הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=61562
התאמה לקשר זוגי / קשר זוגי מחייב? בחירת בן זוג - החלטה גורלית? הפחד ממחוייבות / הצורך בוודאות - מול עתיד לא נודע / קריטריונים לבחירת בן / בת זוג מבחן עצמי

התאמה לקשר זוגי

הגעת לשאלה אם בן הזוג מתאים לך, האם נועדתם להמשיך יחד, להזדקן יחד, להקים משפחה יחד?

כנראה שהשאלה עולה כי לאחרונה קרו כמה דברים שסימנו לך את האפשרות להמשיך יחד למצב יחסים מחייב יותר. רציני יותר. עבור אחד, סימן כזה הוא בקשתה של בת הזוג להצטרף ל"סיבוב קניות באיקאה", מסר שנשמע כמו "רכישת דברים לבית משותף"... עבור אחר, רציני יותר זה הדייט השלישי שעבר בהצלחה, אולי מדובר בסיום חוזה שכירות / סיום תקופת לימודים או ביום ההולדת המתקרב שמרגיש כמו תחילת תקופה חדשה. כשאנו בוחנים את מצב הקשר, לפי מה נחליט?

הפחד ממחוייבות

אם לקראת שלב מחייב יותר ביחסים עולות בך שאלות לגבי התאמתו של בן / בת הזוג, זו הזמנה לבדוק את התייחסותך כלפי מחוייבות.

יתכן, כי כל עוד לא נכנסת עם חוזה מחייב לעסקה, אינך מעלה חששות, לא עוצרים אותך פחדים שונים, וכולך בתחושה שאין לך סיבות לעצור, לסגת, הכל מרגיש טוב. אך מה קורה כשהנך נדרש לרמת מחוייבות יותר גבוהה? להשקעה משמעותית יותר של כסף / זמן וכד'? בהקשר הזוגי, זה יכול להתבטא בהצעה לארוחה במסעדה יקרה, או בנסיעה משותפת לסופ"ש או לחו"ל.. או בהזמנה להתלוות לארוע חתונה של משפחה קרובה, מה אז? אולי יעלו תהיות לגבי רצינות הקשר, או שאלות כדאיות שונות, יתכן שבאופן לא מודע זה השלב בו יערכו לבן / בת הזוג 'מבחני תאימות' שונים ללא ידיעתו, בדיקות רגשיות שנועדו ליצור בך וודאות פנימית. יתכן ש'העסקה' בסוף לא תצא לפועל מכל מני סיבות המצדיקות נסיגה מצדך. אך אפשר גם לשאול: האם רגלים קרות נוכח מחוייבות - היא תגובה שמוכרת לך?

הצורך בוודאות - מול עתיד לא נודע

היות והחלטה על בו / בת זוג נעשית מתוך התכוונות לעתיד הרחוק, והיות והעתיד הוא בהגדרה לא נודע.. רוב האנשים ינסו להכיל על העתיד את אותן תחושות שזמינות להם בהווה: רוב האנשים יבצעו מעין הערכה של עוצמת הרגש וההסכמה שבתוכם כעת, ואותה יפזרו על העתיד הרחוק כמו פעולת copy & paste במחשב. העתק ממה שקורה עכשיו, והדבק על כל 60-80 השנים הבאות. מדובר במהלך רגשי שגוי בעיקר, כיוון שיכולתו של אדם לאהוב, לחוש אהבה, שלווה, הרמוניה ועוד, תלויה קודם כל בו, במוכנותו הפנימית, במצבו הרגשי מול עצמו, ומסיבה נוספת, עקרונית אף יותר:

לייעוץ אישי, הנך מוזמנ/ת ליצור קשר, ולקבל תשובה.

לגבי הרבה תחומים בחיים יש לנו תחושה ארעית, תחושה ש "תמיד נוכל להחליף", אם זה לימודים, בחירת מקצוע, בחירת מקום עבודה, רכב, מחשב.. בל נשכח, אנו חיים בתרבות שמעודדת החלפות. שמוכרת לנו את רעיון 'אי ההתקשרות' כי "לכל דבר יש תחליף". אין הרבה דברים שיוצא לנו לבחור בחיים שמולם נרגיש תחושה של בחירה גורלית. החלטה "לכל החיים". אך בן / בת זוג בהחלט יכולה להיות החלטה כזו. האם זו התחושה אצלך? האם זה מרתיע? באמת, ללכת עד הסוף?

בחירת בן זוג - החלטה גורלית?

קשר זוגי מחייב?

באותו מקום בו אנו משקיעים מעצמנו, אליו אנו נקשרים. וכגודל ההשקעה - גודל החיבור והשייכות שנרגיש. ומתוך כך, סיכוי טוב שתיווצר בנו וודאות לגבי העתיד. באופן פרדוקסאלי, עוצמת הרגשות שמרגישים בתחילת קשר, לפני שלב הכניסה למחוייבות - עליה נסמכים בהחלטה - האם כדאי להיכנס למחוייבות!

אך היות ועוצמה רגשית זו, אינה נסמכת על מחוייבות מוכחת (אלא בד"כ על רעיון של מחוייבות, על פנטזיה שיש לי לגבי המחויבות שאוכל לספק לבן / בת הזוג שלי, ועל המחוייבות של בן הזוג כלפיי, רעיון שטרם הוכח, שרק פז"ם שכולל התמודדויות שונות יכול להוכיח), יוצא שאת אחת ההחלטות החשובות והעקרוניות לחיינו אנו לוקחים על בסיס שיקולים לא מתאימים.

כגודל ההשקעה גודל האהבה

אם לא על עוצמת הרגשות שלנו כלפי בן / בת הזוג בהווה, על מה נסמוך ומה יהיו המדדים לבחירת בן / בת זוג רציני/ת משמעותי/ת לחיים?

דרוש מבט רציני כמענה לשאלה רצינית: מהן התכונות הבולטות של המועמד/ת שלך לזוגיות רצינית? האם תכונות חיצוניות משחקות אצלך תפקיד מכריע? מהן תכונות חיצוניות? מעבר למראה חיצוני ומידות הגוף, עיסוק בחיצוני כולל גם מעמד חברתי / כלכלי, מקצוע, רמת הכנסה, סוג הרכב, וכל אלמנט שהוא חיצוני לאישיותו של בן / הזוג. דבר חיצוני יכול יום אחד להילקח ממנו, עקב נסיבות שונות, ואז, ישאר מולך האדם שהוא - ערום מכל כסות נוצצת ומפתה. ביום הזה, תעמוד הזוגיות למבחן הקשר הרציני. השאלות הבאות הן רק דוגמאות בודדות, אך הן יכולות לכוון אותך בהתייחסות רצינית ומתחייבת לאדם שמולך:

האם הוא / היא משדרים יציבות ביחסם כלפי דברים? או שאותו דבר מוגדר יום אחד כ "אוהב/ת" אך מחר יהפוך ל"לא אוהב/ת" או אפילו "שונאת"?

האם הוא / היא מתייחסים לדברים כאל שחור / לבן? או שאתה איתי או נגדי? או שנעשה מה שקבענו, או ש..?

או יכולים להכיל מורכבות לגבי פתרונות ואפשרויות מגוונות?

באיזו מידה הוא / היא בקצוות: מאשים כל הזמן אחרים, מאשים כל הזמן את עצמו, ובאיזו מידה הוא / היא אחראית בוגרת וחווה ארועים לא דרך רגש האשמה?

מצד אחר: האם בן / בת הזוג מסוגל לקחת אחריות, להודות בטעות? או מגן על עצמו, מצטדק בנוקשות כדי לצאת צודק וחף?

באיזו מידה בן / בת הזוג מעלים שיקולים של חשש מפני תרחישים שליליים? באיזו מידה הוא / היא משדרים תחושת בטחון וודאות לגבי העתיד, לגבי החיים?

האם תוכל / י להתבונן באותו אופן אל תוך עצמך, ביחס לאותם נושאים שבהם הנך מתבוננ/ת על בן / בת זוגך?

קריטריונים לבחירת בן / בת זוג

אם התיחסותך שיפוטית כלפי בן הזוג שלך אך לא כוללת מבט זהה גם עליך באותן נקודות - הרי שאינך מתבונן בכם עדיין בראיה זוגית, של שניים, שיוצרים יחד דינאמיקה של יחסים. במסגרת תהליך ייעוץ זוגי, נוכל לבחון יחד כיצד התנהגות צד א' משפיעה ומפעילה את צד ב', ויותר מכך, מה המטרה הנסתרת בכל התנהגות, מה היא בעצם באה להשיג עבור תמונת העתיד המשותף לכם.

מבחן עצמי

השלב המאתגר באמת בכל הקשור בתהליך טיפול או ייעוץ זוגי, הוא השלב הזה, בו שני בני הזוג מסוגלים לקחת אחריות כל אחד על הצד שלו בעסקה - ולפעול להתחייב קודם כל אל עצמם באופן הכי עמוק ואמיתי. מחוייבות כזו, תביא כל אחד לשפר את השקפת עולמו, תגובותיו והתייחסותו, כלפי עצמו, כלפי האחר. כך משקיעים בזוגיות, כך מתכוננים לשנים ארוכות יחד, כך באמת יוצרים וודאות, שתניב פירות מתוקים כל שנה נוספת, מחדש. כשבוחרים לעבוד יחד עבודה פנימית, הזוגיות תהייה הראשונה ליהנות מהתהליך ולהרגיש בהבדל.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן