הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=28848
תרגיל לבדיקת הפרשנות שלך לשיפור תקשורת בין - אישית

להלן תרגיל פשוט, אותו ניתן לבצע לגבי סיטואציות שונות הקשורות לצורך בהתנהלות אסרטיבית. בתרגיל תוכל לבחון את הפרשנויות שלך. האם אתה נוטה לפרש את התנהגות האחר בצורה שלילית או חיובית? האם הפרשנות שלך תואמת או לא תואמת את המציאות? תרגיל זה בשני וריאציות דומות אך מעט שונות, ניתן לעשות על כל מיני סיטואציות בחיים.

דוגמא לסיטואציה שיכולה להתרחש בין חברות:

את אצל חברה שלא ראית כמה חודשים טובים והיא עסוקה עם השותף וחבריו, לא נותנת לך תשומת הלב שאת מצפה לה. מה תעשי?

תזרקי לאוויר, בצורה הומוריסטית: "אני בסוף ארגיש בבית"

תלכי לחדר שלה מבלי לדבר, להתעסק בדברים שהם שלך, לא בכעס או התמרמרות.

תגידי לה "לא התראינו זמן מה, והתגעגעתי אלייך, מה אנחנו עושות עכשיו?"

תעירי לה בצורה כועסת "חודשים לא התראינו ואת לא מתייחסת אליי".

תצאי מהבית בכעס.

ניתוח הסיטואציה:

השלב הראשון - מטרתו לתת פרופורציות אחרות לסיטואציה. יש לבחון את הסיטואציה מנקודת מבט מרחבית ותלת ממדית:

האם כל פעם שאתן נפגשות היא מתעלמת ממך? ממש כל הזמן? חלק מהפעמים, לחלוטין? האם סיטואציה זו מתרחשת בתדירות גבוהה או בכלל לא?

במידה וכן - בהזדמנות ששתיכן רגועות והקשר חשוב לך, ניתן לשוחח על הנושא

במידה ולא - כנראה שהיא רוצה את הקשר, אך בסיטואציה הספציפית הזו, היא מגיבה כך מסיבות שונות, מה שמוביל אותנו לשלב הבא.

בשלב השני, נחשוב על נקודת המבט של הצד השני תוך ניתוח סיבות התנהלותו. אם כך, נשים את עצמנו בנעליה של החברה, יתכן שהיא מתעסקת אתם ומעט מתעלמת ממך, מאחר ש:

יש לה עניין במשהו שהם עושים

חשוב לה הקשר עם השותף וזו דרך לפתח את הקשר, יתכן שהיה אף קונפליקט בניהם.

היא מתגעגעת אלייך אך מעט בורחת מהקשר מחשש שלא תתראו שוב.

היא לא מתגעגעת אלייך, לא רוצה קשר איתך, ומעדיפה שתלכי.

כל השערה או פרשנות אחרת.

נפתח את הסיבות האפשריות לתגובה של החברה. נבחן את הפרשנויות לכל הכיוונים, לטוב ולרע, גם אם זה נשמע לא הגיוני. לאחר שפותחים את האופציות, ולא מסיקים מסקנות על אופציה אחת, יותר קל לגשת למקרה בצורה נעימה.

הטקטיקות והתגובות שתגיבי נובעות מהפרשנות שתתני לסיטואציה.

ברור, שהאופציות העדיפות לתגובה, בהנחה שהיא וגם את, מעוניינות בקשר, הן אופציות 1\2\3. אופציות אלו, משרות אווירה יותר נעימה ולא נובעות מכעס אלא מהבנה אמתית של הסיטואציה.

סיטואציה אחרת: את מתייעצת עם אחיך על סוגיות הקשורות להשקעה בבורסה. את תמיד רצית לנסות, אך אף פעם לא העזת. את אוזרת אומץ ומתחילה לברר פרטים על תכניות שונות, קורסים או מידע באינטרנט. בהתייעצות עם אחיך הוא אומר לך: " עזבי אותך מהבורסה".

בואו ננסה לפרש את הסיטואציה מנקודות מבט שונות בהסתמך על היחסים בין אותה בחורה עם אחיה:

הוא תמיד אומר לי לא לנסות דברים חדשים, הוא לא סומך עליי, הוא חושב שאני לא מסוגלת, כמו שאף פעם לא סמכו עליי במשפחה בעניינים כאלה.

הוא חושב שאני לא מסוגלת בגלל שאני אישה.

הוא ראה הרבה כישלונות אצל אנשים אחרים בהתנסויות בבורסה, מבחינת מספר האנשים שסיפרו לו על כך, הרוב נכשל.

הוא בטוח בכך שזה נועד לכישלון כי יש סברה רווחת שעדיף לא להתעסק בבורסה, מבלי לבדוק עם אנשים איך הם השקיעו, האם ניסו לבד, בצורה מקצועית, האם חושבים בצורה הגיונית. למרות שהוא רואה הצלחות, הסברה הזו גורמת לו לראות יותר את הכישלונות בתחום.

הוא נבהל מרמת הסיכון שכרוך בהתנסות שכזו, מאחר שחסר לו ידע על האפשרויות להשקעה בבורסה, הוא חושב שכל האופציות מסוכנות ברמה גבוהה ושאין אופציה בסיכון נמוך.

עוד פרשנויות?

אפשר להמשיך עוד בפרשנויות לסיטואציה והסיבות בשלן אמר האח את שאמר. עכשיו, איך ניתן לדעת מה מבין האופציות היא הנכונה? יש אופציות שיגרמו לאותה בחורה לכעוס, כמו האופציות הראשונה והשניה, סביר להניח שאם אותה בחורה תבחר באחת מאופציות אלו היא תתעצבן עליו ותגיב בהתאם. כל יתר האופציות מובילות לתגובה עניינית. אז ראשית, יש להקפיד שלא לבחור בפרשנות בלי לבדוק אותה מול אותו אדם!

אותה בחורה יכולה לשאול את אחיה מדוע הוא חושב כך ולהתחיל בדיון על הנושא. יתכן שהוא יגיד לה שהוא ראה הרבה אנשים שנכשלו. ואז השאלה שצריך לשאול, מי נכשל? באיזו רמה נכשל? איפה השקיע? האם לקח מסלול סיכוני או לא? האם ראה רק אנשים שנכשלו או שראה גם כאלה שהצליחו? יתכן שמדיון שכזה תוכל ללמוד משהו על השקעה בבורסה. אולי לאח יש ניסיון וידע שכדאי ללמוד ממנו. יתכן גם שלא. אבל מדוע לקבוע מראש? מדוע להחליט שהאופציות הראשונה והשניה הן הנכונות, מה שעשוי לגרום לחיכוך לא נעים המבוסס על השערות ולא על עובדות?

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן