ידע
להצליח
⭐⭐⭐⭐⭐
הדפסה התנהלות אסרטיבית ✔אסרטיביות או התנהלות אסרטיבית? מה היא אסרטיביות? ממה היא נובעת? האם היא נלמדת או נרכשת? ✔מאמר זה יתייחס יותר ל"התנהלות...
הצטרף לחברים באתר!
שם
סיסמא
לחץ כאן
להתחבר לאתר!
💖
הספרים שמומלצים לך:
להצליח בחיים
ולהיות מאושר!






🖨אסרטיביות או התנהלות אסרטיבית? מה היא אסרטיביות? ממה היא נובעת? האם היא נלמדת או נרכשת?
מאמר זה יתייחס יותר ל"התנהלות אסרטיבית" או ל"תקשורת אפקטיבית" מאשר למונח "אסרטיביות", מאחר שאני רואה אסרטיביות כמכלול של התנהלויות, הן ברמה המילולית והן ברמה הבלתי מילולית. התנהלות אסרטיביות אם כך, יכולה להיות מורכבת ממספר פעולות או אמירות. התנהלות אסרטיביות באה לידי ביטוי לא רק ביכולת "לעמוד על שלי" אלא גם לדעת מה להגיד, מול מי, מתי, לטובת קידום מטרותיך.

יש מצבים שונים המצריכים התנהלות אסרטיבית ובעצם, זה מקיף את חיינו כל הזמן. כאשר שואלים, מבקשים, מאשימים או שעליי לקבל משהו שמגיע לי לטענתי.

יש שמפרשים אסרטיביות כיכולת לעמוד על שלי למול בקשות שאינני רוצה לבצע. אני רואה, התנהלות אסרטיבית, ככזו הכרוכה ביכולת להציב את נקודת המבט שלי למול נקודת המבט של אחרים ולעמוד על האמת שבמציאות, ללא קשר בהכרח לתוצאות ההתנהלות.

כאשר מדובר במערכת יחסים, התנהלות אסרטיבית מאפשרת לי להסביר את התנהלותי בצורה שאינה מתנצלת או מתנצחת ולשים את הדברים על דיוקם בנוגע להתנהלות בתוך מערכת יחסים. זאת ללא האשמה עצמית או האשמה לכיוון האדם שמולי.

מאיזה מקום התנהלות אסרטיבית מגיעה? התנהלות אסרטיבית נובעת ומושפעת מהתפיסה העצמית שלך את עצמך. התנהלות אסרטיבית מתחזקת בעקבות הערכה עצמית מאוזנת, ללא הערכת יתר או ללא זלזול בעצמי. כאשר אני שמה את הערך שלי במקום הנכון והמדויק, משם תגיע התנהלות אסרטיבית אפקטיבית. התנהלות אסרטיבית מגיעה מהיגיון בריא המפרש את המציאות בצורה המדויקת ביותר, או נותן השערות מדויקות.

איך אני יודעת שהתנהלתי בצורה אסרטיבית? למעשה, רגשית, אסרטיביות באה ממקום של תחושת שליטה עצמית. מותר לכעוס, אך זה לא הרגש השולט. אם כך, אבחן מה אני מרגישה באותו רגע ומה עוצמת הרגש המתבטא במהלך ו/או אחרי ההתנהלות מול האדם שלפניי. זעם לדוגמה, יכול להוביל להרמת טונים בדיבור ובכך אף לתוקפנות.

כאשר מווסתים את הרגש, ההתנהלות עשויה להיות יותר אסרטיבית. כשהתגובה באה מתוך יכולת לווסת את הרגש, כלומר, היכולת לכעוס, ולאפשר לרגש להירגע, ניתן להבין כי מדובר בתגובה שבאה מתוך תחושה של "שליטה עצמית", של כבוד עצמי מצד אחד ואי דריסת כבודו של האחר מאידך.

אתה בטח שואל ובצדק, מה אם אני מתקשה לשלוט על רגשותיי בעתות מסוימות? ובכן, רגש נובע ממחשבה. על כן, כדי להציג התנהלות אסרטיבית ישנם מספר תנאים בתפיסה ובחשיבה לגבי המציאות. תגובה אסרטיבית מצריכה הבנה, מצד אחד, של המניעים שלי ושל נקודת המבט שלי, באם זה תפקיד בעבודה, מהלך יום עבודה וכל מה שקשור להתנהלות שעלי לבצע. מצד שני, תגובה אסרטיבית מצריכה גם הבנה של המניעים של הצד השני. כלומר, בעצם לשים את עצמי בנעליו של האחר. היכולת לשים את עצמי בנעליו של האחר, יחד עם היכולת לחזור לנעליים שלי, יוצרת איזון בהבנה של שני הצדדים. בכך, ניתן לבנות תגובה שמשרתת מטרה נעלה.

במקרה שאדם לא נכנס לנעליו של הצד השני, הוא עשוי לא להבין את מניעיו, יתכן שיתקוף, יאשים, לא יקשיב לאחר. בעצם, עשוי להיווצר דו שיח עוין ולא קשוב, שמוביל לדרך ללא מוצא. מאידך, סיטואציה שבה האדם נכנס לנעליו של האחר, אך נשאר שם, ללא מעבר חזרה ל"נעליו" שלו, עשוי להגיב בצורה שהיא ותרנית, מתנצלת ולא מבטאת את הדיוק בסיטואציה ובמציאות עצמה.

אז מה זה אומר? הווה אומר שעל מנת לדייק את האמת, עליך לבחון את מחשבותיך. במידה ויש לך מחשבות שמנוסחות כמו כללים בדמות של דרישות, כמו הציפייה שהאדם שמולך צריך ו\או חייב לתת לך משהו, לעשות עבורך דבר מסוים, ככל הנראה תכעס שאינך מקבל את אותו דבר ותגובתך תתעצב בהתאם. עליך לשאול את עצמך: "האם הנחות היסוד שלי נכונות והולמות את ההיגיון הבריא?". "האם אכן, הוא אמור \ חייב \ צריך לספק לי את אותו מענה שאני מצפה לו? האם זה בהכרח חוק בל יעבור, בכל מקום, זמן, סיטואציה ?". שאלה זו כבר נותנת פרופורציה אחרת לסוגיה.

צעד נוסף על מנת לבחון את דרישותיך, מצריכה לחזור לנעליו של האדם השני. החשיבה צריכה להיות מכוונת לשאלות: מה הם הדברים שהוא מתעסק בהם, מה המשימות שעליו לבצע. לאחר ניתוח הגיוני של שאלות מעין אלו, ניתן להבין האם ביכולתך לבוא בדרישות או לאו.

כמובן, שתמיד ניתן לבוא בדרישות. אך, האם מול כל אדם? בכל סיטואציה? כל דרישה? באיזו רמה לבוא עם הדרישה, על מה להתפשר ועל מה לא? מה אשיג בכך שאבוא בדרישות יתר לאותם אנשים? האם אשיג שיתוף פעולה בעת הצורך? האם אני עשויה להפסיד משהו אולי? אולי יש דרך אחרת, שלא חשבתי עליה, על מנת להשיג את מבוקשי?

אינני באה לשכנע שלא לדרוש דברים, אך יש לבחון את הדרישה, את המהות שלה, את הציפייה מאותו אדם או ספק שירות, מה היה תיאום הציפיות לפני כן במידה והתבצע. יש לבחון את ההיבטים האלה בבואנו לדרוש דברים שלדעתנו מגיעים לנו.

בעניין השאלה שמעסיקה רבים, האם אסרטיביות הנה נלמדת או נרכשת: אני מאמינה, כי לכל אחד ואחת יש יכולת לאסרטיביות, אסרטיביות הנה מיומנות שניתנת לפיתוח, על ידי הבנה מעמיקה של המציאות, תפיסת המציאות והסובבים אותנו וההיגיון שאנחנו מפעילים בבואנו להחליט איזו תגובה להפעיל.

שאלה נוספת: האם התנהלות אסרטיבית, תנאי בהגדרתה, היא כי היא תשיג את התוצאות שאני רוצה שהיא תשיג? בהקשר זה, אנשים רבים טוענים ומעידים על עצמם, לעיתים שלא בצדק, כי "אני לא מספיק אסרטיבי/ת" - מאחר שלא הושגו תוצאות. ובכן, כדי לענות על שאלה זו, יש לענות על השאלות הבאות: מה אני רוצה? עד כמה זה באמת חשוב? נסיים בכך, כי למען האמת, התנהלות אסרטיבית אינה קשורה לתוצאה, היא פשוט קשורה להתנהלות עצמה, איך התנהלתי. יתכן כי התנהלתי בצורה אסרטיבית, אך יחד עם זאת, לא כל דבר תחת שליטתי.

על כן, לפני שתוהים או טוענים כי "אני לא מספיק אסרטיבי/ת", יש לשאול, למה אני רוצה לגלות תגובה אסרטיבית? מה אני רוצה להשיג באמת, האם אני עומדת על שלי כדי לעמוד על שלי, כדי לשמור על הכבוד שלי, ועל מה שנחשב כ"צודק" בעיני, או שאני אסרטיבית כדי להשיג מטרה שהיא קשורה למשהו שאני פשוט רוצה?

להלן תרגיל פשוט, אותו ניתן לבצע לגבי סיטואציות שונות הקשורות לצורך בהתנהלות אסרטיבית:

להלן דוגמה לסיטואציה שיכולה להתרחש בין חברות:

את אצל חברה שלא ראית כמה חודשים טובים והיא עסוקה עם השותף וחבריו, לא נותנת לך תשומת הלב שאת מצפה לה. מה תעשי?

תזרקי לאוויר, בצורה הומוריסטית: "אני בסוף ארגיש בבית"

תלכי לחדר שלה מבלי לדבר, להתעסק בדברים שהם שלך, לא בכעס או התמרמרות.

תגידי לה "לא התראינו זמן מה, והתגעגעתי אלייך, מה אנחנו עושות עכשיו?"

תעירי לה בצורה כועסת "חודשים לא התראינו ואת לא מתייחסת אליי"

תצאי מהבית בכעס.

ניתוח הסיטואציה:

השלב הראשון - מטרתו לתת פרופורציות אחרות לסיטואציה. יש לבחון את הסיטואציה מנקודת מבט מרחבית ותלת ממדית:

האם כל פעם שאתן נפגשות היא מתעלמת ממך? ממש כל הזמן? חלק מהפעמים, לחלוטין?

במידה וכן - בהזדמנות ששתיכן רגועות והקשר חשוב לך, ניתן לשוחח על הנושא

במידה ולא - כנראה שהיא רוצה את הקשר, אך בסיטואציה הספציפית הזו, היא מגיבה כך מסיבות שונות, מה שמוביל אותנו לשלב הבא.

בשלב השני, נחשוב על נקודת המבט של הצד השני תוך ניתוח סיבות התנהלותו. אם כך, נשים את עצמנו בנעליה של החברה, יתכן שהיא מתעסקת אתם ומעט מתעלמת ממך, מאחר ש:

יש לה עניין במשהו שהם עושים

חשוב לה הקשר עם השותף וזו דרך לפתח את הקשר

היא מתגעגעת אלייך אך מעט בורחת מהקשר מחשש שלא תתראו שוב

היא לא מתגעגעת אלייך, לא רוצה קשר איתך, ומעדיפה שתלכי.

נפתח את הסיבות האפשריות לתגובה של החברה. נבחן את הפרשנויות לכל הכיוונים, לטוב ולרע, גם אם זה נשמע לא הגיוני. לאחר שפותחים את האופציות, ולא מסיקים מסקנות על אופציה אחת, יותר קל לגשת למקרה בצורה נעימה.

הטקטיקות והתגובות שתגיבי נובעות מהפרשנות שתתני לסיטואציה.

ברור, שהאופציות העדיפות לתגובה, בהנחה שהיא וגם את, מעוניינות בקשר, הן אופציות 1\2\3. אופציות אלו, משרות אווירה יותר נעימה, ולא נובעות מכעס אלא מהבנה אמתית של הסיטואציה.

מעוניין\ת ללמוד עוד על התנהלות אסרטיבית?
סיטואציה דימוי עצמי תרגילים פשוטים הרגשה של שליטה אני לא אוהב את עצמי להשיג לא אוהבת את עצמי בחורה רוגע כבוד עצמי הערכה עצמית רעה אסרטיביות אסרטיבית התנהלות התנהלות אסרטיבית למידה מנהל ניהול
תרגיל לבדיקת הפרשנות שלך לשיפור תקשורת בין - אישית
... אישית להלן תרגיל פשוט, אותו ניתן לבצע לגבי סיטואציות שונות הקשורות לצורך בהתנהלות אסרטיבית . בתרגיל תוכל לבחון את הפרשנויות שלך. האם אתה נוטה לפרש את התנהגות האחר בצורה שלילית או חיובית? האם ...
ספרים מומלצים עבורך - ספרים על התנהלות אסרטיבית
 👈1 ב 150  👈4 ב 400     ☎️ 050-3331-331    שליח עד אליך - בחינם!
הצלחה אהבה וחיים טובים - הספר על: התנהלות אסרטיבית, איך לחנך ילדים? איך לשכנע אנשים ולקוחות? איך לפתח חשיבה יצירתית? איך להיגמל מהימורים? איך ליצור מוטיבציה ולהשיג מטרות? איך לטפל בהתנגדויות מכירה? איך למכור מוצר ללקוחות? איך לשפר את הזיכרון? איך לדעת איזה מקצוע מתאים לך? איך לפרש חלומות? איך לדעת אם מישהו מתאים לך? איך להצליח בראיון עבודה? איך להאמין בעצמך? איך לפתח יכולות חשיבה? איך לשתול מחשבות? איך להתמודד עם גירושין? איך לעשות יותר כסף? איך לא להישחק בעבודה? איך לנהל את הזמן? איך להשיג ביטחון עצמי? איך להצליח בזוגיות? איך למצוא זוגיות? איך לגרום למישהו לאהוב אותך? איך להתמודד עם אובססיות והתמכרויות? איך לקבל החלטות? איך להתמודד עם דיכאון ותחושות רעות? איך ליצור אהבה? איך להיות מאושר ושמח? איך להעריך את עצמך? איך להצליח בדיאטה ולשמור על המשקל? איך לשנות תכונות אופי? איך לחשוב בחשיבה חיובית? איך להעביר ביקורת בונה ועוד...

שקט נפשי אמיתי - הספר על: התנהלות אסרטיבית, דיכאון? איך להתמודד עם בדידות? איך להשיג איזון נפשי? איך להתמודד עם חרדות + פחדים של ילדים? איך להתמודד עם פחד קהל ופחד במה / פחד להתחיל עם בחורות / פחד להשתגע / פחד לאבד שליטה / חרדת נטישה / פחד מכישלון / פחד מוות / פחד ממחלות / פחד לקבל החלטה / פחד ממחויבות / פחד מבגידה / פחד מיסטי / פחד ממבחנים / חרדה כללית / פחד לא ידוע / פחד מפיטורים / פחד ממכירות / פחד מהצלחה / פחד לא הגיוני ועוד? איך להתמודד עם בעיות ריכוז והפרעת קשב וריכוז? איך להתמודד עם לחץ? איך להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז? איך להתמודד עם OCD / הפרעה טורדנית כפייתית / אובססיות / התנהגות כפייתית? איך להתמודד עם הזיות / דמיונות שווא / פרנויות / סכיזופרניה / הפרעת אישיות גבולית? איך להתמודד עם שמיעת קולות בראש? איך להתמודד עם הפרעות התנהגות אצל ילדים? איך להתמודד עם טראומה ופוסט טראומה? איך להתמודד עם אהבה אובססיבית? כעס ועצבים? איך לשכוח אקסים ולא להתגעגע? איך להתמודד עם רגשות אשם ושנאה עצמית? מועקות נפשיות וייאוש? איך להתמודד עם תסמינים של חרדה? איך להתמודד עם התקפי חרדה ופאניקה? איך להתמודד עם ביישנות וחרדה חברתית? איך להתמודד עם כל סוגי הפחדים והחרדות שיש? איך להתמודד עם חלומות מפחידים וסיוטים בשינה? איך להתמודד עם אכזבות? איך להתמודד עם עצבות? איך להתמודד עם מאניה דיפרסיה ועם מצבי רוח משתנים ועוד...

להיות אלוהים, 2 חלקים - הספר על: למה יש רע בעולם? איך נוצרים רצונות / מחשבות / רגשות? האם באמת הכל לטובה? אולי אנחנו במטריקס? האם המציאות היא טובה או רעה? האם יש אמת מוחלטת? מי ברא את אלוהים? האם הכל אפשרי? האם יש בחירה חופשית? האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ ויקומים מקבילים? למה לא להתאבד? למה חוקי הפיזיקה כפי שהם? בשביל מה לחיות? איך להיות הכי חכם בעולם? איך נוצר העולם? האם יש נשמה וחיים אחרי המוות? איך נוצר העולם? מה יש מעבר לשכל וללוגיקה? למה העולם קיים? האם יש משמעות לחיים? האם יש או אין אלוהים? מה המשמעות של החיים? האם אפשר לדעת הכל? איך להנות בחיים? האם לדומם יש תודעה? האם יש הבדל בין חלום למציאות? למה יש רע וסבל בעולם? מה יש מעבר לזמן ולמקום? איך להשיג שלמות ואושר מוחלט? איך להיות מאושר? מהי תכלית ומשמעות החיים ועוד...
רק כאן באתר! ✨ להנאתך, 10,000+ שעות של תכנים בלעדיים! ✨ מאת אליעד כהן!
לפניך חלק מהנושאים שבאתר... מה מעניין אותך?

חפש:   מיין:

האתר Yeda.EIP.co.il נותן לך תכנים בנושא אימון אישי לדיאטה, מאמן אישי בתל אביב, מאמן אישי למנהלים בתחום התנהלות אסרטיבית - ללא הגבלה! לקביעת פגישה אישית / ייעוץ טלפוני אישי / הזמנת הספרים - צור/י עכשיו קשר: 050-3331-331
© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן
דף זה הופיע ב 0.1836 שניות - עכשיו 07_07_2025 השעה 15:24:03 - wesi4