הודפס מהאתר Yeda.EIP.co.il/?key=2072288
פחדים מן העתיד ומחשבות שליליות

כדי להבין מדוע יש לנו פחדים מן העתיד ומחשבות שליליות, בואו נתבונן בהיסטוריה הרחוקה של המין האנושי. דמותו של האדם עוצבה בג'ונגל, ואת המחשבות השליליות אנו מייבאים לחברה המודרנית עוד מאותה תקופה שלפני כמאה אלף שנה. אחד התפקידים העיקריים של המוח האנושי היה לעזור לאדם הקדמון לשרוד בעולם מלא סכנות. במשך כל שעות היום היה האדם הקדמון עסוק בשאלות הקשורות בפחד ובהישרדות, כגון: האם תוכל משפחתי לשרוד את החורף הקשה? האם אצליח לצוד היום אוכל למשפחתי? האם הרעש שנשמע בין השיחים הוא רעש של חיה מסוכנת, ולכן האם כדאי להתכונן לבריחה - או ללחימה? וכדומה.

כל המחשבות היו מרוכזות בפחד מהעתיד ובהישרדות. 'שידור' זה נצרב במוח האנושי, ומאז ועד היום הוא משודר ברציפות 24 שעות ביממה. אם נרצה להשתמש בדימוי נוכל לומר, שבמוח האנושי יש תחנת רדיו, המשדרת 24 שעות ביממה שידורים שהוקלטו לפני מאה אלף שנה...

אף - על - פי שכל הסיבות האובייקטיביות לפחדים ולדאגות של האדם הקדמון (חיות טרף, פגעי מזג האוויר ועוד) כבר אינן קיימות, עסוק עדיין המוח בפחדים ובדאגה מהעתיד הלא - ידוע. ב'שידורים' האלה יהיו רוב הסיפורים (מחשבות) שליליים - "מה יקרה בעתיד? ", "האם אוכל לפרנס את משפחתי? ", "החיים שלי נוראים! ", "אני אכשל! ", "אף אחד לא אוהב אותי! ", "לעולם לא אהיה מאושר", "אני לא טוב מספיק", ועוד. ספרים ומאמרים רבים נכתבו על תופעת המחשבות השליליות A.C.T והדרכים לטפל בהן. אני אימצתי לעצמי את הגישה של שקראתי עליה, (Acceptance and Commitment Therapy)

גישה זו. The Happiness Trap, בספרו של ד"ר רוס האריס אומרת, כי אין טעם לנסות להיפטר מהמחשבות השליליות או להילחם בהן, אלא יש להתייחס אליהן כאל סיפורים, אשר אינם יכולים להזיק לנו, ובמקום להשקיע מאמצים במלחמה בהן - עלינו להשקיע את האנרגיה בזיהוי המחשבות המעכבות או המקדמות. חשוב להכיר בעובדות הבאות:, A.C.T- על - פי גישת המחשבות שליליות הן חלק בלתי נמנע מהחיים של כל יצור אנוש. נוכחותן של דאגות ומחשבות שליליות, משמעותה שאנו יצורי אנוש נורמלים בהחלט.

אין טעם להילחם במחשבות השליליות, אלא לאפשר להן להתקיים, אך בעוצמה נמוכה יותר. מחשבות שליליות הן רק מילים או סיפורים, ואינן יכולות להזיק לנו. אנו חייבים ויכולים להמשיך במהלך החיים הרגיל, גם כאשר מחשבות רעות ממלאות את מוחנו. מחשבות יכולות להיות אמיתיות או לא, ולכן איננו חייבים להאמין להן באופן אוטומטי. מחשבות יכולות להיות חשובות או לא חשובות, אבל אנו נתייחס אליהן רק אם הן עשויות לקדם אותנו. על - פי גישה זו תוכלו 'לשתול' במוחכם מחשבות חיוביות, שישפיעו עליכם בדרך חיובית (כפי שפורט בפרק ב'). קראו באתר - (למעוניינים במידע נוסף על גישת ה - A.C.T קראו באתר: www.thehappinesstrap.com)

במקום להשקיע מאמצים במלחמה, A.C.T- על - פי שיטת ה במחשבות השליליות, עלינו להשקיע אנרגיה בזיהוי המחשבות המעכבות אותו או המקדמות אותנו. יש כמה דרכים להחליש את המעכבות, ואביא כאן שתיים מהן, שמצאתי כיעילות מאוד:

1. כאשר מופיעה מחשבה שלילית מעכבת כלשהי - למשל: "אני כישלון", אמרו לעצמכם: "שמתי לב שיש לי המחשבה שאני כישלון. " בדרך זו אתם הופכים את המחשבה לישות עצמאית, שאין לה שום קשר למציאות, ובכך שאינכם מזדהים איתה - אתם מחלישים אותה.

2. דרך יעילה נוספת, שבה אני משתמש ומאמן אנשים, המסייעת להחליש מאוד את עוצמת הפחדים הדמיוניים מן העתיד המתרוצצים במוחנו, היא הדמיון המודרך: עצמו את עיניכם ודמיינו שבמוחכם מצויה קופסה, ובתוכה כלואים שׁדונים רעים של הפחדים הדמיוניים שעליהם דיברנו. כאשר השׁדונים נמצאים בקופסה, הם אינם מזיקים; אולם כאשר הם יוצאים מדי פעם מהקופסה, הם גורמים לנו להיות מפוחדים, עצובים ומשותקים.

בכל פעם שאתם מרגישים שהשׁדונים מתרוצצים במוחכם, דמיינו שאתם מכניסים אותם לקופסה וסוגרים את המכסה מעליהם. אני מבטיח לכם נאמנה, שאם תתאמנו בפעולות אלה במשך כמה חודשים, תאמצו לעצמכם כלים מצוינים, שיסייעו לכם לנטרל את השפעתם של אותם פחדים דמיוניים, שדיברנו עליהם בפרק זה.

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמרים המקוריים בלבד!

האתר פותח על ידי אליעד כהן