הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=542221229
חלומות - שיתוק שינה

"השבוע חלמתי חלום שהתחושה בו הייתה מאוד מציאותית: הרגשתי שאני ערה אבל לא יכולה לזוז, כאילו כובד של משהו או מישהו רובץ עלי. אני רואה את עצמי ישנה ומודעת לכך, אבל באותה העת אני גם מרחפת באוויר. התחושה היא תחושת פחד - כאילו מישהו נמצא מעלי ולא נותן לי לזוז. אני צועקת מפחד לבעלי שיעיר אותי אבל הוא אינו שומע... "

מהו שיתוק שינה?

חולמים רבים מדווחים על תופעה בה בעת התעוררות או הירדמות, הם מגלים כי גופם משותק ופחד מוות אוחז בהם, שמא לא יצליחו להתעורר. התופעה נקראת שיתוק שינה (sleep paralysis) והיא תופעה מוכרת בחקר השינה. בעת השיתוק, האדם ער אך גופו ישן ("אני ישנה וליבי ער" - שיר השירים).

כיצד שיתוק שינה מתרחש?

שיתוק שינה נורמלי נובע מפעולה מוחית בה המוח חוסם פעילות עצבית של הגוף בעת שנת REM ("שנת חלומות" בה תנועות העיניים של החולם והפעילות המוחית מוגברות). חוקרי שינה טוענים כי השיתוק הכרחי ומונע מן האדם לזוז על מנת לשמור על הגוף מוגן בעת השינה.

מודעות בעת שיתוק שינה קורית כאשר האדם מתעורר בצורה פתאומית משנת חלומות (REM) אך גופו עדיין נותר משותק. במצב זה האדם ער אך אין ביכולתו לזוז, ובמקרים רבים המצב מלווה בהזיות שהן שאריות של חלום ממנו התעורר. מצב זה נמשך לא יותר מדקות בודדות בטרם האדם מתעורר לחלוטין או חוזר לישון, אך בשל הפחד מעצמת השיתוק נדמה כי המצב נמשך זמן רב יותר. רבים המנסים לחלום חלימה מודעת מתוך עירנות (WILD) מגיעים למצב זה בכוונה או בטעות.

מה מרגישים בעת שיתוק שינה?

במצב של מודעות לשיתוק, בנוסף לפחד מעצם השיתוק וההזיות המתלוות אליו, יש אנשים המדווחים על נוכחות של ישות בחדר השינה, המלווה בתחושת כובד באזור החזה. הפחד המשתק וההזיות גורמים לאנשים במצב זה לדמיין את הגרוע מכל - במקרים רבים דיווחו אנשים על ישות שיושבת על בית החזה ומונעת מהם לנשום. פחות נפוצים הם קולות (דיבור, צעדים) ומראות (בעיקר דמויות אנוש), ונדירות יותר תחושות ציפה ויציאה מן הגוף. במקרים נדירים ביותר דווח על ויברציות האוחזות בגוף ותחושת נפילה.

מה גורם לשיתוק שינה?

קשה לומר מהו הגורם לשיתוק השינה בשל הקושי לחקור את השיתוק בעת התרחשותו. בקרב חוקרי השינה הגישה המקובלת היא שהשיתוק נובע ממחסור במלטונין (הורמון שמשתחרר לדם בעת השינה), מה שמביא לעיכוב בהפעלת שרירים, או נטייה לנרקולפסיה (מחלת עייפות יתר). לעיתים השיתוק נגרם בעת מדיטציה, ומעיד על רגיעה והתחברות אישית גבוהה.

בתרבויות עתיקות נעשה חיבור בין שיתוק השינה לתופעות על טבעיות: שדים ורוחות, כוחות מן המתים וכו'... שמטרתם להשתלט על נשמתו של האדם או לתקוף אותו כאשר הוא במצב חלש ופגיע. בעשרות השנים האחרונות יש גם מי שדאג לקשר את שיתוק השינה לחטיפה על ידי חוצנים או חייזרים למטרת מחקר של החיים על פני כדור הארץ ו/או השתלטות עוינת. הסבר נוסף לשיתוק שינה נוגע ליציאת חלק מהנשמה שלנו מהגוף במהלך השינה. על פי גישה זו, יציאת הנשמה מן הגוף בעת השינה קורית לכולנו, רק שאיננו מודעים לכך. שיתוק השינה נגרם כאשר הגוף מתעורר בשעה שלא כל האנרגיה (הנשמה) נמצאת בו, ומכאן נובעת חוסר התחושה שמורגשת בשיתוק.

מה עושים במקרה של שיתוק שינה?

במידה ונתקלתם בתופעה של שיתוק בעת ההירדמות או ההתעוררות, זכרו כי הטיפול בשיתוק השינה הוא פשוט ביותר: ההמלצה הרווחת היא להירגע ולחזור לישון או להתעורר באיטיות על מנת לא לגרום נזק לגוף. חשוב לא להילחם בגוף ולא להיכנע לתחושת הפחד, שמונעת מאתנו לחשוב בהיגיון.

לדוגמה - חלומה של פנינה:

"פעם התוודעתי למוסרת מסרים שחולמת. ביקשתי לדעת אם יצליח לי להיכנס להריון עם המיועד... היא הייתה אמורה לישון בצהרי שישי ולתת לי תשובה.

גם אני בצהרי אותו שישי, הלכתי לישון כהרגלי. בחלומי אני רואה אישה נכנסת לביתי, ניגשת לארון הבגדים הנמצא בחדר השינה שלי מול המיטה, ומתחילה לחטט ולחטט.

הרגשתי משותקת, לא יכולתי לומר לה דבר. לא יכולתי לקום, ולסלק אותה. הרגיז אותי כמובן שהיא מחטטת לי בארון.

אחרי שהתעוררתי, הבנתי...

זו שהייתה אמורה לחלום עלי.. הרגשתי אותה. הרגשתי אותה באה ובודקת בנשמתי (= פנים הארון) כדי לראות מה קורה.

זה היה לפני יותר מ 18 שנים, בתי היום בת 17 וחצי, אבל הזיכרון חזק כאילו זה היה היום. "

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן