הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=571835122
כיצד תלמד על עצמך מתוך חסרונות שאתה רואה באנשים אחרים?

חסרונות. כיצד תזהה את החולשות שלך? מה אומרים עליך החסרונות שאתה רואה באנשים אחרים? עד כמה המציאות היא מראה והשתקפות של עצמך? למה אנשים שונים מפרשים את אותה המציאות בצורות שונות? למה אנשים לא מפרשים דברים שהם רואים בצורה חיובית? ממה נובע הכעס שלך על אנשים שטועים? עד כמה אתה נגוע באותם חסרונות שאתה רואה בזולתך? מה גורם לך לפרש מעשים של אנשים אחרים בצורה כזו או אחרת? כיצד תמצא חסרונות שאתה רואה באחרים גם בעצמך? למה יש חסרונות שאתה רואה באנשים אחרים שלא מפריעים לך בכלל, אך יש כאלו שממש מפריעים לך וגורמים לך לעצבים?

באפשרותך ללמוד על חסרונות שלך ועל הדברים שבהם אתה צריך להשתפר מתוך חסרונות שאתה רואה באנשים אחרים ושמכעיסים אותך. כדאי לך ללמוד מחסרונות של אנשים אחרים בעיניך, על החסרונות שלך. השיטה הזו נכונה כמעט תמיד ללא שום הסתייגות. השיטה הזאת הוזכרה בתנ"ך במשל של "כבשת הרש". שם דוד המלך שלח את אחד מאנשיו להסתכן יתר על המידה ולמות בקרב על מנת לקחת את אשתו שבה חשק. כשהנביא בא אליו להוכיחו... סיפר לו הנביא משל על איש עשיר שעשק את כבשת הרש. ואז שאל הנביא את דוד מה אמור לדעתו להיות עונשו של האיש. דוד המלך ענה בחמת זעמו "בן מוות האיש העושה זאת" ואז אמר לו הנביא. אתה הוא האיש.

אם יציגו לאנשים שונים אדם שעושה פעולה כלשהי ויבקשו מהם לומר מה לדעתם המניעים של אותו אדם שעושה את הפעולה, כל אחד מהם יאמר משהו אחר. למה?

כי כל אחד מניח שהאדם שמולו חושב כפי שהוא חושב ולכן הוא בעצם מפרש את מה שהוא רואה כהשתקפות של עצמו. לכן בעצם אנשים שונים יפרשו את המניעים של אדם בצורה שונה, כי כל אחד רואה בדרך כלל את החסרונות והיתרונות שלו בזולתו.

שים לב, אין הכוונה לומר שהחיסרון שראית באחר בהכרח אינו קיים באחר, אין לכך שום התייחסות ברעיון הנ"ל. כמו כן אין הכוונה לומר שיש בך בדיוק את החיסרון שאתה רואה בזולתך כפי שהוא באותה הצורה שאתה רואה בזולתך, הכוונה היא שיש בך משהו דומה בדפוס ההתנהגות והחשיבה שלך לזה שאתה חושב שיש לזולתך. הרי אילו היית סנגור של זולתך היית בוודאי מוצא לו נקודות זכות, אז למה בחרת דווקא לדון אותו לכף חובה?

למה בחרת לפרש את מעשיו בצורה שלילית? למה מעשיו גרמו לך לכעס גדול על טעותו של אחר? הרעיון הוא שאתה בלי לשים לב מפרש את ההתנהגות של זולתך על פי דפוסי החשיבה שלך. אתה מניח שהוא פעל מהסיבות שאתה היית פועל על פיהן אילו היית עושה את מעשהו של זולתך. אדם אמין מניח שאחרים אמינים, אדם שקרן מניח שאחרים שקרנים. אדם מפרש את המציאות שהוא רואה כהשתקפות של עצמו.

תיזכר באנשים שבמשך היום העברת עליהם ביקורת אפילו בליבך, אנשים שהרגשת לא בנוח עם המעשים שלהם. קח מראה וזכוכית מגדלת ובדוק היכן בך יש את החסרונות שלהם ביחס למדרגה שלך בחיים שלך. תחשוב בהיגיון, הרי הרבה אנשים עושים המון דברים לא נכונים. ובהמון דברים לא טובים נתקלת במשך היום. האם לכולם הגבת בצורה שווה? האם כולם הכעיסו אותך באותה המידה? האם ישנם דברים שהכעיסו אותך יותר? מה לדעתך גורם לשינוי הזה בתחושות שלך בין מעשה שלילי אחד לשני?!

ההסבר הוא שדברים שאינך נגוע בהם אינם מכעיסים אותך כמו דברים שאתה נגוע בהם שאז הם מכעיסים אותך כפל כפליים. מה שקורה זה שאתה היכן שהוא בתת מודע שלך יודע על החסרונות של עצמך, אבל מסיבות כאלו ואחרות אתה מדחיק אותם. ברגע שאתה רואה את החסרונות האלו אצל מישהו, זה מיד מדליק לך את הפיוזים ואת הכעס, את כל הביקורת והכעס שאתה היית אמור להוציא על עצמך, אתה מוציא על מישהו אחר.

קח כל חסרון שאתה רואה במישהו אחר, חסרון כזה שגורם לך ממש לכעוס על האדם שמולך, חסרון כזה שמעורבות בו רגשות שלך בכעס שלך על האדם שמולך, משהו שבאמת מעצבן אותך בהתנהגות של הזולת. עכשיו תשאל את עצמך את השאלות הבאות: למה לדעתי X עושה את הטעות הזאת? ממה לדעתי הטעות שלו נובעת? אילו דפוסי התנהגות שלו גורמים לו לעשות את הטעות הזאת? מה השורש של הטעות שלו? מה הכי מפריע לי בטעות שלו? מה לדעתי הטעות העיקרית שלו בגישה שלו שגורמת לו לטעות הזאת שהוא עושה?

אתה צריך כמובן הרבה כנות ואובייקטיביות להעביר ביקורת על עצמך. קח זכוכית מגדלת, ותעשה לה ZOOM על החסרונות שאתה רואה בזולתך ותבדוק עם עצמך, היכן אתה בחיים שלך עושה טעות / טעויות דומות בגלל אותם דפוסי חשיבה בדיוק שלדעתך גורמים לשני לטעות שלו? תנסה לראות היכן אצלך ישנם דפוסי חשיבה דומים ברמה שלך שגורמים לך לטעות ברמה שלך. נכון, אולי אלו טעויות ש X מאוד היה רוצה לטעות בהם ביחס לטעויות שלו, אבל עדיין הם טעויות שלך ביחס אליך.

ההוכחה לכך שהנ"ל נכון, היא הצורה שבה אתה מגיב לחסרונות שאתה רואה. שים לב לכך שדברים שאתה באמת טוב בהם, לא מלחיץ אותך לראות אנשים אחרים ששוגים בהם. זה לא אומר שהם לא טועים, זה לא אומר שאין לך ביקורת עליהם, אבל אין לך מעורבות רגשית וכעס עליהם כמו בדברים שבהם אתה נגוע בעצמך.

אז החל מהפעם הבאה שאתה ממש כועס על מישהו שעושה איזו טעות, משהו שיש לך בו מעורבות רגשית מעבר להבנה של הטעות בשכל בלבד, אז מיד תלך ותפשפש בעצמך לראות היכן אתה צריך להשתפר באותו הדבר בדיוק. תופתע לגלות שככל שתהיה לך גישה חיובית יותר כאדם, אתה תראה פחות פגמים של אנשים אחרים. הפגמים שמטרידים אותך באחרים נובעים רק מחסרונות שלך. תהיה חיובי יותר, תשתפר בעצמך והכל ישתפר סביבך. בהצלחה.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן