ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה נשמה ✔נשמה - מבוא ✔הנשמה היא ביטוי פילוסופי לחלק הרוחני שבאדם על פי תפיסות דתיות או רוחניות. נשמה... - ידע להצליח התחייבות! ל: להצליח באמת...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖶 נשמה - מבוא
הנשמה היא ביטוי פילוסופי לחלק הרוחני שבאדם על פי תפיסות דתיות או רוחניות.

נשמה נלקחת לגן העדן על ידי מלאכים, ציור מאת ויליאם אדולף בוגרו - נשמה

גישות לרעיון הנשמה

קיימות גישות רבות לתפיסת הנשמה, חלקן דתיות וחלקן חילוניות. התפיסות נבדלות בביטויין בספרות, בכתבי דת, ובשפה.

נשמה כמהות החיים: על פי תפיסה זו, נשמה היא עצם העובדה כי אדם מסוים הנו חי, ולא גורם פיזיקלי פשוט. תפיסה זו מצמצמת את הגדרת הנשמה, לעצם העובדה כי האדם מסוגל למצוא משמעות במציאות שסביבו.

נשמה כביטוי לתודעה: על פי גישה זו, הנשמה היא ביטוי לחלק של תודעת האדם אשר מבטא את יכולתו של האדם להתבונן בעצמו ובעולם ולהיות במצב של מודעות סביבתית, בניגוד לחלקים בתודעה שמהותם להגיב כלפיו. במקרה זה, מזוהה הנשמה עם מושג הנפש, כביטוי לפן הרגשי והחוויתי, המעיד על כך שישות מסוימת היא יצור חי, השונה מבחינה פילוסופית ממנגנון פיזיקלי מורכב אחר. על פי תפיסה זו, נשמה היא הגורם המבדיל בין אדם למכונה מורכבת, ומציבה אותו כגורם סובייקטיבי, בעל ערכים אותם הוא מסוגל להשליך על המציאות החיצונית.

נשמה כישות עצמאית: על פי גישה זו, נשמה היא ישות ממשית, חסרת צורה, המסוגלת לקיום שאינו מחויב ותלוי בקיומו הגופני של האדם. כאשר היא נמצאת בגוף היא מהווה המנוע הפנימי ומרכז הבקרה והשליטה שלו, וכאשר היא עוזבת אותו באופן חלקי (בשינה) או לצמיתות (במוות), הגוף מאבד את חיוניותו והופך לחפץ דומם, שאין לו זרם תודעה סובייקטיבי. על פי תפיסה זו, לנשמה קיום במישורים שאינם פיזיים, ועל כן היא כפופה לחוקיות שונה מהחוקיות הפיזיקלית (למשל היא יכולה להיות בכמה מקומות בו זמנית).

ברוב המקרים של תפיסה זו, קיימת אמונה בקיום הנשמה גם לאחר מות הגוף עצמו, במישור המנותק מהמישור הגופני הרגיל. אמונה כזו מאפשרת תפיסות כגון: תיקון הנפש, חיי אלמוות ונצח, חיי העולם הבא ושכר ועונש, וגלגול נשמות.

ההסבר לצורך לדבר על נשמה לאדם בגישה הזו, הוא בפשטות העובדה שיש לכל אדם אני ואישיות משל עצמו. איזו ישות תודעתית שתופסת את העולם ומתבוננות בו מבחוץ, שהעיניים משמשים לה ככלים להתבונן והאוזניים ככלים לשמוע, אבל היא מעבר לכך.

בנוסף, ההתבוננות בזרם התודעה הסובייקטיבי של האדם שמכיל מחשבות, מילים, דימויים ותחושות וקיים בכל רגע, המופסק בשינה או בעילפון, וחזרתו של זרם התודעה בהתעוררות בבוקר לנקודה האחרונה שבה הופסק לפני השינה, מתוך אוריינטציה נפשית ברורה ללא כל בלבול או שכחה, דבר דומה יש בסוגי זיכרון שאינם צורכים חשמל כדי לזכור נתונים. האדם המתעורר זוכר בדיוק מי הוא, מה ייעודו, רצונותיו והדברים האחרונים שעשה לפני שנרדם. ההסבר לפי הדתות השונות הוא עזיבה ארעית של הנשמה בעלת התודעה והזכירה את הגוף ועלייתה לעולם העליון הנסתר, ובמצב של עוררות, חזרתה של הנשמה לשכון בגוף. (אגב תהליך של תרדמת, יכול להיות מוסבר באופן דומה, הנשמה עוזבת את הגוף מפני סיבה כל שהיא ואיננה מוכנה לחזור אליו).

עניין נוסף שמוסבר לפי גישה דתית זו. הוא התהליך של טרנספורמציה של רעיון ומחשבה מופשטת שאין לה מקום מיוחד, שהופכת ומיתרגמת למעשה ופעולה. כיצד קורה שאדם חושב לרוץ, וכתוצאה מאותה מחשבה מתבצעים בגופו תהליכים פיזיוביולוגיים, שבהם המחשבה הזו שאין לה ממשות פיזית מייצרת פולסים חשמליים בנוירוני המוח, שמתחילים את השרשרת של הפעילות הזו, עד שלבסוף השרירים מתכווצים והאדם מתחיל לרוץ (אלא אם כן אותם פולסים חשמליים לא נוצרו על ידי המחשבה המופשטת אלא להפך).

תפיסה זו דתית בטבעה אף על פי שגם התפיסות האחרות עשויות להיכלל במחשבה דתית מסוימת, שכן היא מחייבת קיום כוחות מטאפיזיים אוטונומיים.

תפיסת הנשמה ביהדות

מושג הנשמה התפתח ביהדות וקיבל משמעויות שונות בתקופות שונות. אף על - פי שבדתות של מצרים העתיקה ומסופוטמיה הייתה אמונה במעין נשמה שעוזבת את הגוף עם המוות וממשיכה להתקיים אחריו (כך בספר המתים המצרי, ובחלקים אחדים של עלילות גלגמש), הרי שבמקרא מושג זה כמעט שאינו נזכר והמילים נשמה ונפש מופיעים בה כהתייחסות לכל בן אנוש. למשל: "לֹא תְחַיֶּה כָּל נְשָׁמָה", וכן בספר בראשית: "וַיִּיצֶר ה' אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם עָפָר מִן הָאֲדָמָה וַיִּפַּח בְּאַפָּיו נִשְׁמַת חַיִּים וַיְהִי הָאָדָם לְנֶפֶשׁ חַיָּה." (בראשית ב ז). בתרגום אונקלוס הביטוי "נפש חיה" מתורגם ל"רוח ממללא", כלומר "רוח מדברת". גם רש"י מאמץ את הפירוש הזה: "'לנפש חיה', אף בהמה וחיה נקראו נפש חיה, אך זו של אדם, חיה שבכולן, שנתווסף בו דעה ודבור".

הביטוי הראשון לרעיון שהאדם מורכב משני חלקים שונים - גוף ונשמה מופיעים במקורות מאוחרים יותר ביהדות, בחלק מאגדות חז"ל, במדרשים ובפילוסופיה היהודית של ימי הביניים. יש הטוענים כי גישה זו התפתחה בהשפעת הפילוסופיה היוונית של אריסטו ואפלטון, פילוסופיה שהייתה לה השפעה מרחיקת לכת גם על דתות ותרבויות אחרות במערב (ראו דואליזם). לפי התפיסה הזו, הנשמה הנה חלק שונה לחלוטין מהגוף ואינה חומרית. הרצון החופשי נובע מן הנשמה, ולפיכך, בעולם הארצי, רק לבני אדם יש רצון חופשי. לפי תפיסה זו, לבעל חיים אין נשמה, אלא רק גוף ולפיכך אין להם רצון חופשי. מבין המאמינים בגלגול נשמות, יש המוציאים מכלל זה בעלי חיים שהם התגלגלות של נשמת אדם. מעבר לכך, בנשמה שהיא עצמותו של האדם ועיקר אופיו יש משהו מהאלוהות. כך הבינו חז"ל את המימרה "חלק אלוה ממעל" (איוב לא ב).

בקריאת שמע על המיטה ובברכות השחר ישנן תפילות המבטאות את הנשמה כיחידה רוחנית בפני עצמה, שבשעת השינה מתנתקת מהגוף ומופקדת בידי האל, והוא מחזירה ברחמיו בבוקר מחודשת ורעננה. סימוכין לתפיסה זו יש בפסוק מתהלים "בידך אפקיד רוחי" הנאמר לפני השינה. משום כך נחשבת אצל חז"ל שינה כמיתה קטנה, "שינה אחד מששים במיתה" (מסכת ברכות, דף נ"ז). בבוקר נאמרת תפילת הודיה על "תחיית מתים" קטנה זו בתפילה "אלהי נשמה", שמופיעה בתלמוד הבבלי: "אֱלהַי, נְשָׁמָה שֶׁנָּתַתָּ בִּי טְהורָה הִיא. אַתָּה בְרָאתָהּ, אַתָּה יְצַרְתָּהּ, אַתָּה נְפַחְתָּהּ בִּי, וְאַתָּה מְשַׁמְּרָהּ בְּקִרְבִּי, וְאַתָּה עָתִיד לִטְּלָהּ מִמֶּנִּי, וּלְהַחֲזִירָהּ בִּי לֶעָתִיד לָבוא. כָּל זְמַן שֶׁהַנְּשָׁמָה בְּקִרְבִּי, מודֶה אֲנִי לְפָנֶיךָ ה' אֱלהַי וֵאלהֵי אֲבותַי, רִבּון כָּל הַמַּעֲשים, אֲדון כָּל הַנְּשָׁמות. בָּרוּךְ אַתָּה ה', הַמַּחֲזִיר נְשָׁמות לִפְגָרִים מֵתִים."

הרב אברהם יצחק קוק כותב שכל ישראל הם נשמה אחת הכוללת את כל היחידים ולכן לכולם יש חלק לעולם הבא.

בתורת הקבלה

בתורת הקבלה יש הרחבה ופירוט של הנושא. על פיה באדם חמישה חלקים רוחניים, כאשר השניים העליונים קשורים לתופעת הנבואה: נפש, רוח, נשמה, חיה ויחידה. (נר"ן ח"י)

ישנם הרבה פירושים בקשר לכוחות האלו. אחד מהנפוצים:

נפש - היא הכוח הנפשי שמחיה את המערכת הביולוגית והרגשית של האדם. "כי הדם הוא הנפש".

רוח - היא ההכרה הגלויה של האדם' הַמֶּחְשָׁב (מיינד). התודעה הרגילה של האדם סובייקטיבית ורלטיבית בדרך כלל. "רוח האדם העולה מעלה מעלה".

נשמה - היא העל מודע העמוק של האדם. הגרעין האישיותי הפנימי שלנו שלעולם לא משתנה ולא מתקלקל. מכוחה אנו רוצים, נדחפים ועושים כל מיני דברים, שאין אנו מבינים את פשרם. לפעמים היא שולחת לנו רמזים בחלומות. הנשמה טהורה תמיד והאדם איננו יכול לפגום אותה, אלא לעמעם את הופעתה והתגלותה בו.

חיה - נשמת הנשמה. היא חלק פנימי יותר, שבממד שלנו אנו מחוברים אל הכללות.

יחידה - יחידה שבנפש, היא ממד פנימי יותר, שבה יש לנו אחדות כוללת עם המציאות.

לפי תפיסות אלו יש באדם רבדים של "אני - ים" עליונים ותת מודעים, שאחד סמוי יותר ממשנהו ויותר כוללני ומתאחד עם הסביבה והיקום, עד שברמה העליונה והנסתרת ביותר, ישנה התאחדות בין בני האדם לבין עצמם ובינם לבין האלוהים.

נשמה יתירה בשבת

על פי המסורת היהודית, בשבת מתווספת לאדם היהודי, נשמה נוספת, ששוהה בגוף למשך השבת, רש"י מסביר שתוספת הנשמה בשבת, גורמת לכך שניתן לאכול יותר מאשר בדרך כלל, ואין נפשו קצה עליו, אולם בספרות הקבלה והחסידות מבואר שהנשמה היתירה גורמת להרגשת התעלות רוחנית, לשומרי השבת.

הנשמה בפילוסופיה

הדיון לגבי קיום הנשמה החל כבר בימי הפילוסופיה היוונית. אפלטון טען לקיום הנשמה הנצחית בדיאלוג "מנון" אך היו פילוסופים שהתנגדו לו. אריסטו למשל, סבר שאין נשמה, אך ייחס לכל חומר תכונות "נשמתיות" כרצון ומטרה. בפילוסופיה המודרנית התפתחו שלוש גישות עיקריות:

המטריאליזם שתומכיו טוענים שניתן להסביר את כל פעולות האדם במסגרת של פעולות פיזיקליות וכימיות, לרבות חשיבתו והכרתו של האדם ובעצם אין האדם שונה מכלל החומר בטבע.

הדואליזם שתומכיו טוענים שהאדם מורכב מגוף ונפש גם יחד. לדבריהם, לא ניתן להסביר את הדברים שנתפסים שלא באמצעות החושים, כמו רגשות ומחשבות כחומריים. יתר על כן, מהיכרותנו עם עולם הטבע בלתי הגיוני לומר "חומר רוצה" או "חומר בעל תודעה".

האידאליזם שתומכיו סבורים שהאדם הוא רק נפש. הם שואלים שאלה פשוטה: איזו הוכחה ישנה לקיום החומר? הרי אנו מכירים רק את התמונות העולות במוחנו, מי אמר שגם קיים שם משהו מציאותי? לפי גישה זו ייתכן כי היקום כולו מתקיים בנפש האדם בלבד ואין לו קיום אובייקטיבי.

הנשמה במדע

הנשמה אינה ניתנת לאישור או להוכחה מדעיים, שכן הנחת קיומה של הנשמה אינו גורם המנבא את התנהלות העולם, אלא מפרש אותו בלבד. טענות כי נשמה מסוגלת להשפיע באופן ישיר על העולם החומרי, בלא שימוש בתיווך של גוף האדם, לא הוכחו מבחינה מדעית.

מסיבה זו, המדע מתייחס לנשמה כאל משהו שקיומו לא הוכח ואינו נחוץ להסברת החיים או החשיבה. הנחת העבודה של המדען היא שאין נשמה, לא מתוך ידיעה שהיא אינה קיימת, אלא מתוך תפיסה שמחקר מדעי אינו יכול להתחשב בישויות שאינן ניתנות לבחינה באמצעים אמפיריים (ניסויים). מסיבה זו, אין משמעות למושג "נשמה" במחקר המדעי, וכל התאוריות בעניין (כולל זו המטריאליסטית) אינן מדעיות אלא פילוסופיות.

המחקר המדעי בוחן את הקורלציה (מתאם) בין תחושותיו ומחשבותיו של אדם לבין תופעות פיזיקליות וכימיות שנובעות מפעילות תאי העצב במוח ומהקשרים ביניהם, או לפעמים מתופעות בחלקי הגוף האחרים. ההנחה כי יש נשמה המתווכת בין התופעות הפיזיקליות והכימיות למחשבות ולתחושות היא חסרת משמעות מבחינה מדעית, כיוון שאינה ניתנת להוכחה בפרוצדורה מדעית.

פוריותו של המחקר המדעי בשיטה זו ניכרת, למשל, בהתקדמות הטיפול במחלות המשפיעות על מצב הרוח וההתנהגות ("מחלות נפש"). כל עוד שררה ההנחה שמחלות אלו תלויות במידה רבה בנשמה, התקשו רופאים לטפל בהן באופן שיטתי באמצעות תרופות. מחקרים שהתייחסו רק לקורלציה בין מצב הרוח וההתנהגות לתופעות במערכת העצבים, הביא לפיתוח תרופות ואף טיפולים כירורגיים ב"מחלות נפש", גם אם לא הביאו להוכחה או להפרכת קיומה של הנשמה.

לאור כל זאת, הדיון בנשמה כישות עצמאית, או ככזו שיכולה להתקיים במנותק מהמוח או אחרי הפסקת פעילותו והריסת רקמותיו, אינו נעשה במישור המדעי, אלא במישור הפילוסופי והדתי, וכאן נכנסת לתמונה אמונתו של האדם.

סוגיית הטיפול במושג ה"נשמה" בפילוסופיה ובמדע נידונה בהרחבה במסגרת מה שמכונה: הבעיה הפסיכופיזית.

ביטויים

אין לו גרוש על הנשמה - כינוי לאדם ללא אמצעים כלכליים. תפרן.

לֹא נוֹתְרָה בּוֹ נְשָׁמָה (מלכים א פרק יז) - כמעט מת.

נשמת הדברים - התוכן הרעיוני שבהם שנותן להם טעם ומשמעות.

נשמת העולם - האנרגיה של כל היקום שמחיה אותו, בדומה לרעיון הכוח במלחמת הכוכבים של ג'ורג' לוקאס. כך במיוחד בקבלה ישנה השכינה שהיא מקור האנרגיה של כל היקום וכל היצוריים, ומי שמתחבר אליה במוסריותו, זוכה לכוחות על טבעיים, כפי שקורה לאביר ג'די במלחמת הכוכבים. ביטוי המופיע רבות בספרי הראי"ה קוק.

גילוי נשמה - התגלות רוחנית פנימית של האדם.

נשמה שלי - כינוי חיבה עממי.

החזיר את נשמתו בטהרה - יהודי שנפטר.

כל עוד נשמה באפו - כל עוד הוא חי.

נתן את הנשמה - עשה משהו במסירות ובהתלהבות.

לעילוי נשמת - מתנה, לימוד או מעשים טובים הנעשים על מנת להשיג "עילוי נשמה" - מצב בו הנשמה מתקדמת בגן עדן או יוצאת מהגיהנום.

נר נשמה - נר זיכרון, שמדליקים ביום השנה לפטירתו של אדם קרוב.

הוציא לו את הנשמה - טרטר אותו כהוגן, ביטוי סלנגי המתאר התעמרות של אדם אחד באדם אחר.

נשמת כל חי - שם תפילה

בעל תשע נשמות - כינוי למי שמצליח להנצל מצרה, סכנה, או לשקם את עצמו ממצבים קשים פעם אחר פעם.

נשמה טובה - לשון סגי נהור המיוחסת לאנשים שאינם חיוביים במיוחד.
רופא שואלים שאלה עבודה הנשמה היא ציורים להוכיח לטפל בהפרעות אישיות בעיה רעיונות שאלה פשוטה המציאות הנשמה נשמה
האם יש נשמה? האם יש גוף? גלגול נשמות, שחזור גלגולים, מה היית בגלגול הקודם? היכן נמצאות המחשבות? מהו זיכרון? מהי מחשבה? יחסי גוף ונשמה, גוף או נשמה, נשמה או גוף, חיים אחרי המוות, העולם הבא
האם יש נשמה? האם יש גוף? גלגול נשמות, שחזור גלגולים, מה היית בגלגול הקודם? היכן נמצאות המחשבות? מהו זיכרון? מהי מחשבה? יחסי גוף ונשמה, גוף או נשמה, נשמה או גוף, חיים אחרי המוות, העולם הבא
... יש נשמה? האם יש גוף? גלגול נשמות , שחזור גלגולים, מה היית בגלגול הקודם? היכן נמצאות המחשבות? מהו זיכרון? מהי מחשבה? יחסי גוף ונשמה, גוף או נשמה, נשמה או גוף, חיים אחרי המוות, העולם הבא האם יש נשמה, או שהכל חומר בלבד? אליעד כהן דן בשאלה הפילוסופית המעמיקה: האם יש נשמה, או האם הכל חומר בלבד? הוא מסביר שהשאלה הזו מחייבת הבנה יסודית לגבי מהות החומר, הנשמה, והמחשבה. לדבריו, אנשים רבים חושבים שיש נשמה בתוך הגוף, כלומר, יש גוף פיזי וגם נשמה רוחנית בתוכו. אחרים טוענים שיש רק גוף, והכל חומר בלבד, ללא נשמה נפרדת. אליעד מדגיש שיש כמה אפשרויות עיקריות בשאלה זו: האפשרות הראשונה: קיימת נשמה בנוסף לגוף הפיזי, כשהנשמה שוכנת בתוך הגוף. האפשרות השנייה: אין כלל נשמה, ויש רק גוף חומרי שמייצר בעצמו את התחושות ואת התודעה. האפשרות השלישית: הגוף עצמו הוא סוג של ביטוי של נשמה בלבד, כלומר, שהכל למעשה נשמה ואין באמת גוף פיזי נפרד. האפשרות השלישית: יש גם נשמה וגם גוף, אבל הם לא נמצאים זה בתוך זה אלא מחולקים: חלק מהנשמה בתוך הגוף, וחלק אחר מחוצה לו. האפשרות הרביעית: אין גוף אמיתי בכלל, אלא הכל הוא רק נשמה או תודעה אחת גדולה שחווה את המציאות כגוף פיזי, אך זהו רק דימוי או אשליה. אליעד מדגים ... שבחלום רמת העוצמה של המחשבה היא חלשה יותר, ולכן כשמתעוררים קשה לזכור את הפרטים. האם אפשר להוכיח את קיומה של נשמה? אליעד מדגיש שאין הוכחה מוחלטת לאף צד בשאלה. הוא מסביר שאפשר להוכיח באותה המידה שהגוף הוא זה שמייצר את הנשמה או שהנשמה מייצרת את הגוף. הוא נותן דוגמה שבה אדם רואה אריה: אם הוא עיוור, האם האריה עדיין נמצא ... הוא טוען שמציאות החומר תלויה בידיעה, כלומר, במחשבה ובמודעות, ולכן לא ניתן לומר בוודאות שהכל חומר, או שהכל נשמה. הכל תלוי במי שחווה, מי שמודע לחומר. האם נשמה זוכרת גלגולים קודמים? בנושא גלגול נשמות, אליעד נותן דוגמה כדי להמחיש את הבעייתיות בשאלה זו: אם אכן הנשמה מתגלגלת מגוף לגוף, מדוע איננו זוכרים את חיינו הקודמים? הוא משווה זאת לכך שבכל לילה ... מוחלטת. כל תשובה היא תוצאה של זווית ראייה מסוימת. הוא מסכם באמירה שכל תפיסת מציאות, בין אם זו תפיסת הגוף או הנשמה, היא רק זווית הסתכלות ואין דרך להגיע לוודאות מוחלטת לגביה. הוא מדגיש שהתשובה האמיתית נמצאת מחוץ לכל האפשרויות, מחוץ לכל המחשבות וההנחות. הוא אומר שהאמיתות שיש לנו, כולל התחושה שיש לנו גוף או נשמה, הן בסופו של דבר מחשבות, ואין דרך להוכיח באופן מוחלט קיום ממשי של משהו מחוץ למודעות שלנו. האם יש נשמה? האם קיימים גלגולי נשמות? מהו זיכרון? היכן נמצאות מחשבות? מה זה חלום? האם הגוף הוא אשליה? האם הנשמה קיימת באמת? ...
גברים ונשים, האם אישה צריכה גבר? האם גבר צריך אישה? מה ההבדל בין גבר לאישה? נשמה של גבר, נשמה של אישה, אופי של גבר, אופי של אישה, נשמה גברית, נשמה נשית, גבריות, נשיות, יחסי גברים נשים, נתינה וקבלה, נותן ומקבל, זכר ונקבה
גברים ונשים, האם אישה צריכה גבר? האם גבר צריך אישה? מה ההבדל בין גבר לאישה? נשמה של גבר, נשמה של אישה, אופי של גבר, אופי של אישה, נשמה גברית, נשמה נשית, גבריות, נשיות, יחסי גברים נשים, נתינה וקבלה, נותן ומקבל, זכר ונקבה
... ונשים, האם אישה צריכה גבר? האם גבר צריך אישה? מה ההבדל בין גבר לאישה? נשמה של גבר, נשמה של אישה, אופי של גבר, אופי של אישה, נשמה גברית, נשמה נשית, גבריות, נשיות, יחסי גברים נשים, נתינה וקבלה, נותן ומקבל, זכר ונקבה האם אישה חייבת גבר והאם גבר חייב אישה? אליעד כהן ... להבין שהתשובה אליה איננה חד - משמעית כמו שרבים חושבים. לטענתו, האדם לא באמת חייב זוגיות או אהבה מבחוץ, והדבר נובע מטעות בסיסית בהבנת מושגים כמו גבר ואישה. התודעה או הנשמה של האדם אינה באמת גבר או אישה, אלא היא דבר נייטרלי, חסר מין, חסר הגדרה מגדרית. האם הנשמה היא גבר או אישה? אליעד כהן מדגיש שהנשמה עצמה אינה זכרית או נקבית. הגוף האנושי הוא זה שמגדיר את ההבדל בין גבר לאישה, אך הנשמה הפנימית, התודעה, היא מעבר להגדרות מגדריות. הוא מתייחס לטענה הנפוצה שלפיה קיימת נשמה נשית ונשמה גברית, כפי שמופיע ביהדות, אך מסביר שהנשמה היא חלק מהאלוהות עצמה. מאחר והאלוהים הוא מעבר לכל מין או מגדר, גם הנשמה בשורשה היא א מינית. כלומר, גם אם לכאורה קיימת חלוקה לנשמה זכרית או נשית, בשורשה ובמקורה הנשמה אינה מוגבלת או מוגדרת במגדר מסוים. כיצד הגוף משפיע על התודעה? למרות שהנשמה עצמה איננה גבר או אישה, הגוף שבו היא נמצאת משפיע על האישיות והאופי של האדם. כשאדם נולד בגוף של גבר או של אישה, המבנה הפיזיולוגי הזה אכן משפיע על התנהגותו ואופיו. עם זאת, בשורש הרוחני הפנימי, אין הבדל אמיתי בין נשמה של גבר לבין נשמה של אישה. כך, גבר הוא למעשה תודעה נייטרלית שנמצאת בגוף גברי, ואישה היא תודעה נייטרלית שנמצאת בגוף נשי. האם כל ישות צריכה ישות ... האדם אינו תלוי בשום דבר חיצוני כדי להרגיש שלם או מאושר. האדם צריך את עצמו בלבד, את התודעה הפנימית שלו, שהיא מעבר לכל מגדר, מעבר לכל הגדרה. האם גבר חייב אישה? האם הנשמה היא גברית או נשית? האם חייבים זוגיות כדי להיות מאושרים? מה ההבדל בין נשמה של גבר לנשמה של אישה? מהי מערכת היחסים של נתינה וקבלה? האם האדם חייב לממש את כל יכולותיו? איך להרגיש שלם בלי תלות חיצונית? ...
יחסי הגוף והנפש, גוף נפש נשמה, מי אני? האם אני הגוף שלי? האם אני הנשמה שלי? אחדות הגוף והנפש, האם יש נשמה? מה קורה אחרי המוות? בעיית גוף נפש, פילוסופיה של הנפש, מהות הנפש, נפש וגוף, הבעיה הפסיכופיזית, בעיית הגוף והנפש
יחסי הגוף והנפש, גוף נפש נשמה, מי אני? האם אני הגוף שלי? האם אני הנשמה שלי? אחדות הגוף והנפש, האם יש נשמה? מה קורה אחרי המוות? בעיית גוף נפש, פילוסופיה של הנפש, מהות הנפש, נפש וגוף, הבעיה הפסיכופיזית, בעיית הגוף והנפש
... הגוף והנפש, גוף נפש נשמה, מי אני? האם אני הגוף שלי? האם אני הנשמה שלי? אחדות הגוף והנפש, האם יש נשמה? מה קורה אחרי המוות? בעיית גוף נפש, פילוסופיה של הנפש, מהות הנפש, נפש וגוף, הבעיה הפסיכופיזית, בעיית הגוף והנפש מהו הקשר בין הגוף לנפש? מי אני באמת? בהרצאה הזו, אליעד כהן עוסק בשאלת הזהות העצמית, שאלת המי אני? ובקשר בין הגוף, הנפש והנשמה. זו אחת השאלות הפילוסופיות הגדולות, שנוגעת למהות האדם ולמהותו של כל אחד מאיתנו. כל אחד מהכיוונים שהתמודד עמם בהרצאה מציע ... יש להן תשובות חד משמעיות. האם אני הגוף שלי? הגישה הראשונה שציין אליעד אומרת שאני זה הגוף שלי. לפי תפיסה זו, אין נשמה ואין תודעה, וההוויה האנושית כולה נמדדת רק דרך הגוף הפיזי. כל מה שקשור לאדם הוא רק הגוף, ואין שום פרט נוסף שמתווסף לזהות ... תשובה משכנעת ומוחלטת. האם אני והגוף שלי שני דברים נפרדים? הגישה השנייה טוענת שאני הוא ישות נפרדת מהגוף. למשל, הנשמה או התודעה שוכנת בגוף, אך איננה תואמת את הגוף. אחד הדימויים שמובאים כאן הוא של רכב ונהג: הגוף הוא הרכב, והנשמה היא הנהג. כשיש בעיה בגוף, הנשמה יכולה להמשיך להתקיים. אליעד שואל כמה שאלות נוספות שמעלות תהיות: איך הנשמה שולטת על הגוף? מה קורה לנשמה אחרי שהגוף מת? האם הנשמה נעלמת או שהיא ממשיכה להתקיים? אם אני לא הגוף שלי, אז איך הגעתי דווקא לגוף הזה? איך אני קשור אליו? האם אני זה הגוף שלי והנשמה שלי ביחד? תפיסה שלישית מנסה לשלב את שתי הגישות הקודמות, וטוענת כי האני הוא שילוב של הגוף והנשמה. כלומר, הזהות שלנו כוללת את שני המרכיבים הללו, והם בלתי נפרדים. אך אליעד שואל גם כאן: מה מחבר את הגוף לנשמה? האם יש דבר שלישי שמחבר ביניהם? אם הגוף משתנה, האם גם האני משתנה יחד איתו? מה קובע את הזהות שלי - הגוף או הנשמה? האם אני לא הגוף שלי ולא הנשמה שלי? גישה נוספת טוענת כי האדם הוא בכלל לא הגוף שלו ולא הנשמה שלו, אלא יש מהות שלישית שממוקמת מעבר לשני אלה. השאלה שמופיעה כאן היא: אם לא הגוף ולא הנשמה, אז מי אני? האם יש אני אמיתי שקשור למשהו מעבר לגוף ולנשמה? האם יש רק נשמה והגוף הוא אשליה? גישה נוספת אומרת כי הגוף הוא לא יותר מאשליה, והשורש האמיתי של קיומנו הוא הנשמה בלבד. אם נחשוב על דימוי של חלום, אז כשהאדם חולם, יש לו תחושת גוף, אך הגוף בחלום לא באמת קיים. הוא רק תחושת תודעה. יש אנשים שמאמינים שהמציאות הזו היא דמיון, ושמה שחשוב באמת זו הנשמה בלבד. האם אני קיים רק כשגופי קיים? אליעד מציע גם גישה המגשרת בין התפיסות השונות, וטוען כי הגוף אינו אני, אך אני קיים רק ... האדם, הזהות והקיום. השאלות שמטיל אליעד הן לא רק תאורטיות, אלא גם מעשיות: מי אני כרגע? איך אני תופס את הגוף שלי והנשמה שלי עכשיו, ולא מה יקרה אחרי המוות? אם נוכל להבין את הזהות שלנו כעת, אולי נוכל גם להבין את כל מהות הקיום האנושי. מהו גוף ונשמה? האם אני הגוף שלי? האם יש נשמה? מה קורה אחרי המוות? האם אנחנו ישות נפרדת מהגוף? יחס בין גוף לנפש: מי אני באמת? השאלה מי אני? היא אחת השאלות הפילוסופיות ... את השאלות הפתוחות שעולות מכל אחת מהן. התפיסה הראשונה: אני זה הגוף שלי לפי גישה זו, אין קיום מעבר לגוף הפיזי. אין נשמה, אין תודעה כישות עצמאית, אלא כל מה שמרכיב את האני הוא הגוף עצמו. מכאן נובע כי אם הגוף הוא אני, אין משמעות לומר הגוף שלי, ... השנייה: אני והגוף שלי - שני דברים נפרדים תפיסה זו טוענת כי האדם אינו זהה לגופו, אלא הוא ישות נפרדת מהגוף - למשל, נשמה או תודעה השוכנת בגוף. דימוי נפוץ לכך הוא רכב ונהג: הגוף הוא הרכב, והתודעה היא הנהג. כאשר הרכב מתקלקל או נהרס, הנהג עדיין קיים. השאלות שעולות מהגישה הזו הן: אם הנשמה היא ישות עצמאית, כיצד היא מחוברת לגוף? כיצד היא שולטת עליו? מה קורה לנשמה לאחר מות הגוף? האם היא ממשיכה להתקיים? אם כן, היכן? אם אני לא הגוף שלי, אלא משהו שחי בתוכו, כיצד ומתי נכנסתי אליו? כיצד הגעתי דווקא לגוף הזה ולא לאחר? התפיסה השלישית: אני זה הגוף שלי והנשמה שלי יחד גישה זו מנסה לשלב בין התפיסות הקודמות וטוענת כי האני הוא גם הגוף וגם ה
חיים אחרי המוות, איך לדעת מה קורה אחרי המוות? מה זה מוות קליני? חוויית סף מוות, מה קורה לנשמה אחרי המוות? איך נוצרה הנשמה? האם יש נשמה? מה קרה לפני החיים? מאיפה באה הנשמה? האם אני הגוף שלי? האם יש לי נשמה? איך לדעת מי אני?
חיים אחרי המוות, איך לדעת מה קורה אחרי המוות? מה זה מוות קליני? חוויית סף מוות, מה קורה לנשמה אחרי המוות? איך נוצרה הנשמה? האם יש נשמה? מה קרה לפני החיים? מאיפה באה הנשמה? האם אני הגוף שלי? האם יש לי נשמה? איך לדעת מי אני?
... חוויית סף מוות, מה קורה לנשמה אחרי המוות? איך נוצרה הנשמה? האם יש נשמה? מה קרה לפני החיים? מאיפה באה הנשמה? האם אני הגוף שלי? האם יש לי נשמה? איך לדעת מי אני? האם אפשר לדעת מה באמת קורה אחרי המוות? השאלה מה קורה אחרי המוות? מעסיקה אנשים רבים, אך אליעד כהן מסביר כי כדי להבין את התשובה, צריך קודם כל ... הוא מה קורה לתודעה, לנפש או לנשמה לאחר שהגוף מפסיק לתפקד. אליעד מסביר שזו המהות האמיתית של השאלה, ולא מה שקורה עם החומר הפיזי עצמו. מדוע השאלה מי אני חשובה להבנת המוות? אליעד מדגיש שכדי להבין ... או שיש בו מרכיב נוסף, כמו נשמה או תודעה, שהיא נפרדת מהגוף. אם אדם יגלה באופן מוחלט שהוא רק גוף פיזי, אז עם סיום פעילות הגוף, לא יהיה שום דבר נוסף. אם, לעומת זאת, האדם ימצא שיש בו תודעה או נשמה, אז עולה השאלה מה קורה לאותה נשמה לאחר שהגוף מת. כדי לענות על השאלה הזאת, הוא מציע לשאול שאלות כמו: כשאני אומר אני, למי אני מתכוון? האם אני הגוף? האם אני הנשמה שנמצאת בתוך הגוף? האם אני שילוב של גוף ונשמה, או שאולי אני בכלל לא זה ולא זה? מה המשמעות של חקירת המצב לפני הלידה? אליעד מוסיף פרספקטיבה נוספת ואומר שאם אדם רוצה להבין את מצב הנשמה אחרי המוות, כדאי לו לשאול את עצמו מה קרה לנשמה לפני הלידה. אם הנשמה הייתה קיימת לפני הלידה, אז יש לברר איפה היא הייתה, כיצד היא נכנסה לגוף, ואיך היא בכלל הגיעה לעולם הפיזי. אם הנשמה לא הייתה קיימת לפני הלידה ונוצרה רק בלידה, נשאלת השאלה איך זה קרה בדיוק ומי יצר אותה. ההיגיון של אליעד הוא שהבנת המצב שקדם ללידה תסייע להבין מה יקרה אחרי ... אינן הוכחה מוצקה לקיומה של נשמה אחרי המוות. הוא מדגים זאת עם השוואה ברורה: אם ניקח אבן ונחבר אותה למכשור רפואי, לא תהיה שום פעילות חיים. כך גם גופה של אדם מת באמת. אבל במצב של מוות קליני ... אני? יכולה לחשוף האם יש בנו נשמה, האם הנשמה תלויה בגוף, או שאולי היא קיימת באופן עצמאי. בנוסף, הוא מעלה את הרעיון שאולי אחרי המוות אנו חוזרים לאותו מצב שבו היינו לפני שנולדנו. מהו תהליך החקירה המעשי ... יותר ברור מה קורה לתודעה או לנשמה לאחר שהגוף מת. מה קורה באמת אחרי המוות לפי אליעד? לסיכום, אליעד לא נותן תשובה אחת סופית, אלא מדגיש שהמפתח להבנת מה קורה אחרי המוות הוא בחקירה עמוקה של מה ... קורה אחרי המוות. מי אני? מהי נשמה? חוויית קרוב למוות מוות קליני האם יש עולם הבא? גן עדן וגיהינום האם יש אלוהים? האם אפשר לדעת מה קורה אחרי המוות? הרעיון הוא להבין שלא מדובר רק בשאלה על גורלו ... הוא מה קורה לתודעה, לנפש או לנשמה לאחר מות הגוף. כדי להשיג ידיעה ודאית ולא רק לנחש או להאמין לסיפורים, מוצע קודם כל לבדוק מי אנחנו כרגע: האם אנחנו הגוף בלבד, האם אנחנו משהו מעבר לגוף, האם קיימת נשמה, והאם היא תלויה בגוף או נפרדת ממנו. איך בדיקת מי אני עוזרת להבין את המצב שלאחר המוות? אם מגלים בוודאות שהאני הוא רק הגוף הפיזי, אז מובן שעם הפסקת פעילות ... נותר דבר מעבר לכך. אך אם יש נשמה או תודעה נפרדת, מתעוררת השאלה היכן בדיוק אותה תודעה נמצאת, כיצד נכנסה לגוף, והאם היא ממשיכה להתקיים גם בלעדיו. חשוב לשים לב שגם לפני שנולדנו, לא היינו מודעים לגוף הנוכחי, ואם הנשמה אכן היתה קיימת קודם לכן, צריך להבין איך היא התגלגלה לגוף ומתי זה קרה. האם חוויית מוות קליני מעידה באמת על החיים שלאחר המוות? אנשים המספרים שעברו מוות קליני ... אינן הוכחה מוצקה לקיומה של נשמה לאחר המוות. בנוסף, אותם סיפורים תלויים לעיתים ברקע האמוני של האדם: מוסלמי יראה את מוחמד, נוצרי יראה את ישו, ויהודי יראה צדיק מוכר לו. הדבר מעיד על השפעות תת ... אנחנו כרגע: האם אנחנו הגוף, הנשמה, או שאולי אנחנו אף אחד משניהם? מדוע חשוב לחקור את המציאות הנוכחית לפני שחוקרים את מה שאחרי המוות? מי שרוצה להבין לעומק מה קורה לתודעה שלו אחרי שהגוף מפסיק ... האם מתישהו נכנסה לתוכנו נשמה, ואם כן, מאיפה היא הגיעה? מעבר לכך, עולה הרעיון שאחרי המוות עשוי לקרות מה שכבר קרה לפני הלידה: האדם כביכול חוזר לאותה נקודה שבה היה קודם, אם אכן היה קיים ... ולברר אם האני הוא גוף בלבד, נשמה בלבד, שילוב של גוף ונשמה, או אולי משהו שאינו גוף ואינו נשמה. גם השאלות הפשוטות ביותר כמו אני רוצה, אני חושב, אני מרגיש עשויות להוביל להבנת מהות האני ולהבהיר אם קיים מרכיב נוסף בגוף שקיים גם ללא הגוף. לסיכום השאלה מה ...
גוף או נשמה או אלוהים, מצב רוח ורמת הסרוטונין, תודעה תלויה בסרוטונין, להיות המתבונן, להיות הצופה
גוף או נשמה או אלוהים, מצב רוח ורמת הסרוטונין, תודעה תלויה בסרוטונין, להיות המתבונן, להיות הצופה
... או נשמה או אלוהים, מצב רוח ורמת הסרוטונין, תודעה תלויה בסרוטונין, להיות המתבונן, להיות הצופה האם מצב הרוח שלך באמת תלוי בסרוטונין? אליעד כהן מסביר ... אנשים שחושבים שהתודעה והנשמה של האדם הן אלו שקובעות את המצב הנפשי שלו, בעוד אחרים סבורים כי רמת הסרוטונין במוח היא שקובעת הכל. הוא מדגיש שזוהי נקודת מבט חלקית בלבד. ... אם אתה מאמין שאתה נשמה, האם זה אומר שהנשמה אינה מושפעת מרמות הסרוטונין? גם כאן יש בעיה, כי אנו רואים שהגוף משפיע על התודעה, והתודעה מושפעת מהגוף. המשמעות היא שאין אמת מוחלטת ברורה אחת, ... זהות האדם היא הגוף, הנשמה או המתבונן? אליעד כהן מסביר שגם התפיסה שהאדם הוא רק הנשמה או רק התודעה שלו היא טעות ונובעת מהפרדה מלאכותית. הוא מציג ביקורת על אנשים שמגיעים להבנה רוחנית מסוימת וחושבים שהם המתבונן או הצופה. אנשים ... מוגבלת. מדוע לחשוב שאתה נשמה זו עדיין הזדהות? אליעד מסביר שלהאמין שאתה רק נשמה, זו עדיין הזדהות עם חלק מוגבל ממי שאתה באמת. בדיוק כפי שלחשוב שאתה רק הגוף זו טעות, גם לחשוב שאתה רק נשמה זו טעות. אליעד אומר שכאשר האדם חושב שהוא רק בן אדם (כלומר, רק הגוף), הוא מוגבל. אך גם כאשר הוא חושב שהוא רק נשמה או רק תודעה, הוא עדיין מוגבל. כל הגדרה כזו, בין אם פיזית או רוחנית, היא למעשה הגבלה וצמצום של האמת המוחלטת. האדם לא נמצא במקום הראשון בשרשרת. ... לא של הגוף ולא של הנשמה. אליעד אומר שהאמירה אני נשמה, אני תודעה עדיין משאירה את האדם בתוך נפרדות, כי היא יוצרת הפרדה בין הנשמה לבין דברים אחרים. זו עדיין חשיבה מוגבלת שנובעת מאשליה של נפרדות. האמת המוחלטת נמצאת מעבר לכל ההגדרות האלה, ולכן כל הגדרה שנצמדים אליה - בין אם זו הגדרת נשמה, גוף או צופה - היא עדיין הזדהות חלקית בלבד. האם כל אמונה היא אשליה של נפרדות? אליעד מדגיש שכל אמונה או תפיסה מסוימת של האדם, בין אם זו אמונה בגוף, בנשמה, בתודעה או במתבונן, היא עדיין אשליה של נפרדות. לדבריו, האמת היא מעבר לכל הדברים הללו. המטרה היא להגיע למצב שבו אתה מבין שאין לך זהות אחת ... שחושבים שהאני שלהם הוא הנשמה שלהם, והתודעה לא תלויה בגוף. אך אליעד מסביר שזו בדיוק אותה טעות כמו לחשוב שאתה רק הגוף. כי בין אם אתה אומר שאתה רק גוף ובין אם אתה אומר שאתה רק נשמה, בשני המקרים אתה מחזיק בפרספקטיבה צרה ומוגבלת. הדרך לצאת מאשליית הנפרדות היא להבין שכל ההגדרות הן מוגבלות, ושבאמת המוחלטת אין הפרדה בין גוף, נשמה, תודעה, סרוטונין או כל דבר אחר. אליעד מדגים ואומר שגם מי שאומר התודעה שלי בדיכאון, משתמש למעשה בהפרדה מלאכותית. מי זה שאומר התודעה שלי? מי זה ... אחרת, בין אם עם גוף, נשמה, תודעה או מתבונן - היא עדיין הזדהות עם חלק יחסי בלבד של המציאות, ולכן מהווה אשליה. האם התודעה תלויה בסרוטונין? מהי הזהות האמיתית שלי? להיות ... המתבונן האם אני גוף או נשמה? מה גורם לדיכאון? ...
האם יש גלגולי נשמות? האם יש חיים אחרי המוות? האם יש קארמה? מיסטיקה, גלגול נשמה, האם יש נשמה? חיים לנצח, חיים פעם אחת, עולם הבא, תחיית המתים, חיים לנצח, שחזור גלגולים
האם יש גלגולי נשמות? האם יש חיים אחרי המוות? האם יש קארמה? מיסטיקה, גלגול נשמה, האם יש נשמה? חיים לנצח, חיים פעם אחת, עולם הבא, תחיית המתים, חיים לנצח, שחזור גלגולים
... יש גלגולי נשמות? האם יש חיים אחרי המוות? האם יש קארמה? מיסטיקה, גלגול נשמה, האם יש נשמה? חיים לנצח, חיים פעם אחת, עולם הבא, תחיית המתים, חיים לנצח, שחזור גלגולים האם קיימים גלגולי נשמות וחיים לאחר המוות? בשיחה זו, אליעד כהן דן בשאלה האם קיימים גלגולי נשמות , חיים אחרי המוות וקארמה, ומציע מבט מעמיק על ההשלכות של אמונות אלו על החיים היום - יומיים. השאלה המרכזית היא לא רק האם יש חיים אחרי המוות או גלגולי נשמות , אלא בעיקר - למה בכלל האדם שואל על כך ומה המשמעות המעשית של התשובה. מדוע אדם מתעניין בגלגול נשמות או בחיים לאחר המוות? אליעד מסביר כי הרצון להבין אם קיימים גלגולי נשמות או חיים אחרי המוות נובע מהצורך של האדם להעניק משמעות לקיום שלו. אנשים ... מבחינה מעשית, אין לכך משמעות. האם האמונה בגלגולים מחזקת או מחלישה אותך? אליעד מדגיש שהרצון להאמין בגלגולי נשמות או בחיים נצחיים מגיע מרצון להעניק משמעות נצחית לפעולות שלנו. אם פעולותינו ... אלא להעניק משמעות מלאה לכל רגע ורגע בפני עצמו, ללא קשר להשפעה על החיים הבאים או על הנצח. מה המסקנה לגבי גלגול נשמות וחיים לאחר המוות? אליעד לא מספק תשובה חד - משמעית אם קיימים גלגולי נשמות או לא, אלא מציע זווית מבט אחרת: במקום להתעסק בשאלה האם קיימים חיים לאחר ... ואמיתית לכל רגע בהווה, בין אם חיים לנצח ובין אם החיים הם חד - פעמיים. האם קיימים חיים לאחר המוות? מה זה גלגול נשמות? האם קיימת קארמה? האם החיים חד - פעמיים או נצחיים? האם יש משמעות קוסמית ...
האם יש חיים אחרי המוות? חיים לנצח, חיים אחרי החיים, מה קורה בעולם הבא? מה קורה אחרי המוות? לחיות לנצח, קארמה, גלגולי נשמות, האם המוות הוא סופי? סוף החיים, נשמה לאחר המוות, נשמה אחרי המוות
האם יש חיים אחרי המוות? חיים לנצח, חיים אחרי החיים, מה קורה בעולם הבא? מה קורה אחרי המוות? לחיות לנצח, קארמה, גלגולי נשמות, האם המוות הוא סופי? סוף החיים, נשמה לאחר המוות, נשמה אחרי המוות
... מה קורה אחרי המוות? לחיות לנצח, קארמה, גלגולי נשמות, האם המוות הוא סופי? סוף החיים, נשמה לאחר המוות, נשמה אחרי המוות האם יש חיים אחרי המוות? מה קורה אחרי המוות? איך זה משפיע על משמעות החיים שלנו? ההרצאה עוסקת בשאלה המרכזית: האם ... החיים והמוות. חיים אחרי המוות? מהות החיים גלגול נשמות חיים לנצח האם יש חיים אחרי המוות? המשמעות של החיים הספק והאמונה ...
אין תשובה מוחלטת, תשובה יחסית, תשובה חלקית, לדבר אמת, לומר רק את האמת, מהי נשמה, תשובות לשאלות, שתיקה
אין תשובה מוחלטת, תשובה יחסית, תשובה חלקית, לדבר אמת, לומר רק את האמת, מהי נשמה, תשובות לשאלות, שתיקה
... תשובה מוחלטת, תשובה יחסית, תשובה חלקית, לדבר אמת, לומר רק את האמת, מהי נשמה, תשובות לשאלות, שתיקה האם אפשר בכלל לקבל תשובה ... פעם תשובה מוחלטת, או שכל תשובה היא יחסית וחלקית בלבד. אליעד מסביר לעומק את הרעיון שהשאיפה לתשובה מוחלטת היא זו שיוצרת את השאלות מלכתחילה. כאשר אדם שואל מה זו נשמה? הוא מחפש תשובה סופית, מוחלטת וחד - משמעית. אך במציאות, תשובות מוחלטות אינן קיימות, וכל תשובה מובילה לעוד שאלות נוספות. אליעד מדגים זאת דרך דוגמה על נשימה ונשמה. הוא מסביר שכאשר אדם נושם, נשימה זו היא כביכול פעולת הנשמה, אך עצם ההסבר לא נותן באמת משמעות מוחלטת למושג נשמה. זהו הסבר חלקי בלבד. כך שכל מושג שאנו מתארים, כמו נשמה או אהבה, הוא בסופו של דבר ריק מתוכן מוחלט, כי תמיד ... חלקיות בתור אמת מוחלטת. הוא ממליץ לבדוק כל הנחה עד הסוף, בלי להניח הנחות מראש, ולהיות מודעים לכך שגם התשובות שאנחנו נותנים לעצמנו הן תמיד יחסיות. מה זו באמת נשמה, ומהו הערך בשאלות מסוג זה? אליעד אומר שלמרות שיש אינספור ספרים ומורים שמנסים להסביר את המושג נשמה, הערך האמיתי אינו נמצא בתשובות האלה, אלא דווקא במצב ... אלו תשובות דתיות, פילוסופיות או מדעיות. אולם, האמת המוחלטת לדבריו, היא להבין שכל השאלות האלו הן חסרות משמעות במובן המוחלט. לדברי אליעד, הערך בשאלה כמו מה זו נשמה? אינו נמצא בתשובה שתתקבל, אלא דווקא בשחרור מהצורך בתשובה. הוא מעודד להגיע למצב שבו לא משנה לך אם יש נשמה או אין נשמה , מצב שבו כל השאלות הן בסך הכל ביטוי לחוסר וודאות פנימי. כאשר אדם משתחרר מהצורך הזה, הוא מגיע לשקט פנימי אמיתי. מה זו נשמה? האם קיימת תשובה מוחלטת? איך להפסיק לשאול שאלות? ...
דומם חי, רובוט אנושי, תודעה של דומם, רגשות של דומם, חי או דומם, נשמה לדומם, רובוט בצורת בן אדם
דומם חי, רובוט אנושי, תודעה של דומם, רגשות של דומם, חי או דומם, נשמה לדומם, רובוט בצורת בן אדם
... חי, רובוט אנושי, תודעה של דומם, רגשות של דומם, חי או דומם, נשמה לדומם, רובוט בצורת בן אדם מה ההבדל בין רובוט לבן אדם? אליעד כהן מסביר באריכות על השאלה האם קיים הבדל מהותי בין בן ... תקף. קיימים רובוטים מתקדמים שמסוגלים להתפתח, להשתנות ולגדול ממש כמו בני אדם. אם כן, התפתחות או שינוי אינם יכולים להיות המדדים לקביעת חיים. האם קיום נשמה הוא ההבדל בין רובוט לבן אדם? אליעד מעלה שאלה נוספת - אולי ההבדל הוא בכך שלבן אדם יש נשמה, ולרובוט אין? אבל גם כאן הוא מסביר שהמושג נשמה הוא מושג מופשט. אם מתייחסים לנשמה כמשהו פנימי או חיצוני, היא בלתי נראית, אי אפשר להצביע עליה ולהוכיח את קיומה. מבחינתו, אם הרובוט מתנהג בדיוק כמו בן אדם ואף עשוי מחומרים דומים, הטענה של נשמה או חוסר נשמה לא באמת מספיקה להגדיר הבדל ברור. אליעד מוסיף דוגמה נוספת - ההבדל בין עכבר אלחוטי לבין עכבר עם חוט. העכבר פועל באותה ... רגילים אליהן בין חי לדומם אינן באמת מוחלטות או הכרחיות, אלא תלויות רק בפרשנות שלנו. מה ההבדל בין חי לדומם? האם רובוט יכול להרגיש רגשות? האם לאדם יש נשמה? איך מזהים תודעה של רובוט? האם אטומים מרגישים? האם הרצון האנושי חופשי באמת? ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על נשמה
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: נשמה, איך לשנות תכונות אופי? איך לעשות יותר כסף? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לא להישחק בעבודה? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לחנך ילדים? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להיגמל מהימורים? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך לפרש חלומות? איך להתמודד עם גירושין? איך לשפר את הזיכרון? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך לפתח יכולות חשיבה? איך למצוא זוגיות? איך לקבל החלטות? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך ליצור אהבה? איך לנהל את הזמן? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לשתול מחשבות? איך להיות מאושר ושמח? איך להצליח בזוגיות? איך להצליח בראיון עבודה? איך להאמין בעצמך? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להעריך את עצמך? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להעביר ביקורת בונה? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: נשמה, איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? מועקות נפשיות וייאוש? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם לחץ? כעס ועצבים? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם בדידות? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? דיכאון? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: בשביל מה לחיות? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? האם הכל אפשרי? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? למה העולם קיים? האם יש הבדל בין חלום למציאות? למה לא להתאבד? האם לדומם יש תודעה? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם יש או אין אלוהים? האם יש בחירה חופשית? איך להיות מאושר? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? האם יש אמת מוחלטת? מי ברא את אלוהים? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? מהי תכלית ומשמעות החיים? מה יש מעבר לזמן ולמקום? האם המציאות היא טובה או רעה? למה יש רע בעולם? איך נוצר העולם? אולי אנחנו במטריקס? האם יש משמעות לחיים? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? האם באמת הכל לטובה? למה יש רע וסבל בעולם? האם אפשר לדעת הכל? מה המשמעות של החיים? איך נוצר העולם? איך להיות הכי חכם בעולם? איך להנות בחיים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא אימון אישי לקשב וריכוז, מאמן אישי טלפוני, יועץ פילוסופי בנושאי נשמה - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.1250 שניות - עכשיו 23_05_2025 השעה 07:01:18 - wesi4