הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=73978
אימון אישי / מאמן אישי - תובנות לחיים של מורה רוחני, ייעוץ אישי וטיפול אישי - חלק 5

התמונה המלאה

המציאות היא מאוד מורכבת וקשה לראות את כל הפרטים בה. יש לנסות לדמיין את הפרטים החסרים, ולהבין כמה שיותר טוב את החלקים שכן אפשר לראות, כמו כן ניתן למצוא קווי דמיון ומכנה משותף בין הדברים וכך להשלים את התמונה.

התמכרויות \ אובססיות

אובססיה היא פעולה \ מחשבה שהאדם עושה מתוך תחושת כפיה וחוסר שליטה ובחירה עצמית. בכל אובססיה יש שתי אופציות או שלא ניתן לשנותה (נשימה לדוגמא) או שקיימת אופציה לשלוט והאדם אינו יודע אותה או לא רוצה בכלל לשלוט באובססיה. והאדם צריך להחזיר לעצמו את השליטה במצב ולהפוך את הפעולה לפעולה רצונית ולא כפייתית ע"י זה שהוא מתבונן על הסיבות של האובססיה ומה האחריות שלו בסיטואציה שנוצרה. ההתמכרות יוצרת תלות רגשית של האדם בצורה מסוימת של מציאות וכאשר האדם לא מצליח לספק את ההתמכרות הוא סובל. אך כאשר האדם מצליח לספק את ההתמכרות הוא מרגיש אהבה, ריגוש משמעות והנאה. ועל האדם למצוא איזון שבו הוא גם מכור לסיטואציה אך גם לא נאחז בה, או יותר נכון מכור ונאחז בכל הסיטואציות בו זמנית.

וורקוהליזם

התמכרות לעבודה היא לא בהכרח דבר רע, אם האדם נהנה בעבודתו זכותו להמשיך לבלות בה את מירב זמנו. אך אם ההתמכרות מעיקה על האדם והוא רוצה להיפטר ממנה עליו להבין את הסיבות להתמכרות. וההתמכרות לעבודה היא רק ביטוי של ההתמכרות של האדם להרגיש טוב. ויש סיבות רבות שעבודה גורמת לאדם להרגיש טוב: משמעות, הנאה, סיפוק, הגשמה עצמית. וכאשר האדם מבין את הסיבות שגורמות לו להרגיש טוב בעבודה עומדות בפניו מספר אופציות. הראשונה להישאר מכור לעבודה ולבלות בה את רוב זמנו. השניה היא לוותר לפעמים על העבודה למען צרכים אחרים שגם חשובים לו. השלישית היא לנסות לענות על הצרכים הרגשיים שהעבודה מספקת לו גם מחוץ לעבודה. הרביעית והעמוקה יותר היא לעשות בירור אמיתי של הרצונות ולהבין מה באמת חשוב לו ומה הוא רוצה ואיך הוא משיג את זה גם במקום העבודה וגם מחוצה לו.

ויכוחים \ נצחנות

תכונת הנצחנות מאפשרת לאדם לא להאמין ולברר מה האמת דרך אי הסכמה. אך לעיתים הרצון של האדם להיות צודק לא מאפשר לו לראות את האמת. ונוצר קונפליקט שבו האדם רוצה להיות צודק ושזה לא יפריע לו בחיפוש האמת. ואם נתבונן בעניין נראה שהרצון של האדם להיות צודק נובע מהרצון שלו להתקרב לאמת ולדעת אותה כי היא יציבה וגורמת לו להרגיש טוב יותר. וכאשר האדם מתבצר בעמדתו ולא מוכן להודות על האמת זה בגלל שהוא אוהב אותה ולא מסוגל לשאת את המחשבה שהוא רחוק ממנה ולכן הוא מתעקש להיות צודק. וכאשר האדם מבין שהצדקנות שלו נובעת מהרצון להיות קרוב לאמת והיא משרתת את חיפוש האמת, אז הוא מתווכח כשהמטרה שלו היא האמת והוא ממוקד עליה.

ויכוח נוצר כאשר יש דעות מנוגדות וחוסר הסכמה בין שני צדדים או יותר. ויכוח יכול להתקיים בין שני אנשים וגם בתוך האדם עצמו (רצונות מנוגדים - קונפליקט פנימי). ולאדם יש כמה אופציות: האחת לא לקחת חלק בויכוח ולשתוק עד שהוא לא יודע מה האמת. השניה היא לנסות להוכיח את צדקתו \ נכונות עמדתו, גם אם הוא לא בטוח בה לגמרי. השלישית לנסות להיכנס לנעליים של הצד השני להבין אותו ואת האמת בדבריו. והרביעית היא לבדוק מה האמת באמת וכך למצוא את הדרך החוצה מהספקות ומהויכוח, כי האמת האמיתית לא תלויה בשום גורם והיא אובייקטיבית, שלמה ולא ניתנת לויכוח.

זוגיות

אי אפשר לדעת בודאות האם בן זוגך הוא האידיאלי בשבילך כי אנשים משתנים ואפילו באותו הרגע האדם לא יודע מה הוא רוצה ומה יספק את כל צרכיו. מה שאפשר לנסות זה להבין מה אתה מחפש בבן זוג ואיזה בן זוג יענה על הדרישות הללו. עליך לשאול את עצמך מה הצרכים האמיתיים שלך מהזוגיות, והאם הפרטנר הנוכחי שלך ואתה יכולים לבנות קשר שעונה על הצרכים האלה.

חרדת בחינות

כאשר האדם רוצה להשיג מטרה כלשהי (להצליח במבחן) הוא צריך להתאמץ, וכדי להתאמץ צריך רצון חזק להשיג את המטרה. והאדם מייחס חשיבות לבחינה כדי לגייס רצון פנימי להצליח. והאדם צריך לזכור שמלכתחילה הוא נתן לבחינה חשיבות כדי שיהיה רצון להשקיע מאמצים (זמן, סבלנות), כאשר בפועל ברגע המבחן הלחץ סיים את תפקידו כממריץ והוא מיותר. אדישות וחוסר אכפתיות מרגיעים את הבן אדם אך לא מדרבנים אותו להצלחה.

חשיבה חיובית

חשיבה חיובית יכולה לעזור לאדם לגלות יכולות שהיו חבויות בו, אך אם היא לא תואמת את המציאות היא תכשיל את האדם ותגרום לו אכזבה. חשיבה שלילית יכולה למנוע מן האדם להצליח בדברים שהוא יכול להצליח בהם אך היא אולי תחסוך ממנו אכזבות וכישלונות צפויים. ויש אופציה נוספת והיא לנסות להיות אמיתי ולברר באופן אמיתי ונטול פרשנות האם המצב הוא טוב? האם אני יכול להצליח? האם העתיד יהיה טוב יותר?

חשיבה מופשטת

בעזרת חשיבה מופשטת האדם יכול להבין טוב יותר את המנגנון הפנימי שעומד מאחורי הדברים, לעשות הקשים ולהסיק מסקנות ממקרה אחד למקרה אחר. וכדי לשפר את יכולת החשיבה המופשטת על האדם לנסות להבין את הסיבה שעומדת מאחורי האירועים ומה דומה ומשוף בפנימיות שלהם.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן