הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=858703
תורת חמש הפאזות בעולם הרפואה והפילוסופיה הסינית

מבוא:

מאז ומעולם שאף האדם הסיני להבין את העולם הסובב אותו. הניסיון לתרגם את תופעות הטבע למושגים המוכרים לו, לווה את האדם מראשית התפתחותו האבולוציונית. בסביבות המאה החמישית - שישית לפני הספירה מופיעות כמעט בו זמנית התחלות פילוסופיות משמעותיות ביותר במקומות שונים לחלוטין זה מזה. לחלק מאותן רעיונות מרכיבים משותפים רבים.

הפילוסוף הסיני ניסה לתרגם מושגי מאקרו של העולם למושגי מיקרו של האדם ולהפך. היבטים אילו מאחדים את תופעות הטבע החיצוניות עם אילו המתרחשות בגופו של האדם. כך מתפתחת חמש הפאזות על ידי בתי ספר ופילוסופים שונים, לעתים במקביל להתפתחויות פילוסופיות ביוון. בשני מקומות אילו היה גם ניסיון ליישם את תורות האלמנטים בתחומי הרפואה.

ה - Wu Xing היא תורת חמש הפאזות, או בתרגומים שונים חמש התנועות או חמשת האלמנטים. אילו מוזכרים לראשונה במאה ה - 5 לפני הספירה. תפיסה זו פותחה על ידי האסכולה הנטורליסטית, הידועה גם בשם "Yin Yang School' שנים רבות לאחר פיתוח תפיסת היין והיאנג. שתי התורות שולבו זו בזו ושימשו מסגרת להבנת תחומים שונים בעולם הטבע, החל מהאדם, אבריו ומחלותיו, דרך עונות השנה, ועד תופעות חברה וכלכלה. ב 2500 שנות קיום התפיסה היו עליות וירידות בפופולאריות שלה כשיטה רפואית - טיפולית.

חמש הפאזות מתייחסות זו לזו באופנים שונים. השתנויות אלו מציגות מגוון התופעות והתהליכים שבין שמיים וארץ. האדם הוא חלק מהוויה זו ומכיל בתוכו את כל הפאזות: לכל פאזה מיוחסים איברים, מרידיאנים, רקמות, נוזלי גוף וחומרים שונים שבגופינו. השילוב הנכון והמאוזן שלהם יקנה בריאות בעוד חסר או השתלטות של פאזה אחת על השנייה עלול להביא לדיסהרמוניה ומחלה. הפאזות נמצאות כל הזמן בתהליך דינאמי של מעבר מאחת לשנייה, של יצירת האחת את השנייה (דרך המעגל הבונה) ובקרה (דרך המעגל המבקר). מאמר זה מתייחס לכל פאזה בנפרד ואינו מתמקד ביחסי הגומלין שבין הפאזות השונות.

תיאור הפאזות ואופיין:

קיימות חמש פאזות: מים, עץ, אש, מתכת ואדמה. בנוסח אחד, עתיק ביותר, מסודרות ארבע פאזות במעגל שבמרכזו נמצאת האדמה וכל היסודות האחרים מתחברים אליה. בנוסח מאוחר יותר ממוקמת האדמה אף היא על קו המעגל בין יסודות האש והמתכת. אך גם בנוסח המתקדם יש לאלמנט האדמה מקום מיוחד: היא מהווה נקודה בה החיים נוצרים, היא מעניקה את החיים לאחרים.

אפשר שהמושג אלמנט תורגם שלא כהלכה ונלקח מהתפיסה היוונית, שם כל אלמנט (או יסוד) עומד בפני עצמו והתופעות החומריות בטבע הן עירוב בין האלמנטים השונים. התפיסה הסינית רואה ב'אלמנטים' משהו דינאמי, זורם המשתנה ללא הרף ומחליף תפקידים מרגע לרגע. כך גם הפאזות המוכרות בעולם הכימיה כגז, נוזל ומוצק. הם אותו דבר אך בשונות מקסימאלית. קיימת דינאמיות ותחלופה בניהם בלי שהמרכיב המהותי ישתנה. מצבים פיזיים שונים בטבע מעבירים מרכיב אחד מפאזה לפאזה וחוזר חלילה. על כן הם מצויים במעגל.

פאזות אלו מוצאות את מיקומן גם על מפת היין והיאנג כצירופים של השתלבות והיפרדות היין והיאנג. כל פאזה מתקשרת לעונה בשנה, לחלק מהיממה, לכיוון, לטעם, צבע, ריח, צליל מוסיקלי, טיפוס אישיות, איבר בגוף ועוד.


* www.tmurot.org.il/article.asp?id=267

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן