הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=70597
ויפאסאנה - מבוא

ויפאסאנה (תעתיק מדויק: וִיפַּסַּנָא; מפאלי; תעתיק לטיני: Vipassan; בסנסקריט:, Vipayan) היא מונח בודהיסטי שפרושו "תובנה". לרוב משתמשים בה לתיאור שיטת מדיטציה בודהיסטית, שמטרתה הבנת האופי המוחלט של החיים / מציאות וטיהור ההכרה מהסבל שבו היא שרוייה על ידי למידה / חוויה ישירה של המציאות כפי שהיא.

קיימות מספר מסורות המלמדות תרגול ויפאסאנה.

ויפאסנה על פי מסורתו של ס. נ. גואנקה

המונח "ויפאסנה" משמש גם כדי לתאר את התנועה הבודהיסטית ויפאסאנה, ההולכת בעקבות זרם הטהרוואדה, משתמשת במדיטציית ויפאסאנה ואנאפאנה כטכניקות העיקריות שלה, ושמה דגש על לימוד סאטיפאטהנה סוטה. לפי מסורת זו תרגול ויפאסאנה מלמד את המודט בכל רמה של תרגול ש:

כל התופעות הן זמניות וחולפות; החיים נמצאים תמיד בזרימה ותנועה אינסופית.

אין אני; אין לדברים, כולל לאדם, מהות אחת קבועה ובלתי משתנה.

בחיים קיים סבל הנובע מהיצמדות לדברים ארעיים שונים, ונעלם רק כאשר מוותרים על ההיצמדות.

תרגול

הקדמה: נהוג לתרגל מדיטצית אנא - פאנה (לריכוז התודעה והשקטת ההכרה) לפני תחילת תרגול מדיטצית הויפאסאנה.

תנוחת גוף: מומלץ להניח את הגוף בתנוחת ישיבה כאשר הרגלים משולבות הגב זקוף והראש מביט לפנים. כמו כן ניתן לתרגל גם בישיבה על כיסא, על האדמה, על כרית נוחה, בשכיבה על הגב או בהליכה. - בתנאי שההכרה נשארת עירנית בזמן התרגול.

מקום: רצוי לתרגל במקום שקט מרעשי סביבה, בטמפרטורה נעימה ובבגדים נוחים.

זמן: בחיי היום יום מומלץ לתרגל כשלוש שעות; כאשר מתעוררים שעה, באמצע היום שעה ולפני השינה שעה. ולפחות תרגול רציף של 12 שעות ביום למשך 10 ימים פעם בשנה (במקום שקט ומבודד).

תרגול - קיימות מספר שיטות תרגול: העברת המודעות בין האיברים השונים המרכיבים את פני גוף האדם ומיקוד רגעי של המודעות בכל איבר תוך ערנות לתחושות הבאות וחולפות בזמן בו אנו ממקדים את המודעות באיבר המסוים. בזמן העברת המודעות על המתרגל לפתח קבלה והשלמה עם התחושות שהוא חווה, ללא שיפוט, בין אם עולות תחושות כאב או תחושות נעימות. השלמה זו עוזרת למתרגל להגיע לאיזון נפשי.

הפניית המודעות אל אחד מאיברי החישה של הגוף במטרה להבחין בתחושות השונות הבאות וחולפות לאורך הזמן באיבר המסוים. (תחומי חישה לפי איברים: ריחות, צלילים, ראיה, טעם, מגע, מחשבות)

ערנות לתנועת האיברים השונים בזמן הליכה, ישיבה, אכילה...

ערנות למחשבות, לרגשות ולתחושות השונות המופיעות וחולפות בכל רגע לאורך היום בכל מצבי ההכרה.

ויפאסנה על פי אושו

הפילוסוף והמיסטיקן ההודי אושו הזכיר רבות את הויפאסנה בכתביו והמליץ על מספר דרכים לתרגול. תרגולי הויפאסנה על פי אושו כוללים בתוכם: מודעות רציפה לכל פעולה במהלך סדר היום הרגיל; תרגול בישיבה דוממת, פעמיים ביום במשך ארבעים דקות לפחות בכל פעם. הליכת ויפאסנה - הליכה מדודה ושלווה במשך עשרים דקות. בניגוד למורי ויפאסנה אחרים, התרגול שמציע אושו אינו כרוך בניתוק המתרגל מרצף החיים, אלא מציג תרגול שיכול להיות חלק בלתי נפרד מההוויה היומיומית.

בישראל

בישראל פועלות מספר עמותות המלמדות תרגול ויפאסנה לפי מספר מסורות.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן