הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=7517
פסיכודרמה - מהי פסיכודרמה? - טיפול רגשי וחוויתי בפסיכודרמה

פסיכודרמה היא שיטת טיפול תרפויטית שמהותה היא הפעולה הדרמתית ומשחקי תפקידים והיא משלבת בין דיבור לפעולה בכאן ועכשיו.

פסיכו - נפש. דרמה - פעולה. כלומר נפש בפעולה.

הפסיכודרמה היא כלי חוויתי שבמהותו בא לתת במה לרגשות שלנו, לרצונות שלנו ולתשוקות שלנו באופן חוויתי ומלא.

במקום רק לדבר על זה בפסיכודרמה נוכל ממש לפעול את זה! לחיות את זה!

כל חיינו אנחנו נמצאים בהמון קבוצות. בין אם בזוגיות, בחיי המשפחה, בעבודה, במסגרות שונות שאנחנו מעורבים בהן ובין אם אנו נמנעים מלהיות חלק מקבוצה בעקבות חרדה או חשש מהיבלעות בקבוצה.

בטיפול קבוצתי נוכל להשתמש בחברי הקבוצה כמראות ליחסים החברתיים הראשוניים שיצרנו בילדותנו, ולבחון את האופן בו אנחנו בוחרים בחירות חברתיות בחיינו.

כיצד אנו בוחרים זוגיות, מקום עבודה, מה יחסנו לדמויות סמכות ויחסנו אל ה"אחים" שבקבוצה? מי אני כאינדיבידואל? ומי אני כחלק מהקבוצה?

איזה תפקיד אני משחזר בקבוצה וכיצד אני יכול ללמוד להשתמש ב"מראות" הללו על מנת ללמוד לקחת תפקיד חדש?

הפסיכודרמה דוגלת בכך שאין מטופל אלא לכל אחד יש דרמה פנימית והוא גיבור הדרמה - הפרוטגוניסט (גיבור לפי הדרמה היוונית), והאנשים הפועלים בחייו הם שחקנים בדרמת חייו מולם יש לו לעתים קונפליקטים, ענינים לא פתורים ומערכות יחסים מסוגים שונים.

חברי הקבוצה יכולים לשחק עבור הפרוטגוניסט את הדמויות המרכזיות בחייו (אמא, אבא, בני \ בנות זוג, אחים \ אחיות) ובכך הם מהווים דמויות תמיכה המאפשרות לגיבור הדרמה לשחזר באופן חוויתי את עברו ואת מציאות חייו על הבמה ולאפשר לו לחוות בכאן ועכשיו את רגשותיו תחושתיו ומחשבותיו ולבצע תיקון לטראומה או לקושי מעברו.

בתהליך זה הפרוטגוניסט מתחבר למקורות הידיעה והכוח שלו - הספונטניות והיצירתיות, מקורות כוח שאיבדנו גישה אליהם לעתים, מאז ילדותנו.

הקבוצה בנוסף, מהווה גרעין חם ועוטף שתומך בקושי של היחיד ובסודו וחברי הקבוצה חולקים עמו ועבורו את מקומות ההזדהות של כל אחד מהם. עבודתו של הפרוטגוניסט היא תמיד עבודתה של הקבוצה. הקושי של היחיד תמיד מתחבר לקושי של כל פרט בקבוצה וככה נרקמת לה לאיטה אינטימיות מופלאה.

בטיפול פרטני דרך חילופי תפקידים ושימוש בכיסא הריק, ניכנס ממש לנעליו של האחר וכך נעמיק ברגשותינו והבנתנו את עצמנו ואת האחרים המשמעותיים בחיינו.

כך נוכל ליצור מערכות יחסים כנות יותר עם עצמנו ועם אחרים ונוכל לבחון מהי האמת בתפיסתנו את האחר ואת עצמנו?

בנוסף, נוכל להיפגש באופן חוויתי עם הילד הפנימי שבתוכנו, עם המבוגר היודע ועם גרסאות נוספות של עצמנו.

לעתים אין מילים שיוכלו לבטא את הרגשתנו. מילים לא יכולות להכיל הכל.

ותמיד הגוף זמין לנו ויכול לבטא את רגשותינו ותחושתינו הגולמיות דרך פסלים, תנועה וקול.

קולנו יכול לבטא אותנו דרך צלילים שונים וכל חוויה מיידית שמתרחשת ברגע זה יש להוקיר ולכבד.

כל דרך לביטוי עצמי אפשרית בדלת שנפתחת דרך הפסיכודרמה. דלת למימד יצירתי אין סופי ושופע שמצוי בתוך כל אחד מאתנו ויחד נמצא את המפתח.

חשוב לציין שכל אחד נמצא במקום אחר. כל אחד בוחר מה המקום הנוח לו ומהי דרך הביטוי שנכונה לו באותו הרגע.

לכל אחד יש קצב שונה ורצונות שונים וכגיבור ניתנת לו אפשרות הבחירה תמיד ויש לכבד את המחסומים, ההגנות והפחדים וללכת איתם יחד בהבנה ולא במלחמה.

אם הדרך החוויתית להתחבר לעצמכם מתאימה לכם ואתם מוכנים לתת לעצמכם הזדמנות לקיצור דרך לחיבור למקור של יצירתיות, חיוניות ואושר שפועם בתוככם, ואתם כבר יודעים שמחר לא יגיע ועכשיו זה הרגע היחיד שישנו

אז בואו במקום לדבר על זה פשוט נעשה את זה!

מוזמנים בחום ליצור קשר

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן