הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=41512129
אמנות ההקשבה בגישור ואימון

אם נתבונן באופן מעמיק בהקשבה שלנו - נגלה כי רוב הזמן אנו מקשיבים בעיקר לעצמנו... וגם דברי הזולת עוברים דרך המסננת הרגשית / חשיבתית שלנו. מסננת זו בנויה מדעות קדומות, הניסיון, האמונה ומרכיבים סובייקטיביים רבים נוספים.

זהו תהליך טבעי ואין בו פסול, ועם זאת ברצוני להצביע על אפשרות לפתח בתוכנו הקשבה מסוג שונה -

הקשבה השמה את הדגש על הזולת ולא בפרשנות שלנו לדבריו! הקשבה נקייה מ"רעשים" וחסמים המונעים מאיתנו באמת להקשיב: דעות, מחשבות מתרוצצות, שיפוטיות, קוצר ורוח ועוד.

תשומת לב מלאה היא מצרך נדיר בתקופתנו, בה אנו עסוקים בו זמנית בכמה משימות, דבר המפצל את המיקוד ומחליש את יכולתנו להבחין ברגשות ובצרכים של אנשים אחרים.

דרך אמנות ההקשבה נוכל לחזק את מקדמי ההקשבה: ריכוז, סקרנות, התעניינות אמיתית בזולת, פתיחות וצניעות.

הקשבה "רחבה" ונקייה היא הבסיס לכל תהליך של מודעות אישית ולכל סוגי ההנחיה, האימון, ההוראה והטיפול. כאשר אנו בהקשבה - אנו בנוכחות מלאה בהווה, בדברי הזולת ובו זמנית ברגשות ומחשבות שלנו, עובדה המאפשרת לנו להיות שם באמת עבור מישהו אחר.

שיטת "מעגל ההקשבה" פותחה בדיוק למטרה זו: דרך סיפורי חיים (על נושא מוגדר) הנפרשים לפנינו, אנו מתאמנים - בעזרת ארבע כוונות המעגל וחפץ הדיבור העובר מיד ליד ומאפשר רק לאדם אחד לשאת דברו - בדיבור והקשבה מהלב.

סיפורי חיים היו תמיד חלק מהחוויה האנושית ובעזרתם היא מורגשת, מועברת ומעניקה לחיינו משמעות וכיוון. הסיפורים מהווים ביטוי אותנטי של החיים, ודרכם ביכולתנו לגלות את המשותף בין בני האדם - ללא קשר למין, גזע, תרבות או לאום.

חכמת המעגל: בסיפור החיים האותנטי (המסופר ללא מטרה להשיג משהו או כל מניפולציה אחרת) מעורבים מטרות, יעדים, רגשות, תקוות ודרך קבלת החלטות. חשוב לציין שבאמנות ההקשבה איננו מנתחים / מייעצים / משקפים או מגיבים באופן ישיר לסיפור - אלה מתמקדים בהקשבה בלבד! בדרך זו אנו מאפשרים למה שאני מכנה "חכמת המעגל" להתגלות. מושג חמקמק זה שונה ממה שאנו רגילים לראות כ "חכמה". אנו מכירים אנשים חכמים, מעשים חכמים ומושג החכמה נתפש כמשהו אישי הנלמד או נרכש ע"י אדם מסוים. החכמה האישית היא ליניארית - קווית בעוד חכמת המעגל היא סינרגטית - מעגלית. כלומר יש כאן משהו שנוצר מתוך סיפורי החיים המונחים כמטאפורה במרכז המעגל ומזינים את כלל חברי הקבוצה בחכמה עתיקה / חדשה - וחכמה זו מעצימה את יכולת קבלת ההחלטות מתוך הקבוצה, את יכולת ניהול הקונפליקטים שמתגלעים בין בני אדם ואת יכולת קבלת דעות וגישות שונות, והבנה שכולן חלק מהפסיפס האנושי.

כמו כן מקבל כל אדם בקבוצה פרספקטיבה רחבה ועמוקה יותר על חייו הוא - דבר המאפשר לו להגדיר לעצמו בבהירות ייתר את רצונותיו, מטרותיו ומה הדרך המיטבית להשיגן. פעמים רבות אנו מגלים שמה שחשבנו שהוא "רק שלנו" (מחשבות, פחדים, דאגות, גישות וגם חוויות פנימיות אישיות) הוא בעצם נחלת אנשים נוספים - דבר הנותן כוח, תקווה והבנה שכולנו חולקים את אותה "אדמה משותפת " (COMMON GROUND)

בעולם המודרני, המקדש את האינדוידואליות ורואה בפרט המשיג את מטרותיו את פסגת המימוש האישי, מביאה אמנות ההקשבה תזכורת עדינה אך משמעותית לעובדת היותנו שייכים למשהו גדול יותר מעצמנו - עובדה העוזרת לנו במסע האישי שלנו ונותנת כוחות פנימיים של תקווה, סובלנות, קבלת הזולת וגילוי כוחה של הקבוצה. כאשר אדם מרגיש שמקשיבים ל"סיפור" שלו, שיש לו מקום וקולו נשמע, יש באפשרותו להבין את עצמו וגם אחרים באופן רחב ועמוק יותר.

בעזרת הקשבה עמוקה לסיפורי חיים ביכולתנו להבין את הנחות היסוד הערכיות והמוסריות של המספר, בשונה מהקשבה לדעותיו, שם אנו פוגשים בעיקר את החלק הקוגנטיבי - אינטלקטואלי שלו.

בעזרת תרגול מתמשך באמנות ההקשבה אנו מפתחים בתוכנו ספונטאניות, גמישות מחשבתית, קבלת השונה מאיתנו ואינטואיציה למה מבקש כל רגע - תכונות העוזרות לנו כמנחים / מטפלים / מאמנים ליצור בקבוצה אוירה של אמון, כנות, שיתוף ו"מקום בטוח".

שיטה זו אינה עוד "כלי אימוני" אלה מעצימה את הוויית המאמן / המגשר - כאדם וכאיש מקצוע.

אמנות ההקשבה מאפשרת לנו בין היתר:

לשפר באופן ניכר את היחסים עם הסובבים איתנו.

לנהל את חיינו בדרך מודעת, קשובה ומדויקת יותר.

להיעזר בשיתופי פעולה כדרך חיים ולא רק כאסטרטגיה.

"לקרוא את השדה" בעבודה עם קבוצה ובטיפול / אימון אישי.

להביא את עצמנו לידי ביטוי אוטנטי - הן באופן אישי והן כמנחים / מאמנים.

להיות נוכחים באופן מלא ברגע הזה - בהווה.

לגלות את מתנת השקט והאיזון בין "לעשות" ו"להיות".

כל שעלינו לעשות הוא להקשיב.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן