ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה התפלגות ✔מאניה דיפרסיה - הפרעה דו קוטבית - מבוא ✔הפרעה דו - קוטבית (באנגלית Bipolar Disorder), הידועה גם בשם מאניה דֶפרסיה,... - ידע להצליח...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖶 מאניה דיפרסיה - הפרעה דו קוטבית - מבוא
הפרעה דו - קוטבית (באנגלית Bipolar Disorder), הידועה גם בשם מאניה דֶפרסיה, היא הפרעה נפשית שהחולה בה סובל מתנודות קיצוניות ומחזוריות במצבי הרוח, ללא תלות הכרחית בנסיבות הסביבתיות. זו הפרעה אפקטיבית, כלומר קשורה למצב רוח. בזמן ההתקף נע מצב הרוח של החולה בין מאניה - מצב רוח מרומם באופן קיצוני - לבין דיפרסיה, כלומר דיכאון. ההפרעה מאופיינת בתנודה בין שני הקטבים באופן התקפי ומחזורי. בין התקף להתקף יכולות לחלוף שנים של מצב רוח מאוזן. ספר האבחנות הפסיכיאטרי DSM IV שינה את הגדרת ההפרעה ממחלת נפש מאניה - דיפרסיה, להפרעת מצב רוח - הפרעה דו - קוטבית.

תפוצת ההפרעה מוערכת בכאחוז אחד בקרב האוכלוסייה בארצות המערב. היא תוארה בתרבויות שונות במהלך ההיסטוריה. אנשי שם רבים - מוזיקאים, סופרים ומנהיגים - סבלו מהפרעה דו - קוטבית, ורבים מהם ומרופאיהם הוטרדו מהאפשרות כי טיפול תרופתי הכובש את מצב הרוח עלול להפחית את יכולת היצירה שלהם. מכל מקום, קיימות עדויות רבות

לכך שאנשים עם הפרעה זו הם יצירתיים יותר דווקא כאשר הם מטופלים ביעילות. רק השלבים המוקדמים של המאניה תורמים ליצירתיות. המאניה במלוא עוזה משבשת את היצירתיות ואת מהלך החיים כולו.

קוטבי מצב הרוח

מאניה

מצב המאניה מאופיין בתחושת התעלות, תחושת כל - יכולות ופעלתנות יתר. במובנים רבים, מאניה היא היפוכו של הדיכאון. הלוקה בהתקף מאני מאופיין במצב רוח מרומם או באופוריה, והוא נוטה לרקום תוכניות חדשות. מחשבותיו של הלוקה מהירות, ודיבורו, אף שהוא מהיר מאוד, אינו מצליח להדביק את קצב המחשבה, כך שלעתים משמיט החולה מדיבורו משפטים או חלקי משפטים, דבר המקשה את הבנתו. הוא עשוי להיראות רציונלי ברגע אחד וחסר כל שליטה ברגע שלאחר מכן.

התנהגותו של החולה בזמן ההתקף מתאפיינת במעשים נמהרים, שהוא עלול להתחרט עליהם לאחר מכן (בזבוז ראוותני של כספים, רכישת חפצים יקרים ומיותרים, עזיבת מקום עבודה ואף בן זוג, או קשירת מערכת יחסים עם זר). שלב המאניה מאופיין על פי רוב בחוסר סבלנות עד כדי רוגזנות, ובמקרים קיצוניים עלולה התנהגות זו להוביל אף לביטויי אלימות. היעדר צורך בשינה ותשוקה מינית מוגברת עלולים להוביל לקיום יחסי מין עם בני זוג מזדמנים. כל אלה משקפים שיפוט לקוי של המציאות.

יש חולים מאניים המאבדים את העכבות בדיבור על נושאי מיניות, ומתבדחים על נושאים הנכללים בטאבו חברתי. הנטייה למופקרוּת מינית עלולה לסכן מערכות יחסים זוגיות. מאפיין מפתח של התקף מאני הוא ההבדל שבין ההתנהגות המאנית לבין אישיותו הרגילה של החולה.

הופעת ההתקף (אפיזודה) יכולה להיות הדרגתית מאוד ולהימשך שבועות או חודשים אחדים לפני פריצת התסמונת במלואה. בהיעדר טיפול יכול התקף מאני להימשך חודשים או שנים. לאחר חלוף ההתקף חוזר החולה בדרך כלל למצבו הקודם. די בהתקף מאני אחד בלבד לצורך הגדרה של הפרעה דו - קוטבית, וזאת בתנאי שהתסמינים אינם נובעים מבעיה פיזיולוגית כלשהי כגון פאוכרומוציטומה, או משימוש בממריצים כגון אמפטמינים.

יש חולים שעברו אפיזודה מאנית אחת בצעירותם, ולאחר מכן סבלו מדיכאון בלבד, בעוד אחרים יציגו אפיזודות מתחלפות של מאניה ודיכאון על בסיס שנתי, אחרים יציגו אפיזודה מאנית אחת לכמה שנים, ולא יסבלו כלל מאפיזודות דיכאוניות.

מצב הדיכאון (דיפרסיה) הקליני מאופיין בירידה קיצונית של מצב הרוח, המלווה בתחושת אין - אונים והיעדר תקווה עד יאוש מוחלט. יש נטייה לצמצם באופן הדרגתי את הטריטוריה שבה מתנהלים החיים ולהתנתק מהסביבה, לעתים עד כדי חוסר רצון של החולה לקום ממיטתו. הירידה בפעילות מלווה על פי רוב בשינה מרובה, בחלק מהמקרים גם על פני רוב שעות היממה, שנועדה גם כדי להימלט מלפיתת הצבת של חוויית העקה (stress). מתקיימים להלכה ולמעשה ביטויים של נטיות אובדניות. החולה נוטה להזניח את ניקיון גופו וסביבתו ולהימנע מהחלפת בגדים. הדיכאון המתחלף בהתקף מאני - דיכאון דו - קוטבי - מאופיין בתסמינים הכלליים של דיכאון קליני רגיל.

דרגות חומרה

המאניה מדורגת לפי חומרתה. אפיזודות מתונות יחסית, ללא תסמינים פסיכוטיים או כאלה המהווים סכנה לפרט או לזולתו, קרויות היפומאניה. התקפים היפומאניים יכולים לפקוד חולים במחלה דו - קוטבית מאובחנת, אך מופיעים גם בקרב חולים בעלי היסטוריה של דיכאון בלבד. ההפרעה של התקפי דיכאון קליני לצד התקפים היפומאניים נקראת הפרעה דו - קוטבית II, להבדיל מהאבחנה הראשית - הפרעה דו - קוטבית I. עם זאת, מהימנותה של האבחנה המשנית נמוכה יותר.

אמנם שכיחות ההפרעה הדו - קוטבית נופלת בהרבה משכיחותו של דיכאון חד - קוטבי, אבל היא בעלת השלכות הרסניות יותר על יכולתו של החולה לתפקד במסגרות חייו, בעיקר בשלב המאני של ההתקף. במונחים של בריאות הציבור מציבה ההפרעה הדו - קוטבית בעיה חמורה בהרבה מזו של הדיכאון.

במהלך התקף של הפרעה דו - קוטבית סובל החולה לעתים ממצבים מעורבים (מיקס), שבהם פוקדים אותו לסירוגין תסמינים של מאניה ותסמינים דיכאוניים.

הפרעה דו - קוטבית (המוגדרת באופן קלאסי כהפרעה דו - קוטבית I) פוגעת בכאחוז אחד של האוכלוסייה. הפרעה דו - קוטבית II שכיחה בהרבה. תואר גם טווח הפרעה דו - קוטבית הכולל מצבים של היפומאניה מתונה כרונית. הטווח הרחב של המחלה עלול להוביל לתיוג יתר של אנשים כבעלי ההפרעה, למתן יתר של תרופות, ולאבחון שגוי של אנשים בעלי הפרעות אחרות.

מחזוריות ושכיחות

חולים שחוו ארבע או יותר אפיזודות של מאניה או של דיכאון לשנה מכונים בעלי מחזוריות מהירה, וקשה לטפל בהם. אף שכמה קלינאים מציעים טיפול פרמקולוגי ספציפי, הראה מחקר רחב ומבוקר שנערך לאחרונה כי התרופה ואלפורל (סודיום ואלפרואט) אינה עדיפה על ליתיום בטיפול בחולים אלה. כמו כן, קיימים מחקרים ספורים בלבד העוסקים במהלך החיים כולו, וקלינאים רבים הבחינו כי חולים אחדים סובלים תחילה ממחזור מהיר, אך בהמשך הופך המחזור לאיטי יותר, וגם להפך.

נשים שאובחנה אצלן ההפרעה, מצויות בסיכון יתר לאחר לידה, ויש ליידע אותן על כך במסגרת ייעוץ מקדים. הפרעה דו - קוטבית עשויה אף להתגלות לראשונה בעקבות לידה. תסמינים מאניים המופיעים לאחר הלידה ואורכים שבועות אחדים הם בעלי פרוגנוזה פחות טובה מזאת המאופיינת בתסמינים דיכאוניים מתונים.

צריכת אלכוהול וסמים מקשה על פי רוב את המהלך הקליני של המחלה ואת הטיפול בה.

נוירוכימיה

מחקרים נוירוכימיים

גילוי הליתיום, יון פשוט בעל השפעה ניכרת על ייצוב המצב רוח, העלה את האפשרות כי פתופיזיולוגיה ביולוגית פשוטה עשויה להימצא בהפרעה דו - קוטבית. תפיסה זו עשויה להוביל לממצאים ביולוגיים חשובים במחלות נפש אחרות ובהבנת התנהגות אנושית בכלל. עד שנת 2004 לא היה קיים מבחן ביולוגי לאבחנה ולזיהוי הפרעה פתופיזיולוגית ספציפית בקרב הלוקים בהפרעה. במחקרים מוקדמים נבחנו שתן ונוזל שדרתי במטרה לאתר ליקויים בחילוף החומרים (איתור מטבוליטים של מוליכים עצביים מונואמיניים: נוראדרנלין, סרוטונין ודופמין). היה קשה לחזור על הממצאים במחקרים הבאים, וכאשר הצליחו לחזור אליהם, התברר שהממצאים היו משניים לפעילות היתר האופיינית למאניה ולתת הפעילות ואובדן המשקל האופייניים לדיכאון.

טכניקות לניתוח נוירוכימי בנתיחה שלאחר המוות נמצאו בשנים האחרונות בעקבות פיתוח שיטות חדישות בתחום מאגרי מוחות. שיטות אלה כוללות סריקה מהירה של רקמת מערכת העצבים המרכזית. אולם יש קושי בהשגת מידע בנוגע למצבו הנפשי של החולה בעת המוות למרות השימוש בפרוטוקולים (כולל הסכמה מדעת), שכללו אבחנה והוציאו מהמחקר את החולים במחלות מערכתיות קשות. במקרים רבים לא ברור אם החולה היה נתון במצב דיכאוני, מאני או אותימי (מצב רוח יציב). בעלי ההפרעה שמתו בגיל מבוגר מבטאים פעמים רבות ליקויים נוירוכימיים שהם משניים למחלת המוח שממנה סבלו, כגון אלצהיימר, או להשפעת הטיפול התרופתי. אלה שמתו בגיל צעיר יותר, מתו פעמים רבות בשל אובדנות כתוצאה מלחץ קיצוני שאינו קשור באבחנה הספציפית. ייתכן שהממצאים הספציפיים הניתנים לשחזור יותר מכל הם אלה של Rajkowska ועמיתיו, שהעלו כאפשרות מצב של הפחתת הצפיפות העצבית הווגליאלית באזורי מוח קדמיים מסוימים, כפי שעולה מניתוחי פוסט מורטם של הלוקים בהפרעה.

קיימים ממצאים נוירוכימיים עדכניים מגוונים במערכת העצבים המרכזית של חולים עם הפרעה דו - קוטבית. הממצאים של ליקויים במצב אאוטימי עשויים להיות החשובים ביותר, משום שיש להם הפוטנציאל לחשוף ליקויים שקדמו לביטוי התסמינים של המחלה. סמנים כאלה גם סביר פחות שיהיו ארטיפקטים (הסברים חלופיים לתסמינים) או שיהיו משניים לשינויים בפעילות החולה, שינה, תיאבון, ומשקל. עד שניתן יהיה לחזור על ממצאים אלה שוב ושוב ולהראות שהם אינם תלויים בשינויים בפעילות ובמשקל האופייניים למצב מאני או דיכאוני, לא נראה שיש מקום להניח שהתופעה הוגדרה. בהתחשב בקושי בחקר המוח בחולים חיים, השימוש בטיפול ספציפי כ"גשר פרמקולוגי" נותר אסטרטגיית מפתח בהבנת הנוירוכימיה של הפרעה דו - קוטבית. התפתחות גשר פרמקולוגי כזה מערבת את הבחירה של ליקויים נוירוכימיים מועמדים ובחינת הרלוונטיות שלהם תוך שימוש בהתערבות קלינית המבוססת על היפותיזה.

הדמיה מוחית ומחקרים נוירואנטומיים

הסיבוכיות העולה בטכניקות למדידת האנטומיה והתפקוד של המוח האנושי עם השימוש בהדמיה מוחית לא נזנחה במחקר של הפרעה דו - קוטבית. אף שטומוגרפיה ממוחשבת ודימות תהודה מגנטית מוגבלים לממצאים מבניים בלבד, מדידת תפקוד מוחי ו - PET יכולים לספק מידע על התפקוד. רוב מחקרי הדימות בהפרעה דו - קוטבית הם בהיקף קטן, הן עקב העלות הגבוהה והן עקב הקושי הטכני בחקר חולים במצבים מאניים או דיכאוניים. היכולת לחזור על מחקרים בתחום זה היא נמוכה. דיווח מבטיח אחד הצביע על ירידה בנפח החומר האפור וירידה בזרימת הדם בקליפת המוח הסבגנואלית פרה - פרונטלית בחולים עם תחלואה דו - קוטבית בהשוואה לאנשים ללא תחלואה זו. קליפת המוח הפרה - פרונטלית (קדם - מצחית) מוכרת כמעורבת בתגובות רגשיות, והנוירוכימיה שלה מושפעת על ידי תרופות פסיכוטרופיות.

כיום, לא דימות מוחי ולא מחקרים נוירוכימיים יכולים לספק תשובה משמעותית בנוגע לאבחנה של תחלואה דו - קוטבית. אף שהחיפוש אחר עדויות לליקויים במחקרי הדמיה מוחית נראה מבטיח, טרם נמצאו סימנים אבחנתיים בעלי רלוונטיות קלינית.

מנגנון הפעולה של ליתיום ומייצבי מצב רוח אחרים

ליתיום הוא בעל השפעות ביוכימיות וביולוגיות רבות, אף שחלקן מתרחשות רק בריכוזים רעילים. אחת הדרכים לתאר את השפעותיו הביולוגיות של ליתיום היא לבחון אותן בראי חקר המוח במחצית המאה ה - 20 ותחילת המאה ה - 21. התפיסות באשר למוקד הפעילות המוחית השתנו בכ - 50 שנים אלו, נראה כי לפי כל התפיסות, לליתיום יש השפעה מרכזית.

ליתיום מונע הצטברות של cAMP, אולי ברמה של חלבוני G, הפועלים להעביר את אותות בין הקולטנים בתאים ובין האדנילט ציקלז. ליתיום עשוי לעשות רגולציה כלפי מטה של מערכת השליחים המשניים הקשורים ברצפטורים הנקשרים ל - cAMP. ליתיום מעכב פעילות האינוזיטול מונופוספטז, מה שגורם לירידה ברמות האינוזיטול, השפעה שיכולה לעשות רגולציה כלפי מטה של מערכות שליחים משניים הקשורות למעגל פוספטידילאינוזיטול. אף על פי ששתי פעילות פוטנציאליות אלו של ליתיום היו במוקד בעבר, אף אחת מהן לא הובילה לפיתוח מוצלח של תרופות חדשות. מנגנונים שהוצעו מאוחר יותר לפעילות של ליתיום כללו את העיכוב של GSK-3, העיכוב של קישור 5-HT לקולטנים 5-HT1B, השפעות על איסוף מחדש של גלוטמט לתאים ושחרורו, ועלייה ברמות חלבונים נוירופרוטקטיביים bcl-2. סביר שרק אחת מהשפעות ביוכימיות אלו היא אכן המנגנון שבו ליתיום משפיע על מצב הרוח. מכל מקום, נדרשת הבנה טובה יותר של הדרך שבה ליתיום עובד, כדי להציע בסיס הגיוני לפיתוח של תרופות חדשות.

מייצבי מצב רוח פרט לליתיום כוללים תרופות אנטי - אפילפטיות (התקף אפילפטי). פעילויות ביוכימיות רבות של תרופות אלה מערבות תעלות נתרן בתאים, המופעלות על ידי מתח, וחומצה אמינובוטירית. לוולפרואט יש מספר השפעות זהות לאלה של ליתיום, למשל הדיכוי של GSK-3 והעלייה ב - bcl-2. לאחרונה דיווחו חוקרים כי ליתיום, ולפרואט וקארבאמזפין הן בעלות השפעות משותפות על גדילה עצבית, והן הפיכות באמצעות אינוזיטול - ממצא העשוי לתמוך בהיפותיזה הקלאסית של ירידה ברמות אינוזיטול.

קיימת נטייה דיאגנוסטית לראות במצבים מתונים יותר הכוללים תנודות במצב הרוח ורייאנטים של מחלה דו - קוטבית. נטייה זו עשויה להוביל לטיפול יעיל יותר בחלק מהחולים, תכופות עם ליתיום או ולפרואט, אבל השימוש בתרופות אלה במקרים הקלים יותר של ההפרעה עדיין לא נתמך במידע ביולוגי או קליני. מסיבה זו, קלינאים צריכים להיות זהירים ולהימנע מאבחנה שגויה של תופעות פסיכולוגיות או סוציולוגיות כהפרעה דו - קוטבית. עדות הולכת וגוברת בנוגע ליעילות של תרופות אנטיפסיכוטיות אטיפיות חדשות בטיפול ב - ובפרופילקטיקה נגד מחלה דו - קוטבית, הוביל לאלטרנטיבה טיפולית משמעותית שעשויה בעתיד לערפל את הגבולות האבחנתיים והטיפוליים בין הפרעה דו - קוטבית וסכיזופרניה. לצד זאת, אין להתעלם מתופעות הלוואי של תרופות חדשות אלה.

טיפול

התקף מאניה חריף

מאניה חריפה היא מצב חירום רפואי. אם חולה במאניה חריפה אינו מטופל במהירות וביעילות, הוא עלול לסכן את נישואיו, את מקום עבודתו, את מצבו החברתי והכלכלי ואף את חייו. זיהוי סיכונים התנהגותיים, ביטויים מילוליים של הזיות או מחשבות שווא וכן אלימות הם סיבה לאשפוז כפוי.

לעתים נגרמת הידרדרות בשל צריכת אלכוהול או סמים מתוך כמיהה לשחזר מצב של עוררות מוגברת. טיפול במאניה חריפה הוא בראש ובראשונה ניסיון להרגיע את החולה באמצעות תרופות הרגעה בדרך כלל. הטיפול התרופתי המיידי כולל תכשירים ממשפחת התרופות האנטי - פסיכוטיות והבנזודיאזפינים. לאחר ייצוב מצב הרוח בעזרת תרופות אלה וכן תרופות הנקראות mood regulator (מייצבות מצב רוח), מופסקות בהדרגה תרופות ההרגעה.

לחולים במצב אקוטי, שאינם מושפעים מהטיפול התרופתי, ניתן טיפול בנזעי חשמל, הגורם להתקף אפילפטי יזום ועשוי לסלק את המאניה בתוך זמן קצר ביותר.

ליתיום (ליקרביום) היא תרופת הבחירה לייצוב מצב רוח, ומתאימה מאוד להפסקת המצב המאני. התוצאות אינן מיידיות, ודרושה התאמת מינון ותקופת נטילה ראשונית תחת השגחה עד להשגת ייצוב מצב הרוח.

גם תרופות שבמקורן הן תרופות אנטי - אפילפטיות סודיום ולפוראט (ולפוראט, דפלפט), קארבאמזפין (טגרטול, טריל) וטופירמאט (טופמקס) התגלו כיעילות כטיפול נוסף במאניה חריפה, ואף כטיפול יחיד בהתקפים חוזרים של מאניה קלה בחולים המסתגלים לטיפול בקלות. אולנזאפין (זיפרקסה) היא תרופה אנטי - פסיכוטית חדשה יחסית היעילה במיוחד במצבים של מאניה חריפה המלווה או לא מלווה בסימנים פסיכוטיים, אך משמשת גם כטיפול מניעתי.

דיכאון דו - קוטבי

הלוקים בהפרעה דו - קוטבית מגיבים בדרך כלל לטיפול בנוגדי דיכאון טריציקליים, SSRI ו - MAOI. זמן התגובה לתרופה בדיכאון דו - קוטבי הוא שלושה עד שישה שבועות, בדומה לזה שנצפה בחולים עם דיכאון חד - קוטבי. הטיפול בדיכאון דו - קוטבי נעשה בידיעה כי התרופה נוגדת הדיכאון עלולה לגרום להתחלפות הדיכאון במאניה. לכן לרוב משולב הטיפול בנוגדי דיכאון במייצב מצב רוח אחד לפחות, למניעת המעבר למצב המאני.

חולים שאובחן אצלם התקף מתון אחד של מאניה, שבו לא היה סיכון עצמי או נזק למשפחה, ושסובלים מהתקפים דיכאוניים חוזרים לאחר התקף מאני יחיד, עשויים להפיק תועלת מטיפול בנוגדי דיכאון, בלי שייגרם להם כל נזק. חולים השרויים בהתקף דיכאוני עשויים להשתמש באלכוהול או בסמים כדרך לטיפול עצמי. מידת ההתמכרות לסמים בקרב מי שלקו בהפרעה היא תלויית סביבה, תרבות ומעמד סוציו - אקונומי.

מניעה של התקפים בעזרת מייצבי מצב רוח

מלחי ליתיום, כמו ליתיום קרבונט - Li2CO3, ליתיום ציטרט וליתיום אורוטייט, משמשים כמייצבי מצב רוח קלאסיים. ליתיום פותח כתרופה לייצוב מצב הרוח כאשר תקנות ה - FDA היו קשוחות פחות, וניתן היה לקדם באופן מסחרי ובקלות יחסית תרופות חדשות. היום, לעומת זאת, מציבים המחקרים סטנדרטים קשוחים בהרבה לצורך טיפול ממוקד במאניה. ב - 50 השנים האחרונות נמצא ליתיום כבעל יעילות רבה בטיפול במאניה וכבעל יעילות מסוימת כטיפול מונע. לצורך השפעה מיטבית יש ליטול את התרופה במשך ימים אחדים עד שריכוזה בדם עולה, ועל כן ניתנות בשלב האקוטי תרופות ממשפחת התרופות האנטי - פסיכוטיות שהשפעתן מהירה וחזקה יותר. תרופות אלה טובות גם בהמשך, במינון נמוך יותר, לצורך מניעה. היעילות של הליתיום נמצאה מוגבלת במניעה, בעיקר משום שרבים נוטים להפסיק את נטילת התרופה בשלב כלשהו (ראו פירוט בחלק ההתמודדות והחלמה).

לתרופה יש חלון תרפויטי (טווח מינון) צר, ורמתה בדם מחייבת מעקב קבוע על ידי בדיקת דם. השפעות רעילות חמורות עד כדי סכנת חיים אפשרית כאשר חל שיבוש בתהליך פינוי התרופה מהדם באמצעות הכליות, אפילו כתוצאה למשל משינויים בטיפול התרופתי אצל אלה הסובלים מיתר לחץ דם]. אי ספיקת כליות לאחר שנים רבות של שימוש בליתיום תוארה בספרות, אם כי ישנם ספקות אם הדבר נובע באופן ספציפי מנטילת ליתיום.

קארבאמזפין - הפרעה דו - קוטבית

קארבאמזפין (טגרטול) הוא תרופה אנטי - אפילפטית שרווחה כטיפול בהפרעה בשנות ה - 80. כמחצית מכירות התרופה היו אז לצורך טיפול בהפרעה. במהלך העשור דיווחו מחקרים קטנים רבים על יעילותהּ כטיפול מניעתי בהפרעה, לעתים כטיפול יחיד, ובדרך כלל כטיפול נוסף. לאחרונה עברה ספרות המחקר הערכה מחדש (בהתאם לסטנדרטים של ה - FDA לצורך מתן רישוי), והוטל ספק במהימנות הממצאים בשל הטיית הנתונים. עם זאת, אין להתעלם מהניסיון המוכח, המוצלח יחסית, של השימוש בתרופה.

חומצה ולפרואית - הפרעה דו - קוטבית

המחקרים הראשונים בולפוראט סודיום (ולפוראל, דפלפט), תרופות אנטי - אפילפטיות נוספות, נעשו מחוץ לארצות הברית בדומה למקרה קארבאמזפין (טגרטול). מחקרים אלה ספגו ביקורת על ידי רופאים מארצות הברית בגלל פגמים מתודולוגיים. כאשר חתמה חברת התרופות האמריקאית אבוט על הסכם - פטנט עם ה - FDA לצורך רקיחת התרופה, בוצע מחקר גדול ומבוקר שהוביל ליצירת תכשיר יעיל. עם זאת, היו רופאים שסברו כי לחומר החדש יתרון פרמקולוגי מפוקפק, ובסופו של דבר, למרות מסע פרסום רחב, ליתיום עדיין שולט בשוק הטיפול בהפרעה. מהשטח עולה כי פסיכיאטרים מגלים נאמנות לליתיום, אולי משום שיעילותו בטיפול בפועל עולה על זו של התרופות שמחקרן ממומן על ידי חברות התרופות. מחקר עדכני רחב היקף הראה כי במניעת אובדנות בקרב הלוקים בהפרעה, ליתיום יעיל בהרבה מוולפוראט סודיום.

הצלחתן של קארבאמזפין ושל ולפוראט סודיום (טגרטול, ואלפוראל ודפלפט) ופיתוח תרופות אנטי - אפילפטיות (למניעת התקפי אפילפסיה) חדשות, הפכה את השימוש בהן לטיפול בהפרעה דו - קוטבית לרווח מאוד. דיווחי מקרה ומחקרים קטנים הראו שטופירמאט (טופמקס) יעיל. עם זאת, מחקר שמומן על ידי חברת יאנסן סילג, בעלת הפטנט על התרופה, לא מצא כל הבדל ביעילות בין טופירמאט לבין פלצבו. התוצאה נבעה אולי מכך שמצבי מאניה שנוצרו על רקע טיפול בנוגדי דיכאון נרגעו בקרב רבים מהחולים בקבוצת הפלצבו. גם למוטריג'ין (למיקטל) נמצא יעיל, בעיקר בשלב הדיכאוני.

קלינאים ראו במשך שנים רבות בליתיום, בוולפרואט סודיום וקארבאמזפין תרופות יעילות יותר בהשתלטות על השלב המאני בהשוואה לשלב הדיכאוני, ועולה הצורך בתרופות מיוחדות לטיפול בדיכאון שישמשו את הלוקים בהפרעה זו, כאלה שלא יגרמו להתחלפות הדיכאון במאניה. מחקר גדול שמומן על ידי חברת תרופות הראה כי למוטריג'ין היה יעיל יותר במניעת דיכאון דו - קוטבי בהשוואה לליתיום ולפלצבו. אולם ההבדל ביעילות היה קטן, ועלה חשש כי מספר גדול של חולים שלא הגיבו לטיפול בליתיום מלכתחילה (או שליתיום גרם אצלם לתופעות לוואי קשות) נמשכו להשתתף במחקר זה, מה שמצביע על אפשרות של פגם מתודולוגי במחקר.

פלבמט - הפרעה דו - קוטבית

הבנזודיאזפינים פועלים על קולטן (רוגענים ונוגדי חרדה) של התרכובת התרופתית של חומצה בנזודיאזפינית אמינו - בוטירית (aminobutyric acid-benzodiazepine), והם עשויים להיות יעילים כתוספת בטיפול במאניה, משום שהם מפחיתים מתח ומשפרים שינה. עם זאת, לא נראה שיש להם יעילות אנטי - מאנית אמיתית. גאבאפנטין, המשפיע על גאבא, לא נמצא יעיל במאניה בניסויים מתוכננים היטב, למרות דיווחים מוקדמים שהצביעו על השפעה כזו. זוניסמיד (Zonisamide) ופלבמט (felbamate), אף הן תרופות אנטי - אפילפטיות חדשות, נמצאו יעילות לעתים, אך עדיין לא נבחנו במחקרים מבוקרים. (על הסכנה שבשימוש מוגבר בתרופות אלו בתחילת התקף, ראו בסעיף "התמודדות והחלמה").

תרופות החוסמות קולטנים של דופאמין המשמשות בסכיזופרניה נמצאו יעילות במאניה חריפה וגם כטיפול מונע. הסיכון לטארדיב דיסקינזיה הגביל את השימוש בתרופות אלה. תרופות א - טיפיות כגון קלוזפין (לפונקס), אולנזפין (זיפרקסה), ריספרידון, (ריספרדל) וזיפראסידון (גאודון) הוכחו כיעילות לפחות בכמה משלבי ההפרעה. הדבר מטשטש את ההבחנה בין טיפול בסכיזופרניה לבין טיפול מייצב מצב רוח, והוביל כמה רופאים להחליף אבחנה של ההפרעה דו - קוטבית להפרעה מקבילה (עם אלמנטים סכיזופרניים - הפרעה סכיזו - אפקטיבית), כדי לאפשר לחולים לקבל את התרופות בסבסוד. מחקר עתידי בנושא זה עשוי להוביל למיון חדש לחלוטין של תכשירים מייצבי מצב רוח לעומת תכשירים נוגדי פסיכוזה.

אף על פי שטיפול בליתיום או בתכשיר אנטי - אפילפטי מספק מניעה ניכרת במהלך שנים רבות, יש עדיין הסובלים מהתקפים מאניים, ושכיח יותר, מהתקפים דיכאוניים, הגוררים אשפוזים. הגישה הרב - תרופתית נמצאה יעילה: ליתיום עם תרופה אנטי - אפילפטית, שתי תרופות אנטי - אפילפטיות, ליתיום עם אנטי - פסיכוטי, ולעתים ליתיום עם נוגד דיכאון. כל אלה נתמכים בספרות המחקר.

המערך של מחקרי תרופות להפרעה דו - קוטבית העלה מחלוקת אתית שתשפיע על מחקרים עתידיים. התקף מאני יכול להיות מסכן חיים לחולה, והגישה של פסיכיאטרים רבים היא שבהינתן טיפול יעיל, חולים עם הפרעה זו אינם צריכים להיות מגויסים למחקרים מבוקרים הכוללים קבוצת חולים המקבלת תרופת פלצבו. עם זאת, ברוב המקרים ה - FDA מתעקש על מחקרי טיפול יחיד מבוקרים עם קבוצת פלצבו לצורך קבלת אישור על תכשיר חדש לשימוש בפסיכיאטריה. גם כמה סטטיסטיקאים תומכים בעמדת ה - FDA, וטוענים שללא השימוש בקבוצה המטופלת בפלצבו, חולים רבים יהיו חשופים לטיפול גרוע מפני שקבוצות גדולות של חולים יידרשו על מנת להוכיח את חוסר היעילות של טיפול חדש בהשוואה ליעילות של טיפול אקטיבי קיים כמו ליתיום. חישובים סטטיסטיים אלה לא לוקחים בחשבון את העיוותים העשויים להיגרם על ידי שימוש באוכלוסיית חולים לא מייצגת במחקרים מבוקרים הכוללים קבוצת פלצבו. דוגמה אחת היא מחקר גדול שהשווה את היעילות של ולפרואט, ליתיום ופלצבו בשלוש קבוצות אקראיות של חולים הסובלים מתחלואה דו - קוטבית, ולא מצא כל הבדל משמעותי בין הקבוצות, ככל הנראה משום שרק חולים עם הפרעה קלה גויסו למחקר.

תרופות חדשות, כמו חומצה ולפרואית ולמוטריג'ין הן יעילות. תרופות אלה הן אלטרנטיבות שימושיות לחולים שאינם יכולים לסבול את תופעות הלוואי של ליתיום או שהתגובה שלהם לליתיום אינה מספקת, אבל שום תרופה אינה יותר אפקטיבית מליתיום עבור רוב החולים עם הפרעה דו - קוטבית.

היבטים פסיכולוגיים

אין יסוד מוצק להניח כי הלוקים בהפרעה הם אנשים בעלי מזג תנודתי ובלתי יציב, או כאלה התרים אחר ריגושים כשאינם מאניים. עד כה לא זוהו במחקר מאפיינים אישיותיים ברורים המייחדים חולים עם הפרעה דו - קוטבית.

העדויות מצביעות על כך שהאפיזודה ראשונה של הפרעה דו - קוטבית קשורה על פי רוב למצב דחק. אירוע קלאסי מעין זה הוא שברון לב כתוצאה מאהבה נכזבת. אך רוב המחקרים מסכימים שהתקפים מאניים אינם קשורים בהכרח לאירועים חיצוניים.

גנטיקה

כמחצית הלוקים בהפרעה דו - קוטבית הם בעלי היסטוריה משפחתית של ההפרעה. יש משפחות המכונות משפחות מולטי - פלקסיות, שאצלן מתקיימת ההפרעה לאורך כמה דורות. מחקרי תאומים מצביעים על כך שהתאימות (קונקורדאנס) לתחלואה דו - קוטבית נעה בין 40% ל - 80% בתאומים מונוזיגוטיים, והיא נמוכה יותר (10 עד 20 אחוזים) בתאומים דיזיגוטיים - ההבדל מציג מרכיב גנטי של ההפרעה. עם זאת, אין הורשה מנדליאנית, וניתוחים סטטיסטיים מצביעים על התפלגות גנים עצמאית בין תאי הרבייה (גמטה).

התפתחות הגנטיקה המולקולרית פתחה עידן חדש במחקרים גנטיים של הפרעה דו - קוטבית. נערך חיפוש לסמני דנ"א לאורך כל הגנום במשפחות שבהן בני משפחה רבים לקו בהפרעה, תוך שימוש במבחן transmission disequilibrium בבעלי ההפרעה ובהוריהם. מחקרי קישור (linkage) הובילו לזיהוי סמנים, שהודגמו ביותר ממחקר אחד, במיוחד על גבי כרומוזומים 18 ו - 24. עם זאת, לא נמצא אתר גן (לוקוס) יחיד שהודגם באופן חוזר ועקבי, והתרומה של כל אתר גן שזוהה נראית קטנה. ההתקדמות בחקר הגנום מעוררת תקווה שיימצאו בעתיד גנים ספציפיים האחראיים לסיכון מוגבר ללקות בהפרעה.

ייעוץ גנטי למשפחות עם תחלואה דו - קוטבית עשוי להיות לעזר, אבל לצורך כך דרושים מחקרים פרה - מולקולריים ומחקרי משפחה. על בסיס מחקר המשפחות, הסיכון להפרעה זו בילד או באח של אדם הסובל מההפרעה הוא כ - 10%. מידע זה עשוי להועיל בתכנון ילודה. העדות לנטייה (פרדיספוזציה) גנטית ברורה להפרעה דו - קוטבית הובילה למאמץ לגילוי גנים, וכמה מחקרי חיבור (linkage) הובילו למסקנות דומות. סיכומו של דבר, אין די בתוצאות אלה כדי לספק ייעוץ גנטי מהימן.

התמודדות והחלמה

ההפרעה הדו - קוטבית מעלה את הצורך ללמד את מי שלקו בה כיצד לפקח על הופעת התסמינים הראשונים ולטפל בהם באמצעות ניהול עצמי לצד ההסתייעות בגורמים מקצועיים. רכישת ידע והבנה על אודות ההפרעה לצד שליטה בתסמינים, או לפחות השגחה וזיהוי מוקדם של סימני ההידרדרות, תורמים מאוד למניעה ולתהליך ההחלמה.

הכרה מצד ציבור המטפלים את המודלים התאורטיים של ההחלמה, את העדויות הקליניות ואת הממצאים המחקריים המעידים עליה, מחזקים את סיכוייהם של אלו שלקו בהפרעה לקיים חיים של כבוד, של צמיחה אישית ושל סיפוק.

אורח חיים

לצורך החלמה ולשם שמירה על מצב בריאותי תקין, חיוני לנהל אורח חיים בריא ומאוזן, ולהימנע משימוש באלכוהול ובסמים. כדי להיאבק בתהליך המאני, למנוע את החמרתו ולחזור לשגרה, יש להיצמד לסדר יום קבוע, לצמצם את הפעילות היומיומית, להקפיד על מספר מינימלי של שעות שינה ועל אכילה מאוזנת. זאת במקביל להעלאה מתונה והדרגתית של המינון התרופתי, בהתייעצות עם הרופא המטפל. באופן דומה ניתן להתמודד עם התחלה של דיכאון, בשני הבדלים: במקום לצמצם את הפעילות, יש להגבירה ולהיחשף לגירויים רבים ככל האפשר, כמו כן יש להקפיד לא לישון שעות רבות מדי יחסית לשגרת החיים.

קלינאים ומידע מחקרי תומכים ברעיון שהפרעות שינה עשויות להוות גורם להתקפים מאניים או דיכאוניים בחולים עם הפרעה דו - קוטבית. לכן חשוב לשמור על משטר שינה סדיר, ולהימנע ממשמרות לילה ומבילויי לילה אחרים העשויים לשבש את השינה. טיפול על ידי מקצבי עֵרות - שינה, שנערך במחקר מבוקר, לא נמצא בעל השפעה מרפאת. נראה שבעיצומו של התקף מאני התערבות מעין זו לא תועיל, אך כאשר התהליך המאני מצוי בראשיתו, כוחו של משטר שינה יפה למניעת הידרדרות.

בתקופות שבהן עולה הפגיעות יש להימנע ככל האפשר ממצבי דחק, ומומלץ להסתייע בתמיכה מצד הסביבה - משפחה, חברים ומטפלים. עיסוקים שיש בהן עניין ואתגר במסגרת עבודה או פנאי תורמים לתחושת ערך ומשמעות, ומחזקים את הביטחון העצמי. ניתן להיעזר גם בקבוצת תמיכה ובקבוצות לעזרה עצמית.

ההכחשה והטיפול התרופתי

אחת הבעיות הגדולות של המחלימים היא ההכחשה. אדם שלקה בהפרעה חש כאילו דבר מה יסודי נפגם בהווייתו, והוא מעוניין להשתחרר מההרגשה הזאת ולשכוח כי חווה אירוע כה קשה. על פי רוב הוא חש כי עולמו חרב וכי חייו הסתיימו למעשה. מיום התפרצות ההפרעה הדו - קוטבית ואילך, הוא עשוי להיגרר הלאה בתחושת ריקנות והיעדר משמעות. הסטיגמה החברתית הקשה כלפי הנושא כולו, הכרוכה גם בנטילת תרופות פסיכיאטריות, תורמת לתחושות הקשות ומדרבנת רבים מהלוקים בהפרעה לחדול לגמרי מנטילת הטיפול התרופתי.

סיבה נוספת להפסקת הטיפול התרופתי היא הרצון לשחזר עוררות רגשית, לעתים קורה הדבר אף באופן בלתי מודע. ההנאה והתועלת המופקות מתקופות ההיפומאניה ואף מחלקים מסוימים במאניה מעודדות לנהוג כך. גם תופעות הלוואי הקשות לעתים, והעומס התרופתי (סדאטיביות), מעודדים לחדול מנטילת התרופות.

לאחר ההפסקה, חייו של בעל ההפרעה משתפרים בדרך כלל בטווח הקצר, והוא נוטה "לפרוח". בעיה נוספת היא שעם הופעתם של גורמי דחק, המבנה הנפשי הלא - חסון מתחיל להיסדק. זה השלב שבו כדאי לפנות לרופא המטפל ולהתחיל בנטילה מחודשת של תרופות. בהיעדר טיפול תרופתי בשלב זה עלול האדם לקרוס וללקות בהתקף נוסף, מה שעלול לשבש את מהלך חייו, לגרום לו ולמשפחתו סבל רב ולעכב את התקדמותו במסלול חייו ובצמיחתו האישית. יש לשקול היטב את הפסקת התרופות גם כאשר יש תחושה, אשלייתית ברוב המקרים, של כוח ושל חסינות.

תופעות הלוואי נוטות להיעלם לאחר שימוש קבוע וממושך, ויש ואריאנטים רבים לכל תרופה, כך שאחד מהם עשוי להתאים בסופו של דבר לחולה הספציפי. דרושים סבלנות ואורך רוח רבים לעתים כדי למצוא את התרופה המתאימה ביותר. תוצאת חיפוש עיקש היא משתלמת לעומת ההפסד העולה מניהול חיים משובשים המתנהלים בין התקף אחד למשנהו, אף אם אלה מתרחשים בהפרשי זמן גדולים.

מאחר שנגישות התרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים (מרגיעים ונוגדי חרדה) גבוהה יותר מזו של האחרות, ואף ההתייחסות אליהן היא פחות סטיגמטית (מבחינה זו, הלוקה בהפרעה שבוי בסטיגמה ככל אחד אחר) יש נטייה להיעזר בהן עם הופעת תסמיני המאניה הראשונים, כגון חוסר שינה ועצבנות. לעתים הדבר מחמיר את המצב, שכן התרופות האלה מדכאות למראית עין את התסמינים, אך ההפרעה ממשיכה להתפתח באין מפריע מתחת לפני השטח. לכן רוגענים ונוגדי חרדה טובים כטיפול משלים, אך לא כטיפול יחיד.
מוצר יקר מידי התמכרות לסמים גמילה מהתמכרות לשכוח אהבה הרגשה של התעלות חסר ביטחון עצמי קושי עבירות להפסיק לחשוב עליה התקדמות אירוע דיפרסיה הפרעה הפרעה דו קוטבית הפרעות הפרעות דו קוטביות מאניה מאניה דיפרסיה
מועקה מוחלטת, מועקה יחסית, מה לעשות כשאין פתרון? איך להתמודד עם מועקה? מה לעשות עם תחושה רעה? איך לפתור כל בעיה? תחושות רעות, תחושות טובות, התמודדות עם מועקה
מועקה מוחלטת, מועקה יחסית, מה לעשות כשאין פתרון? איך להתמודד עם מועקה? מה לעשות עם תחושה רעה? איך לפתור כל בעיה? תחושות רעות, תחושות טובות, התמודדות עם מועקה
...לפתור כל בעיה? תחושות רעות, תחושות טובות, התמודדות עם מועקה מה עושים כשמרגישים מועקה ואין לה פתרון? כאשר יש תחושה של מועקה או תחושה רעה, והאדם לא מצליח למצוא פתרון או להבין את מקור התחושה, אליעד כהן מסביר מהי הגישה שיש לנקוט. במצב כזה, האדם חייב לבדוק קודם כל האם הוא באמת בטוח שיש לו מועקה. לאחר מכן עליו לברר אם הוא באמת ובאופן חד - משמעי לא רוצה את המועקה. התשובות לשאלות אלה הן חיוניות, משום שייתכן שהאדם לא באמת סובל, או שהוא סובל אבל לא באמת רו...
שינוי חברתי, גלעד שליט, פוליטיקאים, שחיתות פוליטית, החרדים, בעיה חברתית - איך ליצור שינוי אמיתי?
שינוי חברתי, גלעד שליט, פוליטיקאים, שחיתות פוליטית, החרדים, בעיה חברתית - איך ליצור שינוי אמיתי?
...החרדים, בעיה חברתית - איך ליצור שינוי אמיתי? למה המצב במדינה נראה כפי שהוא נראה? אליעד כהן מתחיל את דבריו בשאלה, למה בעצם המדינה שלנו נראית כמו שהיא נראית. הוא מסביר שהנושא אינו באמת המדינה, אלא האדם עצמו והמציאות שהוא חי בה. לפי אליעד, מה שקורה במדינה הוא השתקפות של מה שקורה בתודעה של האנשים עצמם. הוא נותן דוגמה שהתרחשה לאחרונה בנושא הפנסיה לנשים: בעוד שבמדינה אחרת התושבים יצאו להפגין ברחובות נגד העלאת גיל הפרישה לנשים, בישראל אנשים התלוננו אך לא...
NLP, שכנוע בפרסומות, איך מוכרים יותר? שכנוע מכירות, טיפים למכירות, תקשורת שכנועית, איך להשפיע על אנשים? איך לעבוד על אנשים? מסרים תת הכרתיים, איך למכור יותר? לשתול מחשבות, אסוציאציות - חלק 2
...איך מוכרים יותר? שכנוע מכירות, טיפים למכירות, תקשורת שכנועית, איך להשפיע על אנשים? איך לעבוד על אנשים? מסרים תת הכרתיים, איך למכור יותר? לשתול מחשבות, אסוציאציות - חלק 2 או לדוגמה מזוגיות, של אדם שסיים מערכת יחסים כלשהי, שבה הוא היה רגיל שכאשר מתבטאים כלפיו בצורה כלשהי ומתנהגים כלפיו בצורה כלשהי, שזה אומר לדוגמה שרוצים לפגוע בו. שאדם כזה, אם הוא יתחיל מערכת יחסים חדשה ואחרת לגמרי, גם שם, בכל פעם שיתבטאו כלפיו בצורה דומה או יתנהגו כלפיו בצורה דומה...
מחלות נפש והפרעות נפשיות, מי המומחה מספר אחד בעולם לטיפול במחלות נפש ולטיפול בהפרעות נפשיות? מי יכול לרפא כל מחלה נפשית? מי יכול לפתור כל הפרעה נפשית? איך ניתן לרפא כל מחלה נפשית? איך ניתן לפתור כל הפרעה נפשית? פסיכיאטריה
מחלות נפש והפרעות נפשיות, מי המומחה מספר אחד בעולם לטיפול במחלות נפש ולטיפול בהפרעות נפשיות? מי יכול לרפא כל מחלה נפשית? מי יכול לפתור כל הפרעה נפשית? איך ניתן לרפא כל מחלה נפשית? איך ניתן לפתור כל הפרעה נפשית? פסיכיאטריה
...מספר אחד בעולם לטיפול במחלות נפש ולטיפול בהפרעות נפשיות? מי יכול לרפא כל מחלה נפשית? מי יכול לפתור כל הפרעה נפשית? איך ניתן לרפא כל מחלה נפשית? איך ניתן לפתור כל הפרעה נפשית? פסיכיאטריה מהו האתגר האמיתי בטיפול בהפרעות נפשיות קשות? ההרצאה מתארת את הדרך בה ניתן להעריך את המומחיות של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, כמו פסיכיאטרים ופסיכולוגים, ואת הדרך בה ניתן להתמודד עם הפרעות נפשיות קשות ביותר. אליעד כהן מציע מבחן אמיתי לבחון אם אדם אכן מומחה בתחום -...
שאלות פרדוקסאליות, הוכחות לוגיות, טענות לוגיות, לדעת מה האמת, הוכחה שכלית, דבר והיפוכו, רטוריקה, דיבייטינג
שאלות פרדוקסאליות, הוכחות לוגיות, טענות לוגיות, לדעת מה האמת, הוכחה שכלית, דבר והיפוכו, רטוריקה, דיבייטינג
...שכלית, דבר והיפוכו, רטוריקה, דיבייטינג למה לפעמים המוח קופץ בין מחשבות הפוכות? אליעד כהן מסביר מצב שבו אדם מחזיק במחשבה מסוימת, לדוגמה, הוא חושב: יש אור בחדר. מיד לאחר מכן מתעוררת אצלו שאלה פרדוקסאלית, אם יש אור בחדר, למה אינני מצליח לראות את מה שנמצא לפניי?. השאלה הזו מובילה אותו להסיק דווקא את ההיפך: כנראה שאין אור בחדר. המצב הזה מייצר ספק מתמיד ומתחיל מעגל של מחשבות הפוכות. כדי לבדוק מי צודק, הוא מנסה לבדוק פיזית, למשל, להסתכל על המנורה, אך זה...
איך לנתח תהליכים? איך לפתח את החשיבה? איך להבין את המציאות? איך להבין את עצמך? איך למצוא את השכל שיש בכל דבר? איך למצוא את מחוייב המציאות? איך לראות את אלוהים? סוד המציאות
איך לנתח תהליכים? איך לפתח את החשיבה? איך להבין את המציאות? איך להבין את עצמך? איך למצוא את השכל שיש בכל דבר? איך למצוא את מחוייב המציאות? איך לראות את אלוהים? סוד המציאות
...את המציאות? איך להבין את עצמך? איך למצוא את השכל שיש בכל דבר? איך למצוא את מחוייב המציאות? איך לראות את אלוהים? סוד המציאות איך ניתוח תהליכים מסייע בהבנת המציאות? הבנת המציאות מתחילה בזיהוי ההבחנה בין מה שמחוייב לבין מה שאפשרי. מחוייב הוא אמת אובייקטיבית, וניתן להבין אותו באופן מוחלט, בעוד שאפשרי הוא מידע שסובייקטיבית נראה נכון, אך ניתן להטיל בו ספק. הניתוח הזה חשוב במיוחד כאשר רוצים להבין את המציאות לעומק ולראות את ההשתלשלות של דברים. כיצד גישה...
טוב ורע, אושר וסבל, במה תלוי האושר שלך, מי אחראי לאושר שלך? הכל בגלל המציאות, הכל בגללך, מי אשם בהכל? לא רוצה את המציאות, לרצות את המציאות, להיות מאושר, לא לסבול
טוב ורע, אושר וסבל, במה תלוי האושר שלך, מי אחראי לאושר שלך? הכל בגלל המציאות, הכל בגללך, מי אשם בהכל? לא רוצה את המציאות, לרצות את המציאות, להיות מאושר, לא לסבול
...שלך, מי אחראי לאושר שלך? הכל בגלל המציאות, הכל בגללך, מי אשם בהכל? לא רוצה את המציאות, לרצות את המציאות, להיות מאושר, לא לסבול מה גורם לנו להרגיש טוב או רע במציאות? אליעד כהן מסביר כי תחושות של טוב ורע, אושר או סבל, נוצרות בהתאם לאופן שבו אנחנו מפרשים את המציאות. כשאנחנו חווים שהמציאות מתאימה לרצון שלנו, אנחנו מרגישים טוב ומאושרים, וכשהמציאות מנוגדת לרצוננו, אנחנו סובלים ומרגישים רע. הוא מדגיש נקודה חשובה - אין דבר כזה מציאות שהיא רק טובה או רק רעה...
מבוא ללהרגיש רק טוב, איך להרגיש רק טוב בלי רע? מה זה להרגיש רק טוב? למה אי אפשר להרגיש רק טוב? למה אין טוב בלי רע? האם אפשר להרגיש רק טוב? איך אפשר להרגיש רק טוב בלי רע? האם יש אושר בשלמות? האם אפשרי להיות מאושר בשלמות?
מבוא ללהרגיש רק טוב, איך להרגיש רק טוב בלי רע? מה זה להרגיש רק טוב? למה אי אפשר להרגיש רק טוב? למה אין טוב בלי רע? האם אפשר להרגיש רק טוב? איך אפשר להרגיש רק טוב בלי רע? האם יש אושר בשלמות? האם אפשרי להיות מאושר בשלמות?
...אין טוב בלי רע? האם אפשר להרגיש רק טוב? איך אפשר להרגיש רק טוב בלי רע? האם יש אושר בשלמות? האם אפשרי להיות מאושר בשלמות? מה זה אומר להרגיש רק טוב בלי רע? אליעד כהן מסביר שלכל אדם יש רצון טבעי להרגיש טוב, וכמה שיותר טוב. האדם תמיד יעדיף להרגיש רק טוב, ללא תחושות שליליות. אולם על פי ההיגיון הפשוט, לא ניתן להרגיש רק טוב בלי רע. למה בעצם? ראשית, אליעד מסביר מהו המצב האידיאלי של להרגיש רק טוב. מדובר במצב שבו מתקיימת התאמה מלאה בין הרצון של האדם למציאו...
חשדנות / בניית אמון / יצירת אמון - איך ליצור אמון, על ידי נתינת אמון? איך בונים אמון? איך לבנות אמון? ניהול משא ומתן / לשכנע לקוחות / לשכנע אנשים / בניית אמון / סוגסטיה / יצירת הזדהות
...ליצור אמון, על ידי נתינת אמון? איך בונים אמון? איך לבנות אמון? ניהול משא ומתן לשכנע לקוחות לשכנע אנשים בניית אמון סוגסטיה יצירת הזדהות וכאן אבאר עוד דרך, כיצד באפשרותך ליצור אמון עם אדם אחר, כגון לקוח או סתם מישהו שאתה רוצה לשכנע אותו. והדרך לכך היא, על ידי זה שאתה מראה לו, שאתה עצמך נותן בו אמון! דהיינו, על ידי זה שאתה מראה לו שאתה מאמין לו, הדבר הזה גורם לכך שהוא יותר יאמין בך. והסיבה לכך היא, כי אדם זר שמדבר איתך, הוא חש תחושה בסיסית של זרות ושל...
קורונה ושוק ההון, איך הקורונה משפיעה על שוק ההון? האם הירידות בבורסה בגלל הקורונה הגיוניות? למה הבורסה נופלת בגלל הקורונה? מהי השקעה בבורסה? למה הבורסה עולה? איפה להשקיע את הכסף? השקעה בשוק ההון, לעשות כסף בבורסה
קורונה ושוק ההון, איך הקורונה משפיעה על שוק ההון? האם הירידות בבורסה בגלל הקורונה הגיוניות? למה הבורסה נופלת בגלל הקורונה? מהי השקעה בבורסה? למה הבורסה עולה? איפה להשקיע את הכסף? השקעה בשוק ההון, לעשות כסף בבורסה
...למה הבורסה נופלת בגלל הקורונה? מהי השקעה בבורסה? למה הבורסה עולה? איפה להשקיע את הכסף? השקעה בשוק ההון, לעשות כסף בבורסה האם הירידות בבורסה בעקבות הקורונה הגיוניות? בעקבות משבר הקורונה, נוצר מצב כלכלי מורכב שהביא לירידות חדות בשוק ההון. לכאורה, ניתן לראות בירידות אלו מהלך הגיוני, משום שהמשבר הכלכלי שנוצר בעקבות הקורונה גורם לחברות להיקלע לקשיים. חוסר הוודאות הרב לגבי עתיד הכלכלה והחשש שהמשבר יימשך עוד זמן רב, מייצרים פחד בקרב משקיעים רבים, שגורם...
הארה - מבוא
...בדתות הודו. שבירה זו של המעגל הניצחי של גלגול הנשמות נובע משינוי אישיות חריף (בדרך כלל גם פתאומי ומיידי) המעביר את האדם ממצבו הרגיל למצב תודעתי עליון ונשגב שהינו המושא המרכזי של הדת הבודהיסטית. אדם שעבר הארה מכונה נאור או מואר. ברבות השנים הועתק מושג ההארה ממקורו, אל דתות מזרחיות אחרות כמו ההינדואיזם והגייניזם ובשנים האחרונות הפך מושג זה למקובל מאוד בספרות העידן החדש. הגדרת מצב ההארה בתפיסה הבודהיסטית המקורית מוגדרת ההארה כשחרור האדם מהתאוות,
מה הקשר בין אמונה לבין הצלחה? חלק ג'
...ג הגענו לחלק האחרון של המאמר מה הקשר בין אמונה לבין הצלחה? . החלק שבו נבדוק מהן הדרכים שבאמצעותן ניתן לשנות אמונות. אילו פעולות ביכולתנו לעשות על מנת לשנות את האמונה המגבילה שלנו באמונה חיובית שתקדם אותנו למחוז חפצנו? חלק זה מציע כמה רעיונות טובים שהוכיחו את עצמם כעובדים: 6 דרכים עיקריות לשינוי אמונה בדרך אל הצלחה גדולה יותר: איך משנים אמונה בדרך אל הצלחה? 1. הצהרות לאחר שהפכנו להיות מודעים לאמונתו המגבילה והחלטנו לוותר על הרווח שלנו מלהחזיק בה,...
אימון טיפים להורדה במשקל
...אין באפשרותכם להפוך אותה לאורח חיים! דיאטות כסאח מועדות לפורענות! 95% מהאנשים שעשו דיאטות כסאח, החזירו לעצמם תוך 5 שנים את כל המשקל + 5 קילו נוספים. בנוסף דיאטות כסאח פוגעות במערכת החיסונית פוגעות במצב הרוח והופכות אתכם לעצבניים ולא נעימים לזולת. 2. הורדה במשקל מחייבת פעילות גופנית - את זה כולם יודעים... איך מעלים את המוטיבציה לצאת להליכה או שחיה או למכון כושר? חוקרי הNLP מצאו שאנשים שעושים בקביעות פעילות גופנית פשוט חושבים על התוצאה, הם חושבים על...
חרדים + ערבים עליך ישראל! מורשת ישראל, המורשת היהודית - מה השקר? ומה ללמוד מכך?
...עליך ישראל! מורשת ישראל, המורשת היהודית - מה השקר? ומה ללמוד מכך? לחץ כאן, לצפייה בהרצאת וידאו + MP3 בנושא: חרדים + ערבים עליך ישראל! מורשת ישראל, המורשת היהודית - מה השקר? ומה ללמוד מכך?. שלום לכולם, הפעם אני רוצה לדבר על השכל, ועל המוסר השכל שיש עכשיו בימינו, החרדים, שחיים בחרדה, חרדים ללכת לעבוד, ורוצים ממס הכנסה כסף וכו. ויש את הבעיה הנוספת של הערבים, הערבים רוצים עוד, ולא רוצים לתת להם. ואני לא יגיד הפעם מה אני חושב, שניהם צודקים או שניהם טועים...
לצאת מדיכאון כרוני, חוסר חשק, ומוטיבציה, קבלה ודרגות הרצון
...ולהסביר מדוע ומתי אנו מרגישים שמחים ומדוע אנו מתרוקנים משמחה, לעתים ללא סיבה הנראית לעין. זאת ועוד - ינסה פוסט זה לכסות את נושא הדיכאון כרוני הנגרם לכאורה על פי המדע המודרני בגלל חוסר איזון כימיכלי במוח ובמערכות שונות, ולהסביר כיצד ניתן להתגבר על הבעיה בעזרת שימוש נכון במודעות התאית. הורמונים הם למעשה חומרים כימיכליים המופרשים מבלוטות במוח, המכלול נקרא המערכת האנדוקרינית. ההורמונים משפיעים על תחושת העייפות, התיאבון, החשק המיני וכו.. סרוטונין הוא...
טראומה / הפרעה פוסט טראומטית - מתי נשאלתם ע"י איש מקצוע האם עברתם טראומה?
...עברתם טראומה? טראומה היא נזק שנגרם לאדם בגוף ו או בנפש, אשר בעקבותיו נשבר עולמו לרסיסים. בטראומה עומד הנפגע חסר ישע לנוכח כוח החזק ממנו וחווה אימה, אובדן וחוסר שליטה. ממחקרים בארץ, ידוע שלפחות אחד מכל עשרה אנשים עבר טראומה בחייו, בפועל ניתן למצוא רבים יותר. (ככלל מדינת ישראל הנאבקת על קיומה מיום היוולדה, נושאת בצילה מציאות טראומטית). במצב טראומה התגובות הגופניות והנפשיות מכוונות למצב הסכנה. מערכת העצבים עוברת למצב של דריכות ומחוללת שינוים בתפיסות...
שמן עץ התה לשימוש במגוון רחב של בעיות
...שמחזקים בצורה משמעותית את המערכת החיסונית. יעיל למניעת וריפוי מחלות, להתקררות, שיעול, שפעת. השמן מחטא, אנטי - ויראלי, אנטי - פטרייתי, משכך כאבים, ומשמש לטיפול במגוון בעיות של דרכי הנשימה כמו שיעול, נזלת, סינוסיטיס, דלקות בגרון. לבעיות עור כמו חתכים, כוויות, הכשות, עקיצות הרפס, פריחה, אקזמה, פסוריאזיס, פטריות עור וציפורניים, ציפורן חודרת, אקנה, תפרחת חיתולים, יבלות, טחורים חיצוניים, פיסורה, פטמות סדוקות ופרונקלים. משמש נגד זיהומים ופטריות בדרכי השתן...
זיכרון - הגוף זוכר
...הגוף זוכר הגוף שלנו זוכר תקופות קשות שבהם חווה מתח גבוה. המוח שלנו עובד על חשמל וכשאנו חווים מתח גבוה אנו צורכים כמות גדולה של חשמל שעובדת ופועלת על מערכת העצבים שלנו. הגוף וכך תא בגוף זוכר איך פעלה מערכת העצבים במתח גבוה ומה חווינו. הזיכרון פועל בתת מודע שלנו באופן אוטומטי ומגיב כמעט לכל דבר מהמנגנון ההשרדותי שקיים בנו של ברח או הילחם. אלה הם שאריות של מערכת העצבים שחוותה עוצמה אדירה של חשמל והגוף לא ידע איך להתמודד עם זה. ואיך לפרוק את זה? לכן...
משא או מסע - לא כובד המשא מכריע אותנו, אלא איך שאנו נושאים אותו
...שאנו נושאים אותו חברה אמרה לי היום ורדית, קשה לי שאלתי מדוע? קשה לי נפשית, כל השנה האחרונה לא הולך לי התגרשתי עברתי עיר אחרת עם הבן שלי פתחתי זוגיות עם גבר שחשבתי שאוהב אותי פתאום מסתבר לי שהוא ואני לא שותפים יחד חשבתי לפתוח דף חדש, חיים חדשים עם יציבות ופתאום זה לא מה שתיכננתי נפשית אני לא מסוגלת, אני מתמוטטת, אין לי כוח יותר אין לי את החוזק הנפשי ואין מה לשנות כזאת אני זה האופי שלי אמרתי לה תרגעי על מה את שמה את הדגש בכלל בחיים? יש לך בן נפלא שאוהב...
הגיע הזמן לקפוץ למים העמוקים
...האם אתם זוכרים איך למדתם לרכב על אופניים? האם אתם זוכרים איך לימדו אתכם לשחות? האמת שאני זוכר את זה טוב מאוד ואני רוצה לספר לכם על החוויה האישית שלי, לא בגלל שהיא החוויה שלי, אלא בגלל שיש בה מסר יקר (ואולי אפילו כמה מסרים) בנושא הצלחה, שחשוב לי להעביר לכם! אני לא זוכר מה למדתי קודם... לרכב על אופניים או לשחות, אבל בחרתי להתחיל מהסיפור על האופניים. אני זוכר את אותם ימים, ימי קיץ, אבא שואל: אתה מוכן? מקפלים ביחד את האופניים (היו לי אופניים מוזרות,...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על התפלגות
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: התפלגות, איך להתמודד עם גירושין? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך להצליח בזוגיות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך להאמין בעצמך? איך להיגמל מהימורים? איך ליצור אהבה? איך לשפר את הזיכרון? איך לפרש חלומות? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך לפתח יכולות חשיבה? איך למצוא זוגיות? איך לעשות יותר כסף? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך לנהל את הזמן? איך להעביר ביקורת בונה? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך להיות מאושר ושמח? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לשתול מחשבות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך להעריך את עצמך? איך לא להישחק בעבודה? איך לשנות תכונות אופי? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך להשיג ביטחון עצמי? איך לקבל החלטות? איך לחנך ילדים? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך להצליח בראיון עבודה ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: התפלגות, איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם אכזבות? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם בדידות? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? כעס ועצבים? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים? איך להתמודד עם עצבות? דיכאון? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? איך להיות מאושר? למה יש רע בעולם? האם יש משמעות לחיים? למה יש רע וסבל בעולם? איך להיות הכי חכם בעולם? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? איך נוצר העולם? האם הכל אפשרי? האם אפשר לדעת הכל? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? מי ברא את אלוהים? האם יש או אין אלוהים? האם יש אמת מוחלטת? האם לדומם יש תודעה? האם יש בחירה חופשית? איך נוצר העולם? בשביל מה לחיות? האם באמת הכל לטובה? למה העולם קיים? מה יש מעבר לזמן ולמקום? מה המשמעות של החיים? איך להנות בחיים? האם יש הבדל בין חלום למציאות? אולי אנחנו במטריקס? למה לא להתאבד? האם המציאות היא טובה או רעה? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? מהי תכלית ומשמעות החיים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא מאמן אישי לדיאטה, טיפול הוליסטי, מאמן פרטי בנושא התפלגות - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.1250 שניות - עכשיו 19_07_2025 השעה 23:16:26 - wesi4