ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה שאיפות ✔פילוסופיה - אי שלמות שואפת לאינסוף - חלק 2 ✔* פילוסופיה - אי שלמות שואפת לאינסוף - חלק 1. שעשועים כבדי - ראש ראינו ששיטת... - ידע...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖶 פילוסופיה - אי שלמות שואפת לאינסוף - חלק 2
* פילוסופיה - אי שלמות שואפת לאינסוף - חלק 1.

שעשועים כבדי - ראש

ראינו ששיטת ההוכחה שהנהיג אוקלידס במתמטיקה היא תובענית הרבה יותר מההוכחה המדעית באמצעות ניסוי: שום מתמטיקאי לא יעיז להוכיח טענה כלשהי על סמך בדיקת מיליון דוגמאות, כי כבר קרה שרק המקרה המיליארד ומשהו הכזיב! 39 ההוכחה צריכה להיות עקרונית, בלי קשר לניסיון. הנה, לדוגמה, הטענה שכל סכום של מספרים אי - זוגיים עוקבים המתחיל מ - 1 נותן מספר ריבועי, למשל, 1 + 3=22. במקרה זה, ההוכחה העקרונית קלה להמחשה ויזואלית. את כל המספרים האי - זוגיים מה - 1 ומעלה אפשר לצייר כקבוצות ריבועים היוצרים צורות "ר" שצלעותיהן שוות, והן הולכות וגדלות בקובייה אחת בכל זרוע, כמו באיור שלפנינו. נכון שכל צירוף של "ריש"ים המתחיל מהריבוע הבודד משמאל יוצר ריבוע? הנה יכולים אנו לומר "מש"ל" (מה שצריך להוכיח) או, אם נרצה להשוויץ בלטינית, quod erat demonstrandum (QED). זה מחזיר אותנו לנושא היופי. למה חושבים אנשים שהוכחה כזאת היא יפה? כי על סמך צעדים לוגיים בודדים אנחנו יודעים משהו בוודאות על כל צירופי המספרים מהסוג הזה. לא סתם "מועט המחזיק את המרובה" אלא "מועט המחזיק את האינסוף"!

הוכחות כאלה, הנכונות עד לאינסוף, הולידו מגוון שעשועים, שמהם נבעו גם צורות חדשות של יופי וגם הבנות חדשות של המציאות. לאונארדו פִיבּוֹנַצִ'י (1170 - 1250) תהה מה יקרה אם ניצור טור מספרים שבו כל מספר הוא סכום שני המספרים הקודמים. הוא כתב, אם כן, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, וקיבל מקור בלתי - נדלה של תכונות מסקרנות הממשיכות להתגלות עד היום. קחו למשל, כל מספר בסדרה וחברו אותו עם כל קודמיו: תקבלו סכום השווה למספר השני הבא אחריו פחות אחד. לדוגמה, סכום חמשת המספרים הראשונים, 1 + 1 + 2 + 3 + 5, שווה לסכום המספר השביעי, 13, פחות אחד. יש לסדרה אינספור תכונות מסקרנות כאלה, 39 אבל הדיווידנד האמיתי בא כשהתגלה שהיא מתארת שפע אדיר של תהליכים הקיימים בטבע, מסידורי עלים על הגבעול ומבנה הקונכיות ועד צורת הגלקסיות.

שעשוע דומה מציג משולש הקרוי על שם המתמטיקאי הצרפתי בלייז פַּסקַל (1623 - 1662) אבל תואר כבר בידי המשורר והאסטרונום הפרסי עומר כַיַאם (1048 - 1122). זהו מבנה העשוי משורות מספרים שכל מספר בהן הוא סכום שני המספרים מימין ומשמאל בשורה מעליו. גם כאן התברר שאין גבול לתכונות המפליאות של המשולש. כך למשל, סכום אברי כל שורה הוא אחת החזקות של שתיים: 20=1, 21=2, 22=4 וכו'. ואם נצבע בשני צבעים את הספרות הזוגיות והאי - זוגיות יתקבל "משולש סירפּינסקי" שבתוכו משולש הפוך וסביבו משולשים ישרים. את המשחק הזה אפשר עוד להמשיך כך שבכל אחד מהמשולשים הפנימיים יהיה עוד משולש הפוך שסביבו עוד משולשים ישרים שבתוך כל אחד מהם עוד... מתקבלת אם כן צורה פרקטלית, כלומר, צורה שגם אם נפרק אותה לחלקים קטנים נגלה שהיא חוזרת ומופיעה בהם עד אינסוף. והנה, גם הפרקטל הוא צורה השולטת בתופעות רבות בטבע. 39

והנה מספר תמים שמקורו בהערה של אוקלידס ושהפך מקור לעיסוק אובססיבי מאז עד ימינו: 24 ניקח קו ישר ונסמן את קצותיו ב א' ו - ב'. עכשיו נסמן נקודה ג' שתחלק אותו לשני חלקים, כך שהיחס בין הקטע הגדול א' - ג' לבין הקטע הקטן ג' - ב' יהיה כמו היחס בין הקו השלם א' - ב' לבין הקטע הגדול א' - ג'. מאז, אנשים מצאו את היחס הזה, "חיתוך הזהב, " בגוף האדם, בפנים יפות, במבנים קדומים, ביצירות אמנות, בצמחים, ביצורים חיים ולבסוף בכל מקום בו רק הסתכלו. כמובן שחלק מה"גילויים" האלה היה רק פרי דמיונם, כפי שהוכיח מריו לִיביוֹ כשמצא את החתך הזה גם ביחסים השונים בין חלקי הטלוויזיה שלו. 26 ובכל זאת, המספר הזה, 1. 61803, המסומן באות היוונית פִי ומוכר יותר בהיגוי האנגלית פַי, חוזר וצץ בטבע במקומות שונים ומשונים כמו סידור זרעי התפוח, פרח הוורד וקונכיית החילזון. "אין צורך להאמין במיסטיקה כדי לחוש יראה כלשהי לנוכח יכולתו זו של חיתוך הזהב להופיע במצבים ובתופעות שאין לכאורה כל קשר ביניהם. "24 (20) רוצים דוגמה? בבקשה: לכו אל סדרת פיבונאצ'י לעיל, קחו אחד ממספריה וחלקו אותו במספר הקודם. זוגות המספרים הראשונים יתנו מנות פשוטות כמו 1 או 1 / 2, אבל ככל שתעלו בסדרת המספרים תראו שבר ההולך ונראה כמו... 1. 618 נכון, זה יהיה מיודענו פַי.

המשותף לכל המשחקים האלה הוא ש - א) ביסודם עומד כלל יחיד ופשוט, ובכל זאת ב) נובעות מהן עוד ועוד תכונות מפתיעות, ו - ג) מתברר שהם מתארים תופעות רבות הקיימות במציאות! נראה שהיקום עצמו נברא בצורה דומה לשעשועים של פיבונצ'י ופסקל: חוקים פשוטים יוצרים סדירויות המולידות מגוון ענק של תופעות יותר ויותר מורכבות.

1. 2 אי - שלמות פורייה

כמו אודיסאוס שהורה למלחיו להשאיר אותו קשור לתורן כל עוד הסירנות שרות, גם אנחנו, לאור המחלוקת בין אפלטון ואריסטו, צריכים להחליט שלא ניתן ליופי להסיט אותנו מהאמת. לצד העיסוק ביופיין של הפיסיקה והמתמטיקה, בואו ניתן דעתנו על שני מומים המתגלים בשתי הגברות האלה אחרי בדיקה יותר פולשנית. שתיהן מתחרות על כתר "מלכת המדעים. " הפיסיקה תובעת אותו בנימוק שהיא עוסקת במרכיבים הבסיסיים ביותר של המציאות כמו חומר, אנרגיה, מרחב וזמן, ולכן כל שאר המדעים, העוסקים בתופעות מורכבות יותר, הם ענפי - משנה שלה. המתמטיקה, מצד שני, טוענת שאינה מוגבלת רק למציאות הידועה לנו. כל מציאות שנוכל להעלות בדמיוננו, כל עוד שולטים בה חוקים קבועים, ויהיו אלה הביזאריים ביותר, תוכל המתמטיקה לתאר אותם, ולכן היא יסודית יותר מהפיסיקה. בואו נראה מה נוכל ללמוד מוויכוח זה.

הפיסיקה היא מדע ניסיוני, כלומר היא לומדת על המציאות ע"י הניסוי והתצפית. שיטות אלה מושתתות על עיקרון הסיבתיות: אם סיבה א' גרמה לתוצאה ב', בתנאים דומים היא תגרום לה תמיד. בפילוסופיה מכונה מסקנה כזאת "אינדוּקְציה, " הסקה מהידוע על הלא - ידוע. והנה העיקרון הכל - כך יסודי הזה נפל קרבן להפרכה פשוטה וקטלנית של הפילוסוף דֵיוִיד יוּם (1711 - 1776). נניח שאני זורק אבן למעלה פעמים רבות ומגלה שהיא חוזרת ונופלת. אני מסיק שכך יקרה תמיד כשאחזור על הניסוי. פשוט, נכון? בא יוּם ואומר: המסקנה הסיבתית הזאת חסרת תוקף אפילו אם זרקת את האבן מיליון פעמים, כי כל טיעון סיבתי מסתמך בעצמו על סיבתיות. הנה, נסה לומר "אני מאמין בסיבתיות כי היא תמיד הוכחה כנכונה" ותחשוב על מה שאמרת: לא הכי אינטליגנטי, נכון?

זִכרו שהאידיאל של הפילוסופים הוא אדם שחי - ואם צריך אפילו מת - על - פי הפילוסופיה שלו, כפי שעשה האבא הגדול שלהם באתונה כששתה את הרעל. יוּם היה איש טוב והגון, אבל אין ספק שהוא לא חי על - פי הפילוסופיה שלו: הוא לבש מעיל כשהיה קר בחוץ, לא התחצף לשוטרים, עקף שלוליות וכדומה, בקיצור: הוא למד מניסיון העבר והשתמש באינדוקציה כמו כל אחד. כי גם אם איננו יכולים להוכיח שיש חוקיות בעולם, אין לנו ברירה אלא לנהוג לפיה! הרבה חכמים ניסו להתגבר על הפרדוקס הזה. הבולט שבהם, עמנואל קַנט (1724 - 1804), הצביע על כך שלא ניתן לחשוב שום מחשבה בלי להסתמך מראש על מושגים כמו חלל, זמן וסיבתיות. מכאן הסיק קַנט שמושגים אלה אינם נובעים מהניסיון אלא הם "אַ - פּרִיוֹריים, " כלומר טבועים בנו מלידתנו. זה ללא ספק תרגיל פילוסופי מבריק (ולא קשה לשמוע גם בו הד לאפלטון), אבל המחיר שהוא תובע מאתנו הוא להאמין שדבר כל כך מהותי כמו הסיבתיות קיים רק "בראש שלנו" ואנחנו מלבישים אותו על מציאות שאיננו יודעים מה היא.

המתמטיקאים אהבו לנפנף בנקודת העיוורון הזאת של המדע הניסיוני עד שאחד משלהם עשה להם תעלול וערער את הבסיס המקביל של המקצוע שלהם. המדע, כפי שראינו, משתמש באינדוקציה, הסקה ממקרה פרטי על הכלל. המתמטיקה, לעומת זאת, משתמשת בדֶדוּקְציה, כלומר הנחת עיקרון ראשוני שממנו נגזרות מסקנות ספציפיות יותר. כמובן, העיקרון הראשוני הזה אינו נובע מהניסיון, כי זה תחומו של המדע. לכן, כל מערכת של הנחות - יסוד היא חוקית בעיני המתמטיקאי כל עוד היא עקבית, כלומר, לא ניתן לגזור ממנה סתירה - דבר והיפוכו. אמרו אנשים: בואו נבנה את כל המתמטיקה כמו שאוקלידס בנה את הגיאומטריה, כלומר נבדוק מה המינימום של הנחות - יסוד שמהן נגזור את כל טענות המתמטיקה (כולל הגיאומטריה, שחזרה עכשיו להיות ענף של המתמטיקה). טובי המוחות של המאות ה - 19 וה - 20 נרתמו למרוץ הזה, וגילו הרבה דברים יפים בדרך. ואז הופיע בחור בן עשרים וחמש בשם קורט גֶדֶל (1906 - 1978) והוכיח שכל מערכת עקבית של הנחות מתמטיות חייבת לכלול טענות שלא ניתן להוכיחן בתוך אותה מערכת. גדל עצמו, שהיה אפלטוניסט, הסיק מהוכחת אי - השלמות שלו מסקנה מרחיקת - לכת מאוד: האמת חורגת מגבולות ההינתנות - להוכחה. 11 המתמטיקה, עם ההיגיון הצרוף והמושלם שלה, תצטרך לחיות עם העובדה שייתכנו בתוך עולמה דברים אמיתיים שלא יהיה בכוחה להוכיחם.

באופן דומה התמודדו מדעי הטבע עם הערעור על האינדוקציה. לעזרתם בא פילוסוף יהודי - אוסטרי, קארל פּוֹפֶּר42 (1902 - 1994), שהצליח לעקוף את יוּם במהלך עוצר - נשימה: נכון, לאינדוקציה אין תוקף לוגי, כי גם אחרי מיליון פעמים ייתכן שאבן שנזרקה למעלה עדיין לא תיפול חזרה, ונכון, כל אישוש הוא זמני. אבל מה לגבי ההפרכה? היא דווקא מוחלטת: אם פעם אחת תישאר האבן באוויר, איני צריך לחזור על הניסוי כדי להפריך את האינדוקציה שעשיתי קודם! מהתובנה הזאת הוציא פופר את התרומה החשובה ביותר שנתנה הפילוסופיה המודרנית למדע: קריטריון התיחום בין מדע למדע - מדומה.

באותם ימים שלטו במדע הפוזיטיביסטים, אנשים חכמים וקפדנים מאוד שטענו שצריך לסלק מהמדע כל זכר למטפיסיקה, כלומר לטענות שלא ניתן להוכיחן בשום ניסיון, כמו טענות האפלטוניסטים. הם עשו עבודה חשובה בסילוק דברים מיותרים, אבל לקחו את תער אוקאם (ר' 3. 1) לקיצוניות שהחניקה את החשיבה המדעית: אפילו אטומים נחשבו בעיניהם משהו כמו מלאכים, שלעולם לא ניתן יהיה להוכיח את קיומם. אמרו הפוזיטיביסטים: תיאוריה היא מדעית רק אם ניתן להוכיח אותה. כלומר, היא צריכה לנבא משהו, ואם הניבוי מתאמת, היא מדעית.

פופר, שהיה אז בחור צעיר מאוד, הזמין את עצמו יום אחד לפגישה של הפוזיטיביסטים (שנקראו "החוג הווינאי") ואמר: בדיוק ההפך! תיאוריה היא מדעית אם ניתן, בעיקרון, להפריכה. זה נשמע קצת מוזר, כי תיאוריה שהופרכה היא לא נכונה. נכון, אמר פופר, היא לא נכונה, אבל היא מדעית. כשתיאוריה מראה לנו שמשהו אינו נכון - במקרה זה: התיאוריה המסכנה עצמה - היא מקדמת את ידיעתנו בצעד חשוב קדימה! (כמובן, אם התיאוריה ניתנת להפרכה, ובמקרה גם לא הופרכה, נשמח יותר). קל עכשיו להבין מהיכן הכוח העצום של תיאוריות פסאודו - מדעיות בעיני מאמיניהן: הן בנויות מראש כך שכל מה שיקרה רק יאשש אותן (חִשבו על ניבויים אסטרולוגיים כמו: "מישהו שלא חשבת עליו הרבה זמן יתקשר אליך, " או "מאחורי הציניות שלך מסתתר צורך גדול שיאהבו אותך"). הן נכונות כיום כפי שהיו לפני אלפי שנים, אבל בדיוק מסיבה זו הן חסרות ערך: הן אינן מסתכנות בשום ניבוי של ממש. האמת המדעית בנויה מאינדוקציות שעל - פי יוּם אין ביטחון שלא יופרכו יום אחד, אבל מהפרכה להפרכה המדע מתקדם.

אגב, כדאי להנחיל את העיקרון של פופר לאנשים בגיל צעיר ולהתרגל ליישם אותו לא רק במדע אלא גם בהשקפות הפוליטיות, בחיים האישיים וכדומה. כל מי שיש לו דעה נחרצת בנושא כלשהו, כדאי לו מדי פעם לעצור ולשאול את עצמו: האם יכול לקרות משהו שיגרום לי להבין שהדעה הזאת שלי מוטעית? ומי שינסה לענות בכנות, יגלה להפתעתו שהתשובה היא לעתים קרובות שלילית! ככה זה, אנחנו נוטים לבנות לעצמנו תיאוריות שרק הולכות ונעשות עם הזמן חסינות בפני העובדות. זו תופעה שכיחה אצל אנשים אינטליגנטים ומלומדים ונוטה, למרבה הצער, להתחזק עם הגיל. חזרה על התרגיל הזה היא דרך טובה לשמור על צעירות רוחנית.

הנה שוב מה שמבדיל פילוסופיה אמיתית מלהטוטי מילים: הערעור של יום על הסיבתיות הניב הבחנה שתרמה הרבה להתפתחות המדע.

* פילוסופיה - אי שלמות שואפת לאינסוף - חלק 3.
חכם אריסטו טלביזיה אינדוקציה מושגים פיזיקה קיום עקרונות קיצוני לשאול חצוף אינסוף פילוסופיה שאיפות שלמות
איך ליהנות מהחיים הרגילים? למה אני לא נהנה מהחיים? מה מונע מאנשים להיות מאושרים? איך להפסיק לרדוף אחרי מטרות בלתי אפשריות? איך לחזור להנאות הקטנות? מה הסיבה שבגללה אדם לא נהנה מהחיים הרגילים? איך נוצרות שאיפות גדולות? אני חייב להיות משהו מיוחד כדי ליהנות, לרדוף אחרי דברים גרנדיוזיים, ליהנות גם בלי לכבוש את העולם, מדוע קשה לאנשים ליהנות גם כשיש להם הכל? מה עושים עם הצורך להיות משהו מיוחד? מטרות גרנדיוזיות, למה צריך לבדוק את השורש של הבעיה?
... שבגללה אדם לא נהנה מהחיים הרגילים? איך נוצרות שאיפות גדולות? אני חייב להיות משהו מיוחד כדי ליהנות, לרדוף אחרי דברים גרנדיוזיים, ליהנות גם בלי לכבוש את העולם, מדוע קשה לאנשים ליהנות גם כשיש להם הכל? מה ... הנקודה המרכזית שהוא מציג היא שלאנשים רבים יש שאיפה גדולה, לפעמים בלתי מושגת, שלוכדת את תשומת הלב שלהם עד כדי כך שהם לא מסוגלים ליהנות מדברים פשוטים ויומיומיים. הוא מביא כדוגמה אנשים עשירים או מצליחים ... יכולה להגיע מהסביבה, מהמשפחה או אפילו מאיזושהי שאיפה פנימית עמוקה. כל עוד אדם לא משיג את הדבר הגרנדיוזי הזה, הוא לא מסוגל ליהנות מהדברים הפשוטים שבחיים, כמו קפה בבוקר, שיחה נעימה או אפילו הנאה פשוטה מריח של פרחים. איך נוצרות השאיפות הגדולות האלה? אליעד מדגיש ששאיפות כאלה לעיתים קרובות מתחילות בילדות, כאשר אדם מקבל מסר סמוי או גלוי מהוריו או מהחברה שסביבו, שלפיו החיים הרגילים אינם מספיקים. לדוגמה, אם אבא אומר ... צורך בהכרה, בהצלחה יותר גדולה, בפרסום או אפילו בשאיפה להרגיש אלוהי. כל עוד הדבר הזה לא הושג, האדם ממשיך להרגיש חוסר משמעות, אפילו אם הוא מוקף בשפע. מה עושים עם הצורך להיות משהו מיוחד? אליעד כהן מציע ... ליהנות מחיים רגילים? המטרה אינה בהכרח לוותר על השאיפות הגדולות אלא להחזיר את היכולת ליהנות גם מדברים פשוטים. אם אדם יבין שהוא יכול ליהנות מחיים רגילים ופשוטים, הוא יוכל להרגיש טוב גם כשהוא לא משיג את המטרות הגרנדיוזיות שלו. לדוגמה, אדם שיש לו שאיפות להיות מפורסם או אהוב על ידי כולם, צריך להבין שמותר לו ליהנות מקפה טוב, מחברה של חברים, או אפילו מהליכה בפארק, גם בלי שהוא כוכב על. כלומר, המטרה היא ...
חרדות, פחדים, מחשבות טורדניות, פוביות, קריירה, עבודה, כסף, פחד להשתגע, שאיפות בחיים, להתקדם בחיים, להרוויח כסף
חרדות, פחדים, מחשבות טורדניות, פוביות, קריירה, עבודה, כסף, פחד להשתגע, שאיפות בחיים, להתקדם בחיים, להרוויח כסף
... פחדים, מחשבות טורדניות, פוביות, קריירה, עבודה, כסף, פחד להשתגע, שאיפות בחיים, להתקדם בחיים, להרוויח ... כי האדם יתרגל אפילו למצבים הגרועים ביותר. האם כדאי לשאוף להרוויח הרבה כסף? אליעד מתייחס לשאיפה להרוויח יותר כסף, ושואל את ...
אני מחוק, נמחק לי האני, נמחקה לי האישיות, נמחקו לי הרגשות, נמחק לי הרצון, הפרעה נפשית של מחיקת האני, הפרעת אישיות של מחיקת הזהות העצמית, אין לי חשק לכלום, אין לי רצון לכלום, אחדות שקרית ומחלות נפש, הפרעה נפשית ואחדות שקרית
אני מחוק, נמחק לי האני, נמחקה לי האישיות, נמחקו לי הרגשות, נמחק לי הרצון, הפרעה נפשית של מחיקת האני, הפרעת אישיות של מחיקת הזהות העצמית, אין לי חשק לכלום, אין לי רצון לכלום, אחדות שקרית ומחלות נפש, הפרעה נפשית ואחדות שקרית
... העצמית של האדם? האדם נולד ללא זהות עצמית מגובשת. תינוק שנולד אינו רוצה דברים מורכבים, אלא דברים בסיסיים כמו אוכל או להימנע מכאב. אין לו רצונות לשאיפות מורכבות, כסף או כבוד. עם התבגרותו, האדם מתחיל לפתח רצונות, שאיפות וזהות עצמית, מגדיר לעצמו מה טוב ומה רע, ומגבש את האני ... ומה הפתרון האפשרי לכך. כיצד נוצרת הזהות העצמית? כאשר תינוק נולד, אין לו זהות עצמית מפותחת. אין לו רצונות מורכבים, הוא אינו חושב על כסף, כבוד או שאיפות. כל מה שמניע אותו זה הצורך לאכול ולמנוע כאב. אם יפגע בו משהו, הוא יגיב לכך, אבל אין לו הבדלה בין רצונות או שאיפות כמו אדם בוגר. עם הזמן, ככל שהאדם גדל, הוא מתחיל לפתח רצונות, שאיפות וזהות עצמית - כלומר, הוא מתחיל לשאול את עצמו מי הוא, ... בין טוב לרע, כסף, כבוד או כל רצון אחר. דבר אינו משמעותי עבורם - לא אוכל, לא בריאות, לא הצלחה, שום דבר. זה מצב קשה מאוד, כי החברה מבוססת על רצונות, שאיפות ומטרות, וברגע שאדם מאבד את היכולת להבדיל בין הדברים ...
החיים כתרגילי חשיבה, רצוא ושוב, צריך צמצום בדרך לאושר, גם קצת זה טוב, לעשות פעולות קטנות, כחוט השערה, להיות פרקטי, חשיבה מופשטת, לרצות שלמות, לחשוב בקטן, לחשוב בגדול, להסתכל על השכל שיש בכל דבר
החיים כתרגילי חשיבה, רצוא ושוב, צריך צמצום בדרך לאושר, גם קצת זה טוב, לעשות פעולות קטנות, כחוט השערה, להיות פרקטי, חשיבה מופשטת, לרצות שלמות, לחשוב בקטן, לחשוב בגדול, להסתכל על השכל שיש בכל דבר
... פרספקטיבות מנוגדות לכאורה: הפרספקטיבה של רצוא, שהיא הרצון לשאיפות גדולות מאוד, בלתי מוגבלות, והפרספקטיבה של שוב, ... אחרת לא יוכל להתקדם. הפרספקטיבה הראשונה, רצוא, היא הצורך בשאיפות אינסופיות, כגון הרצון להיות אלוהים, לחוות שלמות מוחלטת או להרגיש אינסוף. החשיבות של שאיפות אלו היא ביצירת דחף חזק שיניע את האדם קדימה. מצד שני, אם האדם יישאר רק עם שאיפות אלה, הוא ייתקע ולא יוכל לעשות שום צעד פרקטי, כי השאיפות יהיו גדולות מדי ומופשטות מדי. הפרספקטיבה השנייה, ... קטנה? אליעד מדגיש שלמרות שהשלמות עצמה אינה המטרה הסופית, השאיפה לשלמות חיונית משום שהיא מחייבת את האדם להפעיל את השכל שלו באופן המקסימלי. כשאדם שואף לפתרון מושלם, הוא מכריח את עצמו להיות מדויק יותר, ... חשיבה במטרה לשפר את עצמו, הוא יוכל להגיע בסופו של דבר גם לשאיפות הגבוהות ביותר שלו (כגון להיות אלוהים או להרגיש ...
ניהול עובדים, איך לגרום לעובדים שלך לרצות שהעסק שלך יצליח? איך לגרום לעובד לעבוד? לתמרץ עובדים, לתגמל עובדים, ניהול משאבי אנוש, איך לגרום לעובדים להקשיב לך? איך לגרום לעובדים למכור? מהי ערבות הדדית של עובדים? איך לנהל עובדים?
ניהול עובדים, איך לגרום לעובדים שלך לרצות שהעסק שלך יצליח? איך לגרום לעובד לעבוד? לתמרץ עובדים, לתגמל עובדים, ניהול משאבי אנוש, איך לגרום לעובדים להקשיב לך? איך לגרום לעובדים למכור? מהי ערבות הדדית של עובדים? איך לנהל עובדים?
... איך לגרום לעובדים לרצות בהצלחת העסק שלך? כל מנהל שואף שהעובדים שלו יתייחסו לעסק כאילו הוא שלהם, שירצו שהעסק יצליח בדיוק כמוהו. החלום האולטימטיבי של כל בעל עסק הוא שהעובד לא רק יבצע את תפקידו, אלא יחשוב באופן כללי על הצלחת ... שלך הם לא רובוטים ולא עבדים. מדובר בבני אדם עם שאיפות, פחדים, רצונות ובעיות אישיות. אם תתייחס אליהם כאל מספרים או פונקציות, הם יתייחסו אליך כאל בוס בלבד, מישהו שנותן להם כסף בתמורה למינימום הכרחי של עבודה. לעומת זאת, כאשר אתה ... ואתה רוצה שהם יעבדו בצורה הטובה ביותר עבורך. אתה שואף לכך שלעובדים שלך יהיה אכפת מהעסק שלך בדיוק כמו שלך אכפת ממנו. זהו חלומו של כל מעסיק - שהעובדים שלו ירצו בהצלחת העסק ממש כפי שהוא רוצה בכך. למה שלך אכפת מהעסק שלך? הסיבה ... רכוש שלך, והם לא רובוטים. הם בני אדם עם רגשות, שאיפות , פחדים, ותסביכים אישיים. אם תתייחס אליהם כאל בני אדם, הם יתייחסו אליך בהתאם. אם תתייחס אליהם כאל עובדים בלבד - הם יתייחסו אליך כאל הבוס, ולא מעבר לכך. אם תתייחס אליהם בצורה ... אליהם כבני אדם, להבין שיש להם צרכים, רגשות, ושאיפות. לתת להם תמריצים כך שהצלחה של העסק תהיה גם ההצלחה שלהם. לבנות מערכת תגמולים שמבוססת על ביצועים אישיים, מחלקתיים וארגוניים. לטפח אווירה של שותפות, כך שכל העובדים ידאגו זה ...
דמוקרטיה, אנרכיה, דיקטטורה, הפגנות הקורונה, הפגנות פוליטיות, שמאלנים אנרכיסטים, הדיקטטורה של הקורונה, הפרדת רשויות בדמוקרטיה, איך דמוקרטיה הופכת לדיקטטורה? אנרכיסט שמאלני, הזכות להפגין, אנרכיזם, סכנה לדמוקרטיה הישראלית
דמוקרטיה, אנרכיה, דיקטטורה, הפגנות הקורונה, הפגנות פוליטיות, שמאלנים אנרכיסטים, הדיקטטורה של הקורונה, הפרדת רשויות בדמוקרטיה, איך דמוקרטיה הופכת לדיקטטורה? אנרכיסט שמאלני, הזכות להפגין, אנרכיזם, סכנה לדמוקרטיה הישראלית
... שהדיקטטורים מעוניינים לרכז את כל הכוח בידיהם כדי לשלוט לבד. בשני המקרים, ישנה שאיפה לחופש מוחלט ולשליטה ללא הגבלות. מה חשוב לזכור בסיכומו של דבר? בסיכום ההרצאה, אליעד מציין כי האנרכיה ... וכיצד היא פוגעת בדמוקרטיה? גם דיקטטורה נחשבת לסכנה חמורה לדמוקרטיה. אדם בעל שאיפות דיקטטוריות לא מעוניין לקבל ביקורת מכוחות שלטוניים אחרים (כמו בתי משפט ומשטרה), ולכן הוא מחליש באופן ... במצב כזה, עלולים להיחלש מוסדות כמו בתי משפט, משטרה ותקשורת חופשית. האדם בעל השאיפות הדיקטטוריות מנצל את הדמוקרטיה כדי לבטל אותה צעד אחר צעד. לאורך ההיסטוריה יש דוגמאות, כמו עליית היטלר ... דמוקרטית. מדוע יש הטעיה ציבורית בין אנרכיה לבין הפגנה לגיטימית? כאשר אדם בעל שאיפות דיקטטוריות או גורם שלטוני מסוים רוצה להסיט את תשומת הלב ממהלכיו, הוא עלול לתייג כל ביקורת או הפגנה נגדו ...
זוגיות עם אשה חזקה / נשים חזקות / להיות אישה חזקה - האם "אישה חזקה" היא באמת חזקה או שזו רק אשליה? פמיניזים, נשים פמיניסטיות, מהי אישה חזקה? מהי חוזקה אמיתית? האם כדאי לבחור בת זוג "חזקה" או דווקא "חלשה"? האם פער כלכלי ומקצועי משפיע על הזוגיות? למה בני אדם מרגישים צורך בזהות מוגדרת? איך תודעה גבוהה משפיעה על יכולת ההכלה והסבל? מדוע אנשים רוצים להרגיש רע? מהו חופש אמיתי ומה ההבדל בין בחירה לשליטה? איך לצאת מהמטריקס? מה הופך אדם לחזק?
... להוביל לחוסר איזון בזוגיות. למשל, אם הגבר נתפס כמי שאינו מכניס כסף או נתפס כחסר שאיפות או כמישהו שלא עושה דבר מוחשי בחייו, האישה הנורמלית עלולה לראות אותו כחלש או חסר ערך. לכן, גם אם ... כמי שמכניס כסף או פועל באופן מסודר בחייו. במצב כזה, האישה עשויה לראות את הגבר כחסר שאיפות, מה שעלול להחליש את הקשר הזוגי. אליעד מציין שרוב הנשים הנורמליות, כהגדרתו, מצפות מהגבר לעשייה ... שלא עושה כלום, גם אם הוא לומד את הספר להיות אלוהים, הן יפרשו את זה כבטלה או חוסר שאיפה . האם הצורך להיכנס לדמות קבועה נובע מחוסר הבנה של המשחק? אחת ההבנות העמוקות שעולות היא שהצורך של ... כי אנחנו פשוט לא רוצים להיות לבד, או שמא יש בה משהו עמוק יותר, כמו תמיכה הדדית ושאיפה משותפת למטרות מחיי היום - יום ועד התפתחות אישית. דוברים שונים מחדדים את האמונה כי כאשר אדם מרגיש ...
שאפתנות / תעוזה / אומץ / ביטחון עצמי / אמונה עצמית - מהי מהותן?
שאפתנות תעוזה אומץ ביטחון עצמי אמונה עצמית - מהי מהותן? שאיפות = רצונות. אדם שאפתן = אדם שיש לו רצונות שנחשבים לגדולים. מהותה של השאפתנות , היא הרצון של האדם לחוות שלמות ולהתקרב אל השלמות. אם אדם אינו שאפתן, הוא לעולם לא יוכל להגיע אל השלמות. שאפתנות, תעוזה, אומץ, ביטחון עצמי, אמונה עצמית וכולי, הן תכונות נדרשות כדי להגיע אל השלמות. רק אדם שאפתן מסוגל לא להתפשר על בינוניות אלא להגיע אל השלמות. מצד שני, השאפתנות גם מפריעה לאדם ליהנות מהטוב שיש במציאות בכל רגע. השאפתנות גורמת לאדם לרצות כל הזמן משהו אחר שנראה כטוב יותר. השאפתנות גורמת לאדם לא ליהנות ממה שיש לו. השאפתנות גורמת לאדם להרגיש תחושה של חסר ולא משנה מה יהיה לו. גם אם יהיה לאדם את כל מה שהוא רוצה באמת, גם אז הוא ירגיש חסר. הוא יהיה חסר את המצב של לא להיות חסר כלל. בכל מקרה, לשאפתנות יש גם צד שמפריע לאדם להיות מאושר. אז מה עושים? תשובה: הופכים את השאפתנות לאמיתית. פירוש: על האדם לאמת ולראות כי השאיפות שלו אכן ראויות. על האדם לשאול את עצמו האם הוא באמת צריך לשאוף ולרצות את מה שהוא רוצה? מדוע הוא שואף ורוצה את מה שהוא רוצה? מה זה שונה מהותית ממה שכבר יש לו כרגע? על האדם לוודא כי השאיפות שלו אכן אמיתיות וטובות. כאשר השאיפות הן אמיתיות, על האדם לשאוף אל הטוב ביותר = השלמות המוחלטת של תחושת האושר הפנימי של האדם. אך כאשר השאפתנות היא מיותרת, פשוט מוותרים עליה כי אין בה צורך. לסיכום: אין טוב יותר מאשר שאפתנות ושאיפות אמיתיות וטובות שמובילות את האדם אל השלמות האמיתית. ...
שאפתנות, האידיאל הכי שאפתני בעולם, להיות שאפתן, חוסר שאפתנות, להצליח לא לעשות ולא לרצות כלום, הכל צפוי, שאפתנות מתוך אחדות
שאפתנות, האידיאל הכי שאפתני בעולם, להיות שאפתן, חוסר שאפתנות, להצליח לא לעשות ולא לרצות כלום, הכל צפוי, שאפתנות מתוך אחדות
שאפתנות, האידיאל הכי שאפתני בעולם, להיות שאפתן, חוסר שאפתנות, להצליח לא לעשות ולא לרצות כלום, הכל צפוי, שאפתנות מתוך אחדות מהו האידיאל הכי שאפתני בעולם? האידיאל הכי שאפתני בעולם, לפי אליעד כהן, הוא מצב שבו האדם חווה שלמות מלאה, שבה אין לו שום רצון לשנות דבר. זהו מצב של אחדות מוחלטת שבו אין הפרדה בין אני ללא אני. אליעד מסביר כי כל השאיפות האנושיות הרגילות מתגמדות לעומת האידיאל הזה, מכיוון שכל שאיפה אחרת נמצאת בתוך גבולות הטבע האנושי ואינה מנוגדת למהות האדם. לדברי אליעד, כל אדם שואף באופן טבעי לשפר את חייו ולהימנע מסבל. הרצון הטבעי הזה מבוסס על הפחד מהרעה והרצון להשיג מצב טוב יותר. אבל האידיאל האמיתי, שאותו אליעד מציג כאידיאל השאפתני ביותר, הוא להגיע למצב שבו האדם לא ירצה יותר שום דבר טוב יותר. האידיאל הזה כולל את שינוי הטבע הבסיסי של האדם, שזה הדבר הקשה ביותר שאדם יכול לעשות אי ... של שלמות מוחלטת? אליעד כהן מסביר כי מצב של שלמות מוחלטת הוא מצב שבו האדם לא חווה שום סבל. הוא מדגיש שהמצב הזה אינו מבטל לחלוטין את השאפתנות, אלא מאפשר לאדם להיות שאפתן ללא פחד מכישלון או אכזבה. כלומר, כאשר האדם משיג את האחדות, הוא עדיין יכול לשאוף ולרצות, אך הוא עושה זאת מתוך מקום של ביטחון ואושר פנימי עמוק. הוא כבר אינו פוחד מהאפשרות שיהיה לו רע, ולכן הוא מסוגל להמשיך בשאיפותיו בחופשיות. לדוגמה, אליעד מתאר כיצד רוב האנשים חוששים מכישלון או סבל, ולכן הם הופכים לחסרי שאיפות אמיתיות. אדם שאינו פועל מתוך פחד לא יירתע משום אתגר, משום שהוא כבר חווה בתוכו את השלמות, ולכן גם אם הוא ייכשל, זה לא יגרום לו סבל אמיתי. הסיבה היא שמבחינתו הכל טוב, ללא צורך לשכנע את עצמו בכך. אליעד מדגיש שהמצב הזה קשה מאוד להשגה, אך זהו האידיאל האולטימטיבי. מה הקשר בין שאפתנות וחוסר שאפתנות? אליעד מסביר שהשאפתנות האמיתית נובעת ממצב של שלמות ואחדות. במצב זה, האדם אינו מונע מפחד או מחוסר שביעות רצון. אדם שנמצא באחדות מוחלטת יכול להיות השאפתן הגדול ביותר, מכיוון שאין לו פחד מכישלון או מסבל. לעומת זאת, חוסר שאפתנות נובע מתוך פחד או חוסר ביטחון. לדוגמה, אדם יכול להיות חסר שאפתנות בגלל שהוא מפחד שלא יצליח או שיחווה סבל מכישלון. לדברי אליעד, חוסר השאפתנות אינו מצב טבעי לאדם אלא מצב שנובע מפחדים. ברגע שהאדם משוחרר לחלוטין מפחדים אלו, הוא יכול להרשות לעצמו להיות שאפתן ברמה הגבוהה ביותר. האם הכל באמת צפוי מראש? אליעד כהן מעלה את הטענה שהכל צפוי מראש. כלומר, הפעולות של האדם מתבצעות באופן אוטומטי, ולמרות זאת האדם ממשיך ... החופשי. הוא מתאר זאת כחלום שבו האדם חושב שהוא פועל בעצמו, אך בפועל הכל נקבע מראש. למרות זאת, אליעד מסביר כי הבנה זו אינה סותרת את השאפתנות, אלא להפך - היא מאפשרת לאדם להיות שאפתן באמת, ללא פחד או חשש מתוצאות הפעולות שלו. מהי הדרך להשגת האידיאל השאפתני ביותר? אליעד טוען כי הדרך להשיג את האידיאל השאפתני ביותר היא על ידי הבנה עמוקה של המציאות, יותר מכל שאפתנות אחרת. הוא מסביר שמטרת השאפתנות הזו היא לא רק השגת יעדים חיצוניים כמו הצלחה כלכלית או הישגים חברתיים, אלא שינוי מהותי של תפיסת המציאות של האדם. האדם נדרש להשתחרר מההפרדה שבין האני לבין הלא אני ולחוות את כל המציאות כיחידה אחת. הפרויקט האולטימטיבי של השאפתנות, לפי אליעד, הוא לשנות את עצם קיומו של האדם, כך שלא ירגיש צורך לשנות שום דבר, מכיוון שהכל כבר מושלם בעיניו. הוא מדגיש שזהו הפרויקט הקשה ביותר שהאדם ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על שאיפות
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: שאיפות, איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לנהל את הזמן? איך לשתול מחשבות? איך להתמודד עם גירושין? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לא להישחק בעבודה? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך להיגמל מהימורים? איך להצליח בראיון עבודה? איך לחנך ילדים? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך לפרש חלומות? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לשנות תכונות אופי? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך להעביר ביקורת בונה? איך לשפר את הזיכרון? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לעשות יותר כסף? איך להאמין בעצמך? איך להעריך את עצמך? איך להיות מאושר ושמח? איך ליצור אהבה? איך להצליח בזוגיות? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך למצוא זוגיות? איך לקבל החלטות ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: שאיפות, איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם בדידות? כעס ועצבים? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם לחץ? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? דיכאון? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם יש או אין אלוהים? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? אולי אנחנו במטריקס? למה יש רע וסבל בעולם? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? האם יש בחירה חופשית? האם באמת הכל לטובה? בשביל מה לחיות? איך נוצר העולם? האם יש אמת מוחלטת? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם המציאות היא טובה או רעה? האם יש משמעות לחיים? למה יש רע בעולם? למה העולם קיים? איך להיות מאושר? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? מהי תכלית ומשמעות החיים? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך נוצר העולם? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? מה המשמעות של החיים? איך להנות בחיים? מי ברא את אלוהים? למה לא להתאבד? האם לדומם יש תודעה? האם יש הבדל בין חלום למציאות? האם הכל אפשרי? האם אפשר לדעת הכל? איך להיות הכי חכם בעולם ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מאמן אישי לחיים, הכוונה אישית, מאמן אישי להפרעות קשב בנושאי שאיפות - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2031 שניות - עכשיו 23_05_2025 השעה 22:51:35 - wesi4