הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=351422122
מה הכי טוב לעשות כשקוראים משהו ולא מבינים?

כאשר אדם מתחיל לקרוא וללמוד את הנושאים של המודעות האישית, אחד מהדברים שהכי מונעים את האדם להתמיד בקריאה, הוא חוסר ההבנה של האדם את מה שהוא קורא ומנסה להבין. כמובן שלחוסר הבנה יש רמות שונות, אך כאשר האדם מנסה לקרוא ולהבין משהו ואינו מצליח לעשות זאת, הדבר הזה לפעמים עלול לשבור את האדם ולגרום לו להפסיק לקרוא. אז מהי בעצם העצה הטובה ביותר לעשות כאשר אתה קורא משהו ולא מבין אותו עד הסוף או אפילו לא מבין אותו בכלל?

העצה הטובה ביותר לנושא הזה היא בדיוק ההפך מהאינסטינקט האנושי. בד"כ כאשר אדם מנסה לעשות משהו, אך אינו מצליח לעשות זאת, מה הוא עושה? הוא מנסה שוב פעם לעשות את אותה הפעולה פעם נוספת כדי שאולי הוא יצליח. כאשר האדם קורא משהו ואינו מבין אותו, האינסטינקט הוא לנסות ולחזור ולקרוא את הטקסט מספר פעמים עד שמבינים. אך העצה הטובה ביותר היא דווקא לעשות ההפך!

כאשר אתה קורא משהו ואינך מבין, זה בסדר גמור לנסות לקרוא עוד פעם את הטקסט יותר בריכוז ולראות אולי תבין אותו. אבל אם לא הבנת אותו, הדבר הטוב ביותר שאתה יכול לעשות זה לא לנסות לחזור על אותה הפסקה שוב פעם, אלא פשוט להמשיך לפסקה / למאמר / לנושא הבא!

הדבר דומה לפירמידה שאתה מטפס אל ראשה. לא משנה מהיכן תטפס, בסוף תגיע לאותה הנקודה.

כאשר אתה מתקדם בעבודה הפנימית שלך, לא משנה מהיכן אתה מתחיל או מה בדיוק אתה עושה, העיקר שאתה עושה טוב ומתמקד בעשיית טוב. גם כאשר האדם לדוגמא קורא מאמר כלשהו, על פניו נדמה כאילו מאמר אחד שונה מהמאמר השני וכי כל מאמר מדבר על נושא אחר, אך באמת כל המאמרים כולם מדברים על אותו הנושא בדיוק. ההבדל היחיד בין המאמרים, הוא הצורה שבה אותו רעיון יחיד שנמצא בראש הפירמידה בא לידי ביטוי.

ז"א יש מסר כלשהו שבכל פעם מולבש ומודגם באמצעות דוגמא אחרת. אך בסופו של דבר הכל נובע מאותו העניין. ולכן זה לא באמת משנה מה קוראים, העיקר שקוראים.

כל אדם בכל רגע ורגע הלב שלו מתחבר למשהו אחר וזה בדיוק מה שהאדם צריך לעשות, ללמוד את מה שהוא כן מבין ואת מה שהוא כן מתחבר אליו באותו הרגע. מה שאתה קורא ואינך מבין, לא אמור לעניין אותך כרגע. אתה תמיד בודק מה אתה כן מבין. מה שאינך מבין כרגע תבין בהמשך. אל דאגה! אם לא תנסה להתעקש להבין כרגע אלא פשוט תמשיך לנושא הבא, הדבר הזה יאפשר לך בבוא הזמן להבין טוב יותר גם את מה שאינך מבין כרגע.

ברמה הפרקטית, זה לא אומר שכאשר אתה עובר לפסקה הבאה, ישר תדלג על הקטע הנוכחי לחלוטין. זה כן אומר שתמשיך לקרוא אותו מהר יותר בלי להתעמק בו. כי גם אם אינך מבין ממנו 99. 99% עדיין תהיה בטוח שבתוכך אתה מבין ממנו 0. 01%.

הדבר דומה ללימוד של שפה חדשה. שפה היא מכלול ואוצר שלם של מילים ביטויים וכולי.

כאשר אדם לומד שפה ואינו מצליח לזכור מילה כלשהי, שום תועלת לא תצמח לו מכך שהוא יתעקש שהוא רוצה ללמוד כרגע דווקא מילה מסוימת. בסופו של דבר שפה היא מכלול. וגם המילים שאתה לומד אותן עכשיו, גם אותן תשכח ותחזור ותלמד ותשנן עד שתזכור. אפשר פשוט להתקדם קדימה לדבר הבא.

כמובן שכל הנ"ל מתייחס לנושאי לימוד שאינם מסודרים בסדר של משהו שמבוסס על המשהו הקודם, כגון מתמטיקה בסיסית וכולי, שאם לא תלמד את הפרק הראשון, לא תבין את הפרק השני. אבל בנושאים של מודעות אישית, זה לא באמת משנה מה קוראים, זה כן משנה שקוראים ומנסים להפנים.

ומי שרוצה יכול לעשות את הניסוי הבא. קח מאמר / ספר ותתחיל לקרוא אותו. בכל פעם שאתה מבין משהו תסמן נקודה קטנה בעיפרון ליד אותה הפסקה שהבנת (בהנחה שהדבר אפשרי). בקריאה הבאה שלך אתה תגלה שכמות הנקודות גדלה עד שלבסוף תבין הכל.

לסיכום: כאשר אתה לומד את הנושא של התפתחות אישית ואתה קורא משהו ואינך מבין אותו, אל תעצור שם. כי הרצון להתעקש ולהבין ברגע הזה את הכל הוא רצון טוב מידי. ויותר מידי טוב הוא לא טוב. פשוט תתקדם בקריאה אל הנושא הבא שאותו קל לך יותר להבין. עד שלבסוף תבין את הכל.

וזו דרך אגב עצה גדולה לגבי חינוך ילדים. אחת הסיבות המרכזיות שבגללן ילדים נושרים מהלימודים, היא משום שהם מנסים ללמוד... ולא מצליחים ואז מתייאשים וכולי. העצה הטובה ביותר היא לשנן לילד שכאשר הוא לא מבין משהו, הוא לא מתייאש, משתעמם ומפסיק ללמוד, אלא פשוט עובר לנושא הבא. ואם גם אותו הוא לא מבין, שימשיך אל הנושא הבא. לא חשוב כמה הבנת, חשוב כמה זמן / רצון השקעת בלימוד. בהצלחה.


ציטוטים: רבי נחמן מברסלב

אין אדם למד אלא במקום שליבו חפץ

שֶׁיִּלְמַד וּבְכָל מָקוֹם שֶׁלּא יָבִין יַעֲשֶה נְקוּדָה וְסִימָן שֶׁלּא הֵבִין בְּמָקוֹם זֶה, וְאַחַר כַּךְ כְּשֶׁיִּלְמַד פַּעַם שְׁנִיָּה יִרְאֶה שֶׁיִּפְחְתוּ הַנְּקוּדוֹת שֶׁסִּימֵן לְעַצְמוֹ עַל אִי הֲבָנָתוֹ, וּכְשֶׁיִּלְמַד עוֹד פַּעַם יִפְחְתוּ עוֹד הַנְּקוּדוֹת וְכֵן בְּכָל פַּעַם עַד שֶׁיָּבִין הַכּל.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן