הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=8542453
ראיון עבודה - נפלאות יצירת קשר עין בראיון עבודה

נפלאות יצירת קשר עין בראיון עבודה

שפת גוף כעצמה היא נושא מרתק. היכולת להיכנס לראשו של האחר ולהבין למה הוא מתכוון בתנועות הגוף. הנושא הופך לבעיה בראיון עבודה בו אתה גם קורא וגם ניקרא. כלומר, המראיין קורא את שפת הגוף שלך ובונה פרופיל לתכונותיך. במקביל, אתה קורא את שלו ומבין לפיהן בעיקר האם יש לך סיכוי להתקבל לעבודה או לא. כלומר, קורים הרבה דברים משמעותיים במרחב הזה שבין המראיין למרואיין.

במאמר זה ארצה לבודד מכל עולמה הרחב של שפת הגוף את "קשר העין" כמרכיב דומיננטי בהגדלת סיכוייך לעבור את הראיון בהצלחה.

גש למראה והסתכל בתוך עינייך. הסתכל שוב ושוב. מה אתה רואה? נכון - אישון. חשבת פעם איך אומרים אישון באנגלית? התשובה היא Pupil. כן, אישון באנגלית זהו Pupil, אותה מילה שכולנו מכירים כתלמיד. עכשיו נפרק את המילה אישון ונראה שמדובר ב"איש קטן" (איש - ון). ממש כמו ילדון, פעוטון, טרקטורון. תוספת ה - און לשם העצם מצביעה על אותו מושג אבל בקטן (תבדקו בשפה הרוסית= "זרצ'וק", או בערבית= "בסבוס". אגב, אם תזכרו טוב, תראו גם שיש כזה שיר).

אז מה הקשר בין כל זה לשפת גוף בראיון עבודה?

מאז שהגענו לעולם, אנו לומדים על עצמנו באמצעות תגובות של אחרים. בכך בונים לעצמנו דימוי, שאינו בהכרח נכון! אבל זהו הדימוי איתו אנו גדלים, ממשיכים לתחזקו ולחפש דוגמאות המוכיחות את נכונותו. עד שמתרחש לו אירוע מתקן שיוצר חוויה מתקנת חיובית. פה נשאלת השאלה האם ניקח את ההבנה הזו בשתי ידיים ונששנה משהו בדימוי שלנו את עצמנו? וכל זה בגלל ש"פעם אמרו לנו שאנחנו טובים ב... " או "פעם אמרו לנו שאנחנו גרועים ב... ".

לדוגמא: איך אני יודע אם אני חכם? פשוט מאוד. אמרו לי, או שלמדתי זאת באמצעות הצלחות במדדים כמו מבחנים. כלומר, באותה המידה בה יתכן שקבלנו פידבקים מהסביבה שעיצבו אותנו לחשוב על עצמנו שאנחנו חכמים, יתכן שקבלנו פידבקים מהסביבה שעיצבו אותנו לחשוב על עצמנו שאיננו מוצלחים ואין לנו מה לומר לעולם. באותה מידה, למדנו מהסביבה אם אנו יפים או לא, בעלי יתרון יחסי על אחרים בתחום מסוים או לא, ועוד שאר מאפיינים ותכונות. וכל זה למרות שהוכח לא מכבר שיופי הוא עניין תרבותי.

כעת, אם תסתכלו היטב ומקרוב בעינו הפקוחה של האחר, תגלו שאתם רואים השתקפות של עצמכם, אבל בקטן. האיש הקטן שנמצא לו שם הוא לא אחר מאשר - אתם. הנה האישון המדובר, אותו איש קטן הנמצא לו בעינו של האחר, דרכו אתם לומדים להעריך את רמת ביצועיכם בתחומים שונים של החיים.

בואו נחזור לראיון. נניח שהתחלתם לספר על עצמכם והמראיין מתעסק בערימת ניירות שעל שולחנו. ההנחה הראשונה שתחשבו היא שאינכם מעניינים אותו. זה הפידבק שקבלתם מהאחר, במקרה זה הסקתם תיאורטית בלבד, ורק באמצעות היעדר קשר העין של המראיין עמכם, על רמת הביצועים הנמוכה שלכם, דבר שעלול להביא עימו ירידה בבטחון העצמי ומפה עלולה להתחיל בפועל רמת ביצועים נמוכה בראיון. זכרו שמדובר באפקט "הדלת המסתובבת", שהרי במקרה בו תתרגשו או שתאבדו מיקוד ולא תביטו בעיני המראיין, מיד יהפוך המראיין היושב מולכם למומחה עולמי בפירוש שפת גוף ויקבע כי אתם נטולי בטחון עצמי, אמינות, רצינות, נינוחות ושאר תכונות אותן חשוב שתוכיחו כקיימות באופן חיובי.

למתעניינים מעבר, מדובר בתהליך קוגניטיבי טבעי לחלוטין הנקרא בשפה המקצועית "הטיית אישוש", בו אנו כבני אדם, אוספים מידע אודות האחר בשניות הראשונות להיכרות ככלי לקביעת הרושם הראשוני, אותו מאוד קשה לשנות בהמשך (שהרי לא במקרה השימוש במילה "קביעת" רושם ראשוני ולא "הנחת" רושם ראשוני").

לסיכום, הנה 6 טיפים שיעזרו לכם לשפר ביצועים בראיון:

1. עיניו של המראיין - הן התרגום בגוף הסרט לקריאת מחשבותיו.

2. פרשנות - ייתכן שלא פירשתם נכון את שפת גופו ואתם בכיוון הנכון.

3. קשר עין מתמיד - התנהגות המשדרת ביטחון.

4. היו ברורים לפרשנות - מתרגשים ולא מתסכלים בעיניים, אמרו שאתם מתרגשים.

5. מבט עומק מייצר הקשבה - "חפשו" את ה"איש הקטן" שלכם בעיניו של המראיין.

6. אפקט "הדלת המסתובבת" - שני הצדדים גם משדרים וגם מפרשים במקביל.

בהצלחה!

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן