הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=21182
ניאופסיכולוגיה - מהו הצד הראשון ביצירת המציאות שלך?

מה היא מציאות? איך מייצרים אותה? האם יש קשר בין המציאות לדפוסים שלנו?

למוח שלנו ישנן יכולות שלפעמים קשה לנו לאמין בהם. אחת היכולות של המוח - היא לייצר את המציאות ואת העולם מחוצה לנו.

מה זאת אומרת וכיצד זה עובד?

יצירת המציאות שלך היא יחס גומלין בין מה שקורה בתוכך, במוח שלך, במחשבות שלך, ברגשות שלך, במערכת העצבים שלך, באופן הסתכלות שלך על העולם דרך הדפוסים שלך, לבין מה שקורה בחוץ. התוצאה שקוראת בחוץ היא זאת שהופכת את הדברים לממשיים אצלך בחוויה ומחזקת את תפיסת המציאות שלך, את המחשבות והרגשות שלך.

תפיסת המציאות שלנו מסוננת דרך איברי החישה שלנו. העין שלנו רואה בכל שנייה מיליוני פריטים של מידע, ממש כמו מצלמה, אך המוח קולט רק חלק קטן מאוד מהם. עצוב, לא?

אנחנו מייצרים את עצמנו בהתאם למה שאנו חושבים על עצמנו. אנחנו מייצרים את העולם הסובב אותנו בהתאם למה שאנחנו חושבים עליו.

בכל שנייה אנחנו רואים, מריחים, טועמים, מרגישים ואנחנו מאוד שרויים באופן חושי במציאות שלנו.

תחושת המציאות שלנו מסוננת דרך איברי החישה שלנו שנמצאים במוח הרגשי. המוח הרגשי הוא החלק הפעיל ביותר במוח. מכירים את המשפט: "אוי, אתה כזה רגשי"? אז שתדעו לכם, מדובר בדיוק בחלק הזה של המוח. המוח הרגשי אחראי על אספקת אנרגיה לשם המשך תפקודו של הגוף הפיזי, הוא גם אחראי על הרגשות שאנו חווים.

המוח מעבד 400 מיליוני פיסות מידע בשנייה, אך אנו ערים רק ל 2000 מהן. ז"א המוח הרגשי שלנו מסנן את רוב המידע הלא מוכר לו ומשאיר רק את מה שכבר ידוע לו. זה אומר שהמציאות נבנת במוח שלנו כל הזמן.

העיניים הן מעין מצלמה, שמצלמת את הכל, אבל הן לא נותנות שום משמעות לתמונות אלה. יש צורך בשולחן עריכה, כדי לחבר את הכל ביחד. לחבר סרט שעוסק במהות חייך והעולם שלך. שולחן עריכה זה היום הוא המוח הרגשי. המוח הרגשי הינו מערכת מידע סגורה וקבועה המכיל את המידע הרגשי שהוטבע בילדות עד גיל 12 וממחזר אותו כל הזמן. הוא ממחזר את המידע ע"י חיבור של שמשנקלט מבחוץ למה שכבר מוכר לו, ואלה הם דפוסי חשיבה שדרכם אנו מתנהלים. אם למשל הורים שלך מגיל קטן כל הזמן אומרים לך שאתה "חייב ללמוד הרבה, אחרת תהיה טיפש", אז כל חייך תהיה בחוויה שאתה לא יודע מספיק ושאתה טיפש, גם אם תלמד הרבה.

הקשר בין דפוסים נרכשים לבין המציאות

המוח שלנו לא רואה מציאות. הוא רואה רק את הדפוסים שלנו. מעבר לזה הוא לא רואה כלום. נקודת מבטו הסובייקטיבית של מוחנו ניזונה מ"תרגום" העולם, גירויים מבחוץ ומדפוסים שרכשנו בילדותינו.

המוח שלנו יודע להקרין את התמונות שקיימות בתוכו (ממש כמו מצלמה) החוצה והתוצאה חוזרת אלינו במציאות שלנו בסביבתנו.

אם למשל אני חושב שהעולם הוא רע ואין אנשים שאפשר לסמוך עליהם, כולם רמאים וגנבים - אני מקרין את המציאות הפנימית שלי לעולם ואני מביא את עצמי ברוב המקרים למקומות האלה שגונבים אותי ומרמים אותי. התחושה שנוצרת אצלי היא שהעולם הוא מקום רע וזה מחזק את הדפוסים שלי עוד יותר. אני בעצם לא יכול לראות את האפשרויות אחרות, כי במוח שלי אין הגדרה של משהו אחר. אני פשוט לא אראה את אותם אנשים הטובים, השמחים, שאפשר לסמוך עליהם.

אותו דבר בזוגיות. אנו מביאים לחיינו בן זוג עם דפוסים שאנו מכירים כבר מקודם, מהבית שלנו ומהסביבה שלנו.

אם אבא שלי היה בן אדם שמתעצבן הרבה, מתרחק מאימי ולא הייתה בניהם תקשורת תקינה - אני לא אוכל ליצור תקשורת במערכת זוגית שלי (כיוון שאין מידע כזה במוח שלי) ובמערכת זוגית שלי יהיה ריחוק והרבה עצבים מצידו או מצידי.

כמה פעמים אנחנו מביאים את עצמנו לזוגיות שאנו שואלים את השאלה: "איך הגעתי לכאן? "

כמה פעמים שאלתם את עצמכם: "למה אני לא מוצאת משהו אחר? למה זה קורה לי? "

כמה פעמים שמעתם בחורה אומרת: "למה אני תמיד יוצאת עם בחורים כאלה? "

הכי מעניין שאם תשאלו את הבחורה הזאת: איזה בן הזוג את רוצה? התשובה שתתקבל לרוב תהיה: אני לא רוצה נמוך, לא שמן, לא קירח, שלא יעשה כך, ושלא יהיה כך. אין לנו בעצם הגדרה ברורה של מה שאנו רוצים. אז אם יש לי הגדרה של מה שאני לא רוצה - זה מה שאני אביא לעולמי. המוח שלנו לא מזהה בהגדרות את המילה לא. לא נמוך, לא שמן, לא קירח... הוא רואה את התמונה. התמונה שהוא רואה היא של נמוך, קירח, שמן... כך שאם אני רוצה להביא לעולמי בן זוג גבוה, נאה, עם הרבה שיער - זאת התמונה שאני צריכה ליצור בתוכי. הגדרות ברורות וחד משמעיות של מה כן אני רוצה.

זה נכון לגבי הכל. רובינו יודעים טוב יותר את מה שאנחנו לא רוצים והדברים שאנחנו רוצים לא תמיד ברורים לנו.

שינוי המציאות ויצירת מציאות חדשה

דרך יצירת הגדרות חדשות וברורות, הכוללות פרטי פרטים קטנים ביותר, נוכל ליצור מציאות חדשה בתוכנו. חזרה על ההגדרות האלה במשך 21 יום עוזרת להן להפוך לחלק ממני. כך תתחיל להיווצר מציאות חדשה, טובה יותר, ממקום אחר לגמרי במוח שלנו, שמחובר לרצון שלנו.

הדרך לשנות את המציאות היא לשנות את הדרך החשיבה שלך לגבי אותם הדברים המוכרים, ע"י ידע ומידע מחוץ לקופסה ה"מקובלת" אשר מאפשרת לנו ניאופסיכולוגיה. מה זה אומר? זה אומר שאם אתה רוצה שיקרה בחייך משהו בצורה שונה מהרגיל, יש צורך לשנות במודע ובמכוון את התחושות, המחשבות, האמונות, הערכים, הדעות והפרשנויות, המצבים או נסיבות, התפיסות לגבי אירועים בחייך, אשר קובעים כיצד החיים שלך מתרחשים היום. אומנם זה לא ישנה את העולם שם בחוץ, אבל זה ישנה את התפיסה שלך לגבי אותם הדברים ואת אופן ההרגשה שלך לגביהם ואת הצורה שבה אתה חש את העולם. בעצם זה ישנה את המציאות שלך.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן