🖨מלפפונים חמוצים ושוקולד - איך להפסיק לאכול שוקולד או ג'אנק או כל מנהג מזיק אחר?דיאטה - מלפפונים חמוצים ושוקולד
שוקולד, ההתמכרות הנורמטיבית והמקובלת ביותר
אנשים שואלים אותי איך להפסיק לאכול שוקולד (או ג'אנק או כל מנהג מזיק אחר).
איך להפסיק? מפסיקים. לא קונים.
ומה אז?
אז יש רצון לאכול שוקולד, אולי רצון חזק.
התרבות שלנו מהללת את הרצון הזה, קוראת לו בשמות חיננים כמו craving, ומצווה עלינו לספק אותו. המחשבה הזו שכל רצון מחייב סיפוק מיידי היא לגמרי תרבותית. יש תרבויות שלא נוהגות כך באופן כל כך קיצוני.
הבעיה עם סיפוק מהיר של רצונות הוא שאין הזדמנות לברר, מהו בדיוק הרצון.
אני טוענת שהרצון הזה הוא לא לשוקולד. הוא למשהו אחר.
פיזיולוגית לא ניתן להבחין בין רצונות שונים. ניתן להבחין ברצון עצמו. יש עצבנות קלה ועוררות. זהו אדרנלין. וזהו פחות או יותר, למיטב ידיעתי (רופאים או מעודכנים אחרים מוזמנים לעדכן אותי בנקודה הזו). הרצונות לצאת ולטייל, או לקנות נעליים, או לאכול שוקולד, זהים פיזיולוגית.
המחשבה - הפרשנות שלנו - היא שזהו רצון לשוקולד, כי התרגלנו לספק את הרצון הזה בעזרת שוקולד. והפרשנות הנורמלית והמקובלת חברתית היא שזהו רצון לשוקולד. לא מאוד נורמלי להתנועע בחוסר נוחות ליד השולחן במשרד ולומר: בא לי לעשות סקס. או לעשות משהו מרגש. או להתפטר. הרצונות האלה נשארים מעורפלים, אנחנו לא עסוקים בהם, ובהתאם, גם לא משקיעים משאבים במימושם. קל יותר לדכא אותם בעזרת שוקולד.
לתינוק יש רצונות חזקים מאוד. לאמא, למגע, לחום, לחוויות. בתור ילדים רצינו דברים עד כאב. לחכות לפורים בשנה מעוברת היה בלתי נסבל (זוכרים? מגיע אדר, אבל זה רק אדר א')... לחכות ליום ההולדת, לסוף הארוחה שבה מגיע הקינוח. הרצון היה אדיר. לאט לאט החיים לימדו אותנו שלא כדאי לרצות דברים בלהט כזה. שיננו לנו כי "כגודל הציפיות גודל האכזבות" שבהמשך הפך למשפט המדכא עוד יותר "ציפיות הן לכריות". הפסקנו להתיחס ברצינות לרצונות עמוקים ומשמעותיים, וכל מה שנשאר לנו הוא איזה רצון עמום ומעורפל, רוחש מתחת לפני השטח, שהתרבות שלנו משייכת אותו בעיקר לרצון לאוכל, או לשוקולד. הרצון הזה מתעורר לפעמים בעוצמה הרסנית, אבל בד"כ הוא יושב בשקט, ילד טוב, ולפעמים כמעט שנעלם.
ארשה לעצמי להמר: אם המשאלות המשמעותיות (אולי הנסתרות) שלכם היו מתגשמות, לא הייתם רוצים לאכול שוקולד. יש נשים שמספרות שכשהן מאוהבות, הן שוכחות לאכול.
יש לי משהו עוד יותר אופטימי להציע. לא רק הגשמת כל המשאלות שלכם היתה מבטלת את הרצון לשוקולד. אפילו תחושה של התקדמות לעבר המטרות, תזוזה, התפתחות אפילו קטנה - אבל משמעותית - היתה מפחיתה את הרצון הזה. גם זה היה מספיק.
העניין הוא שיש פה ביצה ותרנגולת. או כמו שבן ה - 4 שלי מגדיר, ביצה ולטאה (חשבתם שרק על תרנגולות אפשר להסביר את האבולוציה?). השוקולד מספק את הרצון שלנו שמשהו מרגש יקרה, ומרדים אותנו, ואז לא קורה דבר סביבנו. ואז החיים לא מספקים, והרצון שלנו מתעורר שוב קצת, ואנחנו שוב מפרשים אותו כרצון בשוקולד. ושוב אוכלים שוקולד ולא עושים שום דבר משמעותי עם עצמנו.
המפרסמים מודעים לכך היטב, כמובן. ובפרסומות יש מסרים שמזהים אכילת שוקולד או ג'אנק אחר עם ריגושים. לא מספיק שהשוקולד עצמו מעלה את רמת הסרוטונין במוח וגורם לנו תחושת עונג, אנחנו גם מקבלים שטיפת מוח בלתי פוסקת לכך שמרגש, כיפי, סקסי ומרדני לאכול את הדברים האלה.
הדרך החוצה לא קלה, כמו שלא קל לתרנגולת להופיע ללא ביצת תרנגולת. הדרך החוצה עוברת דרך שלב ביניים שבו אנחנו לא מספקים את הרצון החזק בשוקולד, ומפנים את כל המרץ שלנו והאדרנלין הזה להקשבה לעצמנו. מה אנחנו באמת רוצים? וכיצד זה יכול לקרות?
השמנה, ירידה במשקל, לחשוב כמו שמן, לחשוב כמו רזה, לאכול רק כשרעבים, איך שמן חושב? איך רזה חושב? אנורקסיה, נטל ההוכחה, לאכול בלי סיבה, אכילה משעמום, אכילה רגשית, איך לשמור על הדיאטה? איך לשנות הרגלים? חלק 1השמנה, ירידה במשקל, לחשוב כמו שמן, לחשוב כמו רזה, לאכול רק כשרעבים, איך שמן חושב? איך רזה חושב? אנורקסיה, נטל ההוכחה, לאכול בלי סיבה, אכילה משעמום, אכילה רגשית, איך לשמור על הדיאטה? איך לשנות הרגלים? חלק 1השמנה, ירידה במשקל, לחשוב כמו שמן, לחשוב כמו רזה, לאכול רק כשרעבים, איך שמן חושב? איך רזה חושב? אנורקסיה, נטל ההוכחה, לאכול בלי סיבה, אכילה משעמום, אכילה רגשית, איך לשמור על הדיאטה? איך לשנות הרגלים? חלק 1 מה ההבדל בין צורת ... אכילה? לפי אליעד כהן, האדם השמן מאמץ את הגישה: אני אוכל כי בא לי. הוא לא צריך סיבה ממשית לאכול, אלא להיפך - הוא צריך סיבה ממשית לעצור את עצמו מלאכול. הוא אוכל כל עוד הוא יכול או כל עוד הוא רוצה, ומפסיק לאכול רק כאשר יש סיבה חזקה להפסיק, כמו פחד ממחנק, או תחושת מלאות מוגזמת. למעשה, המצב הבסיסי של האדם השמן הוא לאכול בכל הזדמנות, בלי להטיל ספק בסיבת האכילה. מהי הגישה הבסיסית של אדם רזה כלפי אכילה? לעומת האדם השמן, אדם רזה פועל בצורה הפוכה לחלוטין. הוא לא יאכל כלל אלא אם כן תהיה לו סיבה מוצדקת לאכול. הוא בודק בכל רגע האם הוא חייב לאכול - רק אם יש לו רעב אמיתי הוא יאכל, וברגע שהרעב נעלם הוא מפסיק לאכול מיד. אצל האדם הרזה, המצב הבסיסי הוא לא לאכול כלל, והוא אוכל רק אם יש הצדקה ברורה לכך. כיצד אליעד כהן ממחיש את הרעיונות הללו באמצעות נטל ההוכחה? ... מאוד?. הרעיון הוא להעביר את האוטומט מאכילה ללא סיבה לאוטומט של אי - אכילה, ורק כאשר יש צורך אמיתי לאכול. מה לגבי קיצוניות מסוכנת כגון אנורקסיה? אליעד מתייחס לסיכון האפשרי של גישה קיצונית זו, ומסביר שלמרות שקיימת סכנה להגיע לאנורקסיה ואף למוות, הרעיון שלו הוא לא באמת להפסיק לאכול עד למוות, אלא להשתמש בגישה זו כאמצעי נפשי לשינוי ההרגל. הרעיון הוא שבאמצעות גישה קיצונית ניתן למצוא את האיזון ... כהן? אליעד מסביר שניתן לעשות את התהליך גם בכיוון ההפוך: אדם רזה שמעוניין לעלות במשקל, צריך לפעול בדיוק הפוך: לאכול כל הזמן ובכל הזדמנות, ולהפסיק רק כאשר אין אפשרות פיזית להמשיך לאכול. האם אנשים שמנים באמת מרגישים רעב תמידי? אליעד מבהיר שברוב המקרים, אנשים שמנים לא באמת אוכלים בגלל רעב פיזי, ... את ההבדל בין רעב פיזי לבין רעב רגשי, אליעד ממליץ להתחיל בגישה קיצונית של אי - אכילה מוחלטת, ואז לאכול רק כאשר הרעב האמיתי כבר כמעט בלתי נסבל. כך ניתן ללמוד להבדיל בין מצב שבו הגוף באמת צריך אוכל, ... המתאים לו. הוא מתייחס בהומור לקיצוניות ומסביר שהיא כלי לשינוי, אך כמובן לא ממליץ לסכן את הבריאות בפועל. למה לאכול רק כשחייבים באמת? המטרה של אליעד היא ללמד אנשים לזהות את הצרכים האמיתיים שלהם, ולא לתת להרגלים, לתחושות רגשיות או לשעמום להוביל אותם. כאשר אדם מתחיל לאכול רק במצב של רעב אמיתי, הוא יתחיל לגלות אילו רגשות ומחשבות היו מוסתרים מאחורי הרגל האכילה שלו. לפי אליעד, ... על אכילה והרגלי מחשבה. מהו הקשר בין שמן ורזה לאכילה בפועל? מתחילים לדבר על כך שכדי שאדם ישמין, עליו לאכול. זה לא הגיוני ולא מציאותי שאדם ישמין מהרוח, כלומר, אם לא תאכל - לא תשמין. ישנה אמירה שחושפת שעד כה לא נצפתה מציאות שבה מישהו מפסיק לאכול ונהיה שמן סתם כך. יוצא מכאן שאכילה היא הגורם המכריע שעלול לגרום לאדם להשמין. בהמשך מסבירים שהשמן מגלה שהוא ... עוד יותר). כלומר, הוא עובר למצב של הפסקה רק אם יש הצדקה מהותית להפסיק, והבסיס הראשוני הוא בא לי לאכול - אז אוכל. כיצד חושב אדם רזה לפי ההסבר? אדם רזה עשוי לפעול בגישה הפוכה: אני לא אוכל סתם כך. אני צריך סיבה לאכול. אם אין לי סיבה לאכול, אני פשוט לא אוכל. הוא בוחן: אם לא אוכל, אהיה רעב - ולכן מוטב לי לאכול כדי למנוע רעב או חולשה. אבל ברגע שתחושת הרעב נעלמת, הוא לא ממשיך לאכול. איך אפשר לעשות טרנספורמציה מחשבתית משמן לרזה? ברגע שאדם מזהה שהוא נוטה לאכול כל הזמן כי מתחשק לו, כדי לעבור למצב רזה, הוא מוזמן לאמץ את הגישה שאומרת אני לא אוכל סתם ... נוגע באוכל רק אם אני חייב וחייב וחייב. ובכל פעם אני שואל את עצמי: האם באמת אין ברירה אלא לאכול עכשיו?. כך דוחפים את עצמנו לקצה השני, כי במקום שהאוטומט יהיה לאכול בלי סיבה, הופכים את האוטומט ללא לאכול בכלל ואז מוסיפים אוכל רק במקרה של צורך ממשי. מהי המשמעות של הגישה הקיצונית אני אף פעם לא אוכל? ... רזה מדי ורוצה להשמין, הוא יעביר עצמו למצב של אני אוכל כל הזמן כל עוד אני יכול. אני מפסיק לאכול רק אם אני באמת לא מסוגל להכניס לפה עוד דבר. לדוגמה, בכל רגע פנוי, פשוט לאכול שוב ושוב עד שאי אפשר להמשיך. על מה עוד דיברו בקשר למשקל יתר? עלו טיעונים שלפעמים לא מדובר רק בזה שהאדם בא לו לאכול, אלא ייתכן שהוא חש רעב מוגבר או שהנפש שלו שולחת אותות של דיכאון או שעמום שגורמים לו לתחושת דחף לאכול. במסגרת השיחה נטען שלפעמים אדם מרגיש אני רעב גם כשבפועל הוא כבר שבע, והתחושה הזו נובעת אולי מצורך נפשי. אבל ההסבר הכללי מדגיש שבמקרים רבים זה לא באמת רעב פיזי אלא התניה פסיכולוגית או הרגל של הגיע הזמן לאכול שוב. שאלה: אז מה המשמעות של להתחיל לאכול רק כשאני באמת חייב? זה אומר לנסות לבדוק מתי באמת מגיע הרעב הפיזי ואי אפשר בלעדיו. יש אנשים שמנים ... שוב ושוב, ולכן כדי לחזור להבחין בין רעב אמיתי לדפוס רגשי, מומלץ להציב כלל קיצוני: מהיום אני כאילו מפסיק לאכול לגמרי. עכשיו אני אוכל רק כשאני ממש ממש חייב, כשאני כמעט לא יכול להמשיך בלעדיו. מה לגבי אנורקסיה או ... רגשי או רצון שלא מבוסס בצורך פיזי אמיתי. ממשיכים לטעון שיש מצבים שבהם שובע פיזי לא עוצר אדם מלהמשיך לאכול, כי אולי הוא מרגיש צורך אחר. והאם שמן שמגביל את עצמו פתאום יגלה דברים על עצמו? יש מי שאומר שעצם המעבר לגישה של מותר לי לאכול רק כשאני חייב יכולה להציף מחשבות ורגשות שלא היו גלויות קודם. האדם עשוי לגלות שהוא היה אוכל מדיכאון או ... סיפור נוסף, והרעיון העיקרי הוא קודם כל לשנות את הדפוס הבסיסי. איך ממשיכים מפה? בהמשך מדגישים שאפשר לבחור מה לאכול ומתי, ושכל אחד יחליט בהתאם לשיקוליו. הדבר החשוב לדעת הוא שיש שתי גישות מנוגדות, ושהשמן הממוצע פועל לרוב בגישה ... יש לאדם בעיה הורמונלית?. בתשובה אומרים שהשיחה לא נכנסת למקרים חריגים או ביולוגיים, וממוקדת יותר בשגרת אדם ממוצע שרגיל לאכול הרבה יתר על המידה. שאלה: האם יש כאן המלצה להפוך את כולם לאנורקטיים? בסוף השיחה נאמר בחצי קריצה: כן, ... בין בא לי לבין אני באמת צריך. סיכום ארוך ומפורט כל השיחה עוסקת בפער שבין אדם שמרגיל את עצמו לאכול כי בא לי ומפסיק רק כשאין לו ברירה יותר, לבין אדם שמרגיל את עצמו לא לאכול בכלל אלא אם ... לא בריא? אליעד: אמרתי בהתחלה שזה לא קשור לבריא או לא בריא עכשיו מה לאכול תחליט אתה מה לאכול כמה לאכול תחליט אתה בסדר לא משנה באיזו שעה לאכול לא נכנסתי לזה דיברתי על התפיסה יכול להיות שאתה רזה ואתה ...
דיאטת צום לסירוגין, צום לסירוגין חסרונות, כל כמה שעות לאכול, אכילה רגשית, לאכול כל 6 שעות, צום חצי יום, צום לפרקים, צום ובריאות, ירידה במשקל, בעד ונגד צום לסירוגין, כמה ארוחות צריך לאכול ביום? ארוחה אחת ביום, מה זה צום לסירוגין?דיאטת צום לסירוגין, צום לסירוגין חסרונות, כל כמה שעות לאכול, אכילה רגשית, לאכול כל 6 שעות, צום חצי יום, צום לפרקים, צום ובריאות, ירידה במשקל, בעד ונגד צום לסירוגין, כמה ארוחות צריך לאכול ביום? ארוחה אחת ביום, מה זה צום לסירוגין?דיאטת צום לסירוגין, צום לסירוגין חסרונות, כל כמה שעות לאכול, אכילה רגשית, לאכול כל 6 שעות, צום חצי יום, צום לפרקים, צום ובריאות, ירידה במשקל, בעד ונגד צום לסירוגין, כמה ארוחות צריך לאכול ביום? ארוחה אחת ביום, מה זה צום לסירוגין? מה זה צום לסירוגין ואיך הוא עובד? צום לסירוגין הוא דפוס אכילה שמתחלק בין תקופות של צום מוחלט לבין תקופות בהן מותר לאכול. בשיטת צום לסירוגין, האדם מחלק את היממה לשעות שבהן הוא אוכל ולשעות ארוכות יותר שבהן הוא אינו אוכל כלל, ... מותר לשתות. למשל, אחת השיטות הנפוצות נקראת צום 16-8, כלומר, 16 שעות ביום צמים ורק במשך 8 שעות מותר לאכול. קיימות שיטות נוספות, כגון צום של 12 שעות ביום ואכילה במשך 12 שעות, צום של 20 שעות ואכילה במשך 4 שעות, או אפילו צום של 48 שעות ואכילה במשך 8 שעות. בשעות הצום אין לאכול כלל, אך מותר לשתות נוזלים ללא קלוריות, כגון מים או תה ללא סוכר. מהו אחד החסרונות המשמעותיים של צום ... מתוך רעב פיזי או דרישות הגוף. כאשר אדם עושה צום לסירוגין ומגביל את עצמו לשעות ספציפיות שבהן הוא יכול לאכול, הוא למעשה יוצר לעצמו מעין רעב רגשי המתלווה לרעב הפיזי. כתוצאה מכך, כאשר הוא יגיע לזמן המותר לאכילה, הוא עשוי לאכול הרבה יותר מהנדרש על מנת לפצות על הרגשות השליליים ועל תחושת המניעה שחווה במהלך שעות הצום. לדוגמה, אדם שעושה צום של 20 שעות ביום, ומותר לו לאכול רק ב - 4 השעות הנותרות, יכול למצוא עצמו אוכל כמויות מזון גדולות מדי, הרבה מעבר למה שהגוף באמת ... כזו אינה קשורה רק לתחושת הרעב הפיזית אלא גם לפיצוי רגשי. הצורך בפיצוי רגשי נוצר כתוצאה מתחושת האסור לי לאכול המלווה את האדם לאורך שעות הצום. תחושת המניעה עשויה ליצור לחץ פסיכולוגי משמעותי שיוביל להתקפי אכילה בלתי נשלטים או ... לו עם האוכל. מהו היתרון בגישה של אכילה לאורך כל היום בכמות קטנה? גישה חלופית שאליעד כהן מציע, היא לאכול לאורך כל היום, אבל בכמות קלוריות קטנה יותר ממה שהגוף צריך בפועל. לדוגמה, אם אדם צריך לצרוך 2000 קלוריות ביום, הוא יכול לבחור לאכול 1800 קלוריות בלבד, אך לפרוס אותן לאורך היום באופן אחיד. לפי אליעד, 99% מהאנשים יסכימו שאדם שיפעל כך ירד ... החסך הרגשי המלווה את הצום לסירוגין. האדם אוכל לאורך כל היום, ולכן אין לו את תחושת הלחץ של האסור לאכול, שעלולה להוביל להתקפי אכילה בהמשך. מדוע עדיף להימנע ממצבי רעב קיצוניים? אליעד כהן מדגיש כי לעיתים עדיף לאכול בכמויות קטנות כאשר מרגישים רעב, ולא להיכנס למצב של רעב קיצוני. הסיבה לכך היא שבמצבים של רעב קיצוני, האדם נוטה לאכול מעבר למה שהוא באמת צריך כשהוא כבר מתחיל לאכול. מצב כזה יכול ליצור הרגלי אכילה לא בריאים לאורך זמן, ולעורר בעיות של אכילה רגשית וחוסר איזון בתזונה היומית. ... רגשית בצום לסירוגין? אליעד ממליץ לשים לב במיוחד לאכילה מתוך רעב רגשי ולנקוט מספר צעדים פרקטיים כדי להימנע מכך: לאכול בכמויות קטנות לאורך היום ולא להגיע למצב של רעב קיצוני. לעצור את האכילה לפני שמרגישים מלאים לגמרי. לאכול מזון דל בקלוריות וכך לאפשר לעצמך לאכול כמות גדולה יותר ללא עליה משמעותית בקלוריות. לאכול לאט יותר כדי להפחית את הצורך הרגשי באכילה מרובה. אליעד מסיים בכך שהכרחי להיות מודעים להשלכות הרגשיות של צום ... בחשבון לפני שבוחרים בשיטת דיאטה זו. מה זה צום לסירוגין? חסרונות צום לסירוגין איך להימנע מאכילה רגשית? כמה ארוחות לאכול ביום? איך להצליח לרדת במשקל? אכילה כל כמה שעות? דיאטה ארוחה אחת גדולה ביום, דיאטה צום 16 שעות, דיאטה צום 12 שעות, דיאטה צום מים, דיאטה צום קל, ארוחות קטנות כל 3 שעות, כל כמה שעות צריך לאכול, כל כמה שעות מומלץ לאכול, לאכול בין הארוחות, צום בין הארוחות, גירעון קלורי, מאזן קלורי, ירידה במשקל, איך לרדת במשקל? טיפול באכילה רגשית, דיאטת צום ... טעויות בדיאטה, דיאטה צום לסירוגין, יתרונות וחסרונות הצום, איך צום משפיע על הגוף? צום שריפת שומן, כל כמה זמן לאכול, כל כמה שעות לאכול, כמה לאכול? כמה ארוחות לאכול? לנשנש בין הארוחות, איך להצליח בדיאטה? איך להצליח לרדת במשקל? דיאטה ארוחה אחת ביום, דיאטה ללא דיאטה
מאת:
סאלי תדמור - מאמנת אישית למפנה בחיים.
13 שנים של הכשרה ונסיון באימון אישי והנחיית קבוצות
שנים של הכשרה ונסיון באימון אישי והנחיית קבוצות
BA בפיסיקה, MSc במחשבים בהצטיינות, מהטכניון
ידע והכשרה בטכניקות של:
אימון אישי קלאסי
"התמקדות"
"יעוץ הדדי להערכה מחדש"
עבדתי בהצלחה עם מאות אנשים:
גברים, נשים, בכירים, בעלי עסקים, אנשי אקדמיה, הייטק, אמנים, הורים, ועוד.
סיפורי אימונים, מאמרים, שאלות ותשובות אודות אימון אישי
באתר שלי
אימון אישי
אימון אישי ועבודה בשיטת
התמקדות
054-9982560
/
sally.tadmor@gmail.com
לחץ כאן לעוד
מאמרים של סאלי תדמור - מאמנת למפנה בחיים.
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?