא במקרה מתבלבל הילד המתפקר, ברומאן של ישראל סגל "וכי נחש ממית", כשהוא מבקש בספרייה את ספרו של פרויד על מוצא האדם מהקוף. פרויד נתפס כמעין דארווין שני. דומה שהאזהרה "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם" (במדבר ט"ו 39), ובעיקר פירושו של הרמב"ם כי ב"אחרי לבבכם" הכוונה להרהורי כפירה ו"אחרי עיניכם" מדבר על מחשבות מיניות, היא ההיפוך הגמור ל"כלל היסוד" בתראפיה הפסיכואנליטית, הדורש העלאת כל מחשבה העולה בתודעה. עם זאת, המטפלים במצוקות נפשיות בציבור החרדי, בין בעלי הכשרה מקצועית ובין שהתקבלו ככאלה ע"י הקהילה, משתמשים אף הם בכלים פסיכודינמיים, המתורגמים לא - אחת בטבעיות לשפת חז"ל והחסידות, בדומה לניכוס הידוע של נגינות לא - יהודיות לאוצר המוסיקה החסידית. אפיזודה יוצאת מן הכלל בעניין זה מופיעה בתולדות חב"ד: מיומנו של האדמו"ר האחרון, מנחם - מנדל שניאורסון, התגלה כי האדמו"ר החמישי, שלום דב - בער שניאורסון, נועץ בפרויד ב - 1903 כשלקה בדיכאון. גם למגזר הדתי לאומי סיבות להתרחק מהפסיכואנליזה: שבירת מחסומי הטאבו סביב המיניות, הרדוקציה של מוסדות חברתיים ודתיים אל עולם היצר, וכמובן יחסו הבעייתי של פרויד ליהדות (לכותב דברים אלה הייתה תכתובת משעשעת עם ראש עיריית רחובות לפני שנים אחדות, כשהציע לקרוא רחוב בעיר על שם פרויד, הצעה שנפלה בלחץ חברי המועצה הדתיים).

עוינות דומה בוטאה בישראל בימין הקיצוני ע"י אידיאולוגים כמו אצ"ג וישראל אלדד. פרויד, כמארקס, נתפס כאחד ה"משומדים" הנגועים בשנאה - עצמית יהודית - טענה פרוידיאנית כשלעצמה. יוצא מן הכלל בציבור הימני היה משה אטר, מתרגם "האיש משה ואמונת הייחוד", שבאחרית - דבר מאלפת שיבץ את פרויד כחוליה חיונית בתולדות המחשבה היהודית.

לא חסרו גם ניסיונות הפוכים של יהודים דתיים לתבוע בעלות על פרויד כתרומה מודרנית להתפתחות הדת היהודית עצמה. אליענה אמאדו לוי - ולנסי נהגה לכרוך בכתביה פסיכואנליזה לקאניאנית עם פמיניזם ויהדות. עקיבא ארנסט סימון השווה את דברי הכפירה של פרויד למעשהו של משה ששיבר את הלוחות. המדרש מפרש את המילים מספר דברים י' ב', "אשר שיברת, " כ"יישר כוחך ששיברת", שבח שסימון ראה כיאה לפרויד. מרידתו של פרויד, על פי השקפה מקורית זו, אף היא המשכה הישיר של המסורת היהודית ובעיקר הנבואית, שההתרסה נגד בעלי שררה ואף נגד האל שימשה בה לזיקוק האמונה משיירי האלילות שדבקו בה. ואומנם, כשאנו נזכרים במקור השם "ישראל", על פיו נאבק אבי האומה באלוהים (בראשית ל"ב כ"ט), נראה שיש לטענה מקורית זו על מה לסמוך.

* משחררי הנפש: יהודים ויהדות בתנועה הפסיכואנליטית - חלק 2.
אני שונאת את עצמי קסמים טיעון מתמודדים עם קנאה התלבטויות כל יהודי אמונות פוליטיקה טיפול בהפרעות פסיכיאטריות התנגדות ביקורתיות אנליטי דת דתות דתיים הדתיים החרדים הנפש חרדים יהדות יהודי יהודים נפש פסיכואנליזה תנועה
טווח תנועה חלקי או טווח תנועה מלא, נפח האימון בטווח מלא או בטווח חלקי, טווח תנועה מלא בתרגיל מורכב, נעילת מפרקים, האם לנעול מפרקים? שמירת מתח בשריר סביב זווית הישום, זווית אופטימאלית של השריר, חימום בטווח תנועה מלא
טווח תנועה חלקי או טווח תנועה מלא, נפח האימון בטווח מלא או בטווח חלקי, טווח תנועה מלא בתרגיל מורכב, נעילת מפרקים, האם לנעול מפרקים? שמירת מתח בשריר סביב זווית הישום, זווית אופטימאלית של השריר, חימום בטווח תנועה מלא
... תנועה חלקי או טווח תנועה מלא, נפח האימון בטווח מלא או בטווח חלקי, טווח תנועה מלא בתרגיל מורכב, נעילת מפרקים, האם לנעול מפרקים? שמירת מתח בשריר סביב זווית הישום, זווית אופטימאלית של השריר, חימום בטווח תנועה מלא מה ההבדל בין טווח תנועה מלא לטווח תנועה חלקי באימון כושר? אליעד כהן מסביר שהנושא של טווח תנועה מלא לעומת טווח תנועה חלקי הוא חשוב ביותר לאימוני כושר ופיתוח גוף. טווח תנועה מלא מתייחס לכך שהשריר עובד לאורך כל מסלול התנועה שלו, מהמתיחה המקסימלית שלו ועד לקיבוץ המקסימלי. לעומת זאת, טווח תנועה חלקי הוא עבודה על חלק מוגבל מתוך המסלול ... בלי להגיע לנקודות המקסימליות של מתיחה או קיבוץ. האם מומלץ לנעול מפרקים במהלך ביצוע תרגילים? קיימים שני סוגים עיקריים של טווחי תנועה מלאים: טווח שבו נועלים את המפרק וטווח שבו לא נועלים את המפרק. כשנועלים את המפרק, העומס עובר מהשריר למפרק עצמו, מה שמאפשר ודאות בנוגע לטווח התנועה שבוצע (חשוב למשל בתחרויות פאוארליפטינג). עם זאת, עבור רוב המתאמנים הרגילים, שמטרתם פיתוח שרירים והגנה על המפרקים, אליעד ממליץ לא לנעול את המפרקים, אלא להישאר בטווח תנועה כמעט מלא, תוך שמירת מתח רציף בשריר. כך המתאמן גם שומר על מפרקיו וגם מגביר את האפקטיביות של העבודה על השריר. מהם היתרונות של עבודה בטווח תנועה מלא? אליעד מדגיש כי עבודה בטווח תנועה מלא מאפשרת נפח עבודה גדול יותר לשריר. נפח עבודה מוגדר כמכפלת המשקל במספר החזרות והסטים, בתוספת המרחק שהשריר עובר. ככל שהתנועה מלאה יותר, השריר מבצע עבודה רבה יותר, ולכן העומס המוטל עליו גדל, מה שתורם לפיתוחו המיטבי. בנוסף, עבודה בטווח תנועה מלא מאמנת את השריר לאורך כל מסלול התנועה ומונעת חולשות בטווחי תנועה ספציפיים, מה שמונע פציעות אפשריות. מדוע אנשים מעדיפים לעתים לעבוד בטווח תנועה חלקי? אנשים נוטים לעבוד בטווח תנועה חלקי מכיוון שבטווחים אלו הם מסוגלים להרים משקלים כבדים יותר. לכל שריר יש נקודה בטווח התנועה שבה הוא הכי חזק (נקרא הזווית האופטימלית של ... הקצה (מתיחה מקסימלית וקיבוץ מקסימלי) הן בדרך כלל הכי קשות לעבודה, ולכן אנשים רבים נמנעים מהן. מהם החסרונות של עבודה בטווח תנועה חלקי? עבודה בטווח תנועה חלקי עלולה להוביל לחוסר איזון ופציעות. ... אם השריר יידרש לבצע עבודה בטווח שהוא לא מאומן בו. לדוגמה, מתאמן יכול להרים משקל כבד בטווח חלקי בלבד, וכאשר בטעות ייכנס לטווח תנועה מלא, הוא עשוי להיפצע או לא להיות מסוגל להרים את המשקל. מהם החסרונות של עבודה בטווח תנועה מלא? החיסרון המרכזי של עבודה בטווח תנועה מלא, במיוחד אם נועלים את המפרקים, הוא ... השריר הוא הגדול ביותר בתרגיל מסוים. כשמטרת האימון היא להגביר את האינטנסיביות ולהעמיס על השריר באופן מקסימלי, רצוי לעבוד בטווח תנועה חלקי סביב זווית היישום. עבודה זו מגבירה את המתח בשריר, מונעת מנוחה ומעלה את קושי האימון. האם כדאי לבצע חימום בטווח תנועה מלא או חלקי? אליעד ממליץ לבצע חימום דווקא ...
טווחי תנועה של שריר, מהו טווח התנועה של השריר? מהו טווח תנועה מלא? מהו טווח תנועה חלקי? מהו טווח תנועה חסר? מהו טווח תנועה מקסימאלי? כפיפת מרפקים, שריר הברכיאליס, טווחי התנועה של השריר
טווחי תנועה של שריר, מהו טווח התנועה של השריר? מהו טווח תנועה מלא? מהו טווח תנועה חלקי? מהו טווח תנועה חסר? מהו טווח תנועה מקסימאלי? כפיפת מרפקים, שריר הברכיאליס, טווחי התנועה של השריר
... תנועה של שריר, מהו טווח התנועה של השריר? מהו טווח תנועה מלא? מהו טווח תנועה חלקי? מהו טווח תנועה חסר? מהו טווח תנועה מקסימאלי? כפיפת מרפקים, שריר הברכיאליס, טווחי התנועה של השריר מהו טווח התנועה של השריר? טווח התנועה של השריר הוא המרחק או הטווח שבו השריר יכול לנוע, החל מהמצב שבו הוא במתיחה המרבית האפשרית ועד למצב ... וכאשר הן מתקרבות אחת לשנייה, השריר מתכווץ. טווח התנועה מתאר את האפשרויות של השריר לנוע בין שני הקצוות האלה. לדוגמה, אם ניקח את שריר הברכיאליס (הנמצא ... שריר נמצא במצבו המקוצר ביותר. מה ההבדל בין טווח תנועה מלא לטווח תנועה חלקי? טווח תנועה מלא הוא מצב שבו במהלך התנועה, אנו מגיעים לשתי נקודות הקיצון של השריר - הן המצב המתוח ביותר והן המצב המקוצר ביותר האפשריים עבור ... 180 מעלות (מתיחה מלאה), ביצענו את הפעולה בטווח תנועה מלא. לעומת זאת, טווח תנועה חלקי הוא כאשר התנועה מתבצעת אך לא מגיעים לאחת או לשתי נקודות הקיצון הללו. לדוגמה, אם אנו מכופפים את המרפק מ - 0 מעלות רק עד 90 מעלות, התנועה הזו חלקית, כי לא מתחנו את השריר עד למקסימום. באותה מידה, אם אנחנו מבצעים תנועה בין 90 מעלות ל - 180 מעלות, גם כאן מדובר בטווח חלקי, כי לא קיצרנו את השריר עד הסוף. כיצד מתבצע ... לרוב באופן פסיבי או בעזרת שרירים אחרים שמבצעים תנועה נגדית. לדוגמה, מתיחה של השריר מתרחשת כאשר אנו מיישרים את היד למצב שבו הזווית במרפק גדלה ומתקרבת ל - 180 מעלות. מהו טווח תנועה חסר? טווח תנועה חסר הוא מצב שבו אדם אינו מסוגל להגיע למלוא טווח התנועה המקסימלי, בין אם בשל מגבלות פיזיולוגיות, בעיות רפואיות, או חוסר גמישות. לדוגמה, אם מישהו אינו ... את המרפק או לכופף אותו עד הסוף, נאמר שיש לו טווח תנועה חסר. מצב זה דורש התייחסות ואימון מיוחד כדי לשפר את טווח התנועה. מה יקרה לשריר אם נעבור את גבולות טווח התנועה? לשריר יש מגבלות ברורות: כאשר ננסה למתוח או לקצר אותו מעבר ליכולתו, הדבר עלול לגרום לנזק. בדומה ... מהשנייה, בהתאם למבנה האנטומי של השריר. כיצד טווח תנועה מלא משפיע על השריר? כאשר מבצעים פעילות בטווח תנועה מלא, מתבצע אימון מקיף יותר של השריר, הן בכיווץ והן במתיחה, מה שמגביר את היעילות של התנועה ואת הגמישות. לעומת זאת, אימון בטווח חלקי עלול לגרום לפיתוח מוגבל של השריר ולחוסר איזון בגוף. כיצד משפיעים ראשים שונים של שריר על טווח התנועה? ישנם שרירים כמו הבייספס, שלהם מספר ראשים או חלקים, כאשר כל חלק בשריר יכול להיות במצב מתוח או ...
טווח תנועה מלא - כן או לא? מה היתרונות והחסרונות של טווח תנועה מלא? למה לא כדאי לעבוד בטווח תנועה מלא? מהם סוגי טווחי התנועה של השריר? למה ומתי כדאי לעבוד בטווח תנועה חלקי? זווית הישום של השריר.
... תנועה מלא - כן או לא? מה היתרונות והחסרונות של טווח תנועה מלא? למה לא כדאי לעבוד בטווח תנועה מלא? מהם סוגי טווחי התנועה של השריר? למה ומתי כדאי לעבוד בטווח תנועה חלקי? זווית הישום של השריר. אז ראשית יש להסביר מהו טווח תנועה מלא. וטווח תנועה מלא, פירוש, שלכל שריר שמשתתף בתרגיל, יש את טווח התנועה שלו. דהיינו, יש את התנועה שלו בין 2 המצבים שלו. יש את המצב שבו השריר הכי מתוח ויש את המצב שבו השריר הכי מכווץ. ובין הנקודה שבה השריר הכי מתוח לבין הנקודה שבה השריר הכי מכווץ, זהו טווח התנועה של השריר. וכאשר אנחנו מדברים על טווח תנועה מלא, צריך להבין שיש 2 טווחי תנועה מלאים. 1 - טווח תנועה מלא, מ 0 ל 100. ו 2 טווח תנועה מלא מ 1 ל 99. דהיינו, שיש אפשרות של טווח תנועה מלא בין 0 ל 100, שבו בין חזרה לחזרה השריר נח לגמרי ואין שום מתח על השריר, שאז בעצם עשינו טווח תנועה מלא לגמרי, ויש טווח תנועה כמעט מלא, שבו אנחנו שומרים על מתח בשריר, תוך כדי כל אחת מהחזרות במשך הסט. והאם כדאי לשמור על מתח בשריר או לא? זה נושא אחר למקום אחר. אבל כאן נדבר, על האם כדאי לעבוד בטווח תנועה מלא עם שמירת מתח בשריר, או לעבוד רק בטווח תנועה חלקי בתוך טווח התנועה המלא. אז לכאורה, ההיגיון אומר שעדיף לעבוד בטווח תנועה מלא, כדי לאמן את כל השריר וכדי שכל השריר כולו יתאמץ בכל הטווח שלו. ושלא יהיה מצב שהשריר יכול להרים X משקל אבל רק בטווח מסוים. וכאשר הוא יכנס לטווח אחר, הוא לא יוכל להרים את אותו המשקל. ולכן הגיוני לעבוד בטווח תנועה מלא. אבל צריך לדעת, שב 100% מהמקרים שעובדים בטווח תנועה כלשהו, בתוך טווח התנועה יש נקודה שבה השריר מתאמץ, יותר מאשר בשאר הנקודות שבתוך טווח התנועה (עע זווית ישום). וזה בעצם אומר, שבמצב האופטימאלי, עדיף אכן לאמן את כל טווח התנועה של השריר, אבל לא בבת אחת ולא בתרגיל אחד. אלא בחלקים שונים, כאשר בכל חלק, השריר יתאמץ הכי הרבה בנקודה אחרת בטווח התנועה שלו. שזה בפועל אומר, שכאשר מבצעים תנועה מסוימת לשריר מסוים, אפשרי לזהות את הנקודה שבה השריר הכי מתאמץ בתוך טווח התנועה של השריר, ואז לעבוד בטווח תנועה חלקי, רק סביב הנקודה הזאת. ואחכ אפשרי לשנות את המנח של הגוף המשקל וכולי, כדי להגיע לכך שבטווח
טווחי תנועה של השריר, איך לדעת מהם טווחי התנועה של השריר? איך לדעת מה טווח התנועה המלא של שריר? איך למתוח שריר מתיחה מלאה? איך לכווץ שריר כיווץ מלא? אחז של שריר, תחל של שריר, שריר דו מפרקי, טווחי תנועה מלאים, טווח תנועה חלקי
טווחי תנועה של השריר, איך לדעת מהם טווחי התנועה של השריר? איך לדעת מה טווח התנועה המלא של שריר? איך למתוח שריר מתיחה מלאה? איך לכווץ שריר כיווץ מלא? אחז של שריר, תחל של שריר, שריר דו מפרקי, טווחי תנועה מלאים, טווח תנועה חלקי
... תנועה של השריר, איך לדעת מהם טווחי התנועה של השריר? איך לדעת מה טווח התנועה המלא של שריר? איך למתוח שריר מתיחה מלאה? איך לכווץ שריר כיווץ מלא? אחז של שריר, תחל של שריר, שריר דו מפרקי, טווחי תנועה מלאים, טווח תנועה חלקי מהו טווח תנועה מלא של שריר? כאשר רוצים להבין מהו טווח התנועה המלא של שריר בגוף האדם, חשוב לדעת ... באופן מדויק את נקודות התחל והאחז של השריר. תחל הוא הנקודה שבה השריר מתחיל, ואחז הוא הנקודה שבה הוא מסתיים. טווח תנועה מלא של שריר מתקיים כאשר הנקודות ... אלא חשוב לדעת בדיוק באיזה חלק של הכתף: חלק קדמי, חלק אחורי או אחר. המידע המדויק יאפשר לקבוע בצורה מדויקת אם טווח התנועה שבו נמצאים הוא אכן הטווח המלא האפשרי. מה ההבדל בין טווח תנועה מלא לטווח תנועה חלקי? טווח תנועה מלא הוא הטווח המרבי שבו השריר יכול לנוע - כלומר, המרחק הכי גדול או הכי קטן בין נקודות החיבור של השריר. טווח תנועה חלקי הוא כל טווח שנמצא בין שני ... האלה, אך אינו מגיע אל הקצה המרבי של תנועת השריר. לדוגמה, אם אדם מכופף את המרפק רק באופן חלקי, הוא נמצא בטווח תנועה חלקי של שריר היד הקדמית ולא בטווח ... למתוח או לכווץ שריר לטווח המלא, חשוב לבצע את הפעולה ללא משקל. הסיבה לכך היא שמשקל חיצוני יכול להגביל את טווח התנועה ולפעמים אף לגרום לפציעות. לדוגמה, ... להצליח לבצע סקוואט עמוק יותר או כפיפת מרפק מלאה יותר כשהוא ללא משקל מאשר כשהוא מבצע זאת עם משקל. לכן, בדיקת טווחי תנועה מומלץ תמיד לבצע ללא עומס. כיצד להתחשב בזוויות גוף שונות כשמודדים טווח תנועה? כדי לוודא שטווח התנועה הוא באמת מלא, יש להפעיל חשיבה לוגית ולבחון את הזוויות השונות של הגוף. למשל, כשמנסים למתוח את שריר היד הקדמית, ייתכן שתנועה פשוטה של המרפק אינה מספיקה וצריך ... השריר המחובר לכתף. באופן דומה, בכיווץ מלא, יש להרים את המרפק למעלה ולקרב אותו לכתף. מדוע חשוב לבצע תרגול של טווחי תנועה ללא משקל? תרגול ללא משקל חשוב משתי סיבות עיקריות: המשקל עלול להגביל את טווח התנועה האמיתי שהשריר מסוגל לבצע, וכך מתקבלת תמונה לא מדויקת של יכולות השריר. שימוש במשקל עלול לגרום לפציעות עקב כניסה לטווח תנועה שהגוף אינו מוכן אליה, בעוד שביצוע ללא משקל מאפשר שליטה ובקרה טובים יותר. כיצד לחשוב בהיגיון במהלך מתיחה וכיווץ של השריר? בזמן הבדיקה של טווחי תנועה יש להפעיל חשיבה לוגית ולוודא שכל ... מתוח למקסימום, יש לשאול האם ניתן להוסיף עוד סיבוב פנימי או חיצוני של הגפה, לשנות את זווית הכתף או המרפק, או לבצע תנועה נוספת שתגדיל את הטווח. איך לטפל ... ולהבין בדיוק מהן נקודות החיבור של כל אחד מהם ואיזה מפרקים הם חוצים. לסיכום, איך ניתן להבטיח הבנה מלאה של טווחי התנועה של השריר? כדי להבטיח הבנה מלאה ונכונה של טווחי התנועה של השריר, יש: לדעת בדיוק את נקודות התחל והאחז של השריר. לבצע את הבדיקות של טווח התנועה ללא עומס ומשקל. לבדוק האם מדובר ... להפעיל חשיבה לוגית כדי לזהות תנועות נוספות שיכולות להאריך או לקצר את השריר בצורה מדויקת יותר. איך לדעת מה טווח התנועה של השריר? מהו שריר דו - מפרקי? ...
עבודה סביב זווית הישום של הכוח, שמירה על מתח בשריר בטווחי תנועה שונים, איפה המשקל הכי כבד? מתי השריר הכי מתאמץ? באיזה טווח תנועה לעבוד? איך לשמור על מתח בשריר? סוגים של שמירת מתח בשריר, עבודה בטווחי תנועה שונים
עבודה סביב זווית הישום של הכוח, שמירה על מתח בשריר בטווחי תנועה שונים, איפה המשקל הכי כבד? מתי השריר הכי מתאמץ? באיזה טווח תנועה לעבוד? איך לשמור על מתח בשריר? סוגים של שמירת מתח בשריר, עבודה בטווחי תנועה שונים
... על מתח בשריר בטווחי תנועה שונים, איפה המשקל הכי כבד? מתי השריר הכי מתאמץ? באיזה טווח תנועה לעבוד? איך לשמור על מתח בשריר? סוגים של שמירת מתח בשריר, עבודה בטווחי תנועה שונים מה המשמעות של עבודה סביב זווית היישום של הכוח? אליעד כהן מסביר את המושג עבודה סביב זווית היישום של הכוח ואת החשיבות של שמירת מתח בשריר במהלך ביצוע תרגילים ... הראשון עובד בטווח תנועה מלא אך משחרר מתח בסוף כל חזרה, כלומר, הוא נועל את המרפק ולכן המתח השרירי יורד רגעית. המתאמן השני שומר כל הזמן על מתח בשריר, ללא נעילת המרפק, כך שהשריר שלו נמצא ... מתאמן שעושה טווח תנועה רחב, מתרחק לעיתים קרובות מנקודה זו ולכן, למרות שהוא שומר על מתח, הוא עדיין מתאמץ פחות יחסית למי שנשאר סביב הזווית הקשה. כיצד אפשר ליישם את הרעיון של עבודה סביב ... מגדיל את טווח התנועה כדי להקל מעט על השריר, פעולה שמדמה אפקט של הורדת משקל (דרופסט). אליעד מדגיש כי אימון בטווח צר סביב זווית היישום יעיל מאוד להגדלת המאמץ והאינטנסיביות, אך יש לו ... לשלב מגוון של טווחי תנועה במהלך האימון, ולא להיצמד לטווח בודד בלבד. הסבר נוסף ודוגמה לתרגיל הרחקת כתפיים לצדדים: אליעד נותן דוגמה נוספת, של תרגיל הרחקת כתפיים לצדדים. גם כאן יש זווית ... בשריר? באיזה טווח תנועה השריר הכי מתאמץ? מהו אימון דרופסט? איך להגדיל את יעילות האימון? האם עדיף טווח תנועה מלא או מצומצם? מה החשיבות של עבודה ממוקדת בשרירים? עבודה עם משקלי עבודה שונים, אימון דרופסט, אימון drop set, שמירת מתח בשריר לזמן קבוע, שיטות אימון משקלי עבודה, שיטות אימון טווחי תנועה
מהם טווחי התנועה של השריר? [טווח תנועה מלא / טווח תנועה חלקי]
... טווחי התנועה של השריר? (טווח תנועה מלא טווח תנועה חלקי) לכל שריר יש את טווח התנועה שלו. מהו טווח התנועה של השריר? תשובה: כפי שכבר אמרנו, לשריר יש שני מצבים, המצב שבו הוא הכי מתוח וארוך, והמצב שבו הוא הכי מכווץ וקצר. טווח תנועה מלא, פירושו שהשריר נע, מהמצב שבו הוא הכי ארוך אל המצב שבו הוא הכי קצר ולהפך. טעות נפוצה של מתאמנים, שהם מאמנים את השריר שלהם, בטווח תנועה חלקי. בדכ זה בגלל חוסר ידיעה, או בגלל בעיית אגו, שגורמת למתאמן לרצות להרים יותר משקל, שקל יותר להרים אותו בתנועה חלקית. וכאשר מאמנים את השריר רק בחלק מהתנועה, אז מצד אחד אומנם השריר עדיין מתאמץ ואפילו גדל ומתחזק, אבל מצד שני, הוא מתחזק רק בטווח תנועה מסוים. מה שאומר, שאם נניח השריר שלך התחזק ויכול להרים X משקל בטווח מסוים, מה לדעתך יקרה אם במקרה המשקל ימתח את השריר? מעבר לטווח התנועה שאתה רגיל לאמן אותו?! תתרחש פציעה כמובן. כי יש חלק בשריר שלך, שלא רגיל למשקל ולמאמץ הזה. בנוסף, כאשר מתאמנים רק בטווח תנועה חלקי, ישנן עוד בעיות פיזיולוגיות שונות אפשריות, כגון בעיות גמישות, חוסר פרופורציות בשרירים ועוד. ואעפכ יש גם יתרונות של אימון טווח תנועה חלקי. כגון לדוגמה אם חלק מסוים מהשריר שלך עייף, שאז אתה יכול לאמן חלק אחר מהשריר עצמו. איך עושים את זה בדיוק? זה כבר נושא אחר. או לדוגמה, לפעמים אתה רוצה לאמן רק חלק ספציפי של השריר, כי אתה צריך לחזק את הטווח הספציפי הזה, עבור תנועה ספציפית, שמשתמשת בדיוק בטווח התנועה הזה. רק שצריכים להיות מודעים לכך, שמאמנים רק חלק מטווח התנועה של השריר, על כל המשתמע מכך. כמו כן אציין, שגם מי שמאמן טווח תנועה מלא, צריך לדעת, שרצוי ומומלץ לא רק לבצע טווח תנועה מלא, אלא גם לוודא שכל החלקים שבשריר יתאמצו ולא רק שהשריר יתאמץ, רק בחלק מסוים שלו. דהיינו, שגם כאשר מבצעים תנועה מלאה, עדיין יש חלק מסוים בתנועה, שבו השריר מתאמץ הכי הרבה. ורצוי שהחלק הזה, יהיה לאורך כל השריר. כפי שאסביר בהמשך (ראה: זווית ישום). כמו כן אציין, שכאשר מאמצים את השריר בטווח תנועה מלא, צריך לשים לב לכך, שבקצוות של טווח התנועה, היכן שהשריר הכי ארוך או היכן שהוא הכי קצר? בדכ יהיה יותר קשה לשריר. מה שאומר, שצריך להיזהר ולשים לב למשקלי העבודה, בטווחי התנועה השונים. כי אם אתה מסוגל לדוגמה להרים X משקל בטווח תנועה מלא, כאשר עיקר המאמץ נמצא באמצע הטווח תנועה, זה לא אומר בהכרח שתהיה מסוגל גם להרים את אותו המשקל בדיוק באותו הטווח תנועה בדיוק, כאשר עיקר המאמץ יהיה בחלק אחר של טווח התנועה בעיקר בקצוות של טווח התנועה. ולכן לשים לב, שבקצוות של טווח התנועה, צריכים להיות יותר זהירים ויותר עדינים עם המאמץ של הגוף, כדי לא להגיע לפציעה. כמו כן אציין, כי לפעמים כדי לבצע אימון של השריר בטווח תנועה מלא, לא מספיק רק להזיז את השריר מהמצב שבו הוא הכי מתוח אל המצב שבו הוא הכי מכווץ, בלבד, אלא לפעמים גם צריך לשנות את המיקום של המפרק ...
משקל עבודה גבוה מידי, משקלי עבודה, איך לדעת אם המשקל עבודה גבוה מידי? איך לדעת האם צריך להוריד משקל עבודה? קיצור טווח תנועה בגלל משקל עבודה גבוה, טווחי תנועה ומשקלי עבודה, איך לבחור משקלי עבודה? עם כמה משקל להתאמן?
משקל עבודה גבוה מידי, משקלי עבודה, איך לדעת אם המשקל עבודה גבוה מידי? איך לדעת האם צריך להוריד משקל עבודה? קיצור טווח תנועה בגלל משקל עבודה גבוה, טווחי תנועה ומשקלי עבודה, איך לבחור משקלי עבודה? עם כמה משקל להתאמן?
... המשקל עבודה גבוה מידי? איך לדעת האם צריך להוריד משקל עבודה? קיצור טווח תנועה בגלל משקל עבודה גבוה, טווחי תנועה ומשקלי עבודה, איך לבחור משקלי עבודה? עם כמה משקל להתאמן? איך לדעת אם המשקל עבודה שלך גבוה מדי באימון? אחד האתגרים ... אותו ללא כל משקל במשך שלוש חזרות בלבד. בשלב זה עליך לשים לב היטב לטווח התנועה שאתה מבצע ללא משקל. לאחר מכן, עליך להוסיף משקל שאיתו אתה רוצה להתאמן ולבצע שוב את אותן שלוש החזרות. בנקודה זו חשוב לבדוק אם טווח התנועה השתנה ביחס לביצוע ללא משקל. מה המשמעות אם טווח התנועה שלך התקצר לאחר הוספת משקל? אם שמת לב לכך שטווח התנועה שלך התקצר משמעותית כאשר הוספת משקל, הדבר מעיד שהמשקל גבוה מדי עבורך. ההסבר לכך הוא שכאשר המשקל גבוה מדי, הגוף באופן ... את המשקל, וכתוצאה מכך הטווח מתקצר. לדוגמה, אם בתרגיל ללא משקל ביצעת תנועה מלאה ורחבה, אך כאשר הוספת משקל הטווח התקצר באופן ניכר, סימן שהמשקל כבד מדי עבורך. מה לעשות אם המשקל גורם לך לעבוד בטווח תנועה קצר? אליעד מדגיש שאין שום בעיה בעבודה בטווח תנועה קצר כל עוד זה נעשה באופן מודע ומכוון. לעבודה בטווח תנועה חלקי יש יתרונות וחסרונות, אך חשוב שזו תהיה החלטה מודעת ומכוונת שלך ולא כתוצאה ממשקל גבוה מדי שגורם לך לכך באופן לא רצוני. כיצד לבחור נכון את משקל העבודה כדי לשמור על טווח תנועה מלא? הדרך לבחור נכון את המשקל היא לשאול את עצמך האם טווח התנועה הקצר שלך נובע מבחירה מודעת או מהמשקל שמונע ממך לבצע תנועה מלאה. אם ברצונך לעבוד בטווח תנועה מלא, עליך להוריד את המשקל עד לנקודה שבה הטווח תנועה הרצוי נשמר. רק לאחר מכן אפשר להוסיף משקל בהדרגה, תוך שמירה על אותו טווח תנועה מלא. המסקנה הברורה שאליעד מציע היא להיות ערני לטווח התנועה במהלך האימון ולשים לב שהעלאת משקל אינה פוגעת בטווח התנועה, אלא אם זו החלטה מודעת שלך. איך לדעת אם המשקל גבוה מדי באימון? טווח תנועה ומשקל באימון האם להוריד משקל באימון? יתרונות וחסרונות של טווח תנועה קצר איך לבחור משקל עבודה נכון? ...
שריר ושריר נגדי, שרירים מנוגדים, שריר אגוניסט, שריר אנטגוניסט, תנועה, תנועה נגדית, מתיחת שריר, כיווץ שריר, מתיחת שריר, הארכת שריר, קיצור שריר
שריר ושריר נגדי, שרירים מנוגדים, שריר אגוניסט, שריר אנטגוניסט, תנועה, תנועה נגדית, מתיחת שריר, כיווץ שריר, מתיחת שריר, הארכת שריר, קיצור שריר
... ושריר נגדי, שרירים מנוגדים, שריר אגוניסט, שריר אנטגוניסט, תנועה, תנועה נגדית, מתיחת שריר, כיווץ שריר, מתיחת שריר, הארכת שריר, קיצור שריר מהם שריר ושריר נגדי בגוף האדם? אליעד כהן ... אגוניסט ושריר אנטגוניסט. בגוף שלנו יש שרירים רבים שעוטפים אותו מכל הכיוונים, ותפקידם העיקרי הוא לאפשר לנו לבצע תנועות שונות במפרקים. כדי לבצע כל תנועה, חייב להיות שריר שמושך או מקצר (מתכווץ) ושריר נגדי שמתארך ונמתח בהתאם. כיצד מתבצעות תנועות בגוף על ידי השרירים? כאשר אדם מבצע פעולה מסוימת בגוף, כמו למשל הרמת רגל קדימה, הרמת רגל אחורה, כיפוף הגב, כיפוף הבטן, או הרמת הידיים למעלה והורדתם למטה, לכל תנועה כזאת חייב להיות שריר מתאים שמאפשר את התנועה הזו. אבל כל תנועה בגוף גם מאפשרת את התנועה ההפוכה שלה. למשל, כאשר אנחנו מכופפים את המרפק, השריר שנמצא בצד הקדמי של היד (הבייספס) מתכווץ, ובאותו הזמן השריר שנמצא בצד ... ארוך יותר ומתחיל להימתח. אליעד מסביר זאת עם דוגמה מוחשית של שריר היד הקדמית והאחורית: כאשר הבייספס מתקצר, השריר האחורי (טרייספס) מתארך, ולהפך. איך התנועה של שרירים משפיעה על שרירים נוספים בסביבה? בגוף האדם קיימים גם שרירים נוספים בצידי הגוף. למשל, כאשר רוצים להזיז את הרגל לצד, ... הרגל פנימה, יפעלו השרירים המקרבים של הירך. אליעד מציין שגם שרירים צדדיים אלו פועלים באותו אופן, ומושפעים על ידי תנועות השרירים הסמוכים להם, כך שבכל תנועה בגוף מושפעים שרירים שונים סביב אותו מפרק. מה קורה כאשר אנחנו מבצעים פעולות יומיומיות בגוף? אליעד נותן דוגמאות רבות לפעולות ... האחוריים של הירך מתכווצים והשריר הקדמי (ארבע ראשי) מתארך. מתיחה של שרירי החזה (הוצאת החזה החוצה): גורמת לשרירי הגב להתכווץ ולהפך. מה ההשפעה של התנועה על חלקים שונים באותו השריר עצמו? אליעד מוסיף הסבר מורכב יותר, לפיו שריר מסוים יכול להיות מושפע באופן שונה בחלקיו השונים. ... של השריר האחורי של היד יהיה מתוח יותר מהחלק הפנימי של אותו שריר עצמו, בדומה לגומייה הנמתחת בחלקה החיצוני יותר מאשר בפנימי. לסיכום, חשוב להבין שכל תנועה שמבוצעת בגוף משפיעה על שרירים נוספים סביב המפרק, ושקיימת מערכת יחסים ברורה בין השרירים השונים: שריר אחד מתכווץ ושריר נגדי מתארך ונמתח. התנועה של כל מפרק תלויה תמיד בשיתוף פעולה בין השרירים, וזהו הבסיס להבנת המכניקה של תנועות הגוף. מה זה שריר אגוניסט? מהו שריר אנטגוניסט? כיצד מתבצעת תנועה בגוף האדם? מה קורה בגוף בכיווץ שריר? איך מתבצעת מתיחת שרירים? מה ההבדל בין שריר ושריר נגדי? מה המשמעות של קיצור והארכת ...
שינוי זווית במפרק, כל תנועה משנה זווית במפרק, תנועות חד מפרקיות, תנועות רב מפרקיות, איזה מפרקים משתתפים בתנועה? זווית קטנה במפרק, זווית גדלה במפרק, שינוי הזווית במפרק במהלך התנועה, ריצה
שינוי זווית במפרק, כל תנועה משנה זווית במפרק, תנועות חד מפרקיות, תנועות רב מפרקיות, איזה מפרקים משתתפים בתנועה? זווית קטנה במפרק, זווית גדלה במפרק, שינוי הזווית במפרק במהלך התנועה, ריצה
... זווית במפרק, כל תנועה משנה זווית במפרק, תנועות חד מפרקיות, תנועות רב מפרקיות, איזה מפרקים משתתפים בתנועה? זווית קטנה במפרק, זווית גדלה במפרק, שינוי הזווית במפרק במהלך התנועה, ריצה מה זה שינוי זווית במפרק ואיך הוא מתבטא בתנועה? שינוי זווית במפרק הוא עיקרון יסודי בהבנת תנועות הגוף, ומשמעותו שבכל פעולה גופנית שבה מתקיימת תנועה של איבר, זווית המפרק המעורב בתנועה משתנה בהכרח. כאשר מדברים על שינוי זווית, הכוונה היא לכך שהזווית במפרק מסוים יכולה לגדול או להקטין במהלך אותה התנועה. לדוגמה, כאשר אדם מבצע כפיפה של המרפק, קיימות למעשה שתי זוויות שניתן למדוד - זווית פנימית וזווית חיצונית. הזווית הפנימית מתקטנת כאשר האדם מקרב את האמה אל הזרוע, ואילו הזווית החיצונית מתרחבת במקביל. חשוב להבין כי בכל מפרק שמשתתף בתנועה קיימות תמיד שתי זוויות נגדיות: כאשר אחת גדלה, השנייה בהכרח קטנה, ולהפך. לדוגמה, אם אדם מכופף את המרפק שלו, הזווית הפנימית קטנה, בעוד הזווית החיצונית גדולה. לעומת זאת, כאשר הוא ... - מפרקיות לרב - מפרקיות? כאשר אדם מבצע תנועות גופניות, יש הבחנה ברורה בין תנועות חד - מפרקיות לתנועות רב - מפרקיות: תנועה חד - מפרקית - תנועה שבה משתנה הזווית במפרק אחד בלבד, בעוד ששאר מפרקי הגוף נותרים במצב קבוע ולא משתנים. דוגמה קלאסית לכך היא תרגיל של כפיפת מרפק (למשל תרגיל בייספס). במצב זה, רק מפרק המרפק זז וכל יתר המפרקים, כגון כתפיים, אגן וברכיים, אינם נעים כלל. תנועה רב - מפרקית - תנועה שבה משתנים הזוויות של מספר מפרקים במקביל, כמו בריצה או בתרגיל סקווט. לדוגמה, בריצה משתנים בו זמנית הזוויות במפרק הקרסול, הברך, האגן, המרפק והכתף. כך, בריצה, משתתפים מספר שרירים ... הפועלים בהרמוניה. אילו דוגמאות הוצגו לתנועות חד - מפרקיות ורב - מפרקיות? הוצגו כמה דוגמאות ספציפיות: כפיפת מרפק - תנועה חד - מפרקית קלאסית. רק מפרק המרפק משנה זווית, בעוד מפרקים אחרים כמו הכתף או הברך אינם זזים. ריצה - תנועה רב - מפרקית מורכבת. בזמן הריצה משתנים זוויות במספר רב של מפרקים, כולל: מפרק הקרסול - זווית כף הרגל משתנה תוך כדי מגע עם הקרקע. מפרק הברך - הזווית בברך מתכופפת ומתיישרת לסירוגין. ... בין תנועות חד - מפרקיות לרב - מפרקיות? חשיבות ההבחנה בין תנועות חד - מפרקיות לתנועות רב - מפרקיות נובעת מכך שלכל סוג תנועה יש השפעה שונה על השרירים המעורבים בתנועה ועל אופי המאמץ הגופני: בתנועות חד - מפרקיות קל יותר לבודד את השריר שעובד, ולכן הן מתאימות לתרגול ממוקד של שרירים ספציפיים. בתנועות רב - מפרקיות פועלים מספר שרירים ומפרקים בו ... שרירים גדולות, לשיפור כוח כללי וקואורדינציה. איך שינוי הזווית במפרק עוזר לזהות אילו שרירים פועלים? לפי העיקרון שתנועה היא שינוי זווית, ניתן להבין שכאשר יש תנועה, יש שרירים שפועלים כדי לאפשר את אותה תנועה . לדוגמה, בתנועת הריצה, הזווית במפרק הקרסול משתנה ולכן ברור שיש שרירים באזור השוק שפועלים. באותה מידה, שינוי הזווית במפרק הברך מעיד על פעילות של השרירים הקדמיים והאחוריים של ... לשינוי זווית במפרק יש השלכות על אופן הניתוח של התנועות הגופניות. הוא משפיע על: זיהוי איזה שריר מתאמץ יותר או פחות בתנועה מסוימת. הבנת מנגנוני פציעות ואופן המניעה שלהן. תכנון תרגילים ואימון גופני מותאם אישית לפי מטרות. אופטימיזציה של תנועות בספורט ובחיי היום - יום לשם הגברת היעילות האנרגטית ומניעת עייפות או פציעות. איך אפשר לקבוע איזו זווית להתמקד בה בניתוח תנועה? קביעת הזווית שבה יש להתמקד תלויה במטרה ובסוג התנועה הנבדקת. כאשר רוצים לזהות מאמץ של שרירים ספציפיים, יש לבחור בזווית המייצגת בצורה הטובה ביותר את פעולת אותו השריר. כך למשל, כשמסתכלים על כפיפת המרפק, הבחירה להתמקד בזווית הפנימית או החיצונית תלויה בשאלה איזה שריר רוצים לבדוק מבחינת המאמץ שלו (שריר קדמי או אחורי). מהי תנועה חד - מפרקית? מהי תנועה רב - מפרקית? איך לזהות שרירים פעילים בתנועה? מה זה שינוי זווית במפרק? מה ההבדל בין תרגיל מורכב לתרגיל מבודד? איך מפרקים משפיעים על פעילות השרירים? איך משתנה זווית במפרק במהלך ריצה? תנועה חד מפרקית, תנועה דו מפרקית, תנועה רב מפרקית, תרגילים מבודדים, תרגילים מורכבים ...
איך לנוח / לא לנוח? תוך כדי תנועה? איך לאמץ יותר / פחות את השריר, תוך כדי תנועה? [עבודה סביב זווית הישום / שמירת מתח שריר / Time Under Tension]
... לנוח לא לנוח? תוך כדי תנועה? איך לאמץ יותר פחות את השריר, תוך כדי תנועה? (עבודה סביב זווית הישום שמירת מתח שריר Time Under Tension) אז בעיקרון, כאשר אתה מבצע חזרה בטווח תנועה מלא, אז אם אתה בשלב כלשהו, נועל את המפרקים שלך, הרי שבעצם השרירים שלך נחים. ואם אתה רוצה שהשרירים שלך לא ינוחו, אז עליך להשתדל כל הזמן לשמור על מתח בשריר, ולא לתת לעומס ליפול ... לא נועל את המפרקים שלך, הרי שיש מצב שאתה בעצם נח, תוך כדי התנועה שאתה מבצע. כיצד? משום שכפי שהסברתי, החלק הכי קשה בטווח התנועה, הוא כאשר זווית היישום היא של 90 מעלות. וככל שאתה מתרחק מזווית של 90 מעלות, ככה נהיה לך קל יותר. עד כדי רמה, שאתה בכלל לא מתאמץ, כאשר יש זווית של 0 מעלות או זווית של 180 מעלות. ... שבמובן מסוים, כאשר אתה מתרחק מהאזור שבו הכי קשה לך בתוך טווח התנועה, הרי שאתה סוג של נח מתאמץ פחות. מה אתה אמור לעשות עם המידע הזה? תשובה: להבין אותו ולפעול בהתאם. זא לפעמים באפשרותך להקל על עצמך, על ידי זה שתעשה טווח תנועה גדול יותר, שמתרחק יותר מה 90 מעלות, לפני אחרי ה 90 מעלות. ולפעמים באפשרותך להקשות על עצמך באופן מכוון, על ידי זה שתגביל את טווח התנועה שלך, לקצת לפני וקצת אחרי ה 90 מעלות. כמובן שבמקרה כזה, כנראה שאתה גם תוודא שאתה מאמן גם את כל שאר טווח התנועה בהתאם, ושלא תזנח את שאר טווח התנועה במידה וברצונך לאמן את כל טווח התנועה.
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על תנועה
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: תנועה, איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם לחץ? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? כעס ועצבים? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? דיכאון? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: תנועה, איך להצליח בראיון עבודה? איך ליצור אהבה? איך להשיג ביטחון עצמי? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לעשות יותר כסף? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך להתמודד עם גירושין? איך לשנות תכונות אופי? איך להאמין בעצמך? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך להיגמל מהימורים? איך להצליח בזוגיות? איך להיות מאושר ושמח? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לקבל החלטות? איך לחנך ילדים? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להעריך את עצמך? איך לפרש חלומות? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לשפר את הזיכרון? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לשתול מחשבות? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך לנהל את הזמן? איך לא להישחק בעבודה? איך למצוא זוגיות? איך להעביר ביקורת בונה? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: האם יש אמת מוחלטת? האם אפשר לדעת הכל? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? האם לדומם יש תודעה? איך להיות הכי חכם בעולם? האם יש הבדל בין חלום למציאות? מהי תכלית ומשמעות החיים? איך להיות מאושר? האם יש או אין אלוהים? למה יש רע בעולם? מה יש מעבר לזמן ולמקום? למה העולם קיים? אולי אנחנו במטריקס? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? איך נוצר העולם? האם המציאות היא טובה או רעה? בשביל מה לחיות? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? למה יש רע וסבל בעולם? איך נוצר העולם? האם יש בחירה חופשית? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? האם הכל אפשרי? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? האם יש משמעות לחיים? למה לא להתאבד? האם באמת הכל לטובה? מי ברא את אלוהים? מה המשמעות של החיים? איך להנות בחיים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא גישור, מאמן קריירה, מטפל הוליסטי בתחום תנועה - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.1875 שניות - עכשיו 07_07_2025 השעה 08:41:14 - wesi4