הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=34627015
דימוי עצמי - מי אני? בסימן 'מעבדות לחירות' - אמונות, דפוסים ודימוי עצמי

מי אני? בסימן 'מעבדות לחירות' - אמונות, דפוסים ודימוי עצמי

"40 שנה במדבר" - על שום מה?

בני ישראל אשר היו היחידים במצריים אשר חיו בשבטים, בארץ נוכרייה, עם חוקים לא שלהם תחת עולו ופיקוחו של פרעה הרוצה להשמידם.

הם יצאו לחופשי ושהו כ - 40 שנה במדבר. למה 40? כי זה הזמן שלקח לאותם עבדים, שפופי רוח וחסרי זהות להפוך לעם. לאחר טלטלות, תנאי שטח קשים כמו אלו של המדבר וניסיונות רבים, הפכו 12 השבטים לעם אחד, מלוכד ומורם ראש.

אם כך, 'חירות', פירושה לא לחיות בכפוף למשהו אחר ותחת דפוסי החיים של תרבות אחרת אלא לבחור באמת ובתמים בחירותינו הפיזית, המנטאלית והרוחנית.

בכתבה זו נתחיל את מסע החירות שלנו..

כל מסע חירות מתחיל בהיותנו קשורים וכבולים.

וכמו אבות אבותינו אשר היו כבולים פיזית בשלשלאות וחבוטים על ידי שוטים, גם אנו כבולים על ידי הפרדיגמות שלנו וחבוטים ע"י האמונות שלנו.

אפשר, אם תרצו, לקרוא לכל אותן אמונות ותפישות העצמי שלנו את עצמנו, גם בתור הדימוי העצמי שלנו.

מהו הדימוי העצמי?

הדימוי העצמי הוא האופן בו אנו תופסים את עצמנו. איך אנחנו בעיניי עצמנו - תחרותיים או עצלנים, נדיבים או קמצניים, אנשי קידמת הבמה או מנהלים מאחורי הקלעים ומסקנות שאנו מסיקים לגבי לאן נגיע עם דימוי עצמי כזה או אחר.

הדימוי העצמי מגדיר באופן מדויק את הפעולות שלנו ובכך הוא אחראי גם על התוצאות בחיים שלנו.

על מנת להבין את אופן פעולתו של הדימוי העצמי נשתמש בדוגמא שלהלן:

תרמוסטט של מזגן:

אתם מכוונים את המזגן שלכם ביום חם ל22 מעלות.

טמפרטורת החדר כעת הינה עומדת על 28 מעלות, ולפיכך המזגן יפעל ויקרר את החדר, עד שהתרמוסטט של המזגן יקלוט, שטמפרטורת החדר הגיע ל 22 מעלות בדיוק ואז יפסיק את פעולת המזגן באופן מיידי.

כאשר טמפרטורת החדר תעלה שוב, התרמוסטט ייתן פקודה למזגן להתחיל לעבוד בשנית ולקרר את החדר וכך חוזר חלילה. התרמוסטט ידאג שטמפרטורת החדר תהיה תמיד 22 מעלות.

באותו האופן בדיוק, פועל הדימוי העצמי שלנו. הדימוי העצמי הוא התרמוסטט שלנו אשר מגדיר לנו את התוצאה שנקבל (מספר המעלות בחדר).

הדימוי העצמי מכוון לרמת תוצאות מסוימת, וכאשר התוצאות עוברות את רמת הדימוי העצמי, השכל נותן פקודות שבהכרח יתאימו את הפעולות לרמת התוצאה שהדימוי קבע מראש.

אתן דוגמא: אנשי מכירות אשר משתתפים בתחרות במקום העבודה שלהם. ההנהלה יודעת, בסבירות גבוהה מאוד, כמה אנשים יזכו בתחרות ובקירוב גבוהה גם כן, מי יהיו האנשים אשר ינצחו בתחרות.

דוגמא נוספת לדרך בה מנגנון הדימוי העצמי עובד הוא, אם אותו בחור מקובצת אנשי המכירות שלנו, מוכר סחורה בסך 10, 000 בחודש רגיל אחד, ובחודש אח"כ, מוכר סחורה ב - 20, 000, מנגנון הדימוי העצמי שלו, ידאג לזה שבחודשים לאחר מכן, הוא ימכור סחורה ב 5, 000 על מנת שבסוף השנה כאשר נסתכל על הממוצע שלו, הוא ישאר על 10, 000.

לדימוי העצמי שלנו ישנה השפעה מכרעת על המקום אליו נגיע בחיים.

השאלה האוטומטית המתבקשת היא "אז מהו הדימוי העצמי שלי? "

ובכלל "ניתן לתכנן אותו שיהיה אחרת? מוצלח יותר? "

התשובה היא כן!

אך תחילה נשאל:

היכן שוכן הדימוי העצמי שלנו?

הדימוי העצמי שלנו שוכן באמונות ובפרדיגמות (תפישות וגישות מקובעות) שלנו.

עם השנים, עוד בעודנו ילדים אספנו לתוך ארסנל האישיות שלנו אין ספור ניסיונות, אירועים מעצבים והחלטות לעתיד.

ביקשנו חברות מהילדה הכי יפה בבית הספר, אך זו סירבה לנו, ומאז החלטנו שלא מגיע לנו את "הטוב ביותר" או הרמנו יד לדבר בכיתה, ואמרנו את התשובה הלא נכונה, כל הילדים צחקו, ומאז החלטנו ש"אין לנו את זה.. "

מי שאחראי על אותן החלטות שמתחילות עם המילים: "לעולם לא אנסה... " או "אף פעם לא אעשה".. " הוא השופט הפנימי שלנו. אותה ישות ביקורתית, שעם השנים טיפחנו אותה מתוך מחשבה שזה טוב שאנו שופטים את עצמנו בחומרה רבה. אותו גמד קטן אשר יושב על הכתף ומזכיר לנו כל כישלון, כל אכזבה ודואג שהעבר לא יחזור על עצמו. העניין הוא, שיש לנו גם הצלחות והישגים בחיים ואליהן השופט הפנימי לא מתייחס. עבורו העצמת הרגעים הכושלים היא סוג של "טובה" שהוא עושה לנו על מנת לשמור אותנו מאכזבות עתידיות.

השופט הפנימי מגדיר לדימוי העצמי עד כמה רחוק הוא יכול להגיע.

וכך בנינו אנו, במו ידינו, את הדימוי העצמי שלנו. שנה אחר שנה, החלטה אחר אירוע, והגענו למי שאנחנו, אנשים בוגרים עם דעות רבות על עצמם וידיעה שאינה מוטלת בספק לגבי יכולתם.

הגיע הזמן להטיל ספק!

אז מה בעצם מגדיר את היכולות שלנו?

כרגע, היכולות שלכם מוגדרות על ידי מה שהדימוי העצמי שלכם, חושב שאפשרי עבורכם.

אם הדימוי העצמי טוען שיש "מוכשרים יותר והתחרות קשה" אין סיכוי להתחיל לממש משהו בתחום החלומות.

ולכן.. עבודת המודעות המנטאלית נמצאת בפער בין מה, שהדימוי העצמי נותן לכם להאמין שאתם יכולים, לבין מה, שאפשרי עבורכם אילולי התרמוסטט של הדימוי העצמי היה פועל.

למה בכלל להצליח?

זו שאלה טובה שבלעדיה עבודת המודעות אינה שווה דבר.

ואם זאת, זו שאלה שהתשובה עליה נמצאת אצלכם, ואצלכם בלבד.

תשאלו את עצמכם, למה אתם רוצים להצליח?

מה זה יתן לכם? מה זה יאפשר לכם? מי אתם תהיו אם תהיה הצלחה בחייכם?

להלן תרגיל: שבו וכיתבו:

למה אתם רוצים להיות מוצלחים?

אחרי שעברתם את שלב ה:

1. אני רוצה הרבה כסף

2. אני רוצה תהילה

3. אני רוצה שיעריכו אותי (נא למלא את השאר)

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

איפה שהוא בסביבות הסיבה העשירית, הדרייב (drive) האמיתי שלכם יתגלה.

המבער בישבן שלכם יתחיל לעבוד ותמצאו את עצמכם עושים דברים שדחיתם זמן רב. הצלחה תהפוך ממשהו שאינו נגיש ושמור לאחרים בלבד, לאופציה נגישה ואפשרית גם עבורכם.

(נ. ב. תשלחו לי מייל קצר עם הסיבה שמניעה אתכם להיותכם מוצלחים. אשמח לקרוא!)

אז איך בכל זאת מצליחים?

מכווננים מחדש את הדימוי העצמי, מפרקים את האמונות ובוחנים מחדש את הפרדיגמות ואת מקורן.

אני מאמינה שאנו ישות רוחנית השוכנת בגוף פיזי, וככאלו, שום דבר אינו קבוע מראש, שום דבר אינו "אבוד" ואנו לא "מבוגרים" מדיי..

עבודה נכונה וממוקדת מפרקת הרגלים ישנים, מתירה אמונות מעקבות ומרחיבה לנו את היכולות בצורה כזו שהפער בין מה שהדימוי העצמי שלנו אומר לנו שאנו יכולים, לבין מה שאנו באמת יכולים, הולך ומצטמצם!

מנגנון הדימוי העצמי, שמנהל את הפעולות שלנו, שנותנות לנו את התוצאות שיש לנו בחיים, פועל כמו טיל מונחה מטרה. מנגנון זה מקבל הוראות מהתת - מודע, אותו איזור מנטאלי שאנו לא מודעים אליו, ופועל לעבר התוצאות הרצויות בין אם הן כישלונות ובין אם הן הצלחות.

ועל מנת לתכנת את המערכת הזו לתוצאות מונחות הצלחה, נדרש עיצוב מחדש של המטרה. המטרה היא התמונה (image) שדרכה אנו רואים את עצמנו.

איך נראית תמונה של מצליחנים?

ישנם הרבה מאוד אלמנטים אשר מרכיבים אדם שמנגנון הדימוי העצמי שלו מכוונן להצלחה, ולאחר מיפוי מצאתי ששלושת הדברים הבאים הינם ללא ספק מרכיבים חשובים בהיותנו אנשים מצליחים:

1. לחיות שאין מחר. הפחד משינוי שרובינו חוששים ממנו קיים אצל כולם. אין אחד החסין ממנו. אך פחד מביא עימו קיבעון, תסכול ואכזבה. אנשים מצליחנים משכילים לצעוד עם הפחד קדימה ולנהל אותו בצורה שתמזער נזקים אך לא תמוסס חלומות.

רובינו מתעסקים ב'דחוף' ולא ב'חשוב'. אנשים מצליחנים יודעים, שאין יום אחר לעשות את מה שנדרש חוץ מהיום. אין יום טוב יותר לקדם את החלום צעד אחד קדימה מאשר היום, אין יום מיוחד אשר לוקחים אחריות על החיים. היום זה היום!

2. מיקוד כוח אישי. אנשים מצליחים יודעים מי הם ומה הם. בדרכם אל ההצלחה, הם נוחלים כישלונות רבים לומדים מהם, קמים וממשיכים הלאה. אנשים מצליחים יודעים שכישלונות הם חלק חשוב ביותר מהדרך, ואף דרך אינה שלמה בלעדיהם.

3. לחיות מתוך יעוד. האמונה שלי אומרת שכל אחד ואחת אשר נולד/ה באו לכאן על מנת לתת משהו לעולם. העבודה, דרך אגב, אינה נמצאת בנתינה, היא נמצאת בחיפוש אחר הדבר הזה, הייחוד הזה, שכל אחד הרגיש אותו לפחות פעם אחת בחייו, ומשווע מאז להוציאו החוצה.

3 תרגילים לכוונון מחדש של מנגנון הדימוי העצמי:

1. לחיות שאין מחר:

ערכו רשימה של 5 דברים שחשוב לכם לעשות או להשיג, וקיבעו תאריך

שמסמל את הצלחתכם בכך שעשיתם זאת או השגתם את רצונכם.

2. מיקוד כוח אישי:

הסתכלו אחורה על 3 כישלונות והבחינו שהפעולות שלכם נכשלו אך לא אתם.

אתם אינכם כישלונות בגלל שפעולה מסוימת לא צלחה.

לימדו מתוך הניסיון ואל תחליטו שלעולם לא תנסו זאת שוב..

בחרו משהו שנכשל בעבר ואתם עדיין רוצים להצליח בו, ולכו על זה.. !

3. לחיות מתוך יעוד:

התחילו בתהליך של מודעות עצמית והכירו את עצמכם בדרכים חדשות.

חפשו את היעוד שלכם ותנו לו להנחות אתכם אל עבר חיים מוצלחים.

הבטחתי את תחילתו של מסע חירות, ותקוותי היא שעזרתי בצעדיו הראשונים.

חג הפסח מייצג בעצם את חג העצמאות הראשון שלנו כעם והוא יכול, אם תתנו לו, לסמל את חג העצמאות הראשון שלכם כאנשים מצליחנים בכל התחומים. אנשים, שגבולות היכולת שלהם רחוקים מן העין והרעב והלהט לטרוף את החיים נראית בעיניהם למרחוק.

אל תתנו לדימוי העצמי הנוכחי שלכם להכתיב לכם עד כמה גבוהה אתם יכולים לקפוץ ועד כמה רחוק אתם יכולים להגיע. תכנתו אותו מחדש וקיבעו אתם, אנשים בוגרים וחכמים, לאן אתם רוצים להגיע. כוונו מחדש את התרמוסטט להישגים בלתי רגילים ושאיפות גדולות וחיו את חייכם כמו שתמיד רציתם לחיות!

בהצלחה רבה!

אתם מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה וקושייה בכל אחד מנושאי הכתבות ואשמח לעזור לכם.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן