ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה להתאבד ✔התאבדות - מבוא ✔התאבדות היא פעולה שבה אדם שם קץ לחייו ומביא למותו בכוונה תחילה. הערכות מדברות... - ידע להצליח התחייבות! ל: להצליח...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖨התאבדות - מבוא
התאבדות היא פעולה שבה אדם שם קץ לחייו ומביא למותו בכוונה תחילה.

הערכות מדברות על כמיליון בני אדם המתים כל שנה כתוצאה מהתאבדות בקרב אוכלוסיית העולם כולו, יותר מאשר במלחמות ומקרי רצח. אחוז המתאבדים גבוה משמעותית (פי 3 ויותר) בקרב גברים לעומת נשים. השיעור גבוה במיוחד בקרב מתבגרים וצעירים עד גיל 35. נהוג למדוד את המתאבדים בכמות לכל 100,000 אנשים. בעולם כולו הממוצע עומד על כ - 16, כאשר הראשונה בטבלה העולמית היא גרינלנד עם כ - 83. בפער ניכר במקום השני, ליטא עם כ - 36, ואילו בכמה מדינות כמו נפאל, האיטי ואנטיגואה השעור הוא אפסי (פחות מ - 0.1).

ההתאבדות נתפסת כמעשה קיצוני ביותר ברוב רובן של החברות האנושיות, ואסורה באיסור חמור מאוד ולעתים גם חמור ביותר בדתות המונותיאיסטיות וכן בבודהיזם וההינדואיזם.

תוכן עניינים:

1 גורמי ההתאבדות

2 סימנים מקדימים להתאבדות

3 פסיכולוגיה של המתאבד

3.1 התאוריה של דורקהיים

4 סוגים נוספים של התאבדות

4.1 התאבדות אידאולוגית

4.2 התאבדות בטרור ובמלחמה

4.3 התאבדות כעונש

5 היחס להתאבדות

5.1 ביהדות

5.1.1 במקרא

6 התאבדויות בישראל

6.1 התאבדויות בצה"ל

6.2 אתוס ההתאבדות בהיסטוריה של ישראל

7 טענות על התאבדות בקרב בעלי חיים

8 התאבדות בספרות

גורמי ההתאבדות:

התאבדות היא תסמין ולא מחלה, והיא נחשבת לאקט קיצוני הנובע מסיבות אחדות או שילוביהן: בדידות, מחלה, כישלון בתחום הרומנטי, קשיים כלכליים כאבטלה או קריסת העסק, ומשפחתיים כגירושין או התאלמנות, הם הסיבות העיקריות שבהן מסבירים אנשים ניסיון התאבדות שעשו. אך בראש ובראשונה, הסיבה העיקרית להתאבדות היא דיכאון. השילוב בין דיכאון לשתיית משקאות חריפים מסוכן במיוחד. גם הגירה היא גורם סיכון לאובדנות. על פי פרופ' ישראל אור - בך "כל התאבדות קשורה לאובדן מסוג זה או אחר: אובדן אוהב, אהוב, הערכה עצמית, דימוי עצמי, חלק אחר מן האני, מעמד, רכוש או חלק מהגוף, שלו מתלווה האימה שמבלי להשיב את האובדן, אין עוד טעם לחיים ואין כל סיכוי לאושר".

כמה מחקרים מקשרים בין רמות נמוכות של המוליך העצבי סרוטונין להתאבדות. אין זה מפתיע, שכן מוליך עצבי זה קשור למניעת דיכאון ולהפחתת אגרסיביות. בשל חשיבותו של הסרוטונין, דיאטה מופחתת כולסטרול (הקשור לסרוטונין) מסוכנת אם היא נעשית בידי בעלי נטייה אובדנית רצינית. נטען שתרופות נגד דיכאון, בעיקר מהדור הישן, עלולות להעלות את סכנת ההתאבדות. הסיבה לכך היא שלעתים תרופות אלו משפרות את יכולת הפעולה ואת האנרגיה של המדוכאים עוד לפני שמשתפר מצב רוחם והרגשתם. בדרך כלל מתקשים דיכאוניים לתכנן התאבדות בשיא מחלתם, בשל השיתוק הנפשי המוחלט והעדר כוחות שמשרה עליהם מחלתם. כיום מקובלות תרופות חדישות מקבוצת ה - SSRI (מעכבי ספיגת סרוטונין בררניים), אשר מעכבות את הספיגה מחדש של הסרוטונין ובכך מגדילות את כמותו במוח (ראו עוד בערך מוליך עצבי).

אין מידע מוצק על קווים תורשתיים בנטייה ההתאבדותית. התאבדות אינה עוברת מדור לדור ברמה הגנטית, היא אינה תכונה המאפיינת בן - אדם אלא צורת התנהגות חברתית נרכשת. עם זאת, ידוע על משפחות שפקדו אותן מעשי התאבדות רבים. ההתאמה בין תאומים זהים בניסיונות התאבדות היא גבוהה מאוד יחסית - 23%. ההשערה המיוחסת לנתונים אלו היא שהאדם המתאבד הופך את מותו למוכר ומקובל ולכן סביר יותר להניח שהסיכויים להיתקל במקרה שנית יהיו גבוהים יותר במעגלים שהיו קרובים למתאבד. רצון להתאבד אינו מחלה כרונית. רק מעטים מבין אלו שניצלו מניסיון התאבדות ממשי אחד ינסו שוב לשלוח יד בנפשם.

בכחמישה אחוזים מניסיונות ההתאבדות המסתיימים במוות, לא מוצאים שום פסיכופתולוגיה שהיא כגורם לסימפטום זה. בין אלה נמנים כנראה מקרי התאבדות קבוצתית של לוחמי חירות דוגמת מצדה ולוחמים שונים בהיסטוריה האנושית - טייסי הקמיקזה היפנים במלחמת העולם השנייה, המחבלים המתאבדים בפיגועי 11 בספטמבר בארצות הברית, ודוגמאות נוספות.

סימנים מקדימים להתאבדות:

למעשה ההתאבדות בדרך כלל קיימים סימנים מקדימים. על פי ד"ר חוה אנקור, קיימים סימנים רבים, ואדם שמגלה את חלקם ראוי להתייחסות כמישהו שנמצא בסיכון גבוה לביצוע התאבדות:

מראה עצוב או דיכאוני או עצבני

איטיות בהליכה ובדיבור

דיבור חלש ושקט

שינוי בהרגלים כך שמתרחשת ירידה בתפקוד בתחומים כגון: שינה מרובה, הרגלים והשקפות דתיות, ירידה בתיאבון, אי הקפדה על מראה חיצוני, ירידה בכמות הדיבור, הזנחת תחביבים, התבודדות, חוסר התעניינות לגבי המתרחש בסביבה ובחיים, הזנחת / שינויים בהרגלים ופעילויות יום יומיות

הבעת תחושת היות האדם לטורח על חבריו ומשפחתו, או שינוי לרעה ביחסו אליהם

נטייה לבכי, לכעס ולצעקות לעתים קרובות

דיבור בחופשיות, בחוסר פחד ואף במשיכה אל המוות ואל נושאים שקשורים אליו

פיזור דיבורים המבטאים חוסר ערך עצמי ותחושת אשם

חלוקת הרכוש כמתנות לאחרים

אמירות המבטאות תפיסה פסימית על החיים או תחושת חוסר - מוצא

נטייה להסתכן באמצעים מסוכנים כגון: כלי נשק ועבודה, חלון, כביש, אמצעי עישון, אלכוהול

פגיעה עצמית פיזית בגוף

פסיכולוגיה של המתאבד:

ד"ר אבשלום אליצור ופרופ' חיים עומר מציעים במאמרם "מה תאמר לאדם שעל הגג?" שני מאפיינים פסיכולוגיים עיקריים אצל המתאבד. המאפיין הראשון הוא תחושת בדידות וניתוק, האדם מרגיש כי הוא ניצב לבד מעבר לכל הישג יד של עזרה, שום אדם לא מסוגל לעמוד לצידו ולהבין את עוצמת סבלו, הוא קיים בודד עם כאב אינסופי מול עולם אינסופי. המאפיין השני הוא צמצום המרחב המנטלי שלו - האדם מסתגר בתוך מנהרה צרה ואפלה (tunnel vision) שבה הוא מזהה את קיומו עם סבלו, וכל הווייתו מצטמצמת רק לעניין הזה, ללא כל דרך מילוט או מוצא.

אליצור ועומר מניחים שאם האדם בחר לעשות את מעשהו בפרהסיה ובציבור, יש בו קונפליקט בין שני קולות והם מנסים לעורר את רצון החיים על פני הרצון להרס. המחברים מציעים עמדה מזדהה - מתעמתת, שבה בשלב הראשון האדם מנסה לתאר למתאבד את עומק ייאושו ויגונו, ולאחר מכן להתעמת עם מסקנתו האובדנית בנימוקים רציונלים. באמצעות שני מהלכים אלו סוברים אליצור ועומר כי ניתן להתגבר על הבדידות באמצעות הזדהות וניתן להוציא את האדם מצמצומו המנטלי באמצעות התעמתות עם טיעוניו.

לעומתם מציע פרופ' ישראל אור - בך, מגדולי המומחים בישראל בתחום, עמדה מזדהה טוטלית, גישה של אמפתיה קיצונית עד גבול ההזדהות ממש. אור - בך בעקבותיו של שניידמן מוסיף מאפיין שלישי של העומד להתאבד, והוא סבל של "כאב נפשי בלתי נסבל, בשל ההרגשה כי הצורך החשוב לו ביותר נחסם או שאיבד את הדבר היקר לו מכל, ועל כן אין טעם לחייו". אור - בך סבור "כי המתאבד בכוח הוא אדם נסער ביותר והמרחב הפנימי שלו עמוס בנסערות זו", ולכן נימוקים רציונליים לא בהכרח ידברו על ליבו.

אור - בך טוען כי יש לרדת לעומק הנרטיב של המנסה להתאבד "בהקשבה רגישה", לדובב את הכאב שבו, לגעת בנפשו ולנסות להתחלק איתו חווייתית ולהמיס בכך את בדידותו, בהמשך לתת לו פתרון ומשמעות חיים על פי הנרטיב שלו, ולא על פי נרטיב חיצוני שהמתאבד מנוכר אליו. אור - בך מציין עוד כי לעתים המנסה להתאבד נותן הזדמנות לאחרים לדבר, לאו דווקא כדי לשכנעו, "אלא בכדי להקל על עצמו לקרוע את החוטים המחברים אותו לחיים", ואם הוא נתקל בגישה ישנה ומוכרת שלא מדברת אל הנרטיב שלו, הדבר עלול לעשותו רק נחרץ יותר בהחלטתו.

לעומתם, ד"ר זאב ברגמן מציין כי יש גישות נוספות כמו העמדה הסמכותית - כריזמטית, שמביאה מסכת טיעונים כדי לגרום לאדם לוותר על כוונתו, והעמדה המעורבת שבה האדם מדגיש במפורש את מעורבותו הרגשית של המציל, ומצהיר במפורש כי הוא רוצה בהצלתו של המנסה להתאבד. לתפיסתו של ברגמן על המציל לנווט בין הגישות השונות לפי אישיותו של המנסה להתאבד ולפי ההתפתחויות בשיחה.

אלברכט דירר, "התאבדותה של לוּקְרֶטְיַה", 1518

התאוריה של דורקהיים:

התאבדות אינה מאפיינת חברות נחשלות דווקא. בהונגריה, בגרמניה, באוסטריה, בשוודיה ובדנמרק שיעורי ההתאבדות הם מן הגבוהים בעולם. לפי תאוריה מפורסמת של הסוציולוג אמיל דורקהיים, שיעור ההתאבדות הוא פונקציה של הלכידות החברתית. לפי התאוריה של דורקהיים, האדם האובדני הוא אדם הנמצא בקשר חזק או חלש מדי עם החברה, או אדם שהשליטה של החברה בו היא חזקה או חלשה מדי. בעזרת תאוריה זו הבחין דורקהיים בארבעה סוגי התאבדות:

התאבדות אגואיסטית: האדם האובדני כמעט ואינו נמצא בקשר עם הסביבה, ושליטתה בו היא חלשה מאוד. התאבדות כזאת נובעת מרצונות נרקיסיסטיים שלא מומשו. האדם מרגיש שהוא חייב להצליח בכוחות עצמו, שכן אין לו את החברה כמשענת תומכת. כשהוא מרגיש שהוא לא מצליח לעמוד לבדו, הוא פונה להתאבדות.

התאבדות אנומית: גם כאן האדם נמצא בקשר חלש עם הסביבה והשליטה של הסביבה היא חלשה, אך סיבת ההתאבדות כאן שונה. האדם האובדני מרגיש חוסר זהות חברתית. הוא מרגיש בודד ומנוכר. הרגשה זו היא שמביאה אותו להתאבדות. סוג זה של התאבדות נפוץ בעיקר אצל מהגרים שחשים לרוב כנפרדים מהחברה בה הם חיים, או בתקופה של אנומיה חברתית, דהיינו בלבול ערכים ונורמות. זה קורה, למשל, ברגעי שפל וגאות כלכליים.

התאבדות פטליסטית: האדם נמצא בקשר חזק ביותר עם החברה, והיא שולטת בו לחלוטין. הקשר עם החברה חזק כל כך עד כי האדם מרגיש שהוא נעלם בתוכה - הוא מרגיש חוסר זהות אינדיווידואלית, ומבקש להימלט מהחנק החברתי. סוג ההתאבדות הזה אופייני בעיקר בחברות טוטליטריות.

התאבדות אלטרואיסטית: גם כאן האדם נמצא בקשר חזק עם סביבתו, והשליטה בו חזקה. האדם מרגיש כנוע לחלוטין לחברה. אך בסוג זה החברה היא זו שקוראת ליחיד להקריב את חייו למענה. האדם מוגדר כאובדני, על אף שלהתאבדותו ישנה מטרה - להגן או להלחם למען חברתו. יש בהסבר זה כדי לבאר מדוע ההתאבדות אינה נפוצה בחברות מסורתיות, הידועות ברמת לכידות חברתית בריאה וקבועה, הבעיה המרכזית של חברות דתיות היא קיומה של אמונה לגבי חיים לאחר המוות. אמונה זו עלולה הייתה להעלות את סף האלימות, שכן היא מפחיתה את הפחד מן המוות. על כן מרבית האמונות השולטות בחברות כאלו אוסרות באיסור חמור על התאבדות, וטוענות שהעובר על האיסור יינזק בחיים שלאחר המוות.

השפעה תרבותית - חברתית ידועה על התאבדות, מוכרת מגל ההתאבדויות שבא לאחר שיצא לאור ספרו של וולפאנג גתה, "ייסורי ורתר הצעיר", בו מתואר בחור צעיר המאוהב בנערה המאורסת לאחר ושאינה נענית לחיזוריו עד שהוא מחליט לשים קץ לחייו. בעקבות גל ההתאבדויות ההמוני של צעירים, נאסר הספר שנים אחדות להפצה. תופעה זו נקראת "אפקט ורתר".

סוגים נוספים של התאבדות:

התאבדות אידאולוגית:

יש חברות ותרבויות המעודדות התאבדות מטעמים אידאולוגיים במקרים מסוימים. בין סוגי ההתאבדות האידאולוגית:

התאבדות חיילים על מנת לא ליפול בשבי (כמו שאול הנופל על חרבו)

מרטיריון כולל קידוש השם, ומקרים מסוימים של שאהיד (באסלאם)

ספוקו - התאבדות טקסית יפנית, הידועה גם בשם "חרקירי"

סאטי - התאבדות טקסית של אלמנות בהודו

הצתה עצמית כמחאה (נזירים בודהיסטים במזרח, בהם טיץ' קואנג דוק, במערב יאן פאלאך ובישראל ילנה בוסינובה ומשה סילמן)

התאבדות כמחאה פוליטית, במטרה למשוך תשומת לב ציבורית. דוגמה לכך היא התאבדותו של שטפן לוקס באולם הישיבות של חבר הלאומים בשנת 1936.

התאבדות בטרור ובמלחמה:

מאפייניו של המתאבד הטרוריסט שונים מאלו של המתאבד הרגיל. לא ברור, עם זאת, עד כמה המוטיבציה הרעיונית שולטת בפעולותיו של מתאבד אופייני, ועד כמה פעולתו היא תוצאה של ליקוי נפשי או משבר חיים, כאלו הפוקדים מתאבדים רגילים. נראה שהתשובה אינה חד משמעית ואינה תקפה לגבי כל המחבלים המתאבדים. ראו עוד בערך פיגוע התאבדות.

מדינה שעשתה שימוש נרחב בטקטיקות התאבדותיות במלחמה הייתה האימפריה היפנית, שבמלחמת העולם השנייה הכשירה טייסים מתאבדים, 2,500 "קמיקזות" ריסקו עצמם על אוניות מלחמה אמריקניות. מאפיין ידוע פחות של הלוחמה ההתאבדותית היפנית היה צורת לחימה שבה חיילי חי"ר הסתערו על עמדות מקלעים ובכך אפשרו לחבריהם להתקדם.

התאבדות כעונש:

ברומא הייתה ההתאבדות פעולה שנועדה להציל את רכושו של אדם שעמד להיות מורשע בבגידה בקיסר ולאפשר לו להעביר אותו ליורשיו. בין אלו שנאלצו לשים קץ לחייהם מסיבה זו היה הפילוסוף סנקה. גם הנאצים עשו שימוש בשיטה זו. לאחר שהגנרל ארווין רומל מבכירי צבא הורמאכט, נחשד בקשר לרצוח את אדולף היטלר, היטלר לא רצה להעמידו לדין בשל הפופולריות שבה זכה, הועמדו לפניו שתי ברירות. להתאבד ולזכות בקבורה ממלכתית, או להיענש בהוצאה להורג ולחשוף את משפחתו לנקמה. רומל סיים את חייו בבליעת גלולת רעל.

היחס להתאבדות:

בעבר היו במדינות המערב חוקים שלפיהם היוותה ההתאבדות עבירה פלילית. חוקים אלו בוטלו, באשר אין הם הולמים את ההשקפה המודרנית המקנה לאדם אוטונומיה על גופו ונפשו. אף על פי כן, גם כיום אין המשפט סבור שלאדם זכות להתאבד, וחשד כי אדם עומד לשים את נפשו בכפו, מהווה עילה להטלת הגבלות על חירותו במטרה למנוע ממנו לעשות זאת.

בפקודת החוק הפלילי 1936 שחוקק בימי המנדט הבריטי, נקבע עונש של עד שלוש שנות מאסר על ניסיון התאבדות. בישראל המשיך איסור זה להיות בתוקף, למרות שלא הופעל, עד שבוטל בסביבות שנת 1966. עם זאת, ההתאבדות עצמה מוגדרת כפשע של רצח בחוק הישראלי ובהתאם לכך מותר למשטרה להתערב כדי למנוע התאבדות. בנוסף, בישראל נקבע בסעיף 302 לחוק העונשין: "המביא אדם לידי התאבדות, בשידול או בעצה, או מסייע אדם להתאבד, דינו - מאסר עשרים שנים".

כאשר אדם סובל מייסורים קשים וממחלה סופנית מקובל שלא לכפות עליו טיפול שיאריך את חייו, אך כמעט בכל מדינות העולם חל איסור לסייע לו בדרך אקטיבית למות. בהולנד קיימות תקנות מקלות בעניין זה, אך הן מותקפות בחריפות, ונטען שהן מובילות למדרון חלקלק שסופו בזילות מוחלט של ערך החיים וברצח שרירותי. ראו המתת חסד.

ההתאבדות היא אחת הסוגיות החשובות בפילוסופיה, וכבר אפלטון דן בה בשני חיבורים - ושולל אותה, למעט ארבעה מקרים יוצאי דופן. הפילוסוף המודרני הראשון שהתייחס להתאבדות בחיוב הוא ג'ון דון, במסה בִּיאַתָאנַטוֹס (1607). נושא ההתאבדות ריתק גם את האקזיסטנציאליסטים במאה העשרים. אלבר קאמי, בפתיחת ספרו המיתוס של סיזיפוס, מצהיר כי "ישנה רק שאלה פילוסופית אחת רצינית, והיא איבוד - עצמי - לדעת. לשפוט האם החיים ראויים או אינם ראויים שנחיה אותם פירושו לענות על השאלה הבסיסית של הפילוסופיה".

ביהדות:

מאבד עצמו לדעת (הלכה)

יש פוסקי הלכה הלמדים שההתאבדות נאסרה בתורה בפסוק "וְאַךְ אֶת - דִּמְכֶם לְנַפְשֹתֵיכֶם אֶדְרֹשׁ" (בראשית, ט', ה'), שיש המפרשים אותו כאיסור על אדם לשפוך את דמו שלו. הדעות חלוקות בנושא זה, אך לא בעצם האיסור.

במתאבד מדעת, אין נוהגים דיני אבלות - לא מספידים אותו ולא מתאבלים עליו. המתאבד נידון להיקבר מחוץ לגדר, ואין יושבים עליו שבעה. בדרך כלל אין מקיימים דינים אלו, משום שמלמדים זכות על המתאבד ומניחים כי לקה בנפשו, שמותו היה תאונה, או שהספיק לשוב בתשובה בזמן שחלף מביצוע פעולת ההתאבדות ועד למוות.

במקרים קיצוניים ספורים, התורה מצווה על אדם למות על קידוש השם ולא להסכים לעבור עבירה. למשל, אם יוכרח אדם לעבור על אחת משלושת העבירות החמורות: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים - ייהרג ואל יעבור. התוספות במסכת עבודה זרה כותבים שמותר לאדם להתאבד, במקרה שהוא חושש שלא יעמוד בייסורים ויסכים לעבור על איסור של ייהרג ואל יעבור.

בימי קדם, הועלתה על נס אגדת חנה ושבעת בניה, שבה שבעת הבנים מסרו את נפשם כדי לא לעבוד עבודה זרה לפני אנטיוכוס מלך יוון ואמם התאבדה מרוב צער. (ספר המכבים ב' פרק ז'). ביהדות אשכנז בימי מסעי הצלב אירעו התאבדויות על קידוש השם. לדבר זה ניתנה ההצדקה שמכיוון שממילא היו המתאבדים נהרגים על ידי רודפיהם בגלל סירובם להמיר את דתם, שכן על עבודה זרה מצווים היהודים להיהרג ולא לעבור (הנצרות נחשבת עבודה זרה בגלל האלהת ישו), אין לגנות אותם על כך שהרגו את עצמם. בביצוע ההתאבדות הצילו את עצמם מהייסורים או לחלופין מנעו מעצמם את הפיתוי להסכים לעבור עבירה כדי להתחמק מהייסורים.

באחת מאגדות החורבן, מעשה בד' מאות ילדים וילדות שנשבו לקלון, מסופר על 400 ילדים וילדות שהובלו בשבי באונייה, כדי לשמש כעבדי מין - ילדים למשכב זכר וילדות לפילגשים, והתאבדו בקפיצה לים כדי להימנע מגורל זה.

הרב שלמה גורן הצדיק מקרים בהם חייל מתאבד כדי למנוע נפילת סודות לידי האויב ומקרים בהם חייל יוצא למשימת התאבדות כדי להציל את חבריו. בישראל המודרנית הועלו על נס סיפורי התאבדות שנתפסו כהרואיים במיוחד: למשל, מגיני מצדה, שרה אהרנסון, משה ברזני, מאיר פיינשטיין, אורי אילן, רועי קליין.

אליהו צבי מרקוזה, "מותו של שאול", 1848

על פי פרופ' מאיר שורץ בגרמניה הנאצית הממסד הרבני נהג באופן סלחני כלפי מתאבדים, גם משום שהשלטונות הגרמנים תייגו מקרי רצח כהתאבדויות, וגם מתוך התחשבות בתנאי החיים הקשים והבלתי נסבלים של היהודים.

הרב מרדכי אליהו כתב בספר דרכי הלכה בשם הבן איש חי שיש חמישה תנאים שבהתקיימם ניתן לקבוע שאדם התאבד:

שאמר בפה או כתב שהוא רוצה להתאבד.

שמיד יבצע את מה שאמר.

שהפעולה תעשה בדרך של כעס.

שלא התברר שעשה תשובה על ההתאבדות באמצע.

שלא התאבד מתוך חולי או מתוך צער מיוחד.

כך הרב אליהו הוציא מכלל העונש למתאבדים את רוב המתאבדים, שמתאבדים מתוך צער או מחלה נפשית כגון דיכאון.

במקרא:

בספרי המקרא מתוארים מספר אירועי התאבדות:

על אבימלך מסופר כי לאחר שנפצע קשה בקרב על העיר תֵבֵץ, כששכב פצוע מפלח רכב שהושלך לעברו בידי אשה, חשש מהבושה הנובעת מכך, וביקש מנערו לדקרו: "וַיִּקְרָא מְהֵרָה אֶל הַנַּעַר נֹשֵׂא כֵלָיו וַיֹּאמֶר לוֹ שְׁלֹף חַרְבְּךָ וּמוֹתְתֵנִי פֶּן יֹאמְרוּ לִי אִשָּׁה הֲרָגָתְהוּ וַיִּדְקְרֵהוּ נַעֲרוֹ וַיָּמֹת" (שופטים, ט', נ"ד). למרבה האירוניה, מאוחר יותר מוזכר אבימלך כמי שנהרג על ידי אשה (שמואל ב', י"א, כ"א).

שאול המלך התאבד פן יפול לידי הפלשתים. התאבדות זו הייתה רק למטרת קיצור סבלו, כמתואר: "וַיִּמְצָאֻהוּ הַמּוֹרִים אֲנָשִׁים בַּקָּשֶׁת וַיָּחֶל מְאֹד מֵהַמּוֹרִים וַיֹּאמֶר שָׁאוּל לְנֹשֵׂא כֵלָיו שְׁלֹף חַרְבְּךָ וְדָקְרֵנִי בָהּ פֶּן יָבוֹאוּ הָעֲרֵלִים הָאֵלֶּה וּדְקָרֻנִי וְהִתְעַלְּלוּ בִי... וַיִּקַּח שָׁאוּל אֶת - הַחֶרֶב וַיִּפֹּל עָלֶיהָ" (שמואל א', ל"א, ד' - ה'). בנוסף, בעקבות ביקורו אצל בעלת האוב, ידע שאול עוד מליל אמש שעתיד הוא למות בקרב.

אחיתופל, ככל הנראה, התאבד בחניקה, כשהבין שאבשלום לא הלך בעצתו ודוד יוכל להביס אותו. הוא חשש פן יומת על ידי דוד כמורד במלכות (שמואל ב', י"ז, כ"ג).

זמרי התאבד בשריפת הארמון על עצמו כאשר גילה שהמרד שלו באלה בן בעשא נכשל והוא כנראה ייהרג על ניסיון המרד (מלכים א', ט"ז).

שמשון הפיל על עצמו ועל פלשתים רבים את הבית שבו כבלו אותו לאחר שניקרו את עיניו, באמצעות הפלת עמודי התווך של הבית כפי שמתואר בפסוקים הספר שופטים פרק ט"ז.

התאבדויות בישראל:

קבר של מתאבד בבית הקברות בקבוצת כנרת. ביישובי העלייה השנייה היה ריבוי של מקרי התאבדויות עקב הקשיים.

בין השנים 1996-2009 נרשמו כ - 400 התאבדויות בישראל מדי שנה, כשלושה רבעים מתוכם של גברים, ובהם שיעור גבוה (כ - 30%) של עולים חדשים. אחוז המתאבדים בישראל נמוך משמעותית ביחס לממוצע במדינות אירופה, ונמצא במגמת ירידה. ישראל שנייה בשיעור הנשים (1.6 למאה אלף איש, אחרי יוון - 0.9), ושלישית בשיעור הגברים (9.1, אחרי יוון - 5.2, ואיטליה - 8.7). עם זאת, בקרב גברים בגילאי 15-29, השיעור נמוך אך במעט מהממוצע האירופי (10.1, לעומת ממוצע 12.3 באיחוד האירופי). האחוז נשמר נמוך לאורך השנים, מלבד קפיצה קלה באמצע שנות ה - 70.

מספר ניסיונות ההתאבדות גדול פי עשרה ויותר משיעור ההתאבדויות בפועל. על פי משרד הבריאות, בשנים 2004-2010 נרשמו כ - 5,200 ביקורים בחדר מיון עקב ניסיונות התאבדות בממוצע בשנה - כ - 3,100 נשים וכ - 2,100 גברים. בקרב צעירים בגילאי 15-24 שיעור הניסיונות גדול פי כמה וכמה. ההערכה היא שמספר ניסיונות ההתאבדות בגילאים האלה גדול פי 100-200 ממספר ההתאבדויות, ורק על מקצתם מגיע דיווח לרשויות.

על פי נתוני משרד הבריאות, שיטת ההתאבדות הנפוצה ביותר הייתה תלייה או חנק, ולאחר מכן נשק לסוגיו, קפיצה מגובה, ולאחר מכן הרעלה ומינון יתר של תרופות, לפי סדר זה. בקרב המנסים להתאבד, גבוה הרבה יותר שיעור הנוטלים מינון יתר של תרופות.

בהשוואה לישראל, בסין, למשל, התהפכה המגמה בשנים האחרונות: נשים מתאבדות יותר מגברים, והגילאים בהם מתבצעות ההתאבדויות הרבות ביותר הם 45-54 וגיל ההתבגרות. עם זאת, ביחס של גודל אוכלוסיית הגיל למספר המתאבדים, הרי שסיכוייו של קשיש החל מגיל 75 לבצע התאבדות הם הגדולים ביותר.

הצידוק העיקרי במדינת ישראל לחוק טיפול בחולי נפש הוא מניעת הסכנה שמהווה לעצמו אדם הלוקה בנפשו. מלבד הערך שבהצלת המתאבד עצמו, להתערבות החיצונית חשיבות נוספת, שכן למעשה ההתאבדות השלכות קשות על סביבתו של המתאבד, שבאופן טבעי נותרת מתמודדת עם משא כבד של רגשות אשמה.

במשך השנים התפרסמו מספר פרשיות שבהם התאבדו אישים בכירים בישראל, לרוב בעקבות לחץ כלכלי או משפטי שפגע בשמם, ולעתים היו מעורבים גם צדדים משפחתיים או מיניים. נמצא כי לרבים מהמתאבדים בישראל היו מחלות המחזקות נטיות דיכאוניות אבדניות (כמו צליאק וסוכרת), או נטילת סמים ומזון המעודדים נטייה זו. היו גם כמה מקרים בהם המתאבדים רצחו אחרים כנקמה או עונש, ואחר כך נטלו את חייהם עצמם. מחקרים הראו שמתאבדים ידוענים לרוב היו טרודים בעצמם בלבד, ולא היו מסוגלים להחשיב את החברה ובעיקר את הסובבים אותם. בין בכירים ומפורסמים ישראלים שהתאבדו היו השר אברהם עופר (בעקבות פרשת ידלין), הבנקאי יעקב לוינסון, הקבלן אברהם גינדי, היזם אברהם קקיאשווילי (מקים הסופרלנד), מנהל קבוצת כדורסל מוני פנאן, הבדרן דודו טופז, שדרנית הרדיו מיכל ניב וראש יאח"ה, תת - ניצב אפרים ברכה.

החוק במדינת ישראל מחייב תשלום תגמולי ביטוח חיים למוטבי המתאבד, אם ההתאבדות אירעה יותר משנה לאחר רכישת הביטוח. לגבי ביטוח תאונות הכולל רכיב פיצוי על מוות נקבע בדעת רוב על ידי בית המשפט העליון שאין חובה לשלם פיצוי בגין התאבדות, שכן ההתאבדות איננה תאונה.

התאבדויות בצה"ל:

התאבדויות הן בין גורמי המוות העיקריים בקרב חיילי צה"ל, כאשר הסטטיסטיקה מצביעה על התאבדות אחת מדי כשבועיים בממוצע. בשנת 2006 התאבדו 27 חיילים, ובאותה שנה היה זה גורם המוות השלישי לאחר חללי מלחמת לבנון השנייה ותאונות. בשנת 2011 התאבדו 21 חיילים, וזה היה גורם המוות העיקרי באותה שנה (כמו גם בשתי השנים שקדמו לה).

אחוז המתאבדים בשנת השירות הראשונה שלהם גדול מבשאר שנות השירות, אך יש גם מקרי התאבדות של משרתי קבע.

אתוס ההתאבדות בהיסטוריה של ישראל:

בשנות ראשית הציונות וקום המדינה התחזק אתוס ההתאבדות במקרה של חוסר ברירה, בעקבות התחזקות אתוס מגיני מצדה. שרה אהרונסון 'גיבורת ניל"י' התאבדה כדי לא לגלות דבר לטורקים. כך גם עשו אסירי האצ"ל משה ברזני ומאיר פיינשטיין בכלא בירושלים, כדי להימנע מתליה בידי הבריטים. מנהיגי מרד גטו ורשה אשר נפלו בידי הגרמנים התאבדו על ידי נטילת ציאניד. בעת מלחמת העולם השנייה תוכננה תוכנית מצדה ואף נבנו מבנים למימוש תוכנית זו (על יד כלא 6 והכניסה לבית אורן).

התאבדותו של אורי אילן, שבוי שהתאבד בכלא הסורי כדי שלא למסור סודות צבאיים, נחשבת לפרשת גבורה.

טענות על התאבדות בקרב בעלי חיים:

על פי הידע המדעי כיום, תופעת ההתאבדות ייחודית לבני אדם בלבד, עם זאת, קיימות מיתות משונות של בעלי חיים אשר ניתנות לפירוש כהתאבדות.

הלמינג הוא מכרסם אשר סיפרו עליו בעבר כי הוא נוהג לקפוץ, ללא סיבה נראית לעין, מעבר לצוקים במין התאבדות המונית. מיתוס ההתאבדות של הלמינג ניזון מסרט הטבע "White Wilderness" שהופק על ידי אולפני דיסני ב - 1958. בסרט נראתה להקת למינגים גדולה "מתאבדת" בקפיצה מצוק אל הים. הסצנה הזו התבררה לימים כמבוימת: למינגים לא חיים כלל באזור בו צולם הסרט (אלברטה שבקנדה), וכמה עשרות למינגים הובאו לאתר ונדחפו לתהום. בטבע, כאשר צפיפות האוכלוסייה גדלה, יוצאות להקות למינגים למסע נדודים בחיפוש אחר טריטוריה חדשה. במסע זה עשויים להיספות חיות רבות, חלקן גם בנפילה מצוקים או טביעה במקווי מים שאין הם מצליחים לצלוח. אין המדובר בהתאבדות מכוונת, הלמינגים נעים באזורים שאינם מכירים: אין סימן לכך שהמכרסם ידע מראש שבקצה הדרך מחכה לו תהום או ים. חוש הראיה של הלמינגים חלש מכדי להבחין בין נחל, שניתן לעברו, לפיורד - בו קרוב לוודאי יטבעו. מראה להקות למינגים טובעים בים הזין את המיתוס עוד לפני שדיסני הפך אותו לפופולרי.

חלק מן היונקים הימיים, בעיקר לווייתנים ודולפינים, עולים על החוף וכתוצאה מכך מתים לעתים קרובות, תופעה המכונה החפת לווייתנים גם כאן אין כל עדות להתאבדות מכוונת. מיתוס אחר גורס כי עקרב המוקף בטבעת אש יעקוץ עצמו למוות. למיתוס אין בסיס: העקרב אינו רגיש לארס של עצמו. ייתכן שעוויתות זנב עקב התכווצות שרירים מחום המדורה יצרו רושם מוטעה של עקיצה עצמית וכך נולד המיתוס.
לטפל בבעיה נפשית טיפול בהפרעה נפשית מוחלטות מכור לעישון התמכרות לעישון משמעות התעללו בי שופטים בעיה נפשית נרקיסיסטיות תורה אובדנות התאבדויות התאבדות טיפול באובדנות טיפול בהתאבדות טיפול בנטיות אובדניות להתאבד לטפל באובדנות לטפל בהתאבדות מחשבות אובדניות נטיות אובדניות רוצה להתאבד רצון להתאבד
התאבדות, למה אנשים מתאבדים? למה לא להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, למנוע ממישהו להתאבד, איך להתאבד? לגרום למישהו לא להתאבד, אובדנות, מחשבות אובדניות, מחשבות טורדניות, מניעת התאבדות
התאבדות, למה אנשים מתאבדים? למה לא להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, למנוע ממישהו להתאבד, איך להתאבד? לגרום למישהו לא להתאבד, אובדנות, מחשבות אובדניות, מחשבות טורדניות, מניעת התאבדות
התאבדות, למה אנשים מתאבדים? למה לא להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, למנוע ממישהו להתאבד, איך להתאבד? לגרום למישהו לא להתאבד, אובדנות, מחשבות אובדניות, מחשבות טורדניות, מניעת התאבדות מהן הדרכים לשכנע מישהו לא להתאבד? הרצאה עוסקת בניתוח המחשבות והרגשות של אדם שמאיים על עצמו בהתאבדות ובדרכים למנוע את המעשה. במהלך ההרצאה, אליעד מסביר את המנגנונים הפנימיים שמובילים אנשים לחשוב על התאבדות, כיצד ניתן לשנות את התפיסות האלה, וכיצד למנוע מהם להוציא את מחשבותיהם אל הפועל. מהם הגורמים המובילים אנשים לחשוב על התאבדות? ההרצאה מתחילה בשאלה מה יכול לגרום לאדם לחשוב על התאבדות. אחד הגורמים המרכזיים הוא תחושת ייאוש עמוקה והאמונה שהמצב לא ישתנה ושאין מוצא. לעיתים, אנשים חושבים שהתאבדות היא הדרך היחידה להימנע מכאב רגשי חזק. ברוב המקרים, מדובר במחשבה שגויה, שמונעת על ידי תחושת חוסר אונים ותחושת אובדן תקווה. מהי הדרך לשכנע מישהו לא להתאבד? אם מישהו אומר שהוא רוצה להתאבד, אליעד מציע לשאול אותו שאלות שיכולות לגרום לו לבחון מחדש את המחשבות שלו. השאלה הראשונה היא למה אתה רוצה להתאבד? במענה לשאלה זו, פעמים רבות יגלה האדם כי הוא רוצה להימנע ממצב קשה או ממצוקה רגשית. במילים אחרות, הוא לא בהכרח רוצה למות, אלא רק להימנע ... אליעד מציע לשקול את החלופות האפשריות. להציג את האפשרות שמה שהוא רוצה באמת זה להרגיש טוב ולא להרגיש רע. גם אם הוא חושב שהתאבדות תביא לו הקלה, למעשה, מדובר בדרך שגויה לפתרון הבעיה, שכן התאבדות לא תשפר את מצבו אלא רק תחמיר אותו. כיצד להתמודד עם מחשבות אובדניות? אליעד מדגיש שחשוב להבין את המהות של המחשבות האובדניות ולא להתמקד רק בצורתן. כאשר אדם חושב על התאבדות, הוא בעצם מחפש פתרון למצב רגיש ומכאיב שהוא חווה. לעיתים הוא בוחר את האפשרות הזאת מתוך תחושת ייאוש, אבל אם הוא היה מבין שיש דרכים אחרות ... התחושה הפנימית שלו, או אפילו פתרונות רפואיים שיעזרו להתמודד עם המצב הנפשי בצורה בריאה ומועילה יותר. מה התפקיד של הסביבה במניעת התאבדות? הסביבה הקרובה מאוד חשובה בתהליך הזה. אנשים שקרובים לאדם הסובל ממחשבות אובדניות צריכים לדעת כיצד לנהל את השיחה בצורה רגועה ומבינה. הצגת דאגה אמיתית ונכונות להקשיב יכולות להוות שלב קריטי בשיפור מצבו של האדם, ולמנוע ממנו לקבל החלטות הרסניות. כיצד ננהל שיחה עם אדם שמעוניין להתאבד? כאשר אדם מביע את רצונו להתאבד, חשוב לא לשפוט אותו אלא להקשיב למניעים שלו ולהבין את מצוקתו. במקום לגנות אותו או לשאול מדוע הוא רוצה להתאבד, יש לשאול אותו איך הוא מרגיש ומה גרם לו לחשוב כך. המטרה היא להוציא אותו מהקונפליקט הפנימי שלו ולהפנות אותו לכיוונים חיוביים שיכולים להקל ... שבה הוא יכול לראות את העולם - דרך של תקווה, של חלופות, ושל הזדמנויות להרגיש טוב יותר מבלי לפגוע בעצמו. מהם הגורמים למחשבות אובדניות? כיצד
התאבדויות, למה אנשים לא מתאבדים? איך למנוע התאבדות? למה אנשים רוצים לחיות? למה אנשים רוצים להתאבד? שיקולים של מי שרוצה להתאבד, למה לא הגיוני להתאבד? סיבות למה אנשים מתאבדים, מניעת התאבדות, טיפול ברצון להתאבדות
התאבדויות, למה אנשים לא מתאבדים? איך למנוע התאבדות? למה אנשים רוצים לחיות? למה אנשים רוצים להתאבד? שיקולים של מי שרוצה להתאבד, למה לא הגיוני להתאבד? סיבות למה אנשים מתאבדים, מניעת התאבדות, טיפול ברצון להתאבדות
התאבדויות, למה אנשים לא מתאבדים? איך למנוע התאבדות? למה אנשים רוצים לחיות? למה אנשים רוצים להתאבד? שיקולים של מי שרוצה להתאבד, למה לא הגיוני להתאבד? סיבות למה אנשים מתאבדים, מניעת התאבדות, טיפול ברצון להתאבדות למה רוב האנשים שחושבים להתאבד לא מתאבדים בסוף? רוב האנשים שחושבים על התאבדות לא מבצעים אותה בפועל, והסיבה לכך היא שהרצון האמיתי שלהם אינו למות, אלא להפסיק את הכאב שהם חווים. אליעד כהן מסביר שכאשר אדם חושב על התאבדות, זה נובע מכך שהוא נמצא במצוקה רגשית עמוקה, מתוך תחושה שאין פתרון אחר לבעיותיו. הוא נותן דוגמאות לאנשים שרוצים כסף או הצלחה ולא מצליחים להשיג אותם, ולכן חווים סבל כה גדול, שהם מתחילים לחשוב שהתאבדות היא הפתרון היחיד לכאבם. אבל במציאות, האדם לא באמת רוצה למות, אלא הוא רוצה פתרון למצוקה שלו. לדוגמה, אדם שרוצה כסף רב ולא מצליח להשיג אותו, או אדם שנכשל שוב ושוב בתחומי חיים שונים, כמו קריירה או זוגיות, יכול להאמין שהתאבדות תסיים את סבלו. אבל כאשר מתעמקים ברצונות של אותו אדם, מבינים שהסיבה שהוא רוצה כסף או הצלחה מלכתחילה, היא כדי להגן על עצמו מפני המוות. כלומר, באופן עמוק ונסתר, הוא לא רוצה למות, אלא להגן על עצמו, ולכן ההתאבדות אינה באמת מה שהוא רוצה. מהם הגורמים לרצון להתאבד? אליעד כהן מדגיש שהגורם המרכזי לרצון להתאבד הוא כאב רגשי חמור כתוצאה מחוסר הגשמה של רצונות משמעותיים לאדם. הוא נותן דוגמה נוספת של אדם שמערכת היחסים שלו הסתיימה. האדם הזה מרגיש שהוא לא יכול להתמודד עם הבדידות, עם האובדן, ועם התחושה שהעתיד חסר תקווה, ולכן חושב על התאבדות. כאן המטרה של האדם אינה באמת למות, אלא לעצור את הכאב. למשל, אדם שנעזב על ידי בת הזוג שלו ... הרצון האמיתי שלו הוא להימנע מהסבל והכאב שנגרם לו, ולכן המוות נראה לו כפתרון, למרות שמה שבאמת מניע אותו הוא רצון פנימי עמוק לחיות ולא למות. למה התאבדות אינה הגיונית? אליעד מסביר שהתאבדות, למרות שנראית כאפשרות הגיונית לאדם הסובל, למעשה אינה הגיונית. הסיבה לכך היא שמלכתחילה, האדם ... האדם רוצה את הדברים החומריים או הרגשיים, כמו הצלחה, כסף, אהבה, חברים, בדיוק כי הם גורמים לו תחושת ביטחון ומגנים עליו מהמוות. לכן, כאשר הוא חושב להתאבד, הוא בעצם מתעלם מהסיבה הבסיסית לכך שהוא רוצה לחיות. האדם נמצא במעגל סגור שבו הוא רוצה לחיות, לכן הוא רוצה דברים שיגנו עליו, אך כאשר אותם דברים אינם מתממשים, הוא חושב על התאבדות כפתרון. אם האדם יבין שהמניע האמיתי שלו הוא רצון לחיות, אז הוא יכול להבין שהתאבדות אינה פתרון הגיוני, מכיוון שהיא נוגדת את הרצון הבסיסי ביותר שלו, שהוא הרצון לחיות. איך ניתן למנוע התאבדות ולתת פתרונות אמיתיים לסבל? הדרך למנוע התאבדות היא להבין את השורש האמיתי של הרצון להתאבד ולספק לאדם פתרונות שמתאימים לו. אליעד מדגיש שיש להקשיב לאדם, להבין מה כואב לו באמת, ולהציע לו ... כאב. הוא מציע שהפתרונות צריכים להיות מבוססים על תמיכה רגשית, הבנת הצרכים האמיתיים של האדם, ובמידת הצורך, גם עזרה מקצועית. לדוגמה, אדם שחושב על התאבדות בגלל בעיות כלכליות, צריך לקבל תמיכה שתסייע לו להתמודד עם הבעיות הכלכליות ולאפשר לו לראות ... להתמודדות עם בדידות, דרך טיפול רגשי או ליווי חברתי. בנוסף, אליעד ממליץ על שינוי גישה לחיים, מתוך הבנה שהכאב שהאדם חווה הוא זמני וניתן לשינוי, ושהתאבדות אינה באמת פותרת את הבעיה. אנשים זקוקים להרגיש שהם מובנים, שהסבל שלהם מוכר, ושיש להם פתרונות ...
לא רוצה לחיות, רוצה למות, מניעת התאבדות, איך לגרום למישהו לא להתאבד? למנוע התאבדות, לגרום למישהו לא לרצות להתאבד, למה לא להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, התאבדויות, חשק למות
לא רוצה לחיות, רוצה למות, מניעת התאבדות, איך לגרום למישהו לא להתאבד? למנוע התאבדות, לגרום למישהו לא לרצות להתאבד, למה לא להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, התאבדויות, חשק למות
... לחיות, רוצה למות, מניעת התאבדות, איך לגרום למישהו לא להתאבד? למנוע התאבדות, לגרום למישהו לא לרצות להתאבד, למה לא להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, התאבדויות, חשק למות מה המשמעות של ... השיטות להתמודדות עם רצון להתאבד? כחלק מהתמודדות עם אדם שרוצה להתאבד, יש כמה שיטות שמדברים עליהן. ... לחיות רצון למות מניעת התאבדות הבנת רצון למות הסברים ...
להתאבד, התאבדויות, ההתאבדות של אלוהים, איך להתאבד, איך לא להתאבד, התאבדות תודעתית, חיים אחרי המוות, להיעלם
להתאבד, התאבדויות, ההתאבדות של אלוהים, איך להתאבד, איך לא להתאבד, התאבדות תודעתית, חיים אחרי המוות, להיעלם
להתאבד, התאבדויות, ההתאבדות של אלוהים, איך להתאבד, איך לא להתאבד, התאבדות תודעתית, חיים אחרי המוות, להיעלם למה אנשים חושבים על התאבדות ומה מסתתר מאחוריה? הרבה אנשים מתמודדים עם השאלה איך להתאבד, אך לפי אליעד כהן, השאלה העמוקה והאמיתית יותר היא למה האדם בכלל רוצה להתאבד. אליעד מסביר שכל מה שהוא מלמד הוא בעצם איך להתאבד באופן שיצליח לחלוטין, אבל ההתאבדות שהוא מדבר עליה היא התאבדות תודעתית, ולא פיזית. לפי אליעד, בכל רעיון, אפילו הרעיון של התאבדות פיזית, מסתתרת איזושהי אמת עמוקה. מדוע אלוהים החליט להתאבד ולהפוך לבני אדם? אליעד מציג את הרעיון שההתאבדות הגדולה ביותר הייתה זו של אלוהים, שהחליט להעלים את עצמו ולהפוך את עצמו לישויות נפרדות, כדי לחוות את המציאות מתוך מוגבלות ונפרדות. הוא מסביר שההתאבדות של אלוהים פירושה שאלוהים החליט לוותר על המושלמות שלו, על הידיעה המוחלטת ועל השלווה המוחלטת, ויצר עולם של הפרדה, של חוסר ודאות, ושל סבל. ההיגיון מאחורי ההתאבדות הזו הוא שאלוהים רצה לחוות משהו שלא ניתן לחוות כשאתה נמצא במצב של שלמות מוחלטת. מדוע בני אדם רוצים להתאבד? אליעד מסביר שבן אדם רוצה להתאבד כי הוא לא יכול להתמודד עם הסבל או הכאב שלו. אבל הוא מדגיש שההתאבדות האמיתית, תודעתית, היא כאשר האדם מגיע למצב שבו לא אכפת לו מה יקרה. כלומר, הוא כבר לא מנסה לשלוט על המציאות, והוא מוכן לקבל כל תוצאה. ההתאבדות האמיתית, לפי אליעד, אינה פעולה פיזית, אלא מצב של כניעה מוחלטת למציאות. כל רצון או העדפה הוא סוג של התאבדות מכיוון שהוא מצמצם את החופש של האדם. לדוגמה, אליעד מסביר שאם טוב לך בהכל, ולא אכפת לך משום דבר, אתה לא תרצה להתאבד פיזית. אדם שמתאבד פיזית עדיין מחפש לשנות משהו במציאות שלו, ולכן ההתאבדות הפיזית אינה הפתרון האמיתי. האם התאבדות פיזית פותרת את הבעיות? אליעד מתאר מצבים שבהם בן אדם אומר אין לי כוח אפילו להתאבד, כי כל כך רע לו שהוא אפילו לא מסוגל לחשוב על פעולה אקטיבית של התאבדות. אדם כזה מקווה שאולי המציאות תפתור את הבעיה בשבילו, למשל שהתקרה תיפול. לפי אליעד, אדם שמגיע למחשבות על התאבדות אבל לא מבצע אותן, למעשה יש לו עדיין תקווה לשנות את מצבו. יש בו איזושהי אשליה של תקווה. האם אפשר להתאבד למען אחרים? אליעד טוען שאף אחד לא
רצון להתאבד, חיים אחרי המוות, למה לא להתאבד? שונא את החיים, שונא את המציאות, לא רוצה לחיות, רוצה למות, איך להתאבד באמת? איך להרוג את עצמך? משמעות החיים, למה אני חי?
רצון להתאבד, חיים אחרי המוות, למה לא להתאבד? שונא את החיים, שונא את המציאות, לא רוצה לחיות, רוצה למות, איך להתאבד באמת? איך להרוג את עצמך? משמעות החיים, למה אני חי?
רצון להתאבד, חיים אחרי המוות, למה לא להתאבד? שונא את החיים, שונא את המציאות, לא רוצה לחיות, רוצה למות, איך להתאבד באמת? איך להרוג את עצמך? משמעות החיים, למה אני חי? למה מי שרוצה להתאבד, לא באמת שונא את המציאות עד הסוף? אליעד כהן מסביר שלכאורה נראה שמי שרוצה להתאבד באמת שונא את המציאות ושונא את החיים שלו. לכאורה, אדם שרוצה להתאבד הגיע לרע המקסימלי, אבל לפי ההסבר של אליעד, מי שבאמת הגיע לרע המקסימלי לא ירצה בכלל להתאבד. למה זה כך? כי אם רע לך באופן מוחלט ואתה לא מדמיין שום אפשרות שטוב יותר, אז למעשה כבר לא יהיה לך שום מוטיבציה לעשות פעולה כלשהי, אפילו לא התאבדות. אם מישהו מסוגל לחשוב עדיין על אפשרות של התאבדות, סימן שהוא עדיין מאמין שיש משהו טוב יותר או לפחות משהו פחות רע. אליעד נותן דוגמה על אדם שאומר שהוא לא רוצה לחיות כי הוא שונא את המשחק של המציאות, כי תמיד יש חיסרון, תמיד יש משהו לא מושלם. אליעד מציע לאדם כזה לחשוב על אפשרויות אחרות שהן אפילו יותר קיצוניות מהתאבדות, למשל להשמיד את כל המציאות, להשמיד את היקום כולו. אבל הוא מיד מציין בעיה נוספת: מה אם אחרי השמדת היקום, הוא ייווצר שוב מחדש? אולי היקום יחזור להתקיים מחדש, אולי הוא עצמו יתקיים מחדש, ואולי הוא יתעורר שוב למציאות דומה, או גרועה אפילו יותר. מה הבעיה עם התאבדות לפי אליעד כהן? הבעיה האמיתית שאליעד מציג עם התאבדות היא שאדם לא באמת יודע מה גורם לו להתקיים. כשמישהו מתאבד, הוא חושב שהוא פותר את הבעיה שלו, אבל הוא לא מבין שהבעיה הבסיסית היא לא בחיים עצמם אלא בתודעה שמרגישה את הקיום. אדם מתאבד כי רע לו, אבל הרע הזה נובע מתוך תחושת הקיום שלו עצמו. מי שינסה להתאבד לא פתר באמת את שורש הבעיה. שורש הבעיה הוא התחושה של אני קיים, התחושה של האני, ואם התחושה הזאת לא מטופלת ... איך הגעת לכלא מלכתחילה, אולי תחזור אליו שוב. אם אתה לא רוצה לחזור לכלא אף פעם, לא מספיק רק לברוח, אתה חייב להבין איך בכלל הגעת למצב הזה של הכלא. אותו דבר עם התאבדות: מי שמתאבד רוצה לברוח מהכלא של החיים, אבל הוא לא מבין איך הוא נכנס לכלא הזה של הקיום. לכן, אם הוא לא יבין איך הוא התחיל ... אדם שרוצה להרוג יתושים בחדר, אבל הוא לא בטוח מאיפה הם נכנסים. אם אתה לא יודע את מקור היתושים, הם יכולים לחזור תמיד. בדיוק אותו דבר עם הקיום והמציאות. אדם יכול להתאבד, אבל בלי הבנה מלאה של מקור התחושה של אני קיים, הוא לא באמת נפטר מהבעיה. למה ההתאבדות היא לא באמת פתרון לפי אליעד כהן? אליעד מסביר שהתאבדות היא ניסיון לטפל בסימפטום ולא בשורש הבעיה. מי שמתאבד לא מבין שהתחושה שהחיים הם רעים מגיעה מהאופן שבו הוא חושב, מהדרך שבה הוא חווה את האני שלו. התאבדות היא פשוט דרך להימנע מלהתמודד עם שורש הסבל שהוא עצם הקיום, התודעה שאומרת אני קיים. לדעת אליעד, כל ניסיון לברוח, להתאבד או להרוס את המציאות הוא חסר טעם אם לא מגיעים להבנה אמיתית ומוחלטת של הגורם לקיום התודעה עצמה. מה הפתרון ... האמיתית והיחידה לפתור את הסבל של הקיום היא לחקור ולהבין עד הסוף מהי המציאות, מהי התודעה, ומי גורם לך לחוש שאתה קיים. אם תגיע להבנה הזו, ייתכן שלא תצטרך בכלל להתאבד כי תבין את טבעה של המציאות בצורה כה מוחלטת שתחושת הסבל כבר לא תתקיים. הדרך היחידה להשיג חופש מוחלט מהסבל, לפי אליעד, היא הבנה מוחלטת של הקיום ושל האני, לא פעולה כמו התאבדות, שאינה נוגעת בשורש הבעיה. אליעד מדגים זאת בדוגמה של מישהו שאומר שהוא לא תלוי בכסף, אך עדיין רוצה להרוויח ... באמת איך הקיום פועל, הוא זה שישתחרר באמת. אליעד מוסיף גם שייתכן שהדרך הזו של הבנת הקיום היא הדבר הכי קשה בעולם, אבל זו הדרך היחידה לפתרון אמיתי ומוחלט. למה לא להתאבד? איך להבין את משמעות החיים? איך להפסיק לסבול? איך להתמודד עם מחשבות אובדניות? האם יש חיים אחרי המוות? מה גורם לתחושת הקיום? איך להשתחרר מהמציאות? ...
התאבדות, למה לא להתאבד, למה אנשים מתאבדים, התאבדות רוחנית, איך להתאבד, איך לא להתאבד, התאבדויות, קדושת החיים, לשמור על הבריאות, הארה רוחנית, חיים ומוות, ההתאבדות של אלוהים
התאבדות, למה לא להתאבד, למה אנשים מתאבדים, התאבדות רוחנית, איך להתאבד, איך לא להתאבד, התאבדויות, קדושת החיים, לשמור על הבריאות, הארה רוחנית, חיים ומוות, ההתאבדות של אלוהים למה אנשים מתאבדים והאם יש לכך הצדקה רוחנית? אנשים מתאבדים מסיבות שונות, אך לפי אליעד, אף אחד לא מתאבד מסקרנות בלבד. אדם שמתאבד עושה זאת כי הוא חושב שבמותו הוא ימצא שחרור, הקלה או פתרון טוב יותר מאשר החיים עצמם. הסיבה האמיתית להתאבדות היא תמיד ניסיון להתרחק מסבל, כשבן אדם מרגיש שהמוות יעניק לו משהו טוב יותר מהמציאות שבה הוא חי כרגע. האם יש הבדל בין התאבדות פיזית להתאבדות רוחנית? אליעד מסביר כי קיימים שני סוגים עיקריים של התאבדות. הראשונה היא התאבדות פיזית, פעולה שבה האדם מקרב במודע את רגע המוות שלו, למשל על ידי קפיצה מגג או נטילת תרופות בכמות גדולה. אבל יש סוג נוסף, נפוץ יותר, שהוא ההתאבדות הרוחנית - פעולות שמקרבות את האדם למוות בצורה עקיפה ולא מודעת, כמו אכילת אוכל לא בריא, עישון, בזבוז כסף, או עבודה יתרה על חשבון הבריאות והאושר. ... לכך היא אדם בן 60 שקופץ מהגג ומפסיד במודע עשר שנים מחייו, לעומת אדם צעיר שאוכל אוכל לא בריא ומקצר בכך את חייו באופן לא מודע אך ברור. בשני המקרים זו התאבדות, אך המודעות למעשה שונה. למה אף אחד לא עושה רק פעולות הישרדותיות? אין אדם שעושה רק פעולות הישרדותיות, כי כל אחד עושה מדי פעם פעולות שאינן תורמות ... מעבר למה שהוא חייב, למרות שיש לו כבר מספיק כסף ואוכל, פוגע באיכות חייו וזו פעולה שפוגעת בקדושת החיים. אפילו בזבוז כסף על דברים שאינם הכרחיים נחשב התאבדות רוחנית קטנה, מכיוון שזו פעולה לא הישרדותית. האם מישהו שהגיע להארה רוחנית יכול להתאבד? על פי אליעד, אדם שהגיע להארה רוחנית אמיתית, כפי שהיא נתפסת בעולם, לא יתאבד לעולם. הסיבה לכך היא שאדם מואר אמיתי חווה את המציאות כמושלמת, טובה ומלאת אהבה. אדם כזה לא ימצא סיבה להתאבד, כי הוא לא חווה את החיים כמקום שלילי שצריך לברוח ממנו. ההארה הרוחנית מעניקה לו תחושת שלמות, כך שהמוות לא נתפס כמשהו טוב יותר מהחיים. אך מצד שני, מי שהגיע לאחדות מוחלטת עשוי לתפוס את המציאות ככזו שאין בה הבדל בין חיים ומוות, אוכל ואי - אכילה, ולכן דווקא הוא לא יתאבד כי גם ההתאבדות, כמו כל פעולה אחרת, לא תיחשב בעיניו עדיפה על שום דבר אחר. האדם באחדות מוחלטת לא יעשה אף פעולה, כי מבחינתו אין משמעות או ערך לכלום - לא לחיים, לא למוות, לא לאוכל ולא להימנעות מאוכל. זהו מצב תאורטי בלבד, שלדברי אליעד כמעט אינו אפשרי לקיום בפועל. מה הקשר בין בריאת העולם לבין התאבדות? אליעד מציג תפיסה מעניינת לגבי ההתאבדות של אלוהים. לפי גישה זו, בריאת העולם היא למעשה סוג של התאבדות רוחנית של אלוהים. כשהמציאות האחת התחלקה לאינספור צורות, התרחש סוג של מוות רוחני של האחדות השלמה. מבחינה זו, אלוהים התאבד בכך שפירק את עצמו למציאות מרובת צורות, ובכך איבד את האחדות הטהורה שהייתה לו מלכתחילה. הפעולה של בריאת העולם נתפסת כאן כפעולה של ויתור על המהות הראשונית, לטובת הצורה והפיצול. האם התאבדות יכולה להיות מוצדקת או הגיונית? אליעד מציין כי מבחינה לוגית,
האם יש סיבה לחיות? למה לחיות? מה הסיבה לחיות? רצון לחיות, רצון למות, רצון להתאבד, סיבה למה לחיות, סיבה למה לא להתאבד, לא רוצה לחיות, רוצה למות, לשכנע מישהו לא למות, לשכנע מישהו לא להתאבד, למה לא למות?
האם יש סיבה לחיות? למה לחיות? מה הסיבה לחיות? רצון לחיות, רצון למות, רצון להתאבד, סיבה למה לחיות, סיבה למה לא להתאבד, לא רוצה לחיות, רוצה למות, לשכנע מישהו לא למות, לשכנע מישהו לא להתאבד, למה לא למות?
... סיבה לחיות? למה לחיות? מה הסיבה לחיות? רצון לחיות, רצון למות, רצון להתאבד , סיבה למה לחיות, סיבה למה לא להתאבד, לא רוצה לחיות, רוצה למות, לשכנע מישהו לא למות, לשכנע מישהו לא להתאבד, למה לא למות? האם יש סיבה אמיתית לחיות או למות? כאשר בן אדם שואל את עצמו למה לחיות, הוא מחפש משמעות או סיבה שתיתן לו ... כדי להפסיק לסבול. אם המשמעות באמת תיעלם לחלוטין, האדם לא ירצה להתאבד, אלא יהפוך לפסיבי, אדיש ומנותק, הוא כבר לא יתאמץ לעשות שום דבר - לא למות ולא לחיות. מדוע אנשים רוצים להתאבד ומה הטעות שלהם? אליעד כהן מסביר שהסיבה שאדם רוצה למות היא תמיד בגלל שהוא סובל או חווה חוסר משמעות בחייו, והוא מניח שבמוות ... זאת בצורה ברורה יותר, אליעד מביא דוגמה נוספת של אדם שרצה להתאבד אך לא עשה זאת מפני שהייתה לו סיבה מסוימת, למשל בגלל שאסור לו מבחינה מוסרית או דתית. אותו אדם לא התאבד בגלל סיבה ספציפית חיצונית, כגון חוק או אמונה. אך מה יקרה אם הסיבה תיעלם פתאום? למשל, אם יתגלה שאין איסור להתאבד? האם זה אומר שצריך למות מיד? לא. כי אם הסיבה לחיות אינה מוחלטת, הרי שגם הסיבה למות אינה מוחלטת. מה ההבדל בין הבנה חלקית ... שבאמת הבין שאין שום סיבה לחיות, לא יהיה מוטרד בכלל מהשאלה אם להתאבד או לא. הוא יהיה במצב פסיבי. לעומת זאת, אדם שמוטרד ומתייסר ורוצה למות, זהו סימן שהוא עדיין מחפש משמעות או מניח שישנה ... ולמוות היא המפתח לשקט נפשי אמיתי ולמצב של איזון ושלווה. למה לא להתאבד? האם יש משמעות לחיים? איך לשכנע מישהו לא להתאבד? מה הסיבה לחיות? מה לעשות כשאין טעם לחיים? איך להתמודד עם רצון למות? ...
מניעת התאבדות, מה להגיד למישהו שרוצה להתאבד? איך לסייע לאדם אובדני? איך לשכנע מישהו לא להתאבד? איך למנוע התאבדות? איך לטפל בנטיות אובדניות? לסייע למישהו שרוצה להתאבד, מחשבות אובדניות, לא רוצה לחיות, רוצה למות
מניעת התאבדות, מה להגיד למישהו שרוצה להתאבד? איך לסייע לאדם אובדני? איך לשכנע מישהו לא להתאבד? איך למנוע התאבדות? איך לטפל בנטיות אובדניות? לסייע למישהו שרוצה להתאבד, מחשבות אובדניות, לא רוצה לחיות, רוצה למות
מניעת התאבדות, מה להגיד למישהו שרוצה להתאבד? איך לסייע לאדם אובדני? איך לשכנע מישהו לא להתאבד? איך למנוע התאבדות? איך לטפל בנטיות אובדניות? לסייע למישהו שרוצה להתאבד, מחשבות אובדניות, לא רוצה לחיות, רוצה למות איך לשכנע אדם שרוצה להתאבד להמשיך לחיות? כאשר מישהו מביע רצון להתאבד, אליעד כהן מסביר שהגישה הנכונה לסייע לו מבוססת קודם כל על יכולתו של המסייע להזדהות באמת עם הסבל והחוויה של האדם האובדני. אליעד מדגיש שכדי לעזור לאדם שנמצא במצוקה קשה, חיוני ביותר להבין באופן עמוק ואמיתי את הכאב והסיבות שהובילו אותו למחשבה על התאבדות. לדברי אליעד כהן, הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא ליצור אמפתיה אמיתית, ולשם כך יש תהליך מסוים שצריך לעבור ... עליך לדמיין שזה בדיוק מה שקורה לך. בשלב הבא, יש לחוש את הכאב והסבל באופן עמוק ככל האפשר, ממש עד לנקודה שבה אתה עצמך מרגיש שאתה רוצה להתאבד. כלומר, להגיע לרמת הזדהות עמוקה וחזקה עם הכאב של האחר, כדי להיות מסוגל להבין באמת מה הוא חווה ברגעים אלו. ... שנמצא במצוקה שיש אפשרות לראות את עצמו בצורה אחרת לחלוטין, גם אם המציאות החיצונית נותרה קשה. למה חשוב להראות אהבה בלי תנאים למי שרוצה להתאבד? הגישה של אהבה בלי תנאים היא מפתח מרכזי אצל אליעד כהן לסייע לאדם אובדני. לדבריו, האהבה הזאת לא אמורה להיות סתם משפט שנאמר מן השפה ולחוץ, אלא חוויה אמיתית ועמוקה שאתה משדר לאחר. האדם ... או כמה הוא מרגיש רע עם עצמו. כשהוא ירגיש את האהבה האמיתית הזו, זה ייצור אצלו בסיס רגשי שדרכו הוא יוכל להתחיל לשקול מחדש את רצונו להתאבד. כמו כן, אליעד מדגיש שהמסייע לא צריך בשום אופן להגיד משפטים כמו החיים יפים, או זה לא כל כך נורא כמו שאתה ... הדגש הוא אך ורק על היכולת הרגשית לראות את עצמך באהבה מוחלטת, על אף שכל התנאים החיצוניים לרעתך. מה הטעות הכי נפוצה כשמדברים עם אדם אובדני? אליעד כהן מציין שהטעות הנפוצה ביותר כאשר מנסים לעזור לאדם אובדני היא הניסיון להמעיט בערך הבעיה שלו. אנשים נוטים לומר משפטים כגון: זה לא כזה נורא, יהיה בסדר, יש אנשים שסובלים ... פתרונות שטחיים או הכחשות של חומרת המצב. מה אפשר לעשות באופן מעשי ומיידי? מעבר לאמפתיה ולגישה הרגשית העמוקה, אם אתה נתקל באדם שרוצה להתאבד בצורה מיידית - כמו למשל אדם שרוצה לקפוץ מחלון - אליעד אומר שיש לנסות לעצור אותו פיזית, קודם כל. עם זאת, ... רבה לכך שהמסייע יתרגל קודם בעצמו את היכולת לאהוב ללא תנאים ולהתחבר למקום של שלווה פנימית גם מול קשיים גדולים. איך לשכנע אדם לא להתאבד? מניעת התאבדות דרכי טיפול מה לומר למי שחושב על התאבדות? טיפול במחשבות אובדניות איך להתמודד עם אובדנות של אדם קרוב? מה לא להגיד לאדם אובדני?
שמיעת קולות בראש, ראיית דמויות, אני שומע קולות בראש, מחשבות טורדניות, סכיזופרניה, טיפול במחשבות אובדניות, אני רואה דמויות בראש, הזיות שמיעה, מה זה שמיעת קולות? הזיות ראיה, מחלה פסיכיאטרית, מחלות נפש
שמיעת קולות בראש, ראיית דמויות, אני שומע קולות בראש, מחשבות טורדניות, סכיזופרניה, טיפול במחשבות אובדניות, אני רואה דמויות בראש, הזיות שמיעה, מה זה שמיעת קולות? הזיות ראיה, מחלה פסיכיאטרית, מחלות נפש
... קולות בראש, ראיית דמויות, אני שומע קולות בראש, מחשבות טורדניות, סכיזופרניה, טיפול במחשבות אובדניות, אני רואה דמויות בראש, הזיות שמיעה, מה זה שמיעת קולות? הזיות ראיה, מחלה פסיכיאטרית, מחלות נפש מה לעשות כשמישהו שומע קולות בראש ורוצה להתאבד? כאשר מישהו מתאר שהוא שומע קולות שאומרים לו להתאבד, חשוב להבין קודם כל את המהות של התופעה הזו. אליעד כהן מסביר שהתופעה הזו, המכונה לעיתים הזיות שמיעה, לא באמת נובעת מקולות חיצוניים אלא ... הוא שומע קולות שאומרים לו תקפוץ לכביש או תיכנס ברכב שמולך, מה שהוא בעצם מתאר זו מחשבה פנימית שלו שמבטאת רצון או מחשבה להתאבד, אותה הוא אינו מסוגל לקבל. לפי ההסבר של אליעד, הסיבה שהאדם שומע קולות דווקא כשהוא עוצם את העיניים היא שהעיניים הפתוחות מספקות למוח ... אלא פעמים רבות מדובר פשוט במחשבות מודחקות שהאדם מפחד להתמודד איתן. האדם מרגיש רע מאוד בחייו, ולכן צצות בו מחשבות על התאבדות. אך בגלל שהאדם לא מוכן להודות במחשבות אלו, הוא אומר לעצמו שזה קול חיצוני או איזושהי דמות מפחידה שאומרת לו את זה. במקרים כאלה, הטעות ... להתייחס לקולות עצמם, יש להתייחס למשמעות שעומדת מאחורי אותם קולות. במילים פשוטות, אם אדם מספר שהוא שומע קול שאומר לו להתאבד, צריך להבין בפועל שהוא בעצם אומר רע לי בחיים, תעזרו לי. לפי אליעד, כאשר תצליחו לעזור לו ולהקל על מה שרע לו בחייו, אז באופן אוטומטי ייעלמו המחשבות על התאבדות, וגם הקולות שהוא שומע בראש ייעלמו. כיצד אפשר לסייע למישהו שסובל מהזיות שמיעה או ראייה? אליעד נותן דוגמה פרקטית איך לעזור בפועל: כאשר מישהו אומר שהוא שומע קול שאומר לו תתאבד, השאלה הראשונה שכדאי לשאול אותו היא איך הולכים לך החיים חוץ מהקול הזה?. גם אם האדם יאמר שהכל בסדר, צריך להמשיך לחקור ולהתעניין מה חסר לו ... ניתן לעזור לו לפתור אותן או לפחות להקל עליהן. ברגע שהמצב הרגשי ישתפר והוא ירגיש פחות רע, אוטומטית ייעלמו גם המחשבות על התאבדות, והקולות ייפסקו. מתי כדאי להסביר לאדם שהקולות הם בעצם מחשבות שלו? אליעד מציין שלפעמים צריך להבהיר לאדם באופן מפורש שהקולות שהוא שומע ... בו התנגדות או פחד גדול עוד יותר. איך להתייחס לתוכן של הקולות, במקרה שהוא חושש ממחלה? לפעמים הקולות אינם קשורים דווקא להתאבדות, אלא לחשש ממחלה, כמו קול שאומר אתה חולה בסרטן. גם כאן, אליעד מציע לא להתמקד בוויכוח האם הוא באמת שומע קולות או לא, אלא להתייחס ... עם מחשבות טורדניות? מה הגורם להזיות שמיעה וראייה? איך להתמודד עם פחדים ממחלות קשות? למה אני שומע קולות בראש? איך לטפל במחשבות אובדניות? אז מה אתה שאלת אתה סיפרת סיפור על בן אדם שהוא מה סיפרת שהוא? ש: כשהוא עוצם את העיניים. אליעד: אשר הוא עוצם את העיניים אז? ש: הוא מתחיל לשמוע קולות. אליעד: כן. ש: והקולות הללו רוצות לגרום לו להתאבד. אליעד: מה לדוגמה אומרים לו? ש: בוא תיכנס ברכב שמולך. אליעד: תקפוץ לכביש נגיד יפה עכשיו ואז אתה שואל מה לעשות איך לעזור לו נכון ואז ... אבל מה האמת האמת זה מאוד פשוט החבר שלך יש לו הרבה מאוד צדדים בתוכו יש בתוכו צד שרוצה לחיות ויש צד שרוצה למות יש צד שרוצה להתאבד ויש צד שמפחד להתאבד ויש צד כשהוא רואה רכב הוא אומר מה יקרה אם אני אקפוץ מה יקרה אם אני לא אקפוץ מה יקרה אם אני בטעות אקפוץ מה יקרה אם אני אשתגע ואקפוץ יש ... שכשהקול הזה אומר לו את זה זה איזה מפלצת או איזה משהו למה כי הוא מדמיין שהקול הפנימי שבתוכו הוא חושב שהמחשבה שאומרת לו תתאבד זאת מחשבה מאוד רעה אז הוא אומר זה כמו מפלצת שרוצה לעשות לי רע אבל מה המהות של העניין המהות של העניין היא כזאת יש חבר החבר יש בתוכו את כל ... כלשהי הוא לא רוצה לחשוב שהוא חושב את זה אז הוא אומר זה קול חיצוני אבל מבחינתנו כשהוא אומר יש קול חיצוני שאומר לי תתאבד אנחנו צריכים להבין שהוא בעצם אמר שהוא בראש שלו חושב אולי להתאבד, זה כל מה שהוא אמר זה לא משנה אם זה חיצוני פנימי אין לזה שום משמעות. זאת אומרת אם הוא היה אומר לך את אותו דבר בדיוק רק בלי להגיד קול חיצוני הוא היה אומר לך תקשיב אני חושב אולי להתאבד אני מפחד לקפוץ לכביש יש לי מחשבה שאומרת לי רוץ לרכב אם הוא היה אומר לך את זה מה היית עושה היית עושה משהו מסוים אז אותו דבר צריך לעשות ... יש איזה משהו אבל זה הראש שלו אומר לו את זה זה לא מישהו אחר, עכשיו אז מה צריך לעשות פרקטית צריך לנסות לגרום לו לא לרצות להתאבד זה הכל איך עושים את זה בדרך הרגילה לדוגמה נגיד שהוא אומר לך יש קול שאומר לי מה הקול הזה אומר לו תן דוגמה מה הוא אומר לו ספציפית נגיד לך תתאבד נגיד? ש: כן. אליעד: אוקי צריך להגיד לו תקשיב להגיד לו תגיד לי איך הולך לך בחיים חוץ מהקול הזה שאומר לך את זה איך החיים שלך טובים רעים מה ... כן החיים שלי טובים חוץ מזה החיים שלי טובים תגיד לו נכון ואז תגיד לו, עכשיו הוא בטוח משקר כי אם הם היו טובים הוא לא היה רוצה להתאבד ואם הוא לא היה רוצה להתאבד הוא גם לא היה שומע קול שאומר לו לך תתאבד ואז תגיד לו נכון אני יודע שהם טובים נכון הם טובים אבל תגיד לי במה אפשר לעשות אותם יותר טובים ואז הוא יגיד לך אתה יודע יש איזה משהו אם הייתי ... או מזה שאמא שלו אמר לו סיפורים אוטומטית הקולות האלה יפסיקו להופיע באופן אוטומטי למה כי אם לא יהיה לו רע הוא לא ירצה להתאבד הוא לא ירצה להתאבד הוא לא ישמע קולות שאומרים לו לך תתאבד . זה הכל אתה הבנת אבל אם אתה פסיכיאטר או איזה מישהו שאתה באמת חושב שהוא חושב שהוא שומע קולות אז במקום להתייחס לשורש של הבעיה אתה מתחיל ... פה איזה חוש עובד עם עיניים פתוחות חוש הראייה אז חוש הראייה מכניס לו מידע המידע הזה עוזר לו לא לחשוב על המחשבה שהוא רוצה להתאבד כשהוא עוצם את העיניים המידע דרך העיניים לא נכנס ואז יש כאילו מקום פנוי במוח למחשבות אז המחשבות יותר קל להן לבוא החוצה המודחקות כשהוא ... לי זה כל מה שהוא אמר עכשיו אתה יכול לשאול אותו מה רע לך בחיים לנסות לעזור לו שלא יהיה לו רע וזהו ואז אם הוא פחות ירצה להתאבד אז הוא גם לא ישמע את הקולות שאומרים לו לך תתאבד זה כל הסיפור כולו. מה אתה הבנת? ש: שהוא שומע קולות בגלל כשהוא עוצם את העיניים יש לו חוש אחד פחות. אליעד: נכון. ש: ואז יש לו חלק ריק במוח ... את זה. ש: לא דברים. אליעד: אנחנו שואלים את עצמו מי רוצה להסביר אתה תסביר תסביר אתה בפשוט. ש: בסך הכל כשהוא אומר לך אני רוצה להתאבד הוא אומר לך שלא טוב לו בחיים ושרע לו בחיים תעזור לו שלא יהיה לו רע ולא יהיו לו מחשבות
טיפול בהתאבדות, איך למנוע התאבדות? לתכנן התאבדות, איך להרוג את עצמך? איך להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, מחשבות אובדניות, מחשבות על מוות
טיפול בהתאבדות, איך למנוע התאבדות? לתכנן התאבדות, איך להרוג את עצמך? איך להתאבד? לשכנע מישהו לא להתאבד, מחשבות אובדניות, מחשבות על מוות האם לדבר על מחשבות התאבדות מונע או מעודד התאבדות? כאשר אדם מביע מחשבות אובדניות, קיימת דילמה לגבי הדרך הנכונה ביותר להתמודד איתו: האם כדאי לדבר איתו על רצונו להתאבד, או שעדיף להתעלם או להעביר נושא? אליעד כהן מסביר שכאשר מישהו אומר לך שהוא חושב להתאבד, באופן עקרוני אפשר לבחור בשני כיוונים הפוכים. אפשרות אחת היא לשאול אותו שאלות מפורטות על כוונתו, למשל: איך בדיוק אתה מתכנן להתאבד?, מתי חשבת להתאבד?, האם ניסית להתאבד בעבר?, או מנגד, לא להיכנס לפרטי התכנון בכלל, מתוך חשש שזה יכניס אותו למצב רוח דיכאוני עמוק יותר. איך בירור מפורט על תוכנית ההתאבדות עשוי לעזור? אליעד כהן מסביר שדווקא התעמקות בשאלות על ... בעצמו - עשויה במקרים מסוימים לעזור לו. ההיגיון כאן הוא שכאשר האדם מדבר על פרטי ההתאבדות, הוא כאילו פורק את המתח הפנימי, וההתאבדות הופכת למשהו פחות מלחיץ ופחות מושך. הוא נותן כדוגמה אדם ... תחושת הרעב עשויה לרדת במידת מה, כי מבחינתו הוא כבר חווה את זה בדמיון, וכך גם ההתאבדות - אם הוא דיבר על זה בפרטי פרטים, לפעמים זה עשוי להפחית את הרצון שלו לבצע את זה בפועל. האם לדבר על התאבדות עלול להחמיר את המצב? מצד שני, אליעד מדגיש שהשיחה יכולה לפעול גם בכיוון הפוך: כשאדם מתחיל לתאר את תוכניתו להתאבדות לפרטים, התוכנית עלולה להפוך עבורו למציאותית יותר, מוחשית וברורה יותר. אם ההתאבדות נתפסת כמשהו ממשי ומוחשי, יש סכנה שדווקא המוחשיות הזו ... את הטיול לפרטים, הוא למעשה הופך את הרעיון לממשי יותר. אותו עיקרון יכול לפעול במחשבות אובדניות: התכנון המפורט יכול להפוך את המעשה לאפשרות ממשית ... על מוות היא פתרון יעיל? אליעד כהן מסביר שמהצד השני, ישנה אפשרות לא לדבר כלל על המחשבות האובדניות. במקרה כזה, האדם שמביע את הרצון למות עשוי להרגיש שהנושא לא ... שלו, מה שעלול להגביר את תחושת הבדידות והדיכאון, ודווקא להגביר את הסיכוי שהוא ינסה להתאבד. מה החשיבות של האופן שבו מדברים על מחשבות אובדניות? אליעד כהן מדגיש שבסופו של דבר, לא מדובר רק בשאלה האם לדבר או לא לדבר על ההתאבדות, אלא בעיקר באופן שבו מנהלים את השיחה הזו. אם מדברים על ... שהשיחה אמיתית ומטרתה לעזור לו, הדבר יכול דווקא להקל עליו ולהפחית את הרצון שלו להתאבד. כיצד לשאול שאלות בצורה נכונה כשאדם מביע רצון להתאבד? כאשר שואלים אדם על מחשבות ההתאבדות שלו, יש חשיבות רבה לצורה שבה השאלות מוצגות. אליעד נותן ... יכולה לאפשר לאדם לבחון מחדש את המחשבות שלו, ולראות שהוא לא בהכרח חייב לממש את הרצון להתאבד, גם אם הוא חושב על כך ברצינות. כיצד אפשר להשתמש בשיחה על ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על להתאבד
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
שקט נפשי אמיתי - הספר על: להתאבד, איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם אכזבות? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? כעס ועצבים? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? דיכאון? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש ועוד...

הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: להתאבד, איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך להצליח בזוגיות? איך למצוא זוגיות? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לשפר את הזיכרון? איך לשתול מחשבות? איך להתמודד עם גירושין? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לקבל החלטות? איך להצליח בראיון עבודה? איך להיגמל מהימורים? איך להאמין בעצמך? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להיות מאושר ושמח? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לשנות תכונות אופי? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לחנך ילדים? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להעביר ביקורת בונה? איך להעריך את עצמך? איך לפרש חלומות? איך לעשות יותר כסף? איך ליצור אהבה? איך לנהל את הזמן? איך לא להישחק בעבודה? איך לגרום למישהו לאהוב אותך ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? למה יש רע בעולם? האם באמת הכל לטובה? למה העולם קיים? בשביל מה לחיות? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם המציאות היא טובה או רעה? מהי תכלית ומשמעות החיים? האם יש הבדל בין חלום למציאות? האם יש בחירה חופשית? האם הכל אפשרי? אולי אנחנו במטריקס? מה המשמעות של החיים? האם אפשר לדעת הכל? למה לא להתאבד? איך להנות בחיים? איך להיות מאושר? האם יש משמעות לחיים? האם יש אמת מוחלטת? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? מי ברא את אלוהים? האם יש או אין אלוהים? איך נוצר העולם? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? האם לדומם יש תודעה? למה יש רע וסבל בעולם? איך להיות הכי חכם בעולם? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך נוצר העולם? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מטפל התנהגותי קוגניטיבי, קואצ'ר מומלץ, מאמן אישי לביטחון עצמי בתחום להתאבד - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.2070 שניות - עכשיו 07_07_2025 השעה 15:14:29 - wesi4