הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=371329229
מהי אשטנגה יוגה?

צמד המילים "אשטנגה יוגה" הפך מאוד פופולרי בשנים האחרונות, אבל מעטים יודעים באמת מהי משמעות המושג. במאמר זה אנסה להבהיר כמה ממושגי היסוד של עולם היוגה.

רוב מתרגלי האתה יוגה (התרגול הפיסי של היוגה) מכירים את האשטנגה כתרגול סדרות קבועות של אסאנות (תנוחות). למעשה, האשטנגה יוגה הוא מושג הלקוח מתוך סוטרות (פסוקי) היוגה של פטנגלי, והוא נותן מבנה מסוים והדרגתי של תרגול. חלק ממבנה זה הוא האתה יוגה, כלומר אסאנות (תנוחות), וסוג מסוים של תרגול האתה יוגה כיום מוכר כאשטנגה יוגה.

אשטנגה יוגה משמעותה בסנסקריט שמונת השלבים של היוגה. המילה אשטה (שמונה), אנגה (שלבים או איברים), מדברת על שמונה המדרגות בדרך להשגת האיחוד עליו מדברת היוגה. שמונת השלבים הם: יאמה (ריסונים), ניאמה (קיום החוקים), אסאנה (תנוחות), פרניאמה (בקרת הנשימה), דהרנה (התכנסות החושים), דיאנה (מדיטציה), וסמדהי (מצב של תודעת על).

יאמה וניאמה - התכוננות

היאמה והניאמה הן כמו עשרת הדיברות של היוגה. עשה ואל תעשה, וכמו בלוחות הברית שלנו, גם הן מחולקות לשתי קבוצות - קבוצת היאמה (ריסונים) וקבוצת הניאמה (קיום החוקים).

הריסונים של היאמה

1. אי אלימות | היאמה הראשונה היא אהימסה, ומשמעותה אי אלימות. התחשבות בכל היצורים החיים, במיוחד באלה התמימים, באלה אשר הם בקושי, או במצב פחות טוב משלנו.

2. חתירה לאמת | היאמה השניה היא סטיה, ומשמעותה חתירה לאמת. תקשורת נכונה על ידי דיבור, כתיבה, ומעשה.

3. לא תגנוב | היאמה השלישית היא אסטאה, ומשמעותה אי גניבה. כוח רצון מול תשוקה לדבר אשר אינו שייך לנו.

4. התמרת האנרגיה המינית | היאמה הרביעית היא ברהמצריה, ומשמעותה התמרת האנרגיה המינית. מתינות ומדידות בכל מעשינו.

5. לא תחמוד | היאמה החמישית היא אפריגראה, ומשמעותה אי חמדנות. אי אחיזה במה שאינו באמת שייך לנו. היכולת לקבל רק את מה שבאמת ראוי לנו ואנו ראויים לו. ולשחרר את המיותר.

החוקים של הניאמה

1. ניקיון | הניאמה הראשונה היא סאוצה, ומשמעותה ניקיון. שמירת הגוף והסביבה שלנו בניקיון ובסדר.

2. שביעות רצון | הניאמה השניה היא סנטושה, ומשמעותה שביעות רצון. היכולת שלנו להיות בנוחות עם מה שיש לנו ומה שאין לנו.

3. סגפנות | הניאמה השלישית היא טפאס, ומשמעותה סיגוף. הסרת האלמנטים הלא טהורים מגופינו ותודעתנו, על ידי שמירה על הרגלים של אימון, שינה, תזונה, עבודה ורגיעה.

4. לימוד עצמי | הניאמה הרביעית היא סואדיאיה, ומשמעותה לימוד עצמי. מודעות וראיית עצמנו והתקדמותנו בדרך.

5. שאיפה לתודעת על | הניאמה החמישית היא אישוארה פראנידאה, ומשמעותה שאיפה לתודעת העל. ראיית העליון בכל, השלמה וקבלה של מגבלותינו הנוכחיות. ההבנה שהכל לטובתנו העליונה ושהנכון מתאפשר ברגע.

אסאנה - התירגול הפיזי

אסאנה משמעותה תרגול התנוחות הפיסיות של האתה יוגה. תפקידן הוא לחזק ולהגמיש את הגוף, לנקות אותו, לשחרר אותו מחסימות, ולפתוח אותו לזרימה מחודשת ובריאה. כיוון שיש קשר הדוק בין הגוף והנפש, העבודה דרך הגוף יוצרת מיקוד וריכוז ובהירות ורגיעה גם בתודעה.

פראניאמה - תרגילי נשימה

פראניאמה הם תרגילי הנשימה. הנשימה מושפעת ישירות מן התנועה (הפנימית והחיצונית) ומקרינה על המצב התודעתי שלנו. היכולת שלנו בתימרון הנשימה והפראנה (האנרגיה) בגוף, עוזרת לנו להשקיט את גלי התודעה שלנו. תוך כדי תרגול היוגה ניווכח בקשר ההדוק שבין תנועה, נשימה ותודעה.

פרטיאהרה - התכנסות החושים

פראטיהרה הוא שלב בו החושים כבר אינם שלוחים החוצה אל העולם ומנסים להשביע את תשוקותינו דרכו, אלא הם מופנים פנימה ומתבוננים אל תנועותינו הפנימיות המשתקפות ממגענו עם העולם. אנו מתחילים לראות את הצורות הפנימיות שלנו כמקור לעבודה ושיפור עצמי.

תרגול חמשת השלבים הראשונים האלה מביאים באופן אוטומטי להשגת מדרגה נוספת המביאה לריכוז המאפיין את הסאמיאמה, שלושת השלבים הבאים (דהרנה, דהינה וסמדהי) :

דהרנה - ריכוז

בדהרנה התודעה מצליחה להתרכז ולהתייצב על נושא אחד ולהתעמק בהתבוננות בו, ולא לשייט מדבר לדבר. היכולת לשהות זמן מה במקום מסויים בצורה רציפה מביאה להעמקה בו.

דהיאנה - התבוננות

דהאינה מדבר על ההתבוננות. בתוך ההתבוננות קיים תהליך של הפרדה בין מה שמסביב למהות. בין מה הדבר באמת והוא מהותי ונצחי, ובין מה הוא בר חלוף ולא תורם להתקדמות, אלא רק מהווה מכשול רגעי בדרך, הסחת דעת ותעתוע. מדובר ביכולת להתפקס בעינין מסויים וגם אם הראייה שלו היא מהיבטים שונים יש הבנה של התוכן ולא רק של הצורה.

סמדהי - ההארה

הסמדהי הוא המצב של ההארה. זהו המצב השלם, בו האדם הגיע להגשמה עצמית, לשלמות ולשחרור מהאגו.

הדרך בה אנו מוציאים לפועל מהויות אלה תלויה במקום בו אנחנו עומדים, פנימית וחיצונית. היא תלויה ברקע התרבותי שלנו, באמונות שלנו, ובאישיות שלנו. ההשתקפות של אלמנטים אלה בחיינו היא כאשר המכשולים בתודעתנו מופיעים. הדרך בה אנו מתמודדים בסיטואציות עם עצמנו ועם אחרים מגלה את המקום התודעתי בו אנו עומדים ואת מדרגת אישיותנו הנוכחית. "אשטנגה יוגה" הוא למעשה מושג הכולל בתוכו משהו מאוד גדול ושלם, היכול להספיק לגלגול חיים שלם, ואף ליותר מכך.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן