ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה חוסר חיוניות ✔מלטונין, ההורמון שעוזר לישון ✔ד"ר ענת גרינשטיין מלטונין הוא ההורמון האחראי על השינה. כשבלוטת האצטרובל מייצרת... - ידע...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖨מלטונין, ההורמון שעוזר לישון
ד"ר ענת גרינשטיין

מלטונין הוא ההורמון האחראי על השינה. כשבלוטת האצטרובל מייצרת יותר מדי ממנו הוא עלול לגרום לדיכאון, וחוסר במלטונין גורם לבעיות שינה ועייפות. ד"ר ענת גרינשטיין מסבירה.

אם גם אתם סובלים מנדודי שינה, הפרעות ריכוז ועצבנות, יתכן שהשעון הביולוגי בגופכם השתבש.

לכל אדם יש שעון ביולוגי אישי הנמצא בשליטתה של בלוטת האצטרובל השוכנת בעומק המוח (בקו האמצע בגובה העיניים). בעבר לא ייחסו לבלוטה זו חשיבות והיא נחשבה כבלוטה מנווונת.

בלוטת האצטרובל היא בלוטה זעירה שמפרישה הורמון טבעי הקרוי מלטונין, המווסת את המקצבים הפנימיים של בעלי חיים - מצבי העירות והשינה, וויסות טמפרטורה, תהליכי הזדקנות והביוריתמוס הרגשי והנפשי.

המלטונין מופרש בחושך, בלילה, וייצורו נפסק עם עלות השחר. רמת המלטונין בגוף גבוהה בעיקר בחורף, כאשר הימים מתקצרים (או בארצות בהם הימים נעלמים לגמרי), ורמתו נמוכה בחודשי הקיץ כשהימים מתארכים.

דיכאון חורף?

בשל כל האמור לעיל, בלוטת האצטרובל מקושרת לתופעה הקרויה "דיכאון חורף", Seasonal Affective Disorder. דיכאון חורף מתרחש כאשר בלוטת האצטרובל מייצרת יותר מדי מלטונין, כתגובה לימים קצרים ורמות אור נמוכות בחודשי החורף.

כמויות גבוהות של מלטונין עלולות להביא למצב של דיכאון המלווה בחרדה, חוסר אנרגיה, חוסר חיוניות וחוסר אופטימיות. דיכאון חורף עשוי להתחיל בגיל 20 ושכיחותו פוחתת לאחר גיל 40.

נשים נוטות ללקות בדיכאון חורף פי ארבע מגברים, משום שהבלוטה אצל נשים גדולה יותר ורמות המלטונין המופרשות גבוהות יותר בשל הצורך בוויסות הביוריתמוס הנשי (ויסות המחזור החודשי). ההורמונים הנשיים מפקחים על תפקודי הגוף באופן קבוע, וכך הם פועלים כמעין שעון פנימי. לדוגמה, מחזור הווסת הנע 25-32 יום ודוגמה נוספת היא מחזור השינה.

ניתן לראות תופעה זו גם באוכלוסיות החיות רחוק מקו המשווה. לאנשים הגרים באזורים המרוחקים מקו המשווה מומלץ להיחשף כמה שיותר לאור היום, או לאור כחול לבן הדומה לאור יום, שבו משתמשים לזירוז גדילת צמחים, משום שכאמור, האור משפיע על הפחתה בייצור מלטונין.

מעברים בזמן

במצבי מעבר מהיר באזורי הזמן (כשטסים לאזור זמן אחר) נוצר מצב של ג'ט לג (עייפת) המתבטא בהפרעות שינה, עייפות ועצבנות בשל השיבוש בשעון הביולוגי. כאשר אזורי הזמן משתנים במהירות, קצב השעון הפנימי אינו זהה לזמן המקומי ועל כן אנו חשים תחושות של חוסר איזון. כאשר טסים מזרחה חשים בתופעות אלו באופן חמור יותר מאשר טסים מערבה כיוון שהטיסה מזרחה מקצרת את יומו של הנוסע.

אצל דיילים, אחיות ואנשים העובדים בלילה, משתבש הריתמוס הביולוגי, מה שיכול לגרום לאותן תופעות שהזכרנו, ואצל נשים יכול להיות שיבוש בביו ריתמוס הנשי (מחזור וסת לא מאוזן).

מלטונין ומערכת החיסון

רמת המלטונין בגוף במשך היום נמוכה עד פי 10 מאשר בלילה ועם הגיל מינונה יורד. בסביבות גיל 45 הפרשת המלטונין יורדת באופן ניכר ובגיל 65 היא מאבדת כ - 90% מפעילותה.

ממחקרים שנעשו בנשים החולות בסרטן השד ובגברים שלקו בסרטן הערמונית (פרוסטטה), נצפו רמות נמוכות של מלטונין. תוספת של מלטונין סייעה להם להתגבר על המחלה, כיוון שהו מחזק את מערכת החיסון.

מלטונין כאנטיאוקסידנט

המלטונין נחשב כנוגד חימצון המסוגל לחדור לכל תא בגוף. הוא נחשב לאנטיאוקסידנט האפקטיבי ביותר בשל יכולתו לפעול על החלק השומני והחלק המימי של התא יחד בעוד אנטיאוקסידנטים פועלים או על התא השומני או על המימי.

במקום גלולות שינה

מכיוון שבגיל המבוגר רמת המלטונין פוחתת, נדודי שינה הם ביטוי נפוץ לכך. מלטונין יכול לסייע ולהאריך את זמן השינה ואיכות השינה. כמו כן, יכולים להסתייע בנטילת מלטונין אנשים שעובדים בשעות הלילה ומתקשים להשלים שעות שינה ביום ואנשים שעברו טיסות לילה שגרמו לג'ט לג. ג'ט לג יכול לגרום לשינויים בלחץ הדם, רמות הסוכר ובמצב הרוח. מלטונין יכול לתת תשובה בוויסות השעון הביולוגי ובמניעת כל אותן תופעות. מומלץ לקחת אותו לפני השינה ביום ולישון בחשיכה מוחלטת.

הורמון הגדילה

המלטונין מגרה את בלוטת יותרת המוח להפריש כמויות גדולות יותר של הורמון הגדילה, כל שניתן להסתייע במלטונין בכדי להשפיע על הורמון הגדילה.

מתי לא מומלץ ליטול מלטונין?

1. נשים בהריון או מניקות.

2. אנשים הצורכים סטרואידים או סובלים מסרטן שקשור למחלות אוטואימוניות (מחלות בהן הגוף תוקף את עצמו).

3. צריכה מוגזמת או צריכה לתקופות ארוכות או לקיחה תרופות אחרות יחד יכולה להביא לתופעות לוואי ולא מומלצת.

4. לא רצוי להתחיל לקחת מלטונין מתחת לגיל 40, משום שגופנו מפריש אותו באופן טבעי.

5. נטילת מלטונין עלולה להשפיע על לחץ הדם וחילוף הסוכרים בדם.

6. אין ליטול מלטונין בזמן נהיגה מכיוון שהוא חומר מרדים.

יש לזכור שמלטונין חייב במירשם רופא והוא ניתן במינונים שונים על פי הצורך.

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף לטיפול רפואי


ד"ר ענת גרינשטיין, ראש המגמה לנטורופתיה במכללת מהות לרפואה משלימה בחסות מרכז ההשתלמויות של אוניברסיטת בר אילן.

* www.newac.co.il/articles1/650-מלטונין
שליטה חיוניות מהות בעיות שינה בעיית ריכוז עייף לישון תהליך סרטן השד שינויים חרדות הורמון הורמונים לישון מלטונין שינה
שעמום מהות, משמעות ודרכי התמודדות
... מלפגוש באותו גורם חיצוני אזי תיפתר בעייתו והשעמום יחלוף. מהם הסמפטומים המופיעים בשעמום כרוני? ישנוניות לעיתים תכופות וצורך בשינה המהווה לעיתים את אחת הדרכים להמלטות ממצב משעמם. לאות וחוסר חיוניות - האדם חושב כי הוא חולה מאד (רצוי ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על חוסר חיוניות
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: חוסר חיוניות, איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? כעס ועצבים? דיכאון? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם בדידות? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: חוסר חיוניות, איך ליצור אהבה? איך לקבל החלטות? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לחנך ילדים? איך להצליח בזוגיות? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לפתח יכולות חשיבה? איך להשיג ביטחון עצמי? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך להעביר ביקורת בונה? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לשתול מחשבות? איך לעשות יותר כסף? איך להאמין בעצמך? איך להעריך את עצמך? איך להיגמל מהימורים? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך להצליח בראיון עבודה? איך להתמודד עם גירושין? איך לשנות תכונות אופי? איך לנהל את הזמן? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לפרש חלומות? איך לא להישחק בעבודה? איך לשפר את הזיכרון? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך למצוא זוגיות? איך להיות מאושר ושמח ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: למה יש רע וסבל בעולם? האם באמת הכל לטובה? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? מהי תכלית ומשמעות החיים? האם אפשר לדעת הכל? האם המציאות היא טובה או רעה? האם הכל אפשרי? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? האם יש הבדל בין חלום למציאות? האם יש או אין אלוהים? האם לדומם יש תודעה? בשביל מה לחיות? איך להיות הכי חכם בעולם? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך להיות מאושר? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? איך נוצר העולם? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם יש אמת מוחלטת? מי ברא את אלוהים? למה העולם קיים? האם יש בחירה חופשית? למה יש רע בעולם? אולי אנחנו במטריקס? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם יש משמעות לחיים? למה לא להתאבד? איך נוצר העולם? מה המשמעות של החיים? איך להנות בחיים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מטפל אישי מומלץ, טיפול רגשי, מאמן אישי להצלחה בנושאי חוסר חיוניות - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.1230 שניות - עכשיו 07_07_2025 השעה 09:00:49 - wesi4