הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=8144
גמילה מעישון - מבוא

גמילה מעישון היא תהליך הפסקת העישון. תהליך זה אינו פשוט בשל ההתמכרות הנגרמת כתוצאה מפעולת העישון.

תוכן עניינים:

1 גורמים להתמכרות לעישון

2 שיטות לגמילה מעישון 2.1 שינויים לטובה בעקבות הטיפול

גורמים להתמכרות לעישון:

מכיוון שהתמכרות לעישון יכולה להיגרם מכמה סיבות; ראשית יברר המטפל (פסיכולוג או רופא) יחד עם המטופל מהן הסיבות העיקריות שגורמות אצלו את ההתמכרות ובהתאם לכך יתאים את הטיפול. להלן מספר טיפולים אפשריים וניתן לשלב מספר טיפולים יחדיו ליעילות מרבית:

התרגלות: חקרו ומצאו שכל פעולה שמשתמשים בה בקביעות לאורך שלושה שבועות הופכת להרגל אוטומטי.

כך למשל אם אדם ימשוך לעצמו את אגודלו לאורך שלושה שבועות הוא ימשיך לעשות כן לשארית חייו באופן אוטומטי. הרגלים קשורים למצבים ספציפיים. כך למשל ניתן ליצור הרגל לאכילת בננה בסיום כל ארוחה. כך נוצרים טריגרים המפעילים את הצורך בסיגריה הקשורים למצבים רבים בחיי היום - יום. על מנת לשבור הרגל באופן כמעט מלא יש להתמיד בהפסקה מוחלטת של עישון לשלושה שבועות.

חיסול מוחלט של ההרגל אורך חודשים נוספים.

התמכרות פיזית: במוח האדם קיימים קולטנים לאצטילכולין, שאליהם נקשר הניקוטין בעת השימוש בסיגריות. מספר הקולטנים נקבע בשלב העוברי. הקולטנים רדומים בתחילה, אולם אם האדם מתחיל לעשן הם מופעלים במהירות רבה - סיגריה או שתיים די בהן להביא את הקולטנים למצב פעילות מלאה.

אי - סיפוק הקולטנים מתבטא בתחושת דחק עזה. הפסקת עישון מוחלטת לאורך חמישה ימים מחזירה את הקולטנים למצב רדום.

יש המסתייעים בטיפול תרופתי כשלב ביניים לפני ההפסקה המוחלטת של צריכת הניקוטין: משאפי ניקוטין, מסטיק ניקוטין ותרופות כגון "זייבן" ו"צ'אמפיקס".

שמירת איזון חומצה - בסיס: הניקוטין הוא בסיס חזק למדי. בשלב יצירת ההתמכרות הגוף מפצה על עודף הבסיס ביצירת הרגלי אכילה של מזונות המעודדים יצירת חומצות (כגון בשר, ביצים וחומוס) ובהגברת יצירת החומצות. כדי ליצור איזון חומצה בסיס, ניתן לצרוך כמויות מוגברות של מזונות בסיסיים: ירקות, דבלים (תאנים יבשות) שזיפים מיובשים ושקדים.

תלות רגשית: אדם מעשן לאורך תקופה ארוכה עשוי לקבל את העישון כחלק מדימויו העצמי, דבר שמקשה על הפרידה ממנו בעת הגמילה מהעישון. גורם זה לעתים מכשיל תהליכי גמילה, לפעמים שנים לאחר הפסקת העישון עצמה. תלות זו משתנה מאדם לאדם. קבוצת תמיכה עוזרת במקרים רבים, וגם תמיכה רגשית חזקה של האנשים הקרובים לנגמלים היא חשובה. מדובר בתהליך מתמשך לאורך שנים.

שיטות לגמילה מעישון:

השיטות לגמילה מעישון כוללות לצד כוח רצון גם שיטות תרופתיות, טיפולים פסיכולוגיים, דיקור סיני, הדרכה התנהגותית, וטיפול באמצעות תחליפי ניקוטין. השיטות מותאמת לכל מטופל בהתאם למקרהו וייתכן מקרה בו ישלבו כמה שיטות:

תרופות מרשם - זייבן (Zyban): תרופת מרשם להפסקת עישון שאושרה על ידי ה - FDA האמריקני ב - 1997. התרופה (שם גנרי בופרופיון) אינה מכילה ניקוטין, והיא מיועדת לטיפול במעגל ההתמכרות לניקוטין, כאשר ככל הנראה, היא משפיעה על החלקים במוח הגורמים להנאה מניקוטין. המטופל אמור להרגיש ירידה בכמיהה לסיגריה והפחתת תסמיני הגמילה מניקוטין. צ'מפיקס (Champix): מאושרת על ידי ה - FDA וה - EMEA ופותחה עבור גמילה מניקוטין באמצעות שחרור דופמין וחסימת הרצפטורים של הניקוטין למניעת תחושת ההנאה.

סיגריה אלקטרונית - הסיגריה האלקטרונית מייצרת אדים הדומים לעשן וניתנים לשאיפה, היא יכולה לשמש כתחליף מלא לעישון ולספק ניקוטין בדומה לתחליפי ניקוטין או כאמצעי עזר לגמילה בשימוש ללא הניקוטין. היא אינה תרופה ואינה מאושרת ככזו.

תחליפי ניקוטין - כגון מדבקות ניקוטין על הגוף; לפי היצרן הן מסייעות בהפחתת הדחף לסיגריות באמצעות שחרור קבוע של תחליף ניקוטין, המסייע גם בהפחתת תסמיני גמילה (אי שקט, עצבנות ועוד). כמו כן ניתן להשתמש במסטיקים או משאפים.

רפואה אלטרנטיבית כגון מכון אברהמסון. לעומת זאת, לטענת הקהילה המדעית הרפואה האלטרנטיבית בתחום זה מתבססת על פסיכולוגיה ועל אפקט פלצבו.

סדנאות - כמו אלן קאר וסדנאות במסגרת קופות החולים או סדנאות במסגרת האגודה למלחמה בסרטן בישראל.

שינויים לטובה בעקבות הטיפול:

לאחר תחילת תהליך הגמילה מעישון, תוך זמן קצר (שלושה שבועות) חלים שיפורים בכושר הגופני, בבעיית הנזלת הכרונית האופיינית למעשנים, נפסק השיעול וצבע העור מאבד את האפרוריות האופיינית למעשנים. בטווח ארוך יותר יורד הסיכון למחלות עישון.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן