הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=561621122
כאשר רוצים לשפר משהו, למה חשוב מאוד לשים לב? וכיצד להקל על התהליך?

מי שרוצה להשתפר בכל תחום, חייב לשים לב לנקודה הבאה. בו ברגע שהחלטת שאתה רוצה להשתפר בתכונה מסוימת, בו ברגע אסור לך לכעוס על עצמך על כך שאתה עדיין לא כזה. עיקר הקושי של האדם להשתנות ולהשתפר נובע מהביקורת העצמית שלו על עצמו למה הוא לא חיובי יותר. וכן להפך, עיקר היכולת של האדם להשתפר בכל תחום, נובעת מכך שהוא לא כועס על עצמו אלא מקבל את עצמו כפי שהוא ואוהב את עצמו. רק הגישה הזאת יוצרת בעצם ביקורת בונה של האדם על עצמו ומאפשרת לו להיות חיובי יותר.

בנוסף, ככל שהדבר שאותו אתה רוצה לשפר בחייך גדול יותר, ככל שהמטרה שלך וגודל השיפור שאתה רוצה לעשות גדול יותר, כך עליך להיות חיובי יותר ביחס לעצמך. למה?

כי רק ככה יהיה לך את הכוח הנדרש לעמוד בהצלחה במשימה שהצבת לעצמך. מחקרים שנעשו הראו כי ככל שאדם מריץ בראש שלו דברים שאינם חיוביים מכל תחום, כך רמת האפקטיביות שלו יורדת בכל התחומים, כגון ריכוז, יצירתיות, מיקוד, זיכרון ועוד. כמה שקשה לטפס על הר האברסט, כך נדמה שקשה יותר לשנות תכונה של כעס / חרדה / ביקורתיות וכולי.

אי לכך ובהתאם לזאת, ברגע שאתה מבין מה גודל הדבר החיובי שאתה רוצה להשיג, כך עליך להיות מרוכז יותר, יצירתי יותר, ממוקד יותר וכולי. ואת כל התכונות האלו ניתן להעצים על ידי זה שמתמקדים בחיובי יותר בדברים הקטנים. ולכן ככל שאתה רוצה להשתנות יותר, כך עליך לדעת לא לכעוס / או לא לאהוב / או להעביר ביקורת שלילית על עצמך שלא מחזקת אותך.

אחד השלבים הראשונים הוא, שבמקום לומר "אני צריך להשתנות" תתחיל לומר "אני רוצה / אשמח להשתפר" או לדוגמא "אני אוהב את עצמי ורוצה לשפר את איכות חיי ולכן אני מעוניין להשתפר". ולמה?

כי שימוש במילים "צריך" ו"להשתנות" הוא אינו חיובי מספיק ולא מייצר את האנרגיה הנדרשת לצורך השיפור.

ונתחיל מהמילה "צריך".

בפועל, אנחנו לא צריכים שום דבר, אנחנו אומנם רוצים המון דברים אך לא צריכים. צריך מה שרוצים. מה שלא רוצים לא צריך. המילה צריך משדרת לנו למוח עניין של עבודה, של פרויקט, של משימה, של חוסר חופש, של מגבלה, של משהו שאינסטינקטיבית אנחנו רוצים לדחות אותו. למה?

כי טבע האדם לרצות לבטא את עצמו ו

אי לכך ובהתאם לזאת הוא אינסטינקטיבית תמיד יעשה ההפך ממה שמכריחים אותו לעשות, והוא כן יבחר לעשות משהו שנדמה לו שהוא עושה מתוך בחירה גם אם זה פחות טוב. כפי שכמובן ניתן לראות בחינוך ילדים, שבדרך כלל לילד יש את הרצון לעשות הפוך ממה שאומרים לו, בגלל הרצון שלו לבטא את הבחירה שלו. כנ"ל גם אצל המבוגרים, שימוש במילה "צריך" גורם לכך שהאדם רואה את תהליך השיפור שלו כאיזה פרויקט רציני, כאיזה הר גבוה לטפס עליו.

נמצא אם כן כי המילה "צריך" גורמת לאדם לדחות דברים. (וגם באתר אני משתדל להשתמש במילה צריך רק בהקשרים של משהו תלוי במשהו).

לעומת זאת המילה "רוצה" משמעותה ביטוי של הרצון, בחירה חופשית. אני "רוצה" פירושו מתוך בחירה / כיף / מימוש עצמי ולא מתוך צורך וכפייה.

כמו כן גם המילה "להשתנות". המילה הזאת דרמאטית מידי מהמון סיבות. קודם כל היא גורמת לאדם לחשוב שהוא צריך להפוך את עורו משחור ללבן וגם זה מעצים בתת המודע של האדם את רמת הקושי שלו מביצוע המשימה.

לעומת זאת "להשתפר" משדר לתת מודע משהו קליל יותר.

נקודה נוספת, אחד מהדברים שהכי עוצרים את האדם מלהשתפר, זה בגלל שהוא רוצה להשתנות. מה ז"א?

ברגע שאדם רוצה להשתנות, אז הוא לפעמים לא יעשה את הפעולות החיוביות הקטנות ביותר, בגלל שהם לא יביאו אותו אל השינוי הנכסף.

לעומת זאת, אדם שבסך הכל רוצה להשתפר, הרי שאדם כזה יעשה גם פעולות קטנות.

וכפי שכבר התבאר, אין שום דרך להשיג משהו גדול בלי להתחיל בקטן, כפי שזה נכון בכל תחום בחיים.

אין שום דרך להיות מסוגל לרוץ מרתון, בלי שאתה מתחיל להתאמן בקטן ועוד אין סוף דוגמאות מכל החיים. מי שרוצה להשתפר, אדם כזה יעשה כל פעולה אפילו את הקטנה ביותר בכיוון החיובי.

לעומת זאת מי שרוצה להשתנות, אז הוא הרבה פעמים לא יעשה את הדברים הקטנים כי הוא לא מבין כיצד יווצר השינוי המיוחל ובזה הוא גורם לעצמו להיתקע במקום.

ולכן חשוב מאוד "להשתפר" ולא "להשתנות".

יותר מזה, בפועל, אנחנו לא באמת משתנים אלא משתפרים. מה ז"א?

לדוגמא: מהו המספר הגדול ביותר? אין מספר כזה. ומהו המספר הקטן ביותר? גם מספר כזה אין. כי לכל מספר יש גדול ממנו וקטן ממנו. כנ"ל בעניין ההתפתחות האישית / האושר / השמחה / החשיבה החיובית / הטוב וכולי. אין שום דבר מושלם אבסולוטי בעולמנו. מה שכן, אנחנו כל הזמן משתפרים ועולים בסולם המספרים של דרגות האושר וכולי.

עיקר מהות החושך הוא העדר האור. ככל שיש יותר אור ככה יש פחות חושך שנעלם מעצמו.

ז"א עיקר הרע הוא העדר הטוב, ככל שאתה עושה פחות רע, כך טוב יותר. ולכן בפועל, אנחנו כל הזמן משתפרים ועושים טוב יותר, אך לא משתנים משחור ללבן בצורה הפוכה לחלוטין, כי לכל אחד מאיתנו תמיד מדרגה טובה יותר שנוכל להשיג עד אין סוף. ולכן אנחנו בעצם בפועל, משתפרים אך לא משתנים.

ולכן מעתה במקום לומר לעצמך / לילדך / לבן זוגך / לעובדיך "אתה / אני צריך / חייב / מוכרח להשתנות / לשנות" וכולי, במקום זה אמור "אתה / אני אשמח ש / מעוניין ש / רוצה ש / הייתי שמח ש / היה טוב יותר ש / יהיה טוב יותר כאשר אשתפר / תשתפר / תהיה טוב יותר " וכולי, עם דגש על ה"שיפור יותר" ולא השינוי. שיפור יותר משמעו קבלה של ההווה. רק מתוך זה ניתן לשפר יותר, דהיינו להיות חיובי אפילו טיפה אחת יותר. השימוש במילים הנכונות יותר, הוא זה שיוצר את ההבדל הגדול בין ביקורת בונה לביקורת הורסת, כי לא משנה מה אומרים משנה איך אומרים... ולכן מהנ"ל הבנו שברגע שאתה רוצה להשתפר, עליך להיות חיובי יותר כמה שיותר ולקבל את עצמך כמה שיותר.

נקודה נוספת. עיקר הנזק שחרדה ועצבים גורמים לאדם, נגרמים בעיקר לא בגלל החרדה אלא בגלל החרדה מהחרדה, הפחד מהפחד. כמו שמישהו כואב לו משהו בגוף והוא מתחיל להילחץ ואז פתאום עוד משהו כואב לו וכן הלאה והוא במו ידיו מאשפז את עצמו בבית חולים. אדם נכנס לחרדה וזה אנושי כמובן, אבל עיקר הצרה היא בכך שהוא מתחיל להיות בחרדה מכך שהוא בחרדה. וזה סוג של תהליך שגורם לאדם להעצים את החרדה של עצמו.

נניח שאתה נקלע לחדר חשוך, להתחיל להרביץ לחושך מקביל ללהיות חרד ולהלחם בחרדה. כי הפתרון לחרדה הוא דווקא הימנעות מלהילחם בה ולהדליק את האור שאז החרדה תעלם מעצמה. וזה עיקר העניין, כי בו ברגע שהחלטת / הבנת שאתה רוצה לשפר אצל עצמך משהו, החל מאותו הרגע אסור לך לכעוס על עצמך בשום אופן, כי בכך אתה מחליש את עצמך ובגלל זה בדיוק קשה לך כל כך להשתפר, בדיוק בגלל זה שאתה בטראומה מכמה אתה "גרוע" וכולי. לכן אם ברצונך להשתפר, עליך לדעת לאהוב את עצמך כפי שאתה ורק זה יצור אצלך מספיק כוח כדי להשתפר.

נקודה נוספת. בו ברגע שהחלטת כי ברצונך להשתפר במשהו, אל תרפה את ידיך מאותו הרצון בעקבות זה שאתה עדיין לא יודע כיצד ליישם זאת. אהוב את עצמך ופרגן לעצמך על עצם זה שאתה אוהב את עצמך מספיק ורוצה לשפר את החיים שלך. על עצם זה שאתה רוצה להשתפר, על עצם זה מגיעים לך אהבה ופרגון שאתה כמובן אמור לתת לעצמך. תסתכל על החיובי שבך, רק זה יתן לך את הכוח למצוא את הדרך הטובה ביותר להשתפר.

אם תלחץ מכך שאינך יודע איך לעשות ובגלל זה תוותר, הרי שלעולם לא תתקדם. אילו זה שהמציא את החשמל לא היה מוכן לנסות ולטעות מאות פעמים מתוך רצון להמציא את החשמל, הרי שלא היה חשמל. רק המוכנות לקבלה עצמית ואהבה עצמית ללא תנאי, רק זה מאפשר לך להיות מסוגל לטעות ולאהוב את עצמך באותה המידה ורק זה מסוגל לגרום לכך שבאמת תוכל להצליח בכל תחום. כי המפתח להצלחה בכל תחום תלוי בצורה ישירה בין השאר בעד כמה אתה אוהב את עצמך ובעד כמה הרצון לשינוי נובע לא מתוך ביקורת אלא מתוך אהבה.

לסיכום שים לב לכך שגם כאשר אתה עולה על דרך המלך וגם כאשר אתה מתחיל להיות יותר מודע לעצמך ולעשות את הדברים הנכונים, שים לב לכך שלא ליפול בדעתך עם ביקורת שלילית על עצמך מכך שאתה לא מצליח לעשות את כל הדברים החיוביים שאתה רוצה לעשות. גם כאשר הרצון שלך חיובי, שים לב שאתה לא שובר את עצמך בשום צורה מכך שאתה לא מצליח לעמוד ביעדים שלך תוך כדי התהליך של ההשתפרות שלך.

זכור כי ההצלחה תבוא רק ממקום חיובי ולא ממקום שלילי. אתה חייב לדעת לאהוב את עצמך איך שאתה כי בעצם רק כך תוכל ליצור לעצמך מציאות טובה יותר. תשמח מכך שאתה לפחות רוצה, כי זו פעולה בפניה עצמה וחלק בלתי נפרד מכל תהליך. אך בשום פנים ואופן אל תייאש את עצמך מכך שאתה לא מצליח להשיג הכל בבת אחת. חיובי גורר חיובי וממילא ככל שאתה רוצה להשתפר יותר, כך עליך למצוא אנרגיה לתהליך על ידי אהבה וקבלה עצמית. בהצלחה.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן