הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=6862367
ידע יישומי - החשיבות של הידע המעשי

העולם שלנו שוטף אותנו במידע מדי יום ביומו, אנשים נחשפים להרבה ידע, מהעיתונות, תקשורת מאמצעי מדיה שונים, לימודים, עבודה, חברה וכו'. המידע הזה עובר וחלקו היה ונעלם, חלקו האחר, עובר לידע מעשי. אני אדבר על חשיבות הידע המעשי. הידע המעשי הוא חלק חשוב, לפעמים אמנם נדמה שהוא טפל, והידע וההבנה חשובים יותר ממנו והוא טפל אליהם. אך לא כן הדבר.

הידע המעשי חושף אלינו עולם ומלואו, עולם המיומנויות וההתפתחות הפנימית והתפתחות מיומנויות בתחומים שונים. ואפשר לשאול, כלום אמרת משהו חדש?! הרי אין תמוה מלהגיד דבר כ"כ ידוע! ובכן, זה לא דבר כ"כ ידוע, כי אם כן, איך תסבירו שמדי פעם תראו כמה ההשקעה יכלה להיות יותר גדולה ממה שהיא עכשיו? ואיך זה שאנשים משקיעים לפעמים הרבה, ודווקא כשהם משקיעים הרבה, הם פחות מצליחים מכך שיש פעמים שהם משקיעים פחות ומצליחים יותר? על כל זאת ועוד אענה בפסקאות הבאות.

הידע המעשי במתמטיקה למשל, מפתח את החלק המתמטי של האדם וחושף אותו לרמות הבנה חדשות וגבוהות יותר. כמו כן, המיומנות בשפה האנגלית חושפת את האדם לרמות חדשות שלא יכל ללמוד קודם. כל לימוד מפתח מיומנות אצל האדם. ולפעמים האדם חושב, מה כבר אפשר לחדש בנושא מסויים? אולי הידע יספיק וכבר אין צורך גדול בפרקטיקה? אז לכן, מתמטיקה ואנגלית יוכיחו שכן יש צורך בפרקטיקה מעשית. הידע המעשי הוא בעל ערך נכבד. הוא הופך את הידע התיאורטי לידע מעשי ויישומי הוא הופך אותו מסתם ידע תיאורטי שלא מוביל לכלום, למיומנות וע"י כך מעמיק את אותן ההבנות והופך את הידע למובן יותר, האדם מבין את הידע הזה הרבה יותר טוב.

הידע מעניק: ידע, מידע, הבנה, פרקטיקה, מיומנות וכל אלה גורמים להבין את אותו הידע הרבה יותר טוב. והרי המטרה היא להבין את הדברים כפי שהם במציאות, להבין את המציאות הרבה יותר טוב. בעצם, יש כאן מחקר אותו הידע, וזה דבר מרתק, לחקור נושא ולהעמיק ולהבין אותו הכי טוב שיכולים.

הידע במתמטיקה הופך להיות הבנה גדולה במחשבים. ידע מעשי הוא המפתח להבנת התחום במציאות, להבין את הנושא במציאות פירושו להבין את הדברים באמת. והרי המטרה היא להבין את הדברים באמת, ולכן, הידע המעשי הוא הידע המשלים, והוא פעולת הבדיקה ע"מ לוודא את הידע. וזו למעשה התשובה לשאלה איך זה שחושבים שידע מעשי הוא טוב ומי שאומר שידע מעשי הוא חשוב נחשב לומר אמרה נדושה, אבל במציאות אין לוקחים את האימרה ברצינות. כי לא מתעמקים בהשלכות הידע המעשי וחשיבותו בכובד ראש.

דבר נוסף, לעתים משיקעים כ"כ הרבה זמן בנושא מסויים או לא משקיעים בו מספיק די צרכו. לעתים הדבר נובע מחוסר התעמקות כפי שצויין להלן, כלומר חוסר התבוננות. מצד אחר, יש מצבים שבהם משקיעים בנושא מסויים ומזניחים נושאים אחרים לגמרי, ממש משקיעים זמן ולא רואים תוצאות אשר משקפות את הפוטנציאל האמיתי, כאילו הרצון לעשות את הדבר "נשאב" ונשאר רק ביקורתיות וחוסר חשק להשקיע.

הדבר נובע מכך שהאדם משקיע בדבר אחד ומזניח דברים אחרים, נובע מכך, חוסר חשק להשקיע באמת בנושא שעליו הוחלט, כי המוח מבין שזה הדבר היחיד שיש והחיים משודרים אליו כשעמום טוטאלי. לעומת זאת, כאשר האדם מתעסק בנושא שהוא אוהב וחוקר אותו אבל, לא מוותר על הבילויים, לא מוותר על תחומים נוספים שהוא אוהב, לא מוותר על דברים שהוא יכול לשפר אותם - כתוצאה מכך הוא מצליח יותר בתחום שבו הוא רוצה, כי הוא רואה את החיים באור הרבה יותר טוב. החיים הרבה יותר מעניינים עבורו. וזו בעצם התשובה לשאלה איך להשקיע במוטיבציה.

לפעמים נדמה לאדם שאם הוא ישקיע במשהו ויהיה גאון במשהו, אז כבר לא יוכל להינות מהחיים, ולחילופין שאם הוא יהנה מהחיים לא תהיה לו אפשרות להצליח בתחום שהוא רוצה בו והוא יוותר על אחד הדברים ולא יהיה שלם עם עצמו, כביכול הוא חושב אבחר את זה או את זה. אבל יש לו אפשרות לאזן את הדברים ולבחור גם בזה וגם בזה. הוא יכול לממש את החיים בצורה יותר יצרנית וכן יותר להינות מהחיים בו זמנית. יש צורך לשלב בין הדברים ושילוב בין הדברים יוצר איזון. אכן יש צורך להקדיש זמן ללימודים ולידע מעשי, אך, גם להנאות ולשאר דברים שהאדם אוהב לעשות בחיים. שילוב נכון לפי הבנתו של האדם באותו הרגע, לפי שיקול דעת נכון של איך מעשיו ישפיעו על הטווח הרחוק מאפשרים חיים יפים יותר.

לו"ז מסודר מאפשר לאדם לתכנן מטרות ולסלול את הדרך למטרה (ויותר חשוב להינות מהדרך אל המטרה מאשר המטרה עצמה) ודברים שהוא רוצה לעשות בחיי היום יום בהתמדה, והשקעה בחיים בצורה מקצוענית ולא חובבנית הופכת את החיים לדבר הטוב ביותר. בהצלחה

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן